Opinió

El continu i inadvertit empobriment europeu

Europa, tot i els avenços de mercat únic, és manté disgregada i en molts sectors, potser el bancari és un exemple clar, és impossible la competència amb els Estats Units que, malgrat diferències estatals, gaudeix d’un mercat més gran, únic i amb capacitat per crear empreses dominants

Tot­hom que hagi tin­gut l’ocasió de cir­cu­lar pels Estats Units en els dar­rers temps ha per­ce­but fàcil­ment l’enca­ri­ment gene­ra­lit­zat per als que tenim com a divisa de referència l’euro. Es tracta només del lògic efecte de la con­ti­nu­ada reva­lo­ració del dòlar sobre l’euro, des dels 0,70 euros per un dòlar en l’esclat més viru­lent de la crisi del 2008 als actu­als 0,95?

El tipus de canvi no ens explica del tot l’actual dis­pa­ri­tat de preus entre Europa i els EUA, i cal ana­lit­zar alhora el com­por­ta­ment de les dues grans eco­no­mies des de la crisi i, en par­ti­cu­lar, en els dar­rers anys, pandèmics i post­pandèmics. De fet, no es tracta només de la cons­ta­tació dels preus rela­tius, sinó de la per­cepció gene­ral que l’acti­vi­tat econòmica i el nivell de vida s’han dis­tan­ciat enor­me­ment a favor dels ame­ri­cans.

Les xifres del PIB no enga­nyen i si ho fan (anti­ci­pant-nos a la perenne des­con­fiança amb l’indi­ca­dor d’acti­vi­tat econòmica d’un ter­ri­tori) són igual­ment impre­ci­ses a una banda o a l’altra de l’Atlàntic. El cert és que el 2008 el PIB de l’euro­zona i el dels EUA eren a preus cor­rents equi­va­lents i al vol­tant dels 14,5 bili­ons de dòlars cada un. Actu­al­ment, el PIB de l’euro­zona és de 15 bili­ons (18 bili­ons si afe­gim el Regne Unit), men­tre que el PIB dels EUA és de quasi 27 bili­ons. En síntesi, dues ter­ce­res parts del gap gene­rat està pro­vo­cat per la reva­lo­rit­zació del dòlar (en tot cas igual­ment efec­tiu) i l’altra ter­cera part pel com­por­ta­ment molt més dinàmic de l’eco­no­mia ame­ri­cana.

Com a punt de mos­tra del que pot haver repre­sen­tat en el valor de l’eco­no­mia (en aquest cas de les majors empre­ses cotit­za­des) en el mateix període de quinze anys (2008-2023) i, per tant, per a la riquesa dels que als EUA o des d’Europa hagin inver­tit en un o un altre con­ti­nent, és interes­sant cons­ta­tar que la borsa ame­ri­cana repre­sen­tada per l’índex S&P 500 ha pas­sat de 970 punts a 4.400, un incre­ment del 350%, men­tre l’Euro Stoxx 50 dels valors euro­peus ha pas­sat de 2.600 als actu­als 4.200, un guany molt més minso de només un sei­xanta i escaig per cent.

A què es deu aquesta immensa supe­ri­o­ri­tat del com­por­ta­ment econòmic ame­ricà res­pecte a l’euro­peu i en par­ti­cu­lar des de la crisi? Les raons són múlti­ples, algu­nes de més per­ma­nents i estruc­tu­rals, i altres de més recents i con­jun­tu­rals com els més potents estímuls fis­cals introduïts als EUA. A cavall dels dos tipus tro­bem l’ener­gia: l’auto­no­mia i dis­po­ni­bi­li­tat energètica dels ame­ri­cans con­trasta amb la dependència exte­rior euro­pea, molt agreu­jada en els últims dos anys. Una ener­gia més barata és en si mateixa un gran avan­tatge com­pe­ti­tiu. En segon lloc, i cada vegada més accen­tuat, el domini tec­nològic ame­ricà sobre l’euro­peu ha estat molt relle­vant per al gap recent que estem des­cri­vint. Els gegants tec­nològics ame­ri­cans han domi­nat el pano­rama econòmic dels dar­rers lus­tres i sur­ten amb gran avan­tatge en la car­rera per la intel·ligència arti­fi­cial que hem ini­ciat. Com a apunt, Europa produïa fa vint-i-cinc anys el 40% dels semi­con­duc­tors del món i ara no arriba al 10%.

El domini indus­trial i tec­nològic dels EUA està gene­rat per molts motius estruc­tu­rals. Esmen­ta­rem els que cre­iem més impor­tants: finançament, enve­lli­ment, conei­xe­ment i mer­cat. En el finançament empre­sa­rial detec­tem un gran han­di­cap per a l’eco­no­mia euro­pea. Les diferències en dina­misme, alter­na­ti­ves, pre­dis­po­sició al risc i existència de canals pri­vats potents són acla­pa­ra­do­res en favor del tei­xit econòmic ame­ricà i deter­mi­nen bona part del dèficit euro­peu en pro­duc­ti­vi­tat i com­pe­ti­ti­vi­tat.

L’enve­lli­ment euro­peu ha gene­rat i seguirà gene­rant un mer­cat labo­ral ine­fi­ci­ent. En les dar­re­res dècades, la incor­po­ració de la dona al mer­cat labo­ral i el suport que ha sig­ni­fi­cat l’Europa de l’Est i la seva apor­tació labo­ral a Occi­dent, han fre­nat els efec­tes per­ver­sos de la pèssima demo­gra­fia euro­pea, però aquests vents a favor s’han aca­bat, i la situ­ació empit­jo­rarà men­tre la soci­e­tat ame­ri­cana roman més jove i, per tant, més pro­duc­tiva.

Si les uni­ver­si­tats ame­ri­ca­nes ja eren domi­nants des de després de la Segona Guerra Mun­dial, aquest gap favo­ra­ble en conei­xe­ment (sobre­tot apli­cat) ha cres­cut des de la crisi, pro­ba­ble­ment també per la inca­pa­ci­tat euro­pea de rege­ne­rar la població uni­ver­sitària. Final­ment, la uni­tat de mer­cat. Europa, tot i els avenços de mer­cat únic, és manté dis­gre­gada i en molts sec­tors (pot­ser el ban­cari és un exem­ple clar) és impos­si­ble la com­petència amb els EUA que, mal­grat diferències esta­tals, gau­deix d’un mer­cat més gran, únic i amb capa­ci­tat per crear empre­ses domi­nants inter­na­ci­o­nal­ment, espe­ci­al­ment en sec­tors en què la recerca és vital.

Per des­comp­tat, sem­pre ens queda la vella referència a la qua­li­tat de vida euro­pea. No és evi­dent que, si exis­teix, la puguem man­te­nir amb aquesta tendència empo­bri­dora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.