Gran angular

JOAN VILA

DIRECTOR EXECUTIU D’LC PAPER I AUTOR DEL LLIBRE ‘LA FI DE L’ABUNDÀNCIA’

“Els béns han de ser duradors i no s’han de pagar a crèdit”

Vaig ser jove en els anys setanta; vivíem de forma austera i érem feliços. El consum actual és trampós
Es parla molt de reindustrialitzar Catalunya, però sobra capacitat productiva al món
Vostè té una empresa inten­siva en ener­gia, Com porta que els preus de l’ener­gia s’hagin dis­pa­rat?
Cer­ta­ment, la indústria en gene­ral i la del paper en par­ti­cu­lar és energívora. Des de l’any 1993, tenim una cen­tral de coge­ne­ració, i això ens va por­tar pri­me­ra­ment a esti­rar del fil de l’estalvi energètic i, des del 2015, a mini­mit­zar la pet­jada de CO2. Final­ment hem defi­nit un relat de sos­te­ni­bi­li­tat per donar més valor al nos­tre pro­ducte. Con­jun­tu­res com l’actual de preus energètics alts fan mal, però són impres­cin­di­bles per fer la tran­sició de l’eco­no­mia, perquè afa­vo­rei­xen que es facin inver­si­ons que d’una altra manera no es farien.
Qui­nes inver­si­ons?
Hi ha cinc tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves que tru­quen a la porta: les ener­gies reno­va­bles, la mobi­li­tat elèctrica, la bomba de calor i l’aïlla­ment dels habi­tat­ges, la intel·ligència arti­fi­cial i la proteïna no ani­mal. Inver­tir en aques­tes tec­no­lo­gies ens posa en el bon camí. Ara bé, fins que no haguem fet tota la tran­sició, el con­junt de l’eco­no­mia ha de reduir la seva acti­vi­tat i, a curt ter­mini, tin­drem una pèrdua de llocs de tre­ball mas­siva, caldrà inver­tir en for­mació per poder recol·locar la gent i i ens hau­rem de repar­tir la feina que hi hagi i apren­dre a viure amb menys. I això ens plan­teja rep­tes molt impor­tants, per exem­ple: com fem això pos­si­ble amb el preu dels habi­tat­ges que tenim? És impos­si­ble i cal una revo­lució en l’habi­tatge per fer-lo bai­xar de preu fins a uns 400 euros al mes.
No hi ha alter­na­ti­ves?
Podem seguir fabri­cant i injec­tant diners a l’eco­no­mia perquè hi hagi més demanda i pro­duir més i anar fent créixer el PIB, però tot això ens porta a un bucle que no té sen­tit, perquè és con­ti­nuar fent-nos tram­pes. La temp­tació de no tocar res és molt gran, però ens con­demna a greus pro­ble­mes d’escas­sesa d’ali­ments, de fenòmens mete­o­rològics viru­lents, d’incen­dis ter­ri­bles... O aga­fem aquesta via o aga­fem la de la tran­sició, no hi ha altres solu­ci­ons.
I com se li diu això a una soci­e­tat que ha rebut el mis­satge que per ser feliç s’ha de con­su­mir?
Això ha estat una trampa psi­cològica de l’eco­no­mia de mer­cat per ali­men­tar la roda de la demanda i de l’aug­ment de pro­ducció. Però és ben bé al con­trari. Jo vaig ser ado­les­cent en els anys setanta del segle pas­sat; vivíem de forma aus­tera, sense aga­far avi­ons, ni can­viar la roba fins que es feia malbé, i molta acti­vi­tat es feia amb la colla dels amics, amb la tribu, i us asse­guro que érem feliços. Hi hem de tor­nar i sor­tir de la trampa del con­sum.
Es pot fer la tran­sició des del capi­ta­lisme?
Jo no estic en con­tra de l’eco­no­mia de mer­cat; de fet, em sem­bla impres­cin­di­ble. Qual­se­vol altra eco­no­mia que hi ha al món no resoldrà els pro­ble­mes. Ara bé, sense fer-nos trampa, és clar.
