Opinió

La ciutat dels 5 minuts

Londres és un cas clar de ciutat caminable, plena de parcs i voreres interminables, i no per això resulta una ciutat propera des del punt de vista del servei comercial. La major part dels seus habitants viuen a zones on, per anar a comprar de tot, cal desplaçar-se més de 15 minuts a peu. O anar-hi en cotxe. O demanar que t’ho portin. Barcelona, en canvi, amb tota la seva densitat i trànsit intens, és una ciutat de 5 minuts

En aquest arti­cle no par­la­rem de la ciu­tat dels 15 minuts, que és una pro­posta filosòfica, per no dir ideològica, de model urbà. Farem una cosa molt més sim­ple i pro­saica. Uns quants ami­da­ments.

Per a la com­pro­vació tan bàsica que volem fer tam­poc no ens caldrà la super-com­pu­tació. Ho farem mit­jançant ami­da­ments sim­ples d’àrees d’influència al vol­tant d’unes infra­es­truc­tu­res ele­men­tals: els eixos comer­ci­als.

Com­pro­va­rem a quina distància han d’anar els habi­tants de dues ciu­tats euro­pees, Bar­ce­lona i Lon­dres, per tal d’anar a com­prar tot allò que els cal a una botiga.

Bar­ce­lona i Lon­dres, els pols opo­sats

Hem triat com­pa­rar Bar­ce­lona i Lon­dres perquè són a les antípodes urbanísti­ques l’una de l’altra. Bar­ce­lona, densa i en forma de malla homogènia. Lon­dres, dis­persa i radial. Entre totes dues tro­baríem inter­po­la­des la majo­ria de les ciu­tats euro­pees de més d’un milió d’habi­tants: Madrid, París, Munich, Milà, etc.

Una manera sen­zi­lla de saber si els habi­tants d’una ciu­tat tenen un bon ser­vei comer­cial a l’abast és mesu­rar com de lluny tenen l’eix més pro­per. I si aquest eix té un bon mix comer­cial o va fluix d’esta­bli­ments de no-quo­tidià i pateix deser­tit­zació.

Per tal d’iden­ti­fi­car els eixos comer­ci­als que tenen bona ocu­pació de locals i un bon assor­ti­ment de boti­gues apli­ca­rem tres reque­ri­ments. El pri­mer, l’eix comer­cial ha de tenir un mínim de 40 esta­bli­ments o més. El segon, l’eix comer­cial no ha de patir deser­tit­zació comer­cial i, per tant, l’ocu­pació de locals ha de ser igual o supe­rior al 80%. Final­ment, el ter­cer reque­ri­ment és que la presència d’esta­bli­ments de no-quo­tidià (roba, saba­tes, elec­tro­domèstics, llar, etc.) ha de ser del 30% o més. Ano­me­na­rem un car­rer comer­cial que acom­pleix tots tres reque­ri­ments un eix de pri­mer ordre.

Ara només ens falta esta­blir la mesura de la “pro­xi­mi­tat”. Pren­drem de referència dues distàncies a recórrer pel ciu­tadà que va a l’eix comer­cial cami­nant: 15 minuts i 5 minuts.

Cami­nant al ritme d’un adult sa i en forma a una velo­ci­tat de 5’5 km/h, dóna una distància de, si fa no fa, 1,38 km o 1.380 metres. Per a fer la com­pro­vació que volem fer, ho arro­do­ni­rem a 1.500 metres. Per a un adult no tan sa i ferm, que camina menys i més a poc a poc, a menys de 5 km/h, cal­cu­la­rem una distància de 5 minuts, uns 400 metres. Després enten­dreu per majo­rem l’un i mino­rem l’altre.

Fins aquí, hem defi­nit la des­ti­nació de la cami­nada, l’eix comer­cial de pri­mer ordre, i dues distàncies a recórrer per un ciu­tadà que va a peu des de casa seva.

Doncs bé, ara cal ater­rar aquests ami­da­ments al cos de les dues ciu­tats.

Lon­dres, ciu­tat dels 15 minuts?

A Lon­dres tro­bem 60.000 esta­bli­ments i 51 eixos comer­ci­als de pri­mer ordre en una àrea de 500 km2, que comprèn els 15 bar­ris o boroughs cen­trals de Lon­dres.

Si mesu­rem l’àrea de 1.500 m de radi al vol­tant de cada eix, tro­bem que Lon­dres té uns 100 km2, un 20% de la ciu­tat, on els resi­dents tenen garan­tit el ser­vei comer­cial. Si els habi­tants de Lon­dres fos­sin dis­tribuïts homogènia­ment, 1 de cada 5 habi­tants tin­dria un eix comer­cial a 15 minuts de casa.

