Opinió

El deute regional a Espanya

Les regions a les quals el sistema de finançament regional vigent els força a un dèficit fiscal interregional perquè aporten més del que reben, només disposen de l’endeutament per obtenir els recursos que necessiten. Les regions beneficiades pel sistema de finançament regional poden mantenir un endeutament reduït

Recent­ment, el Banc d’Espa­nya ha publi­cat el deute propi de cadas­cuna de les regi­ons de l’Estat espa­nyol mesu­rat en per­cen­tatge res­pecte al PIB. Aquest deute és qua­li­fi­cat des de fa anys com a molt ele­vat en el cas d’algu­nes regi­ons, com ara Cata­lu­nya. Ara bé, sota el meu punt de vista, la dada del deute propi de cada regió no s’ha de veure de manera des­con­tex­tu­a­lit­zada, sinó en relació amb els comp­tes de cada regió. És a dir, la dada del deute propi de cada regió no té sen­tit si no es vin­cula amb el dèficit o el superàvit fis­cal inter­re­gi­o­nal de cadas­cuna de les regi­ons.

El gràfic adjunt mos­tra la inter­re­lació entre el nivell de deute de cada regió expres­sat en per­cen­tatge del seu PIB al tan­ca­ment del pri­mer tri­mes­tre del 2023, i el saldo fis­cal inter­re­gi­o­nal de cada regió obtin­gut pel sis­tema de flu­xos mone­ta­ris cor­res­po­nent a l’any 2005, l’únic ofi­cial i publi­cat pel govern d’Espa­nya el 2008.

Comen­cem per la con­clusió final: les regi­ons amb més dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal tenen un major nivell de deute propi, com és el cas de Cata­lu­nya, el País Valencià i Múrcia; i les regi­ons amb més superàvit fis­cal inter­re­gi­o­nal tenen un nivell de deute menor, com en els casos d’Extre­ma­dura, el Prin­ci­pat d’Astúries, Galícia i Cas­te­lla i Lleó i també Anda­lu­sia, Cantàbria i Aragó.

Ja ho deveu haver deduït. Aque­lles regi­ons a les quals el sis­tema de finançament regi­o­nal vigent els força a un dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal perquè apor­ten més del que reben, només dis­po­sen de l’endeu­ta­ment per obte­nir els recur­sos que neces­si­ten si volen man­te­nir un cert nivell de com­pe­ti­ti­vi­tat fis­cal.

A l’altra banda, les regi­ons bene­fi­ci­a­des pel sis­tema de finançament regi­o­nal actual que per­ce­ben més o molt més del que apor­ten poden man­te­nir un endeu­ta­ment reduït, perquè l’apor­tació extra de recur­sos els per­met un nivell de deute més reduït en major o menor mesura. Un cas atípic seria el de Cas­te­lla-la Manxa.

I un cas a part és el de Madrid, amb un dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal sig­ni­fi­ca­tiu i un nivell d’endeu­ta­ment baix mal­grat apre­ci­a­bles des­comp­tes en els impos­tos trans­fe­rits. No hi ha cap dubte, doncs, que l’efecte capi­ta­li­tat sobre el seu PIB, un tema que mai s’ha estu­diat –o que mai s’ha publi­cat– crea un efecte posi­tiu que li per­met un endeu­ta­ment reduït.

I com a casos equi­li­brats, els del País Basc i Navarra, amb un nivell baixíssim d’endeu­ta­ment. (Estu­dis poste­ri­ors asse­nya­len que les dues regi­ons hau­rien dei­xat de banda el dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal un cop l’Estat els van trans­fe­rir les com­petències pen­dents i els ingres­sos fis­cals cor­res­po­nents).

Con­tem­plant el gràfic, es pot enten­dre que els dife­rents governs ante­ri­ors i poste­ri­ors a l’any 2008 s’hagin negat a publi­car les balan­ces fis­cals inter­re­gi­o­nals, que mos­tren amb tota la cru­esa la rea­li­tat d’Espa­nya: unes regi­ons auto­sos­te­ni­bles i unes altres que depe­nen de les ces­si­ons del sis­tema de finançament regi­o­nal. El més sor­pre­nent és que en les que patei­xen els efec­tes del sis­tema gai­rebé no es parla del tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.