Gran angular

El cuquet per emprendre

200 eurosés el capital inicial amb què va néixer Faranight, la miniempresa creada per cinc estudiants de primer de batxillerat

Segons una enquesta duta a terme per la firma de tre­ball tem­po­ral Adecco, titu­lada Què vols ser de gran?, els nens cata­lans somien ser fut­bo­lis­tes (el 33,3% dels enques­tats), poli­cies (8,7%), científics i informàtics (4,3% cada un). Les nenes volen ser pro­fes­so­res (21,3%), vete­rinàries (10%) o actrius (7,5%). Ni ras­tre d’empre­ne­dors. I quan se’ls pre­gunta als joves, tam­poc ho veuen com una opció de futur. De fet, un informe de la pla­ta­forma Remitly sobre la feina pre­fe­rida del jovent a tots els països en funció de les recer­ques a Goo­gle entre octu­bre del 2021 i octu­bre del 2022, mos­trava que a l’Estat espa­nyol el que més interessa és ser influ­en­cer.

“Tot i la dimensió i visi­bi­li­tat que ha anat aga­fant l’uni­vers de les start-ups a Cata­lu­nya, no he notat un incre­ment de l’interès per ser empre­ne­dors res­pecte a fa una dècada”, explica Olga Padi­lla, pro­fes­sora d’Eco­no­mia i Empresa i de l’opta­tiva d’empre­ne­do­ria a CiC Bat­xi­lle­rats, de la Fun­dació CiC, que fa tres anys va tor­nar a fer clas­ses d’aquesta matèria després d’una dècada al marge. Ara bé, diu Padi­lla, “sí que és cert que quan dins l’assig­na­tura els fem crear una mini­em­presa, ales­ho­res sí que se’ls des­perta el cuquet per l’empre­ne­do­ria”. Així doncs, un cop es posa en pràctica l’apre­nen­tatge teòric sobre com crear una empresa, ser empre­sa­ris ja es con­si­dera una altra opció de futur per als estu­di­ants de bat­xi­lle­rat.

Des de fa tres cur­sos, aquesta escola va deci­dir pre­sen­tar-se al con­curs de mini­em­pre­ses de la Fun­dació Junior Achi­e­ve­ment, que aspira a fer que l’estu­di­an­tat vis­qui el que és la presa de deci­si­ons empre­sa­ri­als en pri­mera per­sona. El con­curs obliga a pen­sar en un pro­ducte o ser­vei que abordi pro­ble­mes soci­als i que resol­gui una neces­si­tat i que amés a més sigui via­ble.

L’equip for­mat per Aleix Cas­tro, Àlex Molina, Car­lota Chalé, Marc Ochoa i Clàudia Mou­rinho, amb la seva mini­em­presa Fara­night, va ser selec­ci­o­nat el pri­mer de Cata­lu­nya en el con­curs de la Fun­dació Junior Achi­e­ve­ment de l’edició pas­sada, i després d’arri­bar a la final esta­tal va ser selec­ci­o­nat com la ini­ci­a­tiva més inno­va­dora. “Al prin­cipi no ho vam aga­far gaire seri­o­sa­ment, però l’experiència ha estat molt enri­qui­dora i ens ha fet enten­dre a tot l’equip la importància de la gestió i l’orga­nit­zació en la cre­ació d’una empresa, i sobre­tot les ganes de seguir enda­vant en aquesta ini­ci­a­tiva quan els estu­dis ens ho per­me­tin”, expli­cava l’Aleix entre classe i classe. El seu grup ha desen­vo­lu­pat una capsa per poder car­re­gar el mòbil sense que emeti radi­a­ci­ons. Per fer rea­li­tat el pro­ducte, van eme­tre acci­ons de la firma valo­ra­des en un total de 200 euros a fami­li­ars i amics, que ja han pogut retor­nar gràcies als ingres­sos per la venda de les capses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.