Focus

Com gastem els Next Generation?

La mobilització dels recursos dels fons europeus no va prou ràpida La centralització, l’excés de convocatòries i els terminis de sol·licitud curts són un problema

S’han obert moltes convocatòries que estaven dotades amb pocs fons
kilian garcía
dep. internacional foment
Les pimes volen que es generalitzi la bestreta en les subvencions
Tot hauria anat millor si la Generalitat hagués pogut decidir
carme poveda
dtora. anàlisi de la cambra
Ens preocupa el baix percentatge de mobilització dels PERTE
natàlia mas
consellera d’economia
La Comissió es mostra favorable a flexibilitzar les condicions
Hom creu que per mantenir calendaris és millor que el govern no canviï
Pimec considera que bona part dels fons se’ls endú el sector públic

La len­ti­tud està carac­te­rit­zant l’arri­bada a les nos­tres empre­ses dels recur­sos dels fons Next Gene­ra­tion EU que tenen com a missió posar al dia l’eco­no­mia en eixos com la tran­sició ecològica, la trans­for­mació digi­tal, la cohesió social i ter­ri­to­rial i la igual­tat de gènere.

Obs­ta­cles com ara un sis­tema de gestió massa cen­tra­lit­zat, un volum de con­vo­catòries exces­siu, fines­tres de sol·lici­tud d’ajuts cur­tes o enca­val­ca­ment entre pro­gra­mes d’ajut han pro­vo­cat que la pluja de mili­ons en recur­sos dels fons del Meca­nisme de Recu­pe­ració i Resiliència (MRR) -el 90% dels Next Gene­ra­tion EU- sigui més expec­ta­tiva que rea­li­tat tan­gi­ble, amb ris­cos tan grans com que l’Estat pugui per­dre 26.000 mili­ons d’aquests recur­sos si no els demana i adju­dica abans del 31 de desem­bre d’enguany. Pel que fa a la Gene­ra­li­tat, que dar­re­ra­ment està mos­trant un bon ritme de mobi­lit­zació de fons, ha infor­mat que fins al juliol havia mobi­lit­zat el 77% dels fons ingres­sats, 2.846 mili­ons, així que per fer net encara res­ta­rien 654,58 mili­ons.

La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona fa temps que alerta dels entre­bancs amb què xoca l’exe­cució dels MRR, bar­re­res com que hagin de superar fins a tres nivells de decisió (Comissió Euro­pea, Estat i comu­ni­tats autònomes), els colls d’ampo­lla que genera ges­ti­o­nar con­vo­catòries d’ajuts amb mul­ti­tud d’adju­di­ca­ta­ris o el poc marge de les comu­ni­tats autònomes en el dis­seny sobre els àmbits d’exe­cució per adap­tar-los als trets del ter­ri­tori. Una enquesta recent de la Cam­bra infor­mava que només un 61% de les empre­ses cata­la­nes reco­nei­xen saber què són i com fun­ci­o­nen els fons Next Gene­ra­tion. Un des­in­terès pro­vo­cat per, com inter­preta la Cam­bra, unes fines­tres de sol·lici­tud d’ajuts que no donen prou temps per fer una pro­posta amb cara i ulls o la manca d’un marc nor­ma­tiu i d’exe­cució dels fons clar. En el cas dels ambi­ci­o­sos pro­jec­tes estratègics per a la recu­pe­ració i trans­for­mació econòmica (PERTE), a banda de l’entre­banc burocràtic, ha desa­ni­mat els pos­si­bles bene­fi­ci­a­ris l’exigència d’ava­lar un import anti­ci­pat de l’ajut molt ele­vat.

