Opinió

Les aparences enganyen, també a l’empresa

Qui creus que té una facturació més alta, Youtube o Telefónica? Si respons el mateix que tots els empresaris a qui faig aquesta pregunta, hauràs dit Youtube, oi? La realitat, però, és que Telefónica va facturar 40.000 milions d’euros, mentre que Youtube en va facturar prop de 30.000 milions

Qui creus que té una fac­tu­ració més alta, You­tube o Telefónica?

Si res­pons el mateix que tots els empre­sa­ris a qui faig aquesta pre­gunta, hauràs dit You­tube, oi? Al cap i a la fi, és una empresa nord-ame­ri­cana, que per­tany a Goo­gle i que té un pro­ducte al mer­cat que té més de dos mil mili­ons d’usu­a­ris d’arreu del món, men­tre Telefónica és una com­pa­nyia espa­nyola amb 350 mili­ons de cli­ents al món.

La rea­li­tat, però, és que Telefónica va fac­tu­rar 40.000 mili­ons d’euros, men­tre que You­tube en va fac­tu­rar prop de 30.000 mili­ons. Un 25% menys! Això, però, té certa lògica, si ho pen­ses bé. Men­tre You­tube és una empresa glo­bal amb milers de mili­ons d’usu­a­ris, però no tots ells actius (té 122 mili­ons d’usu­a­ris dia­ris que donen visu­a­lit­za­ci­ons per les quals You­tube cobra a anun­ci­ants, prin­ci­pal­ment); Telefónica té 350 mili­ons de cli­ents que fan ser­vir (i paguen) els seus ser­veis a llocs on té una posició de domini del mer­cat. Ara tot pren més sen­tit, oi?

Posem un altre exem­ple.

“L’Steve és una per­sona selec­ci­o­nada a l’atzar, d’una mos­tra repre­sen­ta­tiva de la soci­e­tat. Un veí el des­criu com algú “molt tímid i retret, sem­pre ser­vi­cial, però poc interes­sar per la gent o pel món real. De caràcter dis­ci­pli­nat i metòdic, li cal orde­nar i orga­nit­zar-ho tot. A més, té una obsessió pel detall.” Què és més pro­ba­ble que sigui l’Steve, bibli­o­te­cari o agri­cul­tor?”

El 1974, els psicòlegs Amos Tversky i Daniel Kah­ne­man van rea­lit­zar aquest sen­zill expe­ri­ment i, com pots ima­gi­nar, la majo­ria de les per­so­nes (ells inclo­sos) van con­tes­tar que la pro­fessió més pro­ba­ble era la de bibli­o­te­cari. No obs­tant això, les dades ens indi­quen que les pro­ba­bi­li­tats que sigui agri­cul­tor són molt més altes, atès que hi ha pocs homes en bibli­o­te­ques i molts dedi­cats a la page­sia. La res­posta automàtica, però, té una lògica apa­rent (encara que sigui falsa): tots tenim una per­cepció pre­con­ce­buda dels bibli­o­te­ca­ris, i aquesta encaixa amb el que sabem de l’Steve. Aquesta impressió, però, ens impulsa a res­pon­dre ràpida­ment sense ana­lit­zar deta­lla­da­ment la infor­mació de la qual dis­po­sem.

L’Steve, com Telefónica, són una mos­tra de com d’impor­tant és obser­var i ana­lit­zar les dades a l’empresa, de cara a pren­dre millors deci­si­ons en el dia a dia. I també són una mos­tra de com, si no tens un procés de presa de deci­si­ons a l’empresa, o aquest no té en compte l’obser­vació i l’anàlisi de les dades dis­po­ni­bles, estàs pre­nent deci­si­ons basa­des en per­cep­ci­ons que, si bé poden ser plau­si­bles, sovint són errònies.

Per exem­ple, uns cli­ents meus, pro­pi­e­ta­ris d’una cadena de res­tau­rants en un lloc d’esti­ueig, esta­ven con­vençuts que al mig­dia es feia molt més negoci que a les nits, perquè per­ce­bien més volum i rotació. La rea­li­tat, però, és que als ves­pres hi havia menys rotació però més volum d’ingres­sos, ja que els cli­ents, a la nit, esta­ven dis­po­sats a con­su­mir més, tant abans de començar l’àpat, com en aca­bar. Sí, allar­ga­ven més la taula i hi havia menys rotació, però també oca­si­o­na­ven menys volum de feina, i això per­me­tia a la cadena tre­ba­llar amb menys per­so­nal. Van seguir fent els dos torns, però van moure per­so­nal de la nit al mig­dia, i van ajus­tar les car­tes a cada per­fil de cli­ent. I el resul­tat no es va fer espe­rar: més bene­fi­cis i cli­ents millor ate­sos en ambdós torns.

I tu, a l’empresa, prens deci­si­ons basant-te en dades o en per­cep­ci­ons?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.