Opinió

Recursos per habitant a les comunitats autònomes

Les regions amb un major dèficit fiscal interregional, les que aporten més del que perceben, són les que tenen una menor quantitat de recursos per habitant. En el cas de Madrid, però, l’efecte capitalitat compensa part del dèficit interregional

Des­gra­ci­a­da­ment, excepte en els casos d’Euskadi i Navarra, que dis­po­sen d’auto­no­mia fis­cal, la major part dels fons de què dis­po­sen les comu­ni­tats autònomes, les regi­ons, depe­nen de les quan­ti­tats que els trans­fe­reix l’Estat segons un prin­cipi que s’ha man­tin­gut immu­ta­ble des de la pro­mul­gació de la LOFCA el 1980: treure recur­sos de les comu­ni­tats autònomes que més béns gene­ren per tras­pas­sar-los a les que menys en gene­ren, sense tenir en con­si­de­ració l’impacte que aquesta detracció té, tant en el crei­xe­ment com en el benes­tar de les regi­ons que apor­ten més del que per­ce­ben.

Al gràfic adjunt es pot obser­var la posició que ocupa cada regió cre­uant la dada de finançament per habi­tant ajus­tada el 2020 (eix horit­zon­tal) i els sal­dos fis­cals inter­re­gi­o­nals segons el mètode dels flu­xos mone­ta­ris, amb data de 31 de desem­bre del 2005 i publi­cats el 2008 pel govern d’Espa­nya, els únics ofi­ci­als fins ara (eix ver­ti­cal).

Del gràfic es poden extreure diver­ses con­clu­si­ons, la més evi­dent de les quals és que les regi­ons amb un major dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal, les que apor­ten més del que per­ce­ben, són les que tenen una menor quan­ti­tat de recur­sos per habi­tant. En el cas de Madrid, però, l’efecte capi­ta­li­tat com­pensa part del dèficit inter­re­gi­o­nal.

El con­trari, però, no es com­pleix, és a dir que aque­lles regi­ons amb més superàvit fis­cal inter­re­gi­o­nal no són les que dis­po­sen d’un major nivell de recur­sos per habi­tant. Cantàbria, la regió que dis­posa de més recur­sos per habi­tant, té un superàvit gai­rebé igual que el d’Anda­lu­sia i menor que el d’Extre­ma­dura, el Prin­ci­pat d’Astúries, Galícia i Cas­te­lla i Lleó. Això es deu a la mateixa estruc­tura de finançament regi­o­nal.

Una sim­ple ullada al gràfic evi­den­cia l’absur­di­tat del sis­tema de finançament de les ano­me­na­des comu­ni­tats autònomes de règim comú, entre les quals es troba Cata­lu­nya. Un extrem que, segons la meva opinió, s’aborda escas­sa­ment i es difon molt poc, a banda que s’hi tre­ba­lla insu­fi­ci­ent­ment per arri­bar a una reso­lució: el 22 de setem­bre la LOFCA va com­plir 43 anys i per a Cata­lu­nya les coses seguei­xen igual, o fins i tot pit­jor, de com esta­ven.

El 18 de setem­bre pas­sat, la con­se­llera d’Eco­no­mia, la senyora Natàlia Mas, va pre­sen­tar el càlcul de les balan­ces fis­cals entre Cata­lu­nya i l’Estat ela­bo­rat pel Depar­ta­ment d’Eco­no­mia i Hisenda de la Gene­ra­li­tat. Les con­clu­si­ons no poden ser més des­co­rat­ja­do­res per a l’eco­no­mia i la soci­e­tat cata­la­nes. Si el 2019 el saldo entre allò apor­tat i allò rebut va equi­va­ler al -8,5% del PIB de Cata­lu­nya, el 2020 va esca­lar al -9,8% i el 2021 es va situar en el -9,6%. És a dir, l’any 2021, Cata­lu­nya va apor­tar a l’Estat espa­nyol el 19,2% dels ingres­sos tri­bu­ta­ris, però tan sols en va rebre el 9,2%. La diferència van ser 21.982 mili­ons d’euros, dada no ofi­cial tenint en compte que no ha estat ela­bo­rada pel govern de l’Estat espa­nyol, però que situa encara amb més clare­dat tot el que he expo­sat en aques­tes rat­lles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.