Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Les diferències entre els 27 sobre la guerra a Gaza arriben a l’Eurocambra

Alguns eurodiputats retreuen a Von der Leyen la trobada amb Netanyahu i altres acusen Borrell d’actuar amb passivitat

El Parlament Europeu critica la divisió de la UE davant la situació a Israel

La Unió Euro­pea (UE) con­ti­nua fra­cas­sant en la cerca d’una posició comuna sobre el con­flicte al Pròxim Ori­ent. Les diferències dels vint-i-set i les dife­rents sen­si­bi­li­tats polítiques sobre la guerra entre Israel i Hamàs s’han evi­den­ciat aquest dime­cres en el debat sobre aquesta qüestió al ple de l’Euro­cam­bra a Estras­burg.

El minis­tre espa­nyol d’Exte­ri­ors, José Manuel Alba­res, que ha inter­vin­gut en nom de la pre­sidència de torn de la UE, ha subrat­llat que “els prin­ci­pis huma­ni­ta­ris han d’afir­mar-se en aquest moment amb la mateixa clare­dat i con­tundència” amb la que s’expressa la con­demna del ter­ro­risme i del dret d’Israel a defen­sar-se “sota el més escru­polós res­pecte als dret huma­ni­tari”. “Això és el que dis­tin­geix les naci­ons amants de la pau dels ter­ro­ris­tes. Cal dife­ren­ciar Hamàs del poble palestí i de l’Auto­ri­tat Naci­o­nal Pales­tina” (ANP), ha afe­git. Alba­res ha recor­dat l’ANP és “des de fa molt temps” soci d’Europa per la pau” men­tre que “Hamàs no repre­senta el poble palestí”. i

El cap de la diplomàcia espa­nyola ha avi­sat que “la població civil no pot ser víctima” del con­flicte i ha defen­sat que Europa ha de ser “fidel als seus prin­ci­pis” donant suport a la “lluita con­tra el ter­ro­risme” i al mateix temps “actu­ant per aju­dar la població civil”.

En aquest con­text, ha fet una crida a “per­me­tre l’accés d’ajuda huma­nitària a Gaza” i ha rebut­jat el “des­plaçament forçat de cen­te­nars de milers de per­so­nes”.

L’alt repre­sen­tant per a la política exte­rior de la Unió Euro­pea, Josep Bor­rell, ha asse­nya­lat que “con­dem­nar una tragèdia no ens hau­ria d’impe­dir con­dem­nar-ne una altra”, en referència a les més de 3.000 vícti­mes civils dels bom­bar­de­jos a Gaza. “En aquests moments tràgics, crec que la UE ha de basar la seva res­posta en qua­tre prin­ci­pis: La fer­mesa, la huma­ni­tat, la coherència i una acti­tud política pro­ac­tiva en front d’aquest con­flicte”, ha dit.

D’altra banda, ha asse­gu­rat que si ell viatgés ara Israel també visi­ta­ria l’ANP. “Per mi hi ha una con­dició fona­men­tal. Si visito Israel, també he de poder visi­tar Ramal·là”, ha dit. L’alt repre­sen­tant ha pre­ci­sat que amb aques­tes parau­les no pretén cri­ti­car “ningú”.

La pre­si­denta de la Comissió Europa (CE), l’ale­ma­nya Ursula von der Leyen, ha tor­nat a fer una crida a “reconèixer el dolor d’Israel i el seu dret defen­sar-se”. Segons ella, només així Europa tindrà “cre­di­bi­li­tat per dir que Israel ha de reac­ci­o­nar com una democràcia en línia amb el dret inter­na­ci­o­nal huma­ni­tari. “Pri­mer hem d’escol­tar si volem que ens escol­tin”, ha dit.

Von der Leyen ha insis­tit que “l’hor­ror reque­reix una res­posta unida per la nos­tra part” i ha defen­sat que anés a trans­me­tre aquest mis­satge en per­so­naa Israel dies després de l’atac, una visita que li ha val­gut crítiques d’alguns euro­di­pu­tats. A parer seu, “no hi ha con­tra­dic­ci­ons” entre donar suport a Israel i aju­dar la població pales­tina.

Visi­ons plu­rals

Els par­tits també han expres­sat dife­rents sen­si­bi­li­tats sobre el con­flicte. El pre­si­dent del Par­tit Popu­lar Euro­peu (PPE), Man­fred Weber, ha retret l’acti­tud de Bor­rell, al qual ha acu­sat de “pas­si­vi­tat” envers el con­flicte, i ha defen­sat l’actu­ació de Von der Leyen, de la mateixa família política que Weber. El diri­gent popu­lar ha adver­tit que “el virus del ter­ro­risme ha tor­nat a Europa” i ha recla­mat que es refor­cin els con­trols fron­te­rers per evi­tar que ter­ro­ris­tes entrin a la UE com a immi­grants il·legals. També ha dema­nat que els 27 es replan­te­gin les rela­ci­ons amb l’Iran.

En canvi, la pre­si­denta del grup soci­al­demòcrata (S&D), Iratxe García, ha car­re­gat con­tra Von der Leyen per la seva reunió amb el pri­mer minis­tra isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu.

La copre­si­denta del grup The Left, Manon Aubry, ha lamen­tat que la Comissió Euro­pea hagi donat “un xec en blanc” a Neta­nyahu per actuar sobre Gaza i ha cri­ti­cat que Von der Leyen hagi “usur­pat” la veu de la UE donant suport a Israel. “El dret a defen­sar-se no és sinònim de ven­jança”, ha cla­ri­fi­cat.

En aquesta línia, el copre­si­dent dels Verds, Phi­lippe Lam­berts, ha recor­dat que la res­posta als crims de Hamàs no pot ser “una rèplica amb més crims”.

L’euro­di­pu­tat del grup ECR, Bert-Jan Ruis­sen, ha dema­nat que s’esta­blei­xin fórmu­les per asse­gu­rar que l’ajuda al poble palestí no acabi a les mans de Hamàs.

Els euro­di­pu­tats han coin­ci­dit en la neces­si­tat que la UE exhi­beixi posi­ci­o­na­ments “clars”, després que Von der Leyen i el pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Char­les Mic­hel, pre­sen­tes­sin aquests dies opi­ni­ons amb certa distància. “Hem de crear uni­tat a Europa amb posi­ci­o­na­ments clars; ho hem acon­se­guit amb Ucraïna i ho hem d’acon­se­guir en tots els con­flic­tes inter­na­ci­o­nals”, ha recla­mant el pre­si­dent de Renew Europe, Stéphana Séjourné.

També hi ha hagut coin­cidència en la neces­si­tat de tre­ba­llar per evi­tar que el con­flicte s’esten­gui a escala regi­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.