Opinió

Pobres pel dèficit fiscal

En el dar­rer informe de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis d’Auto­go­vern, es cons­tata que Cata­lu­nya està expe­ri­men­tant un bon crei­xe­ment econòmic. El PIB va aug­men­tar un 5,5% el 2022, superant la mit­jana de la Unió Euro­pea, que es va situar en un 3%. A pri­mera vista, les xifres mos­tren una eco­no­mia sòlida. No obs­tant això, una mirada més pro­funda revela una rea­li­tat pre­o­cu­pant: la riquesa gene­rada no arriba a bona part de la població.

Els indi­ca­dors econòmics posi­tius de Cata­lu­nya es poden atri­buir, en gran part, al seu sec­tor exte­rior. Les expor­ta­ci­ons i el turisme repre­sen­ten un 25% de l’eco­no­mia espa­nyola, i la inversió estran­gera també és molt ele­vada. A més, la diver­si­fi­cació de l’eco­no­mia, amb la indústria tenint un pes del 20%, és una for­ta­lesa molt relle­vant. No obs­tant això, segons l’Ides­cat, el 26% dels cata­lans estan en risc de pobresa, i el 8% patei­xen pri­va­ci­ons mate­ri­als seve­res. Això sig­ni­fica que una part subs­tan­cial de la població no pot per­me­tre’s satis­fer neces­si­tats bàsiques, com ara tenir un habi­tatge, man­te­nir la llar a una tem­pe­ra­tura ade­quada, fer una set­mana de vacan­ces l’any o men­jar peix o carn cada dos dies. L’informe també denun­cia que Cata­lu­nya està entre les regi­ons més riques d’Europa en PIB, però al vagó de cua en índex de progrés social, el que mesura la qua­li­tat de vida (edu­cació, salut, infra­es­truc­tu­res...).

La causa d’aquesta para­doxa és el dèficit fis­cal que, segons la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, ja s’apro­xima als 22.000 mili­ons d’euros anu­als, una xifra molt ele­vada, simi­lar al 50% del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat. El 2021, els cata­lans van con­tri­buir a les finan­ces de l’Estat amb 75.456 mili­ons d’euros d’impos­tos, però només van rebre 53.454 mili­ons. Per tant, els cata­lans (16% de la població de l’Estat) van pagar el 19,2% dels impos­tos, però només van rebre el 13,6% de les des­pe­ses i inver­si­ons de l’Estat. La qüestió del dèficit fis­cal ja fa dècades que per­sis­teix. Hi ha un sis­tema de finançament caduc i man­cat de trans­parència que per­ju­dica greu­ment Cata­lu­nya.

No es pot igno­rar la rea­li­tat d’aquest greuge. És evi­dent que les regi­ons més riques han de con­tri­buir a reduir les desi­gual­tats amb les regi­ons més pobres, però el que ja no és rao­na­ble és que una regió més rica acabi sent més pobra que les que reben la soli­da­ri­tat. I tam­poc és lògic que altres regi­ons més riques con­tri­bu­ei­xin menys del que ho fa Cata­lu­nya.

Cal garan­tir que la riquesa gene­rada arribi a la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.