Com diu Carme Poveda, direc­tora d’anàlisi econòmica de la Cam­bra de Comerç, “el gran pro­blema és la desin­for­mació, que també pro­voca que d’aquest 61% que conei­xen els Next Gene­ra­tion EU, només un 14% hagi dema­nat l’ajut i un altre 14% digui que s’ho està pen­sant, que encara té dub­tes”. En la seva opinió, “tot hau­ria anat molt millor si la Gene­ra­li­tat hagués pogut deci­dir sobre pro­jec­tes estratègics, que aquí tenen sen­tit, sobre proteïna vege­tal, bio­me­di­cina o purins, però que a l’Estat no li han encai­xat en les seves línies”. Reme­nar la pape­rassa, el temps per fer-ho, ha esde­vin­gut un pro­blema no pas menor: “La Gene­ra­li­tat s’ha hagut de que­dar amb els tràmits de tota la munió de micro­pro­jec­tes de 3.000-5.000 euros per a pla­ques foto­vol­tai­ques en edi­fi­cis, car­re­ga­dors de bate­ria, digi­ta­lit­zació de pimes, etc. i cadas­cun suposa un expe­di­ent sobre com con­ce­dir 340 mili­ons per a un pro­jecte de bate­ries ins­crit en un PERTE. Cal­dria fle­xi­bi­li­tat i con­trac­tar gent tem­po­ral­ment per dur a terme aquesta gestió.”

Poveda creu que la Gene­ra­li­tat, si es posa les piles, pot eixu­gar aquesta escletxa de 654,58 mili­ons entre allò ingres­sat i allò mobi­lit­zat. Amb tot, creu que els tem­pos mar­cats per la UE hau­ran de can­viar: “Sem­pre hem cre­gut que si el que el volem és trans­for­mar l’eco­no­mia, fer una recon­versió indus­trial, els ter­mi­nis eren curts. Macro­pro­jec­tes com els PERTE no es poden fer en dos dies, així que és una bona notícia que la UE acce­deixi a nego­ciar per allar­gar els ter­mi­nis.” Una altra nego­ci­ació per per­fec­ci­o­nar aquest mega­pro­grama key­nesià, nogens­menys impor­tant, és sobre els avals: “Si par­lem de mili­ons, per a una empresa no és fàcil ava­lar un 80% de l’ajut, així que també és bo que la Comissió ja pensi a aflui­xar en aquest sen­tit.”

Per a Kilian García, direc­tor del depar­ta­ment d’inter­na­ci­o­nal de la patro­nal Foment, és clar que durant aquests pri­mers tres anys de recor­re­gut dels MRR, els hau­ria agra­dat més rapi­desa: “Els pro­ces­sos d’exe­cució hau­rien d’haver estat més àgils.” De cara a la segona part, l’ano­me­nada addenda, que inclou 2.585 mili­ons del pla RePowe­rEU, 7.700 mili­ons en sub­ven­ci­ons 84.000 mili­ons en préstecs dins del pro­grama dels MRR, “hi ha una part que serà ges­ti­o­nada per les comu­ni­tats autònomes per a pro­jec­tes estratègics, en prin­cipi podrien ser 20.000 mili­ons, i això pot ser molt interes­sant, perquè els governs autònoms podran dis­se­nyar pro­jec­tes més clara­ment ori­en­tats”. Des de Foment es pla­nyen “d’una exces­siva ato­mit­zació i de mol­tes con­vo­catòries amb pocs fons, de manera que no es pot arri­bar a gai­res empre­ses”. Tot i que hom no nega que hi ha una certa pre­o­cu­pació per si s’allarga la cons­ti­tució d’un nou govern a l’Estat, i que això suposés per­dre 26.000 mili­ons d’MRR, veuen que arreu es tro­ben solu­ci­ons: “A Itàlia hi havia un calen­dari per al pla, que no es com­plia, i Geor­gia Meloni el va actu­a­lit­zar.” Com afe­geix, “la por a per­dre aquests fons hi és, però hi ha tres mesos per posar-se les piles”.

Fins al maig del 2023, dar­rer regis­tre publi­cat, a Cata­lu­nya s’havien assig­nat 5.651,6 mili­ons en MRR, 3.184,5 mili­ons dels quals han estat adju­di­cats, i 34.000 empre­ses i micro­em­pre­ses n’han estat bene­ficiàries, amb l’arri­bada de recur­sos al 94% dels muni­ci­pis de Cata­lu­nya. La con­se­llera d’Eco­no­mia i Empresa, Natàlia Mas, es queixa d’una ine­ficiència de base, i afe­geix: “El sis­tema de gover­nança està molt cen­tra­lit­zat, no s’ha permès la impli­cació dels ter­ri­to­ris i se’ns ha rele­gat a la con­dició de sim­ples exe­cu­tors, amb poca capa­ci­tat per ajus­tar millor les con­vo­catòries a la rea­li­tat de cada ter­ri­tori.” I si par­lem de des­a­vi­nença en la gover­nança, ens hem de refe­rir, com fa Mas, a la inte­gració informàtica: “L’Estat no ens l’ha asse­gu­rada, i per això vam haver de crear l’eina GENext, per no estar con­di­ci­o­nats per la pla­ta­forma de l’Estat, CoF­FEE. Cada ges­tor de fons ha d’intro­duir la infor­mació dues vega­des. Sense la nos­tra eina estaríem venuts a l’hora de fer ava­lu­a­ci­ons dels pro­jec­tes que es pre­sen­ten.”

