Opinió

Banca cooperativa, pedra angular

La gestió de la banca cooperativa està basada en criteris mediambientals, socials i de bon govern (ASG), tot promovent les finances sostenibles

No hi ha cap mena de dubte que l’eco­no­mia social s’ha con­ver­tit en una força impul­sora, atès el seu enfo­ca­ment en les per­so­nes, l’equi­tat, la sos­te­ni­bi­li­tat i la resiliència. Pro­por­ci­ona alter­na­ti­ves als models econòmics tra­di­ci­o­nals i pro­mou un enfo­ca­ment més humà, inclu­siu i sos­te­ni­ble a l’hora de desen­vo­lu­par acti­vi­tats econòmiques i soci­als.

En aquest sen­tit, la banca coo­pe­ra­tiva ha esde­vin­gut molt impor­tant dins l’eco­no­mia social a Cata­lu­nya i ha expe­ri­men­tat una evo­lució sig­ni­fi­ca­tiva demos­trant la seva rellevància en el con­text actual. Al nos­tre país té una llarga història que es remunta a la fi del segle XIX, i amb el temps aquest model ha resis­tit i ha sobre­vis­cut a les cri­sis econòmiques com s’ha com­pro­vat en la recent dava­llada finan­cera glo­bal. L’enfo­ca­ment de les coo­pe­ra­ti­ves de crèdit, basat en la prudència, com és el cas de Caixa d’Engi­nyers, limita l’expo­sició exces­siva a ris­cos exces­sius, i per aquest motiu mos­tren més esta­bi­li­tat en com­pa­ració amb els bancs tra­di­ci­o­nals.

Així doncs, aquest model econòmic és versàtil i s’adapta als moments de canvi que vivim i que reque­rei­xen una trans­for­mació cons­tant. Uns moments per als quals s’ha d’estar pre­pa­rat i prèvia­ment haver fet bé la feina de conèixer les neces­si­tats finan­ce­res de les per­so­nes i ofe­rir-los sem­pre el més adi­ent. Al nos­tre ADN hi ha valors com l’empa­tia i la pro­xi­mi­tat, impres­cin­di­bles per tal d’asses­so­rar en salut finan­cera els més de 215.000 socis i sòcies que con­fien en nosal­tres des de fa més de cin­quanta-cinc anys. I això ho fem sense per­dre de vista el paper tan impor­tant que juguen les enti­tats coo­pe­ra­ti­ves en la trans­for­mació i el lide­ratge cap a una eco­no­mia i un món més sos­te­ni­bles. És en aquest punt on apor­tem valor afe­git a la soci­e­tat més enllà del com­po­nent finan­cer, un aspecte molt valuós avui dia, ja que incre­menta la con­tri­bució social vers la res­pon­sa­bi­li­tat social, la sos­te­ni­bi­li­tat i el com­promís amb els ODS. És per això que la gestió de la banca coo­pe­ra­tiva està basada en cri­te­ris medi­am­bi­en­tals, soci­als i de bon govern (ASG), tot pro­mo­vent les finan­ces sos­te­ni­bles i l’eco­no­mia verda. A Caixa d’Engi­nyers més del 80% del patri­moni ges­ti­o­nat en fons d’inversió està cate­go­rit­zat com a inversió sos­te­ni­ble segons la nor­ma­tiva SFDR, i cre­iem que aquest és el camí de les coo­pe­ra­ti­ves de crèdit, que sem­pre bus­quen gene­rar impacte posi­tiu al seu entorn.

Sens dubte, el coo­pe­ra­ti­visme com a model econòmic és clau per avançar vers un món millor, més just i par­ti­ci­pa­tiu esde­ve­nint un model de banca res­pon­sa­ble i sos­te­ni­ble que fan d’ella un actor únic en l’eco­no­mia social cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.