Política

conflicte Bèl·lic al pròxim Orient

Protestes massives al Pròxim Orient per l’atac a un hospital de Gaza

L’Iran eleva el to contra Israel després de la massacre al centre sanitari palestí

Hezbol·là anuncia un “dimecres d’ira sense precedents”

Biden arriba a Tel-Aviv per reunir-se amb Netanyahu

La tensió no para de Créixer al Pròxim Ori­ent, com tam­poc paren els bom­bar­de­jos d’Israel sobre la franja de Gaza, on la població civil no té un lloc on refu­giar-se de les bom­bes que cauen del cel. La tensió ha cres­cut arran de l’atac de dimarts a última hora de la tarda a l’hos­pi­tal Al-Ahli Arab, al cen­tre de la ciu­tat de Gaza, on mol­tes famílies s’havien aple­gat al seu vol­tant pen­sant que era un lloc segur. El minis­teri de Salut palestí parla d’almenys 500 morts, una xifra que altres fonts pales­ti­nes ele­ven a 800.

Les auto­ri­tats de la Franja acu­sen Israel de l’atac a l’hos­pi­tal, que marca un punt d’inflexió en el con­flicte. L’exèrcit isra­elià ho nega i apunta a un coet de la Gihad Islàmica pales­tina mal dis­pa­rat. Fins i tot aquest matí, l’exèrcit isra­elià ha arri­bat a dir que les auto­ri­tats de Gaza havien inflat la xifra de vícti­mes. En una roda de premsa reco­llida per l’agència Efe, ell por­ta­veu de l’exèrcit d’Israel, Daniel Hagari, ha dit que no hi ha pro­ves d’un impacte directe d’un míssil isra­elià a l’hos­pi­tal bap­tista al-Ahli de Gaza i ha insis­tit en atri­buir la tragèdia a un coet mal dis­pa­rat de la Gihad Islàmica.

Hagari ha decla­rat que no s’ha detec­tat cap dany estruc­tu­ral en els edi­fi­cis pròxims a l’hos­pi­tal i tam­poc cap cràter propi d’un atac aeri isra­elià. “Segons la nos­tra intel·ligència, Hamàs va revi­sar els infor­mes i va enten­dre que era un error de la Gihad Islàmica, i després va llançar una cam­pa­nya mediàtica glo­bal amb nom­bres inflats de vícti­mes”, ha afe­git. El por­ta­veu de l’exèrcit isra­elià ha dit que en els dar­rers onze dies uns 450 coets llançats des de Gaza han fallat i no han arri­bat als seus objec­tius.

Supo­sada con­versa de Hamàs

Final­ment, després d’ense­nyar imat­ges, el por­ta­veu ha lle­git una supo­sada con­versa entre dos mili­ci­ans d’Hamàs —pre­sump­ta­ment inter­cep­tada per l’exèrcit—, en la qual reco­nei­xen que l’explosió es deu a un coet defectuós de la Gihad Islàmica. Poste­ri­or­ment, l’exèrcit d’Israel ha publi­cat la con­versa a les xar­xes, tot i que no se’n pot veri­fi­car l’auten­ti­ci­tat.

La Gihad Islàmica, per la seva banda, ha acu­sat Israel de “fabri­car men­ti­des”, segons diu el grup armat en un comu­ni­cat.

Les imat­ges i vídeos de la tragèdia, mos­tren una gran afec­tació i no és la zona de l’apar­ca­ment com diu Israel. A més, segons fonts sobre el ter­reny en el moment de l’atac a l’hos­pi­tal hi havia un bom­bar­deig d’Israel sobre la zona.

Con­demna inter­na­ci­o­nal

El secre­tari gene­ral de l’ONU, Anto­nio Guter­res, ha con­dem­nat l’atac al cen­tre sani­tari i ha recla­mat un alto el foc huma­ni­tari imme­diat. “Estic hor­ro­rit­zat pels cen­te­nars de per­so­nes que han mort en l’atac a l’hos­pi­tal al-Ahli, el qual con­demno, i demano un alto el foc huma­ni­tari imme­diat per alleu­ge­rir el sofri­ment humà que estem pre­sen­ci­ant”, ha dit Guter­res durant la seva inter­venció en un fòrum inter­na­ci­o­nal a Pequín, la Xina. L’atac ha estat l’inci­dent més sag­nant des de l’inici de l’ofen­siva isra­e­li­ana con­tra la Franja en res­posta a l’atac de Hamàs del 7 d’octu­bre pas­sat en ter­ri­tori palestí. L’acció bèl·lica al cen­tre hos­pi­ta­lari és un punt d’inflexió. A més de vola­ti­lit­zar el cen­tre sani­tari palestí ha dina­mi­tat els esforços diplomàtics per inten­tar evi­tar que el con­flicte s’esten­gui a la regió.

Després de l’atac, Hamàs va fer una crida els pales­tins a sor­tir con­tra els colons.

Mas­si­ves pro­tes­tes

La mas­sa­cre a l’hos­pi­tal bap­tista al-Ahli Arab de Gaza ha pro­vo­cat un esclat de pro­tes­tes mas­si­ves al món en àrab davant les seus diplomàtiques d’Israel i els Estats Units. S’han regis­trat mani­fes­ta­ci­ons en ciu­tats de Cis­jordània, Jordània, Tur­quia, I’Iran o el Líban, entre altres.

Una de les pro­tes­tes més gran ha tin­gut lloc a Istan­bul, on una mul­ti­tud amb ban­de­res i pan­car­tes pro­pa­les­ti­nes s’han con­gre­gat davant el con­so­lat isra­elià i més tard ha irrom­put a les ins­tal·laci­ons després de superar una bar­ri­cada poli­cial.

Per la seva banda, el grup xiïta libanès Hez­bol·là ha dema­nat que aquest dime­cres sigui un dia “d’ira sense pre­ce­dents” con­tra Israel i ha fet una crida la població a sor­tir al car­rer en con­si­de­rar que “les denúncies ja no són sufi­ci­ents” després del bom­bar­deig a l’hos­pi­tal, informa l’agència Efe.

La cimera que s’havia de cele­brar aquest dime­cres a Amman, Jordània, amb la par­ti­ci­pació del pre­si­dent dels Estats Units, Joe Biden; el pre­si­dent de l’Auto­ri­tat Pales­tina, Mah­moud Abbas, i el pre­si­dent d’Egipte, Abdel Fatah al-Sisi, va ser sus­pesa dimarts a la nit després de l’atac a l’hos­pi­tal a Gaza. Un dur revés als esforços diplomàtics per inten­tar con­te­nir l’escalda bèl·lica a la regió. El man­da­tari nord-ame­ricà només visi­tarà Israel, on aquest matí ha arri­bat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.