Bar­ce­lona té 60.000 esta­bli­ments i 67 eixos de pri­mer ordre en una àrea de 55 km2.

La suma de les àrees de 1.500 m de radi al vol­tant dels eixos de pri­mer ordre fa un total de... gai­rebé 1.000 km2! Com és pos­si­ble? Molt sen­zill, això indica que, d’una banda, tots els habi­tants dels 55 km2 de la malla urbana de Bar­ce­lona tenen un eix comer­cial de pri­mer ordre cami­nant 15 minuts o menys des de casa seva. I, de l’altra, indica que molts dels habi­tants tenen dos o més eixos de pri­mer ordre a 15 minuts, perquè les àrees d’influència se sobre­po­sen.

Bar­ce­lona, ciu­tat dels 5 minuts

Ara apu­ja­rem una mica el llistó i mira­rem quants habi­tants de totes dues ciu­tats tenen un eix de pri­mer ordre a 5 minuts cami­nant de casa.

Si tra­cem un perímetre a 5 minuts a la rodona, 400 metres a peu, des de cadas­cun dels eixos de Lon­dres, veiem que només al cen­tre-cen­tre de Lon­dres, que fa uns 5 km2, que­da­rien ben ser­vits tots els resi­dents de la zona. I una àrea total força més reduïda, d’uns 35 km2, menys del 10% de l’àrea urbana, on els resi­dents que hi viuen ho tenen tot a 5 minuts de casa.

Bar­ce­lona té una àrea d’uns 30 km2 (55% de la malla urbana) ser­vida pels eixos de pri­mer ordre a menys de 5 minuts cami­nant. Hi ha una gran llesca cen­tral, que comprèn una part de Sant Ger­vasi, tot Gràcia, tot l’Eixam­ple i tot Ciu­tat Vella, on els habi­tants tenen dos o més eixos de pri­mer ordre al cos­tat de casa.

Si abai­xem el llistó, i només dema­nem eixos de més de 40 esta­bli­ments o més, ales­ho­res el 100% de Bar­ce­lona és una ciu­tat de 5 minuts pel que fa al comerç.

Ho són totes, ciu­tats de 5 minuts? Lon­dres ho és molt menys que Bar­ce­lona. De fet, Lon­dres, des del punt de vista del comerç, no és tam­poc una ciu­tat de 15 minuts.

En què que­dem, 15 minuts o 5 minuts?

Fa molt de sen­tit par­lar de la ciu­tat dels 15 minuts a Lon­dres, perquè encara són lluny de tenir-la. Però en fa tant a Bar­ce­lona, on tens de tot a 5 minuts?

Tot i que aquest estudi no inclou els equi­pa­ments edu­ca­tius, sani­ta­ris, etc. resulta sug­ge­ri­dor veure com com­prar qual­se­vol tipus de pro­ducte a una botiga del teu barri pot ser una acti­vi­tat de pro­xi­mi­tat a la major part de Bar­ce­lona men­tre que, si vius a Lon­dres, el més pro­ba­ble és que depen­guis d’algun tipus de trans­port, pri­vat o públic.

Lon­dres és un cas clar de ciu­tat cami­na­ble, plena de parcs i vore­res inter­mi­na­bles, i no per això resulta una ciu­tat pro­pera des del punt de vista del ser­vei comer­cial. La major part dels seus habi­tants viuen a zones on, per anar a com­prar de tot, cal des­plaçar-se més de 15 minuts a peu. O anar-hi en cotxe. O dema­nar que t’ho por­tin. Bar­ce­lona, en canvi, amb tota la seva den­si­tat i trànsit intens, és una ciu­tat de 5 minuts.

Resu­mint, si el que es tracta és d’afa­vo­rir les ciu­tats pro­pe­res, que siguin cami­na­bles és una con­dició necessària, però insu­fi­ci­ent. Una ciu­tat pro­pera, on els seus habi­tants tenen de tot a 5 minuts cami­nant des de casa, té més a veure amb un model urbanístic dens i d’usos com­bi­nats en alçada, que genera la per­cepció d’imme­di­a­tesa del ser­vei, que no pas amb emple­nar els car­rers de llam­bor­des i de mobi­li­ari urbà que limita el trans­port rodat.

La ciu­tat pro­pera, la dels 5 minuts, genera sen­sació d’imme­di­a­tesa per a tot allò que neces­si­ten tots els seus habi­tants, els que cami­nen bé, i els que no cami­nen tant bé. Vull com­prar quel­com, baixo al car­rer, en poca estona he resolt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.