Política

La crònica

Israel tanca la guerra a Gaza

“Pot­ser aquesta vegada no sobre­viu­rem.” És un mis­satge habi­tual entre els habi­tants de la franja de Gaza aquests dies. La des­es­pe­ració per sor­tir de la franja a través de l’únic pas que podria estar dis­po­ni­ble, el que con­necta l’encla­va­ment amb l’Egipte, pro­pi­cia acu­mu­la­ci­ons de per­so­nes que vol­drien dei­xar enrere una ruleta infer­nal en què no saben quan els tocarà a ells. La seva fugida té motiu. El por­ta­veu de l’exèrcit isra­elià va decla­rar ahir que el focus de la seva ofen­siva con­tra Gaza no és apun­tar con­tra objec­tius específics, sinó “anar a fer mal”.

Això, a Gaza, ho noten. Al camp de refu­gi­ats de Jaba­liya, on s’acu­mu­len milers de per­so­nes que acos­tu­ma­ven a viure al sud d’Israel, els veïns es tro­ba­ven per plo­rar sense con­sol. Els equips de sal­va­ment havien tret els cos­sos sense vida d’una família de catorze per­so­nes després que un exèrcit capaç de pro­jec­tar els míssils al mil·límetre ender­roqués un edi­fici resi­den­cial de sis plan­tes. A Jaba­liya acu­mu­la­ven hores de dolor. El dia abans, unasèrie ante­rior de bom­bar­de­jos havia lle­vat la vida a cin­quanta per­so­nes.

Les bom­bes isra­e­li­a­nes, que són part de l’arma­ment isra­elià que la Casa Blanca patro­cina amb dona­ci­ons anu­als de milers de mili­ons d’euros, han lle­vat la vida a 140 infants des del dis­sabte. La xifra, un cop hagin tro­bat la resta de cos­sos que que­den sota la runa, aug­men­tarà. Com ho farà també la de vícti­mes abso­lu­tes, que ara per ara supera els 830 pales­tins morts.

Men­tre l’ofen­siva aèria no cessa, Israel con­ti­nua acu­mu­lant reser­vis­tes. Es cal­cula que n’ha mobi­lit­zat 300.000. Tot i que les auto­ri­tats no han fet saber a què els des­ti­na­ran, a l’ima­gi­nari isra­elià es fa forta la idea d’una invasió ter­res­tre a Gaza. L’ante­rior ope­ració d’aquesta mena, el 2014, va allar­gar-se durant dos mesos i va treure la vida hi van morir més de 2.200 per­so­nes, la majo­ria civils pales­tins.

Els fami­li­ars de les per­so­nes segres­ta­des a la franja de Gaza també es mobi­lit­zen. Ahir, en una con­ferència a Tel Aviv, es van unir per exi­gir acció a les auto­ri­tats d’Israel. “El dis­sabte al matí vam per­dre el con­tacte amb la meva mare i no n’hem sabut res des d’ales­ho­res, així que assu­mim que està segres­tada a Gaza”, diu Car­mel Neta en decla­ra­ci­ons a El Punt Avui. “Quan el dis­sabte al matí vaig des­per­tar-me i vaig enten­dre el que estava pas­sant, vaig tru­car-li per telèfon. Quan els ter­ro­ris­tes van entrar a l’habi­tació, jo estava en línia amb ella. Vaig sen­tir els crits.”

Neta plora men­tre mos­tra una foto­gra­fia de la seva mare. “Aquí apa­reix a l’habi­tació on era quan jo par­lava per telèfon amb ella”, explica dol­gut. Asse­gura que el govern isra­elià no s’ha posat en con­tacte amb ell i diu que a les famílies de les des­a­pa­re­gu­des no els per­toca valo­rar què és el que el govern ha de fer per res­ca­tar les per­so­nes segres­ta­des. L’únic que demana a les auto­ri­tats és acció, i l’únic que ell vol és la seva mare.

La contínua tro­ba­lla de cos­sos i la presència d’alguns com­bats a ter­ri­tori isra­elià con­ti­nuen incre­men­tant la xifra de vícti­mes isra­e­li­a­nes, que alguns càlculs posa­ven per damunt de les 1.000 ahir al ves­pre. La Dikla, una mare de qua­tre cri­a­tu­res i ciu­ta­dana des­plaçada a Tel Aviv després de fugir del moi­xav on viu al sud d’Israel, té diver­sos fami­li­ars que s’han unit a l’exèrcit com a reser­vis­tes. “Espero que puguin tor­nar aviat, però no abans que els eli­mi­nin”, diu a El Punt Avui. “Si cal, que des­tros­sin casa meva en la bata­lla, ja que queda molt a prop de la fron­tera. Els anys pas­sen i sem­pre estem en la mateixa situ­ació. Però ara, no hi ha marxa enrere.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.