Vostè afirma que bona part del que ens està pas­sant és perquè ens hem tor­nat més indi­vi­du­a­lis­tes i més egois­tes. I ho atri­bu­eix, en part, a la mobi­li­tat. Però can­viar això sig­ni­fica ata­car un dels fenòmens més impor­tants dels últims anys, que és el turisme inter­na­ci­o­nal.
I tant. I ho he ava­luat, és el 5% del PIB de Cata­lu­nya. No sé si sabeu que avui el que­rosè no paga cap impost, ni l’IVA. Està “sub­ven­ci­o­nat”. Per tant, si el que­rosè ha de por­tar els impos­tos que ha de por­tar, més el preu del CO2, és evi­dent que el turisme inter­na­ci­o­nal gai­rebé pararà en sec.
La palanca de la fis­ca­li­tat és clau per fer aquesta tran­sició?
Si no, no es pot fer. Si introduïm les cinc tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves que he dit i no fem res fis­cal­ment, el con­sum pujarà, perquè serem més efi­ci­ents (és la para­doxa Jevons). Per tant, el que cal és fre­nar aquesta tendència. I això em porta a pro­po­sar una mesura, que no és meva, sinó de Her­man Daly, un eco­no­mista nord-ame­ricà del Banc Mun­dial, que va pro­po­sar treure l’IVA i posar tota la fis­ca­li­tat en les matèries pri­me­res. Què fa això? Impulsa el reci­clatge, que hi hagi menys recur­sos per cada pro­ducte i un con­sum més res­pon­sa­ble i, a canvi, tra­ient l’IVA de coses que no són mate­ri­als, s’impulsa, per exem­ple, la cul­tura. Per què la música, el cinema o els lli­bres han de tenir IVA? És que no té sen­tit. O un pro­gra­mari que ens fa més efi­ci­ents, per què l’hem de pena­lit­zar? No té sen­tit. També hem de reduir el con­sum super­flu.
Com?
Dei­xant de finançar el con­sum. Una de les pri­me­res mesu­res que jo pro­poso és treure les tar­ge­tes de crèdit i dei­xar només les tar­ge­tes de dèbit, de manera que el con­sum sigui real­ment el que es pot per­me­tre cadascú. I a par­tir d’aquí hi ha més acci­ons que són més potents, com ara aug­men­tar les reser­ves dels bancs quan donen un crèdit, perquè és una manera de con­tro­lar la quan­ti­tat de moneda que hi ha en l’eco­no­mia.
Per tant, hau­rem d’anar a una eco­no­mia més terciària, no tant com­prar el pro­ducte com pagar per un ser­vei.
Sí, però això ja està pas­sant. Les noves tec­no­lo­gies, de mica en mica, estan impul­sant aquesta ter­ci­a­rit­zació sense que s’hagi fet res. La tèxtil Bas­sols, per exem­ple, ja no ven els llençols als hotels, sinó que els fac­tura per nit. Gir­bau, que fabrica màqui­nes de ren­tar indus­tri­als, està cobrant per cada bugada que es fa. I també ho fa Proquímia, de Vic, que en lloc de ven­dre el deter­gent, cobra per ren­tada. I tota l’eco­no­mia haurà de fer el mateix. Nosal­tres, al nord d’Europa, venem el paper higiènic per subs­cripció. Però la clau és veure que l’eco­no­mia s’ha per­ver­tit volent que tot­hom tin­gui a l’abast qual­se­vol pro­ducte, bai­xant-ne la qua­li­tat si cal, i això va en la direcció contrària. Les neve­res abans tenien una vida útil de trenta anys i ara en duren deu. I com és? Doncs perquè ha bai­xat la qua­li­tat de la nevera perquè la gent la pugui con­ti­nuar con­su­mint. Què pas­sa­ria si obli­guem els fabri­cant a fer béns dura­dors? Que serien més cars? Això és un pro­blema finan­cer. Tor­nem-hi. En lloc que l’haguem de com­prar al comp­tat, doncs que ens el dei­xin pagar durant deu o vint anys, o paguem-ne un llo­guer.