De la Gene­ra­li­tat estant, pre­o­cupa espe­ci­al­ment “el baix per­cen­tatge de mobi­lit­zació dels PERTE”: “És impos­si­ble que esti­guin assig­nats en la seva tota­li­tat el 31 de desem­bre.” I no és pas una qüestió menor que hi hagi canvi de govern, o no, a l’Estat, com asse­nyala Miquel Puig, secre­tari gene­ral d’Afers Econòmics i Fons Euro­peus de la Gene­ra­li­tat: “Des del punt de vista de l’exe­cució, la con­tinuïtat del govern actual ho posa­ria tot més fàcil, ja que el canvi es tra­dui­ria en una para­lit­zació dels minis­te­ris, amb la qual cosa l’assig­nació dels fons que res­ten abans del 31 de desem­bre, seria gai­rebé impos­si­ble. I si això passa, espe­rem que la Comissió sigui una mica fle­xi­ble.” Per la seva banda, Cai­xa­Bank Rese­arch, l’àrea d’anàlisi del banc, ha aler­tat en un informe que si es manté un govern en fun­ci­ons “de forma per­llon­gada”, això pot com­por­tar “un retard en la imple­men­tació dels fons”, ja que es per­dria ope­ra­ti­vi­tat a l’hora d’obrir con­vo­catòries.

Natàlia Mas rei­vin­dica la tasca d’acom­pa­nyant que ha exer­cit perquè alguns pro­jec­tes pogues­sin cris­tal·lit­zar. La Gene­ra­li­tat va posar la core­ana Iljin Mate­ri­als, que es dedica a com­po­nents de bate­ries, en con­tacte amb Seat per fer un pro­jecte ple­gats, que incloïa la cons­trucció d’una gran fac­to­ria a Cata­lu­nya, al si del PERTE del vehi­cle elèctric. L’agost del 2022, el govern de l’Estat es va des­pen­jar dient que Iljin no reu­nia les con­di­ci­ons per obte­nir fons del PERTE. Com recorda Mas, “els core­ans no ente­nien res, després de mesos de per­fi­lar el pro­jecte, i esta­ven dis­po­sats a reti­rar-se, cosa que ens va obli­gar a acti­var-nos perquè final­ment Iljin es pogués inte­grar al PERTE del vehi­cle elèctric, i així es pogués asse­gu­rar que no caigués la inversió de 600 mili­ons d’euros a la planta de Mont-roig del Camp (Baix Camp), el pro­jecte més gran dels dar­rers vint anys”.

També es va mas­te­gar la tragèdia quan Seat només va rebre 24 mili­ons del la reso­lució pro­vi­si­o­nal del PERTE, quan el seu pro­jecte per ade­quar Mar­to­rell a la cons­trucció de vehi­cles elèctrics dema­nava un suport supe­rior. Com asse­gura Mas, “la direcció de Volkswa­gen es va arri­bar a plan­te­jar renun­ciar a l’elec­tri­fi­cació de Mar­to­rell, i això ens va obli­gar a tra­mi­tar en dos mesos una sub­venció de 60 mili­ons i blin­dar així aquests pro­jecte”.

