Opinió

L’impacte social, clau a l’empresa i la societat

Aconseguir que les empreses socials siguin competitives ha de ser un objectiu comú, ja que és la societat la que es beneficia de la seva tasca

Cada vegada es parla més de l’impacte social a les empre­ses, i la tendència és que aquest ves­sant gua­nyi més pro­ta­go­nisme i s’inte­gri direc­ta­ment en l’estratègia empre­sa­rial. De fet, aquesta és la millor manera d’obte­nir resul­tats posi­tius i per­du­ra­bles en el temps.

No obs­tant això, tot i que la soci­e­tat es va fami­li­a­rit­zant amb aquest con­cepte, és bo que posem algu­nes xifres sobre la taula per tal de dimen­si­o­nar la rea­li­tat de l’eco­no­mia social a Espa­nya.

Amb més de 43.000 empre­ses, l’eco­no­mia social repre­senta el 10% del PIB esta­tal i genera pràcti­ca­ment 2,2 mili­ons de llocs de feina direc­tes i indi­rec­tes a Espa­nya, segons les dar­re­res dades de la Con­fe­de­ració Empre­sa­rial Espa­nyola de l’Eco­no­mia Social.

Acon­se­guir que les empre­ses soci­als siguin com­pe­ti­ti­ves ha de ser un objec­tiu comú, de tot­hom, ja que és la soci­e­tat en el seu con­junt la que es nodreix i bene­fi­cia de la seva tasca a favor de la inclusió social, la salut, l’edu­cació o la lluita con­tra la pobresa, entre altres àmbits. I per acon­se­guir-ho, és impor­tant que el sec­tor es pro­fes­si­o­na­litzi i actuï tant amb visió social com empre­sa­rial, de manera que la inde­pendència finan­cera és una eina essen­cial. I aquí és on les micro­fi­nan­ces i el finançament amb impacte social poden posar la seva lla­vor i aju­dar a reforçar la seva capa­ci­tat finan­cera per tal que el seu àmbit d’actu­ació (tant des del punt de vista geogràfic com d’acció) sigui cada vegada més gran.

En paral·lel a la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat, una altra qüestió fona­men­tal és que cal tenir dades quan­ti­fi­ca­bles d’impacte social si es vol acce­dir a pro­gra­mes impul­sats per la Comissió Euro­pea. I cada vegada són més les orga­nit­za­ci­ons que es doten d’indi­ca­dors mesu­ra­bles d’impacte social per poder obte­nir jus­ti­fi­ca­ci­ons de les inver­si­ons que efec­tuen.

A banda, amb aquest exer­cici de medició s’afa­vo­reix l’atrac­tiu de cara als inver­sors, que bus­quen opor­tu­ni­tats de trans­for­mar el seu capi­tal en millo­res soci­als, i alhora ser­veix com a tar­geta de pre­sen­tació de l’impacte social cor­po­ra­tiu davant la soci­e­tat, cada cop més cons­ci­en­ci­ada de la neces­si­tat de l’ètica en els nego­cis. La mesura de l’impacte social con­tri­buirà a fer que les empre­ses soci­als apren­guin a iden­ti­fi­car qui­nes ini­ci­a­ti­ves casen millor amb els seus objec­tius i, com a con­seqüència, el seu rol en la soci­e­tat que­darà encara més legi­ti­mat i pres­ti­giat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.