Opinió

El nou procediment d’incapacitació

La nova reforma comporta un canvi transcendental pel que fa a la concepció de la figura d’incapacitació, ja que té com a finalitat passar d’un model de substitució de drets a un model de suports, en atorgar a la persona discapacitada capacitats i facultats que fins ara eren del tot substituïdes, i permetent així que pugui prendre decisions per ella mateixa

El mes de setem­bre del 2022 va entrar en vigor la Llei 8/2021, de 2 de juny, segons la qual es reforma el pro­ce­di­ment de modi­fi­cació judi­cial de la capa­ci­tat d’obrar i se subs­ti­tu­eix pels pro­ces­sos sobre pro­visió de mesu­res de suport a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat.

El propòsit de la nova nor­ma­tiva és donar pro­ta­go­nisme a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat pel que fa a la presa de deci­si­ons, ja que aques­tes per­so­nes es veien total­ment limi­ta­des ate­nent a l’ante­rior nor­ma­tiva, motiu pel qual la llei incor­pora diver­ses modi­fi­ca­ci­ons que cons­ti­tu­ei­xen un canvi radi­cal en la figura de la inca­pa­ci­tació que teníem fins ara.

En pri­mer lloc, se subs­ti­tu­ei­xen les figu­res del “tutor” i del “cura­dor” per la de l’“assis­tent”, que és qui ha de dur a terme les mesu­res de suport pre­vis­tes al Lli­bre II del Codi Civil Català, que engloba qual­se­vol aspecte de la vida de la per­sona interes­sada. En segon lloc, pel que fa a la sol·lici­tud per nome­nar l’assis­tent, ho pot fer la mateixa per­sona o bé qual­se­vol de les per­so­nes habi­li­ta­des segons la llei de juris­dicció voluntària, i es pot dur a terme per la via judi­cial o bé mit­jançant l’ator­ga­ment d’una escrip­tura pública. En ter­cer lloc, es regula la dura­bi­li­tat de les mesu­res de suport decre­ta­des, les quals ja no tenen caràcter vita­lici pel fet que han de ser revi­sa­des necessària­ment en la peri­o­di­ci­tat asse­nya­lada en la reso­lució judi­cial, que serà de tres anys i que no pot exce­dir els sis anys. En quart lloc, des­a­pa­reix la pàtria potes­tat pror­ro­gada, és a dir, la que s’exer­ceix sobre els fills un cop són majors d’edat.

Si bé aquest arti­cle exposa algu­nes de les modi­fi­ca­ci­ons que s’incor­po­ren amb la reforma, queda pen­dent plan­te­jar-nos la pre­gunta següent: què passa amb les per­so­nes que ja estan inca­pa­ci­ta­des un cop entrada en vigor la llei 8/2021? Doncs bé, els tutors, cura­dors que hagin sigut desig­nats o la per­sona interes­sada ha de dema­nar a l’auto­ri­tat judi­cial que revisi el règim acor­dat en el ter­mini d’un any o bé haurà de ser revi­sat d’ofici.

En con­clusió, el que queda clar és que la nova reforma com­porta un canvi trans­cen­den­tal pel que fa a la con­cepció de la figura d’inca­pa­ci­tació, ja que té com a fina­li­tat pas­sar d’un model de subs­ti­tució de drets a un model de suport, en ator­gar a la per­sona dis­ca­pa­ci­tada capa­ci­tats i facul­tats que fins ara eren del tot subs­tituïdes, i per­me­tent així que pugui pren­dre deci­si­ons per ella mateixa.

Així doncs, tenint en compte tots els actes con­crets en què es veu invo­lu­crada una per­sona al llarg de la seva vida, el més pru­dent és asses­so­rar-se cor­rec­ta­ment a fi de deta­llar tots aquells actes i aspec­tes de la vida de la per­sona dis­ca­pa­ci­tada que reque­rei­xen mesu­res de suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.