Empreses

Majoral, o quan créixer un 20% fa saltar les alarmes

La firma de joies calcula la grandària òptima de l’empresa i monitora les variables d’activitat per evitar desenfrenaments

Volen agrupar les dues botigues de Barcelona en un lloc emblemàtic

“Estem estu­di­ant encara què ha pas­sat”, asse­nyala amb un posat un xic greu Fran­cesc Pica­nyol, gerent de la firma de joie­ria Majo­ral, en referència al 20% de crei­xe­ment de l’any pas­sat. El 2022 l’empresa cata­lana va ven­dre joies per valor de 2.350.000 euros, i el fort salt expe­ri­men­tat recorda massa els que la com­pa­nyia va tenir entre els anys 2007 i el 2012, quan anava com una moto, i que final­ment va aca­bar amb una fre­nada en sec i un dràstic ajust de l’orga­nit­zació.

En cap cas volen caure en el mateix. És un període d’infaust record a Majo­ral, i no tant pel sotrac econòmic, sinó perquè es va inter­pre­tar, en certa manera, com un càstig diví a la gestió de l’èxit que s’havia fet traint uns prin­ci­pis fun­da­ci­o­nals mai escrits.

Per enten­dre bé la rellevància d’aquesta des­lle­ial­tat, cal remun­tar-se als orígens, a la For­men­tera dels anys setanta, con­ver­tida en un refe­rent del movi­ment hippy. Atrets per aquell cor­rent de lli­ber­tat i amb la volun­tat de rein­ven­tar-se pro­fes­si­o­nal­ment en plena crisi del petroli, a l’illa s’hi va ins­tal·lar la pare­lla for­mada per Enric Majo­ral i Dolors Balles­ter, tots dos de Saba­dell, que van començar a dis­se­nyar i ven­dre joies d’una manera auto­di­dacta. “Sem­pre s’han sen­tits uns intru­sos en el sec­tor de la joie­ria”, reco­neix Pica­nyol, que afe­geix que segu­ra­ment també ho són en el món dels nego­cis. Aque­lles pri­me­res joies ins­pi­ra­des, com encara ara, en la Medi­terrània que es venien a For­men­tera, després ho van fer a Bar­ce­lona i a poc a poc i gràcies als pre­mis i als reco­nei­xe­ments inter­na­ci­o­nals, en molts altres llocs del món, espe­ci­al­ment als Estats Units. És quan tot comença a adqui­rir una dimensió per a la qual no esta­ven pre­pa­rats i dema­nen con­sell a experts en estratègia empre­sa­rial sobre com coman­dar l’èxit, que els reco­ma­nen apro­fi­tar el vent de cua per prémer l’acce­le­ra­dor. S’opta per un model híbrid de boti­gues pròpies, mul­ti­marca i franquícies, d’algu­nes de les quals també eren socis. Un des­ple­ga­ment que amb la crisi es revela del tot insos­te­ni­ble.

Va ser un punt d’inflexió, i l’orga­nit­zació va optar per can­viar radi­cal­ment de rumb i abraçar els prin­ci­pis de l’eco­no­mia del bé comú, un model més cons­ci­ent de les exter­na­li­tats de l’acti­vi­tat, que fuig de la maxi­mit­zació del bene­fici indi­vi­dual i advoca pel guany col·lec­tiu. Majo­ral va començar inves­ti­gant l’ori­gen de l’or i l’argent que feien ser­vir com a matèria pri­mera i van des­co­brir que com­prar-ne als mer­cats no ofe­ria la garan­tia d’una pro­cedència neta (medi­am­bi­en­tal­ment o soci­al­ment), per això ara els com­pren a una coo­pe­ra­tiva d’una comu­ni­tat colom­bi­ana, que tenen un model d’extracció neta que és com­pa­ti­ble amb el cul­tiu del cafè tra­di­ci­o­nal. Ara l’or i l’argent tenen el segell Fair­mi­ned, que en cer­ti­fica l’ori­gen res­pon­sa­ble, però és més d’un 10% més car: “Inte­ri­o­rit­zar els cos­tos de fer les coses bé repre­senta un gran esforç per a una pime, i de moment no tenim cap avan­tatge fis­cal”, es lamenta Pica­nyol.

Per sort, el preu no és una vari­a­ble que els faci per­dre com­pe­ti­ti­vi­tat en el mer­cat. Ho saben perquè han entre­vis­tat setanta-cinc dels seus cli­ents i gai­rebé tots han res­post afir­ma­ti­va­ment a la pre­gunta de si con­ti­nu­a­rien com­prant les seves joies si es veies­sin obli­gats a apu­jar-ne els preus per assu­mir cos­tos. De moment, no ho han fet i els res­ten de la par­tida de màrque­ting, segons explica el direc­tor gene­ral. De fet, pen­sen que el crei­xe­ment del 20% del 2022 pot estar rela­ci­o­nat amb l’aposta per fer bé les coses, i això no els amoïnaria tant.

Majo­ral també s’ha adhe­rit al codi de bones pràcti­ques del Res­pon­si­ble Jewelry Coun­cil i acaba de pas­sar una audi­to­ria externa del Bé Comú, en què ha acon­se­guit 270 punts d’un total de 1.000 pos­si­bles: “No és una mala nota per a un pri­mer balanç”, pun­tu­a­litza.

El pas següent serà esta­blir uns indi­ca­dors interns per moni­to­rar el crei­xe­ment. L’objec­tiu és que l’any 2026 es pugui tenir un con­trol més gran de les vari­a­bles de dimensió de la com­pa­nyia. Fins ales­ho­res, s’ha obert un debat intern sobre quina és la grandària òptima que l’empresa hau­ria d’asso­lir per tenir capa­ci­tat de fer les coses que es volen fer.

Entre aques­tes coses hi ha la volun­tat d’agru­par les dues boti­gues de Bar­ce­lona en una de sola i ubi­car-la en un lloc emblemàtic. Actu­al­ment tenen esta­bli­ments pro­pis a For­men­tera (2), Eivissa i Bar­ce­lona (2). En aquests comerços i a la botiga en línia es con­cre­ten el 80% de les ven­des; el 20% res­tant és en joie­ries mul­ti­marca d’Espa­nya i de fora, i des­taca la venda en gale­ries d’art als Estats Units.

MAJORAL

Facturació
2,350 M€
Treballadors
25
Any de fundació
1973
La plantilla de Majoral és de 25 persones comptant les que treballen a la seu central del 22@ de Barcelona (abans estaven al barri de Gràcia) i el personal de les botigues. En el moment de la crisi del 2012 eren unes 40 persones, xifra que inclou els treballadors de les botigues franquiciades que hi havia.

Relleu al capital i organització TEAL

Roc i Sabina Majoral, els fills d’Enric i Dolors, ja han començat a prendre el relleu en el dia a dia de la companyia, mentre que els seus pares estan de retirada. En paral·lel, Majoral es consolida com una organització TEAL, la qual cosa significa que els equips de treball s’autogestionen, de manera que són autònoms en la presa de decisions i no hi ha una jerarquia de comandament convencional. De fet, les decisions sobre la dimensió òptima de l’empresa s’hauran de prendre en comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.