Aquests tres pri­mers anys de Next Gene­ra­tion EU cal inter­pre­tar-los com un període obert a pro­va­tu­res i rea­jus­ta­ments; no obs­tant això, les con­di­ci­ons macro­e­conòmiques glo­bals no són les matei­xes que les del 2020. Com asse­nyala Aleix Cubells, direc­tor gene­ral de Fons Euro­peus i Ajuts d’Estat de la Gene­ra­li­tat, cal fer avi­nent que “es van assig­nar x recur­sos per a fer x coses, és a dir, es va fixar un com­promís de fer un nom­bre deter­mi­nat de reha­bi­li­ta­ci­ons d’edi­fi­cis, col·locar tants metres qua­drats de pla­ques foto­vol­tai­ques a teu­lada, la fabri­cació de tants cot­xes elèctrics per ser venuts, etc. amb indi­ca­dors i fites, però eren càlculs econòmics fets el 2020, i d’ales­ho­res ençà han pas­sat coses, com ara la guerra d’Ucraïna o la inflació que ha afec­tat els cos­tos. Així doncs, s’hau­ran de recal­cu­lar les xifres si volem arri­bar als objec­tius mar­cats”. I si par­lem d’enca­ri­ment, no podem dei­xar de banda l’afe­gitó burocràtic: “Venim d’un esce­nari d’urgència, a la pri­ma­vera, per anar ràpid, i ara veiem com pre­val la jus­ti­fi­cació rigo­rosa dels pro­jec­tes, tot afe­gint-hi capes admi­nis­tra­ti­ves com el con­trol del risc de con­flicte d’interes­sos. Aca­ba­rem fent un sis­tema de jus­ti­fi­cació de des­pesa més onerós del que havíem anti­ci­pat.”

Es parla molt de si aquest pro­grama de trans­for­mació de l’eco­no­mia ha tin­gut impacte nota­ble en la pime, però des de Pimec, el seu direc­tor de con­sul­to­ria estratègica i finançament, Pere Cots no ho veu així: “El gran pro­blema ha estat que gran part dels fons se l’ha endut el sec­tor públic, empre­ses com Renfe o Aena. I pel que fa a les pimes, sí que s’han rebut uns petits ajuts, que podem con­si­de­rar posi­tius, però amb pocs milers d’euros no es pot fer la trans­for­mació que dema­nen. Compte que amb pro­jec­tes petits no cai­guin en els errors d’aquell pla Zapa­tero, amb les seves roton­des.” En aquest sen­tit, afe­geix: “Hem tro­bat a fal­tar pro­gra­mes més específica­ment adreçats a la com­pe­ti­ti­vi­tat de la pime, d’una dimensió mit­jana, pen­sats per con­tri­buir a una moder­nit­zació indus­trial efec­tiva.” En un con­text macro­e­conòmic d’una certa incer­tesa, en què el preu del diner alt no és pre­ci­sa­ment un esperó a la inversió, “és nor­mal que l’empresa refredi el seu deler d’inno­vació i, a més, hem de tenir en compte que les pos­si­bles sub­ven­ci­ons que pugui rebre són del 15-20% del pres­su­post total del pro­jecte, i que l’empresa s’hagi de fer càrrec del 80% res­tant del finançament”. Les cir­cumstàncies poc propícies van fer, com recorda Cots, que “el 2022 algu­nes con­vo­catòries no es pogues­sin cobrir, ja que les empre­ses no esta­ven en mode inversió”: “Això ens fa pen­sar que cal allar­gar els ter­mi­nis de les con­vo­catòries de pro­jec­tes, tot pen­sant que han de venir períodes econòmics més favo­ra­bles a la inversió indus­trial.”

Al vol­tant de qui­nes han de ser les con­di­ci­ons del finançament, Cots creus que la regla gene­ral que s’hau­ria d’haver seguit hau­ria d’haver estat la de pro­gra­mes com Indústria Con­nec­tada 4.0, “en què es donen bes­tre­tes, i així s’esva­eix la incer­tesa de quan es cobrarà, ja que poden pas­sar fins a vuit mesos des que es con­ce­deix la sub­venció fins que es cobra”. En aquest sen­tit, “des de Pimec recla­mem que es gene­ra­lit­zin les bes­tre­tes, almenys del 50%: cal con­fiar més en les empre­ses”. Cots també reco­neix que és cert que en la cul­tura de les nos­tres empre­ses no hi ha el cos­tum d’espi­go­lar entre l’extens catàleg d’ajuts públics. “És un tret cul­tu­ral, la pime no està prou ave­sada a bus­car sub­ven­ci­ons, pot­ser perquè està absor­bida pel dia a dia.”

