Empreses

Les plantes de Bioo il·luminen i refrigeren espais

La firma, que produeix bateries i interruptors biotecnològics per a entorns urbans, entrarà en el sector agrícola el 2024

L’empresa vol liderar la que serà la pròxima revolució: la biotecnològica

Bioo és una empresa bio­tec­nològica que crea elec­tri­ci­tat a par­tir del sòl, apro­fita la humi­tat de l’aire per acon­se­guir aigua i fa que les plan­tes actuïn com a inter­rup­tors. No és ciència-ficció. La seva tec­no­lo­gia és madura i els seus pro­duc­tes són al mer­cat des del setem­bre del 2021.

La firma, amb seu mun­dial a Vila­de­cans, pro­du­eix bate­ries i inter­rup­tors bio­tec­nològics. “Apro­fi­tem les substàncies orgàniques que es tro­ben als sòls natu­rals, en fem la des­com­po­sició amb micro­or­ga­nis­mes que uti­lit­zem per crear elec­trons lliu­res i gene­rem elec­tri­ci­tat”, explica Pablo Vidarte, fun­da­dor i CEO de Bioo. El cor de l’equip empre­sa­rial, for­mat per una vin­tena de pro­fes­si­o­nals plu­ri­dis­ci­pli­na­ris, inves­ti­guen en mol­tes altres apli­ca­ci­ons bio­tec­nològiques, com ara la bio­lu­mi­nescència amb plan­tes o arrels robòtiques que seran capa­ces de loca­lit­zar aigua, mine­rals o jaci­ments al sub­sol.

“A hores d’ara estem cen­trats en la línia urbana i pre­pa­rant també l’agrícola, que pre­sen­ta­rem l’any vinent”, anun­cia. La firma prova la seva tec­no­lo­gia de bra­cet de reco­ne­gu­des empre­ses, com la divisió Crop Sci­ence de Bayer , amb la qual tre­ba­llen des de fa un parell d’anys. L’objec­tiu de la línia agro és fer que tots els dis­po­si­tius autònoms que ara es fan ser­vir als camps, com ara els sen­sors per al moni­to­ratge dels con­reus, per exem­ple, “s’endo­llin direc­ta­ment al sòl, evi­tant l’ús de bate­ries o piles”, comenta Vidarte.

Bioo també fa ser­vir les plan­tes com a inter­rup­tors biològics. “Sabem que can­vien de freqüència quan entren en con­tacte amb altres cos­sos, i nosal­tres apro­fi­tem aquest efecte antena de les plan­tes per con­ver­tir-les en inter­rup­tors biològics. Gene­ren llum quan les toca un humà.” La firma cata­lana, que té com a cli­ents pro­mo­tors immo­bi­li­a­ris i ins­tal·ladors de zones ver­des de tot el món, ha posat al mer­cat el pri­mer pro­ducte des­ti­nat al con­su­mi­dor par­ti­cu­lar, la Bioo Lux, la pri­mera làmpada interac­tiva del món que fa ser­vir una planta com a inter­rup­tor biològic.

Pro­jec­tes.

L’empresa va néixer gai­rebé inter­na­ci­o­na­lit­zada. Com a soci bio­tec­nològic, par­ti­cipa actu­al­ment en una tren­tena de pro­jec­tes arreu del món, entre els quals, la ciu­tat The Line que s’està cons­truint a l’Aràbia Sau­dita o l’edi­fici on estava situat El Corte Inglés de Fran­cesc Macià, a la Dia­go­nal de Bar­ce­lona. “Hem fet diver­ses actu­a­ci­ons a la Península, com la trans­for­mació de boti­gues de les mar­ques Dockers i Adi­das, i les ofi­ci­nes Sani­tas, a Madrid, però l’edi­fici de la Dia­go­nal serà el pri­mer com­ple­ta­ment bio­tec­nològic d’Europa”, afirma.

Explica que totes les zones ver­des de l’immo­ble fun­ci­o­na­ran amb bate­ries biològiques, “capa­ces de gene­rar aigua i ener­gia, que farà que la tem­pe­ra­tura inte­rior es man­tin­gui a 21 graus, acon­se­guint un estalvi de mig milió de litres d’aigua a l’any i una dis­mi­nució del 20% de la fac­tura de cli­ma­tit­zació”, des­taca.

Bioo té el seu propi cen­tre d’inves­ti­gació a Eivissa. “En vuit hectàrees de ter­reny, que qui vul­gui pot visi­tar, recreem entorns lunars, salins, desèrtics, bos­co­sos i medi­ter­ra­nis, i pro­vem les nos­tres tec­no­lo­gies.” Vidarte asse­gura que fins i tot han recu­pe­rat espècies que es cre­ien extin­gi­des. “Seguim el mis­satge que donem: no es tracta només de ser sos­te­ni­bles i evi­tar que el món vagi a pit­jor, sinó que volem recu­pe­rar la natura que hem dei­xat enrere.” En col·labo­ració amb altres empre­ses, Bioo també està immersa en la cre­ació de fer­ti­lit­zant a par­tir de CO2 i micro­al­gues, i a acon­se­guir aigua a par­tir de la humi­tat de l’aire. “Volem lide­rar la pròxima revo­lució del món, que serà la bio­tec­nològica.”

Vidarte, de 27 anys, és un empre­ne­dor inquiet i precoç: als 8 anys millo­rava els seus vide­o­jocs, als 16 va ser capaç d’aug­men­tar en un 60% l’eficiència d’un motor de com­bustió de la NASA i va crear la seva pri­mera empresa d’intel·ligència arti­fi­cial evo­lu­tiva. Poc després va arri­bar la segona, basada en geo­lo­ca­lit­za­dors fle­xi­bles, amb tec­no­lo­gia encara no superada avui dia. Bioo va ser la ter­cera.

BIOO

Facturació
1,2 M€
Treballadors
20
Any de fundació
2015
Un somni de matinada va ser l’origen de la firma. “Era tan maco que vaig pensar que ho havia de fer”, diu el fundador. Tenia 18 anys i va formar un equip de voluntaris que es van posar a treballar en allò que un any després seria la seva primera bateria biotecnològica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.