Opinió

Cara i creu de la remuneració dels dipòsits

La gent s’ha de convèncer que ha de dedicar més part del seu estalvi a invertir i, per tant, a assumir riscos. Una petita propina per mantenir els dipòsits és seguir condemnant-nos a l’empobriment

La irrupció en el tema de la remu­ne­ració bancària de comp­tes cor­rents i dipòsits de la, usu­al­ment, mode­rada minis­tra d’Eco­no­mia, Nadia Calviño, ha estat el tret de sor­tida del debat sobre un tema al qual fins ara ningú feia gaire cas.

La senyora Calviño, neces­si­tada de temes en què pugui lluir que ella també s’ocupa “del poble” com les seves col·legues de govern, no ha dub­tat a recla­mar a la banca que tras­lladi les puja­des de tipus d’interès al pas­siu ban­cari, segu­ra­ment con­fo­nent la seva auto­ri­tat regu­la­dora amb una inac­cep­ta­ble inter­venció si el que vol és fixar el preu de les coses, en aquest cas deels diners. Fent una mirada super­fi­cial tots estaríem d’acord que si els bancs han pogut apu­jar els tipus dels crèdits (venda de diners) amb extrema rapi­desa, seria lògic que també ho hagues­sin fet pel que fa als dipòsits (com­pra de diners).

Efec­ti­va­ment, el dese­qui­li­bri és des­ca­rat i està con­tri­buint un cop més a dete­ri­o­rar la ja escassa repu­tació bancària. Aque­lla que em feia expli­car a tants ban­ca­ris que pas­sa­ven per aules que jo diri­gia que con­ve­nia evi­tar com fos que, en la usual penúltima posició de la banca en el “rànquing repu­ta­ci­o­nal” de les pro­fes­si­ons, fos­sin superats pels quasi sem­pre cuers, els polítics.

Aquest debat atiat per la vice­pre­si­denta pri­mera del govern Sánchez ha tro­bat fàcil­ment argu­ments a favor seu. Per exem­ple, la cons­ta­tació que la banca espa­nyola és la que menys paga per la seva liqui­di­tat entre les enti­tats de crèdit euro­pees. A Itàlia, per exem­ple, la retri­bució mit­jana de l’oferta de dipòsits ja supera el 3%, a Ale­ma­nya o Bèlgica gira al vol­tant del 2,5%. Pel con­trari, a Espa­nya les noves ofer­tes encara estan per sota de l’1,5% i amb limi­ta­ci­ons i con­di­ci­ons.

Cer­ta­ment, si féssim referència a tipus reals (interès menys inflació), la dar­rera xifra de l’IPC a Espa­nya situ­a­ria el dife­ren­cial de tipus reals per als dipòsits entre els espa­nyols i la mit­jana euro­pea en una rela­tiva bona posició, però aquesta foto­gra­fia encara és massa recent i incerta.

El que ningú fins ara té en compte ni es plan­teja seri­o­sa­ment és si la crida d’una inte­grant del govern espa­nyol a millo­rar la remu­ne­ració de l’immens oceà (estan­cat) d’estal­vis en comp­tes cor­rents i dipòsits és real­ment una demanda ade­quada i si anirà o no en la direcció benin­ten­ci­o­nada de la minis­tra Calviño. Recor­dem que la minis­tra ha par­lat de “remu­ne­rar ade­qua­da­ment els espa­nyols” i trans­me­tre la pujada de tipus d’interès “en bene­fici dels ciu­ta­dans”. Doncs bé, real­ment s’acon­se­guirà això si els bancs cedei­xen i comen­cen a retri­buir els dipòsits, sabent que com a molt aca­ba­ran donant un interès que amb prou fei­nes superarà la pèrdua de poder adqui­si­tiu?

Si la banca espa­nyola encara no ha esta­blert uns tipus d’interès mínima­ment apre­ci­a­ble per al bilió d’euros que, amb poques oscil·laci­ons, man­te­nen els par­ti­cu­lars espa­nyols a les seves lli­bre­tes, ha estat per dues raons prin­ci­pals i con­nec­ta­des. En pri­mer lloc, els balanços ban­ca­ris estan ara ben car­re­gats de liqui­di­tat i tenen pocs incen­tius i neces­si­tat per atreure’n més. La inèrcia de la recent i llarga política expan­siva del BCE els ha omplert els cofres. La segona raó, encara més vin­cu­lada a la sacro­santa llei de l’oferta i la demanda, és que sense remu­ne­rar l’estalvi en comp­tes i dipòsits, i mal­grat que els mer­cats finan­cers comen­cen a tenir ofer­tes a tipus molt més alts, el nom­bre i el volum de comp­tes i dipòsits que han mar­xat cap a inver­si­ons més pro­me­te­do­res són gai­rebé negli­gi­bles, pot­ser no arri­ben a un 2% des de l’inici de la pujada de tipus del BCE. Si tot­hom sem­bla con­for­mat i es queda quiet, quin incen­tiu pot tenir la banca a gas­tar i a reduir els seus recu­pe­rats mar­ges? A més, trac­tar de fer reser­ves per quan vin­guin mal­da­des és obli­gació dels ban­quers, que se saben pres­si­o­nats per les exigències de solvència.

I, final­ment, apre­ci­ada (i no ho escric en sego­nes) senyora Calviño, cal que li recordi que tenir sense inver­tir i mort de fàstic un volum tan impor­tant de diners en comp­tes i dipòsits -remu­ne­rats o no-, que hau­rien de gene­rar impor­tants ren­di­ments per a les jubi­la­ci­ons dels boo­mers i els post-boo­mers és, sen­zi­lla­ment, un des­propòsit? En recla­mar aques­tes remu­ne­ra­ci­ons, no deu estar obvi­ant el pro­blema real i desin­cen­ti­vant la inversió en els mer­cats de capi­tals quan hau­ria de ser l’autèntic objec­tiu?

Ni per un moment vull que s’enten­gui que no crec de justícia en el pre­sent pano­rama de tipus que es pagui pel préstec de diners que un par­ti­cu­lar fa a una enti­tat finan­cera. Però en la situ­ació actual pot­ser cal­dria optar més per la rup­tura que per la reforma. La gent s’ha de convèncer que ha de dedi­car més part del seu estalvi a inver­tir i, per tant, a assu­mir ris­cos. Una petita pro­pina per man­te­nir els dipòsits és seguir con­dem­nant-nos a l’empo­bri­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.