Oriol Alba, secre­tari gene­ral de la patro­nal del Vallès CECOT, recorda com a “il·lusi­o­nant, aquell exer­cici històric de com­promís de recon­versió del model pro­duc­tiu, con­ce­but perquè l’eco­no­mia euro­pea fes el gran salt enda­vant”. Tan­ma­teix, “si ara pre­gun­tem a les empre­ses si han fet aquest gran salt, ningú podrà dir que l’està vivint”: “Hi ha el kit digi­tal, s’ins­tal·len pla­ques solars, etc., però no es fa el salt con­junt.”

Si anem lents, amb el risc de per­dre sub­ven­ci­ons, Alba ho atri­bu­eix al fet que “el con­junt de l’apa­rell de l’Estat va tri­gar massa a arren­car, i això també ha pas­sat en altres països, perquè no hi ha capa­ci­tat d’assu­mir la gestió de tants diners”.

També ha pogut com­pro­var de ben a prop una certa “des­a­fecció” de la pime davant els fons Next Gene­ra­tion EU, atès que les con­di­ci­ons són les que són: “Tri­guen molt a dir que sí, i més d’un any a pagar.”

Obser­ven que és fona­men­tal la des­cen­tra­lit­zació de tot el procés de mobi­lit­zació de fons: “El govern espa­nyol hau­ria de fer con­fiança a la Gene­ra­li­tat, ser més fle­xi­ble i per­me­tre-li que, des de la pro­xi­mi­tat, es faci càrrec de detec­tar i vali­dar pro­jec­tes que puguin ser estratègics.”

Entre els grans PERTE, que tam­poc han ofert tanta par­ti­ci­pació a les pimes, i les con­vo­catòries adreçades direc­ta­ment a les pimes per ofe­rir-los sub­ven­ci­ons de 5.000 a 10.000 euros, Oriol Alba es pre­gunta: “Els pro­jec­tes mit­jans? Des de CECOT vam fer la pro­posta del pro­jecte d’ins­tal·lar un milió de pla­ques en polígons indus­tri­als del Vallès Occi­den­tal, amb solu­ci­ons d’emma­gat­ze­matge per nodrir les pobla­ci­ons veïnes, i de mobi­li­tat. Un pro­jecte que neces­si­ta­ria una quin­zena d’empre­ses, amb la par­ti­ci­pació de l’admi­nis­tració, amb un pres­su­post d’entre 100 i 200 mili­ons. Ha estat deses­ti­mat.” Per a CECOT, a par­tir d’ara, que s’obre el període de l’addenda, la Gene­ra­li­tat hau­ria de tirar enda­vant un reguit­zell de pro­jec­tes d’aques­tes dimen­si­ons.

Les xifres pro­vi­si­o­nals ens diuen que gai­rebé 10.000 empre­ses cata­la­nes s’han bene­fi­ciat d’aquests fons euro­peus, però no hauríem d’obli­dar que a Cata­lu­nya n’hi ha 600.000. I pot resul­tar con­tra­pro­du­ent caure en l’auto­com­plaença en afir­mar que de tots els fons mobi­lit­zats a l’Estat, un 30% cor­res­po­nen a Cata­lu­nya, perquè podríem estar par­lant més aviat de la inacció d’altres que de la nos­tra agi­li­tat. Els anys a venir, cal­dran molts rea­jus­ta­ments per con­so­li­dar aquest ambiciós pro­jecte de trans­for­mació, que el Premi Nobel Joseph Sti­glitz cele­brava fa uns mesos a Bar­ce­lona, en la recepció del Premi Inter­na­ci­o­nal Cata­lu­nya, en afir­mar que això veri­ta­ble­ment posava en valor la UE, que a la fi dis­po­sava d’una eina de soli­da­ri­tat econòmica sem­blant a aquells euro­bons que no es van arri­bar a mate­ri­a­lit­zar durant la crisi finan­cera del 2008.

Tot allò que podria haver anat molt millor

j.G.R

Pel que fa a l’impacte dels fons dels MRR a Catalunya, hom considera que en mobilitat sostenible, salut, cures i economia social o transformació de la indústria, la conclusió provisional és satisfactòria, amb prou diners que plouen sobre el teixit industrial de casa nostra, però en altres àmbits nogensmenys estratègics no es pot dir el mateix.

