Focus

Rob surgical

Un assistent universal per als cirurgians

Bitrack ja ha fet les seves pri­mers cirur­gies, tres nefrec­to­mies radi­cals (extir­pació de ronyó), rea­lit­za­des amb èxit el maig pas­sat a l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona. Bitrack és un robot quirúrgic ideat per assis­tir els cirur­gi­ans en les inter­ven­ci­ons lapa­roscòpiques abdo­mi­nals, on estan invo­lu­cra­des les àrees de gine­co­lo­gia, gas­troin­tes­ti­nal i diges­tiu, i uro­lo­gia. “Bitrack és capaç de donar assistència en inter­ven­ci­ons que afec­tin qual­se­vol tei­xit tou que tenim a l’abdo­men”, comenta l’empre­ne­dor Jaume Amat, CEO de Rob Sur­gi­cal, la com­pa­nyia que ha desen­vo­lu­pat el giny, fun­dada per ell i pels catedràtics de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) Josep Amat, Alícia Casals i Manel Fri­gola, i sor­gida com a spin-off de la UPC i de l’Ins­ti­tut de Bio­en­gi­nye­ria de Cata­lu­nya (IBEC), el 2012.

Abans de par­ti­ci­par en inter­ven­ci­ons amb paci­ents, Bitrack ja havia fet nom­bro­ses pro­ves en la fase preclínica amb models ani­mals i cadàvers, amb la par­ti­ci­pació de cirur­gi­ans de la Clínica Mayo dels Estats Units i dels hos­pi­tals uni­ver­si­ta­ris cata­lans del Clínic, Vall d’Hebron i Ger­mans Trias i Pujol. Fa tan sols uns mesos, l’abril d’enguany, va rebre l’auto­rit­zació de l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments i Pro­duc­tes Sani­ta­ris i del comitè ètic de l’Hos­pi­tal Clínic per dur a terme els assa­jos clínics amb paci­ents amb pato­lo­gies urològiques, amb l’objec­tiu de cer­ti­fi­car el robot i començar la seva comer­ci­a­lit­zació, pre­vista per a l’any vinent.

“Bitrack és un assis­tent uni­ver­sal perquè és un robot de pla­ta­forma oberta, fle­xi­ble i versàtil, capaç de fer cirur­gies híbri­des. Es com­pon d’una columna de qua­tre braços que per­me­ten al cirurgià deci­dir quan uti­lit­zar-los i que poden con­tro­lar els movi­ments dels ins­tru­ments quirúrgics (comuns) amb una pre­cisió sub­mil·limètrica. Aquest sis­tema millora l’eficiència de la robòtica quirúrgica actual i per­met uni­ver­sa­lit­zar la cirur­gia de pre­cisió”, explica Amat. El sis­tema no reque­reix una sala d’ope­ra­ci­ons en exclu­siva, un aspecte que ajuda a reduir el cost per cirur­gia. La com­pa­nyia ha aixe­cat fins ara més de 20 mili­ons d’euros, entre inver­si­ons pri­va­des i finançament públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.