Focus

time is brain

Acceleren la detecció d’ictus

Time is Brain, una spin-off de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació en Ciències de la Salut Ger­mans Trias i Pujol (IGTP), de Bada­lona, ha desen­vo­lu­pat un dis­po­si­tiu mèdic, el BraiN20, capaç de moni­to­rar en temps real el com­por­ta­ment d’un tipus d’ones elèctri­ques cere­brals men­tre s’està pro­duint un ictus. Això per­met que cada paci­ent rebi la millor assistència en el menor temps pos­si­ble. “És un dis­po­si­tiu por­ta­ble i usa­ble per per­so­nal sani­tari, simi­lar a una tau­leta i sen­zill de fer ser­vir. El dis­po­si­tiu fa una lec­tura i inter­preta l’ona elèctrica del cer­vell a través d’uns elèctro­des que se situen a les mans i al cap del paci­ent. Aquest procés millora el temps de detecció i l’assistència a la per­sona que pateix un ictus”, explica Alícia Martínez, neuròloga, CEO i cofun­da­dora de la com­pa­nyia, jun­ta­ment amb els també neuròlegs Antoni Dávalos i Jaume Coll.

Una sub­venció rebuda per part de La Marató de TV3 va donar un fort impuls al pro­jecte: “Ens va per­me­tre fer estu­dis amb paci­ents i tes­tar les carac­terísti­ques de les ones cere­brals que el dis­po­si­tiu detecta i ana­litza. Els resul­tats que vam obte­nir van ser tan bons, que vam deci­dir, el juliol del 2020, crear l’empresa ”, comenta Martínez, que des­taca que el temps és lite­ral­ment vital en el cas d’un ictus, una malal­tia que ocupa la segona posició com a causa de mor­ta­li­tat al món i la pri­mera a gene­rar dis­ca­pa­ci­tat. “Cada hora que passa, el paci­ent perd un 20% de pro­ba­bi­li­tats de recu­pe­rar-se, i només un 50% es recu­pe­ren satis­factòria­ment”, afirma la CEO de Time is Brain.

Time is Brain ha acon­se­guit, fins ara, 8,7 mili­ons d’euros de finançament pro­vi­nents de sub­ven­ci­ons, beques i el tan­ca­ment d’una ronda d’inversió amb Banc Saba­dell. L’empresa ini­cia ara un altre estudi als hos­pi­tals Ger­mans Trias i Pujol (Bada­lona), Vall d’Hebron (Bar­ce­lona) i Josep Tru­eta (Girona), i la fabri­cació d’una presèrie del dis­po­si­tiu per demos­trar que fun­ci­ona cor­rec­ta­ment i que és segur. “Aquest estudi es reque­reix per obte­nir les cer­ti­fi­ca­ci­ons del pro­ducte i poder ini­ciar-ne la comer­ci­a­lit­zació, que tenim pre­vista per a finals de l’any que ve o prin­ci­pis del 2025”, diu Martínez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.