En el cas del PERTE de microelectrònica i semiconductors, “tot i que la dotació de l’Estat és prou generosa, de 12.250 milions d’euros, només se n’han mobilitzat uns 430, i tot està anant massa lent”, explica Miquel Puig, secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, que ens recorda que “Catalunya, en aquest camp, podria apostar pel prototipatge de xips, ja que hi ha projectes interessants vinculats al sincrotró ALBA”. Catalunya tampoc no troba encaix en les convocatòries ministerials en la parcel·la de les teràpies avançades. “Hi ha projectes de gran volada, com el que vol tirar endavant el Banc de Sang i Teixits, que si no s’arriben a finançar amb fons NextGen, serà amb fons FEDER, però amb una quantia molt menor. En tot cas, cal fer-ho, el futur de la medicina són els medicaments basats en gens, teixits o cèl·lules humanes modificades.” També es veuen momentàniament frustrades les expectatives en el camp de la quàntica, en què l’ICFO ha desenvolupat un projecte tot esperant un pla de la quàntica estatal que no es concreta i, en conseqüència, que no permet que arribin els NextGen. En un país en què l’alimentació és un gran sector industrial, la proteïna alternativa també guanya rellevància estratègica. Com relata Puig, “hi ha dos projectes, un d’una planta de texturització de proteïna vegetal que s’ubicaria al port de Barcelona i un altre de preproducció per fer assajos, ubicat a Lleida, que tampoc tenen convocatòries a les quals encabir-se”. En el cas de la planta de preproducció, al final la Generalitat s’ha compromès a assumir-ne el cost. En el camp de la neurociència, tot i que Catalunya disposa de la més gran concentració d’empreses i científics dedicats a aquest camp de recerca, l’Estat ha ubicat el futur Centre Nacional de Neurotecnologies a Madrid, “malgrat que a Catalunya hi havia un projecte a les Llars Mundet de Barcelona per concentrar coneixement públic i privat”. En canvi, hi ha hagut impuls en camps com la mobilitat sostenible, amb projectes Fast Future: Fast Forward (F3) HUB-dCO2; salut, amb projectes de medicina de precisió, al IDIBAPS; estudi del genoma per personalitzar la prevenció cardiovascular, a l’IMIM o la recerca sobre malalties rares pediàtriques, a Sant Joan de Déu. En la transformació industrial, cal assenyalar el projecte de la nova planta digital de Towa o la protecció ambiental en el procés de fosa de La Farga.

Tota mena d’indústries d’arreu del país

j. garriga riu
Projectes ambientals al costat de recerca en projectes disruptius

Espigolant entre les empreses mereixedores de la palanca dels NextGen, transitem per tota mena d’activitats. Phibo, de Sentmenat (Vallès Occidental), ha rebut 868.536 euros per desenvolupar un sistema digital d’impressió 3D per obtenir pròtesis dentals personalitzades.

En aquesta mateixa convocatòria, la gestora de residus Tirgi, de Celrà (Gironès), ha obtingut 142.400 euros per a un nou programari d’interconnexió departamental i optimització de processos. La tèxtil Manufacturas Andreu, de Barcelona, comptarà amb 36.949 euros per a una plataforma d’interconnexió de tota la cadena de valor. En l’àmbit de l’elaboració de plats preparats, Casa Mas, de Castellterçol (Moianès), destinarà els 166.036 atorgats a la recuperació de calor, i a la reducció de residus de llots. La firma de Rubí (Vallès Occidental) Coldtech, fabricant de peces metàl·liques, disposarà de 268.876 euros per dissenyar un sistema de recirculació de residus. La biotecnològica Genomcore, d’Esplugues de Llobregat, participa en el consorci DIPCAN, de medicina personalitzada en càncer, i s’endurà una subvenció de 919.610 euros per investigar amb IA en la personalització del tractament de càncer metastàtic. La barcelonina Starlab també participa en un consorci, AI4HHEALTHAGING, enfocat al tractament de malalties pròpies de l’envelliment. La seva missió, per a la qual rebrà 625.588 euros, serà crear un sistema d’anàlisi de dades per actuar de manera primerenca en malalties com l’Alzheimer, el càncer de pròstata, la diabetis i diverses malalties cròniques.

La farmacèutica Hipra, d’Amer (la Selva), rebrà 2.042.036 euros, també dins d’un consorci, per investigar una nova vacuna contra el virus que causa la bronquiolitis i la pneumònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.