Això ens porta a la con­clusió que sobra indústria, tot i que el govern diu que cal rein­dus­tri­a­lit­zar Cata­lu­nya?
Això entra dins del ter­reny de la bona volun­tat dels polítics, però tot el que ve va en con­tra d’això. La capa­ci­tat pro­duc­tiva ins­tal·lada a tot el món és molt gran, ja ho és ara i ho serà molt més. En el meu sec­tor és del 30%. Ho tinc super­cal­cu­lat i vol dir que en el futur aquest 30% haurà de tan­car. Només hi haurà crei­xe­ment en les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves. Pen­sem que la intel·ligència arti­fi­cial és un tor­pedo que farà des­a­parèixer un munt de feina de l’admi­nis­tració, de l’advo­ca­cia... El que no es pot fer és posar el cap sota la taula i dir jo no vull mirar.
A Cata­lu­nya, com afec­tarà la tran­sició als sec­tors pri­mari, l’auto­moció i l’immo­bi­li­ari?
El sec­tor de la cons­trucció és pos­si­ble­ment el més bene­fi­ciat de tots, perquè la feina que ha de fer ja sigui per crear habi­tatge nou a preus asse­qui­bles com reha­bi­li­tant energètica­ment el parc exis­tent és molta. Cal­culo que s’hi hau­ran de crear 150.000 llocs de tre­ball. En el de l’automòbil hi ha el risc de per­dre’l del tot perquè arri­bem tard al cotxe elèctric, i estem par­lant del 10% del PIB. En canvi, el sec­tor pri­mari té una sor­tida que és energètica. Una part de l’acti­vi­tat li des­a­pa­reix amb la proteïna ani­mal, però, en canvi, té sor­ti­des en la fores­tal, com el biogàs i el bio­metà i en l’ener­gia solar foto­vol­taica. Però el sec­tor pri­mari es nega a veure aques­tes opor­tu­ni­tats i és un dels sec­tors més atra­pat en el busi­ness as usual: no em toquis això perquè jo no vull can­viar res, vull que em con­tinuïn sub­ven­ci­o­nant els caps de bes­tiar i que no m’empre­nyin.
No ens hauríem de posar d’acord entre tots per fer aquesta tran­sició?
Els millors anys que ha tin­gut Europa van ser entre el 1945 i el 1971. I allò va ser pos­si­ble perquè hi va haver un pacte inter­na­ci­o­nal, el de Bret­ton Woods, que va ser pos­si­ble perquè hi havia hagut una guerra mun­dial. Ara neces­si­taríem un pacte simi­lar que posés ordre als inter­can­vis entre països, i que hau­ria d’afec­tar tot el món, però em temo que no serà pos­si­ble si no hi ha una pata­cada impor­tant. I això sí que és ter­ri­ble.
Algun con­sell?
Anti­ci­par-nos a tot això. Tenim vint anys per anar tre­ba­llant. Soc opti­mista, la soci­e­tat que n’emer­girà serà més feliç.

Entre màquines

Francesc Muñoz Dorado

Joan Vila és enginyer industrial per la UPC i ha fet compatible l’activitat industrial (és el màxim executiu d’LC Paper, a Besalú) amb la de reflexionar sobre els reptes econòmics que té plantejats el món, especialment des del 2014, quan va publicar La crisi des de la trinxera. Posteriorment, va escriure Economia en el canvi climàtic (2021) i ara La fi de l’abundància. “La meva percepció de com va l’economia és molt diferent de la que té el món acadèmic. I en quaranta-cinc anys de professió aquesta discrepància s’ha anat fent curiositat i m’ha anat portant a intentar descobrir les raons per les quals jo veig les coses diferents: ells tenen estadístiques, però jo estic al terreny de joc i trepitjo la gespa cada dia”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.