Política

Estats Units

Jim Jordan congela la candidatura a presidir la Cambra de Representants

L’aspirant republicà avalat per Donald Trump decideix no sotmetre’s a una tercera votació en constatar que no obtindria prou suport

Una vintena de congressistes conservadors es neguen a fer costat al candidat de l’ala ultradretana

El repu­blicà Jim Jor­dan ha deci­dit aquest dijous reti­rar tem­po­ral­ment la seva can­di­da­tura a pre­si­dir la Cam­bra de Repre­sen­tants d’Estats Units, vacant des de la des­ti­tució el 3 d’octu­bre del també con­ser­va­dor Kevin McCarthy per una moció de l’ala més dre­tana del par­tit.

Jor­dan, que té l’aval de l’expre­si­dent Donald Trump, ha optat final­ment per no sot­me­tre’s avui a una ter­cera votació en cons­ta­tar que no rebria més suports que a la segona. El repre­sen­tant d’Ohio, de l’ala dura dels Repu­bli­cans, va obte­nir 199 dels 217 que neces­si­tava per asso­lir el càrrec perquè 22 con­gres­sis­tes repu­bli­cans no li van fer cos­tat, dos més que a la pri­mera ronda de votació de dimarts.

De fet, Jor­dan va que­dar dar­rere del líder de la mino­ria demòcrata, Hakeem Jef­fries, que va obte­nir el vot dels 212 repre­sen­tants del seu par­tit, tot i que és poc pro­ba­ble que es con­ver­teixi en el pre­si­dent de la cam­bra.

Al vol­tant d’una vin­tena dels 221 legis­la­dors repu­bli­cans rebut­gen donar suport a un repre­sen­tant del bloc ultra­dretà del par­tit, crític amb l’ajuda a Ucraïna i fer­vent opo­si­tor a l’avor­ta­ment. Alguns d’ells han rebut for­tes pres­si­ons per can­viar el seu vot. La con­gres­sista repu­bli­cana Mari­an­nette Miller-Meeks va denun­ciar “ame­na­ces de mort creïbles i un allau de tru­ca­des amenaçado­res” després de no donar el seu vot a Jor­dan dime­cres.

El repre­sen­tant d’Ohio podria ser el ter­cer repu­blicà que no acon­se­gueix el con­sens dels seus com­panys, després de la des­ti­tució de McCarthy i que el con­gres­sista Steve Sca­lise, que havia gua­nyat una votació interna del par­tit, es retirés en ado­nar-se que no acon­se­gui­ria la majo­ria a la votació al ple­nari.

El Par­tit Repu­blicà té una majo­ria molt estreta a la cam­bra, de 221 escons en front dels 212 demòcra­tes, i qual­se­vol can­di­dat a pre­si­dent neces­sita el suport gai­rebé unànime de tot el grup.

Men­tre no es nomeni un nou spe­aker, com es coneix el càrrec en anglès, la cam­bra baixa no pot apro­var noves reso­lu­ci­ons o pro­jec­tes de llei. Aquesta situ­ació afecta els pres­su­pos­tos de l’actual any fis­cal o l’auto­rit­zació de més ajuda a Ucraïna o Israel.

Alguns legis­la­dors, tant repu­bli­cans com demòcra­tes, sug­ge­rei­xen donar més poders al pre­si­dent interí, Patrick McHenry, per poder cobrir tem­po­ral­ment aquest buit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.