Opinió

DE MEMÒRIA

Catàleg d’invents catalans

Cortada: “Catalunya i particularment Barcelona han estat les inventores o les introductores a Espanya de moltes coses en l’ordre legislatiu, en el religiós, en l’econòmic, en l’agrícola, en el caritatiu, en el marítim, en el mercantil, en l’industrial i en cent matèries diferents”

Una de les for­mes d’auto­re­co­nei­xe­ment de les soci­e­tats moder­nes és la iden­ti­fi­cació de les inven­ci­ons en tots els camps dutes a terme per cada soci­e­tat, seguint el fil del temps.

Aquesta neces­si­tat de conèixer les inven­ci­ons ori­gi­na­des al propi país va ser satis­feta en el cas català per l’estudiós Joan Cor­tada i Sala (1805-1868), poli­facètic pro­fes­sor d’uni­ver­si­tat, assa­gista, col·lec­ci­o­nista i museògraf. La pri­mera apa­rició del seu catàleg fou dins d’una sèrie d’arti­cles publi­cats, el 1859, al diari El Telégrafo de Bar­ce­lona. Titu­lada Cataluña y los cata­la­nes, fou edi­tada com la revista La Bar­re­tina, cre­ada aquell mateix any.

Segons Cor­tada, “Cata­lu­nya i par­ti­cu­lar­ment Bar­ce­lona han estat les inven­to­res o les intro­duc­to­res a Espa­nya de mol­tes coses en l’ordre legis­la­tiu, en el religiós, en l’econòmic, en l’agrícola, en el cari­ta­tiu, en el marítim, en el mer­can­til, en l’indus­trial i en cent matèries dife­rents... Tot Europa li ha degut molts conei­xe­ments, ha imi­tat les seves obres i ha seguit les seves pet­ja­des.”

El catàleg del 1859 de Joan Cor­tada va incloure una qua­ran­tena del que ell mateix ano­mena invents. D’entrada, el Codi Con­su­e­tu­di­nari Com­plet del 1068 (de Ramon Beren­guer I), és a dir, l’apro­vació d’una cons­ti­tució oberta, fle­xi­ble, acu­mu­la­tiva. I, el 1200, el Pri­vi­legi de Pau i Treva, l’inici de l’auto­li­mi­tació de les guer­res senyo­ri­als.

Tot seguit, les lleis que regu­la­rien el comerç marítim inter­na­ci­o­nal: l’esta­bli­ment de tri­bu­nals con­su­lars el 1279 (amb Pere II) i la pri­mera for­mu­lació glo­bal del que serà cone­gut com a Lli­bre del Con­so­lat de Mar. Edi­tat, ree­di­tat, traduït, vigent fins al segle XIX. Tres d’entre les qua­ranta i escaig inven­ci­ons, foren sig­na­des per Jaume I: 1) La pri­o­ri­tat per als vai­xells naci­o­nals en els car­re­ga­ments fets en ports cata­lans (1227); 2) La pro­hi­bició de l’apro­pi­ació pri­vada de les res­tes dels nau­fra­gis (1286); 3) L’entrada dels arte­sans al govern, al Gran Con­sell (1257).

Cor­tada explica, amb un punt d’eru­dició, la con­fecció, el 1336, de la Carta geogràfica plana de Jaume Fer­rer. La car­to­gra­fia cata­lana serà, durant tres segles, modèlica, cap­da­van­tera a Europa i al món. En paral·lel, dues orga­nit­za­ci­ons reli­gi­o­ses ori­gi­nals de llarga durada: el Reial Ordre de la Mare de Déu de la Mercè, des de l’any 1218, i l’Ordre dels Fra­res Caput­xins, fun­dada el 1576. I un orfe­nat: Gui­llem de Pau, agent ban­cari, fundà, el 1370, la Casa d’Infants Orfans, una ins­ti­tució mixta, pri­vada (d’entrada, la seva família) i pública (el Con­sell muni­ci­pal de Bar­ce­lona).

El 1401, “Bar­ce­lona fou la pri­mera a esta­blir un banc de can­vis amb el nom de Taula de Can­vis, i l’asse­gurà amb el crèdit i les ren­des públi­ques de la ciu­tat, admi­nis­trat per comer­ci­ants i amb emple­ats que gra­ti­fi­cava l’erari muni­ci­pal”, escriu Cor­tada. Un banc públic, doncs. Segons l’Enci­clopèdia Britànica en línia, el pri­mer banc cen­tral del món.

El catàleg inclou només tres peces de la pri­mera rein­venció de Cata­lu­nya en els segles XVI, XVII i XVIII. Són: la impremta, la Fone­ria de Canons de la Ram­bla de Bar­ce­lona i les càtedres de la Junta de Comerç de Bar­ce­lona, que foren una uni­ver­si­tat politècnica, orga­nit­zada pels grans comer­ci­ants. En canvi, de la Segona rein­venció (que és la que viu Joan Cor­tada) inclou molts invents i/o intro­ducció d’inno­va­ci­ons: enllu­me­nat de gas (1826), fone­ria de ferro (1832), fàbrica de vapor (1833), vai­xell de vapor (1836), daguer­ro­tip (1839), Tea­tre del Liceu (1847), pólvora blanca (1848), Casa de Mater­ni­tat (1854), vai­xell de vapor amb buc de ferro (1857) i telègraf impres­sor (1857).

Eixample

El 1859, l’any del catàleg de Joan Cortada, també és l’any de l’aprovació del pla de l’Eixample de Barcelona d’Ildefons Cerdà. “Si l’Eixample segueix endavant –escriu Cortada- un crescut nombre de pobles es reuniran amb la capital, i la convertiran en una de les primeres ciutats d’Europa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.