Gran angular

La previsió de reducció salarial i la IA preocupen els tecnòlegs

L’exigència de noves capacitats, el retorn al treball presencial i l’arribada d’ofertes econòmiques menys atractives provoquen tensió en el sector

El sec­tor tec­nològic està vivint una època de trans­for­mació, amb ajus­tos de plan­ti­lla, can­vis en el model de tre­ball i l’exigència de noves capa­ci­tats i espe­ci­a­lit­za­ci­ons. Tot i això, els per­fils tec­nològics seguei­xen sent els més deman­dats per empre­ses de tots els sec­tors. Segons un estudi que ha rea­lit­zat l’empresa espa­nyola Cir­cu­lar, que faci­lita la cap­tació de talent tec­nològic a les empre­ses, jun­ta­ment amb Joppy, la pla­ta­forma cata­lana de recerca d’aquest tipus de per­fils, el sec­tor està en tensió per les reduc­ci­ons sala­ri­als que s’albi­ren per a l’any vinent i pel crei­xent pro­ta­go­nisme que està adqui­rint la intel·ligència arti­fi­cial (IA).

En l’estudi, en el qual hi han par­ti­ci­pat 350 pro­fes­si­o­nals de dife­rents per­fils tec­nològics que tre­ba­llen a l’Estat en tot tipus d’àmbits empre­sa­ri­als o com a autònoms, s’indica que poc més de la mei­tat, el 53%, es declara capaç d’enfron­tar-se a un ajust sala­rial l’any vinent, així com d’enca­rar el repte que suposa la incor­po­ració de la IA al dia a dia de les seves fun­ci­ons.

Per al 43% dels par­ti­ci­pants en l’estudi, el gran repte serà acon­se­guir les com­petències necessàries per res­pon­dre a la demanda de les empre­ses. En aquest sen­tit, 7 de cada 10 vol­dria incre­men­tar els conei­xe­ments i capa­ci­ta­ci­ons en matèria d’IA.

Sobre la pre­o­cu­pació que han mos­trat pel que fa a la situ­ació econòmica futura, l’estudi indica que men­tre el 37% creu que aquesta millo­rarà, el 17% pensa que anirà a pit­jor, i un 20% del total està força pre­o­cu­pat per la reper­cussió que pugui tenir en el sec­tor la crisi econòmica.

També aporta tensió al sec­tor el fet de la dis­mi­nució d’ofer­tes d’ocu­pació. Segons l’estudi, el 44% dels enques­tats han rebut menys ofer­tes enguany que l’any ante­rior i només un 17% mani­festa que n’ha rebut més. De cara a l’any vinent, men­tre un 42% con­si­dera que les ofer­tes de feina es man­tin­dran, un 18% està con­vençut que bai­xa­ran. Aques­tes sen­sa­ci­ons incre­men­ten el ner­vi­o­sisme entre els tecnòlegs.

Menys tre­ball en remot.

La tendència del tele­tre­ball també dis­mi­nu­eix en el sec­tor. Aquesta moda­li­tat, que va créixer fins a un 65% del total de llocs de tre­ball en l’àmbit dels pro­fes­si­o­nals tecnòlegs el 2021 i s’havia man­tin­gut fins a l’any pas­sat, mos­tra enguany, per pri­mera vegada, sig­nes de con­tracció. S’observa que, des de l’abril pas­sat, el nom­bre de deman­des d’ocu­pa­ci­ons diri­gits a pro­fes­si­o­nals tec­nològics que donin la pos­si­bi­li­tat de tre­ba­llar el 100% en remot s’ha reduït un 12% res­pecte a l’any ante­rior.

A hores d’ara, 6 de cada 10 dels pro­fes­si­o­nals con­sul­tats tre­ba­llen en remot, un 26% manté un model híbrid i un 11% té la pos­si­bi­li­tat de triar lliu­re­ment com vol tre­ba­llar. Només a un 4% se li exi­geix ser pre­sent física­ment en el lloc de tre­ball. Tot i aques­tes xifres, la tendència indica que el 2024 les empre­ses seran més selec­ti­ves a l’hora d’ofe­rir tele­tre­ball.

En aquest sen­tit, l’estudi indica que 8 de cada 10 enques­tats no volen ni tenir en compte aquesta pos­si­bi­li­tat. De fet, 9 de cada 10 con­si­de­ren el tele­tre­ball com el prin­ci­pal bene­fici que els hi pot ofe­rir una empresa, a gran distància d’altres com el fet de dis­po­sar d’una asse­gu­rança mèdica pri­vada (impor­tant per al 41% dels enques­tats), ajuts fami­li­ars (37%), tre­ball híbrid (20%) o vals de men­jar (19%).

Cir­cu­lar i Joppy també han rea­lit­zat una con­sulta paral·lela diri­gida als reclu­ta­dors de més de 60 com­pa­nyies que con­trac­ten per­fils tec­nològics a l’Estat. Les xifres resul­tants també són força indi­ca­ti­ves del canvi que està vivint el sec­tor. En aquest sen­tit, 6 de cada 10 afir­men que les con­trac­ta­ci­ons rea­lit­za­des durant aquest any han bai­xat, només el 33% creu que s’incre­men­ta­ran l’any vinent i el 59% ha detec­tat un aug­ment nota­ble de pro­fes­si­o­nals que estan en recerca activa d’ocu­pació. Sem­bla que el sec­tor ha de viure la seva tem­pesta per­fecta més aviat que tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.