Gran angular

DAVID BORONAT

AUTOR DE ‘7 CLAVES PARA ENTENDER EL MUNDO QUE VIENE’

“No imagino un món on els algoritmes substitueixin els humans”

M’he proposat desenvolupar la capacitat de saber fer millors preguntes
Real­ment les màqui­nes ens conei­xe­ran millor que nosal­tres matei­xos fins al punt d’acon­se­llar-nos pare­lla?
Cada cop més apa­rei­xe­ran eines tec­nològiques o pla­ta­for­mes que vol­drem uti­lit­zar. Jo, per exem­ple, voldré par­lar amb ChatGPT que, en breu, des­plega veu. Tot allò de què par­la­rem, en algun moment, donarà peu a cons­truir un David Boro­nat digi­tal. De manera natu­ral i a través de la con­versa veu­ran la llum aquesta mena assis­tents per­so­nals vir­tu­als –en anglès es comença a par­lar de copi­lots– que ho sabran tot de nosal­tres fins i tot abans que nosal­tres matei­xos. L’his­to­ri­a­dor Yuval Noah Harari explica en un dels seus lli­bres que va tri­gar tres anys a reconèixer la seva homo­se­xu­a­li­tat, que és un procés difícil per a un ado­les­cent. Doncs bé, la tec­no­lo­gia sabrà abans que tu la teva iden­ti­tat sexual. Inter­net can­viarà tal com la conei­xem.
No caldrà anar tant a Goo­gle?
De fet, jo vaig a Goo­gle molt menys del que hi anava. La com­pa­nyia Humane ha començat a comer­ci­a­lit­zar un dis­po­si­tiu –l’AI Pin– que por­tes pen­jat a la roba i que quan reps una tru­cada, allar­gues la mà i et pro­jecta la infor­mació. O sigui, ja comen­cen a aparèixer un altre tipus de tec­no­lo­gies invi­si­bles, dis­po­si­tius dife­rents amb què acci­o­na­rem i interac­tu­a­rem amb la veu sense haver de treure el mòbil. Com dic, seran el pas previ per al desen­vo­lu­pa­ment dels assis­tents per­so­nals vir­tu­als, que uti­lit­za­rem cada dia. I el que ve després és que començarem a uti­lit­zar una sèrie de sen­sors. Jo tinc l’Oure, un anell intel·ligent que m’ajuda a saber com m’aixeco, com afronto el dia des d’un punt de vista de la meva qua­li­tat de son, del meu des­cans, etc. El dar­rer que enllaça és una fun­ci­o­na­li­tat que et per­met veure com d’estres­sat estàs al llarg del dia. I el següent que vindrà, no ho fa encara, és que em començarà a dir-me David, anem a fer una volta pel parc? Vols que et posem música perquè et rela­xis? Per tant, a poc a poc a aquesta com­bi­nació d’eines amb les quals vol­drem interac­tuar tot el dia i amb la qual ani­rem aga­fant con­fiança, els farem pre­gun­tes de tot tipus de coses.
Coses que les empre­ses també vol­dran saber per ven­dre’ns pro­duc­tes?
Jo ima­gino que, per una banda, els humans tin­drem “Siris” de veri­tat, que es rela­ci­o­na­ran amb uns agents que tin­dran les com­pa­nyies, de manera que si la meva família i jo tenim uns dies de vacan­ces la set­mana que ve no seré jo qui bus­carà les opci­ons de vol sinó que ho dei­xaré en mans del meu assis­tent, que con­tac­tarà amb el de les empre­ses de viat­ges i al final em pro­por­ci­o­na­ran diver­ses opci­ons.
Posi’m un altre exem­ple menys evi­dent: com ens infor­ma­rem del que passa al món?
Jo com ima­gino el futur és que els mit­jans em puguin pro­por­ci­o­nar la infor­mació que neces­sito, quan la neces­sito, adap­tada al temps de què dis­poso i d’acord amb les meves pre­ferències (jo, culer i anti­ma­dri­dista, no veig la neces­si­tat d’haver de con­su­mir notícies del Real Madrid). En algun moment el que faran els mit­jans de comu­ni­cació és pro­duir píndo­les de con­tin­gut amb què poblar el seu site de manera que cada usu­ari es pugui fer el seu propi tele­notícies a mida. I que si tinc neces­si­tat d’apro­fun­dir en un tema i pre­gun­tar algun aspecte, uti­lit­zin tot el seu fons docu­men­tal i aquesta capa­ci­tat del ChatGPT per poder donar-me una res­posta.
I com evi­tem l’efecte inde­sit­jat de la cam­bra d’eco?
El repte és com uti­lit­zen la IA per no pola­rit­zar. En algun moment hau­ran de tro­bar aquest equi­li­bri de donar-me el que jo vull, però anar intro­duint altres ele­ments que em per­me­tin tenir una visió molt més com­pleta de la rea­li­tat.
Fins a quin punt tin­drem capa­ci­tat de decisió indi­vi­dual sobre tot això que explica?
De moment soc molt escèptic sobre la nos­tra capa­ci­tat de deci­dir perquè no tenim eines i perquè no hi ha regu­la­ci­ons que obli­guin les com­pa­nyies a ser super­trans­pa­rents amb els tipus d’algo­rit­mes que cons­tru­ei­xen. Ens pen­sa­rem que pre­nem deci­si­ons per nosal­tres matei­xos i en rea­li­tat esta­rem molt con­di­ci­o­nats per coses que se’ns han posat al davant d’una manera tan sub­til que ni per­ce­bem que hi són perquè pren­guem una decisió en un sen­tit o en altre.
Els governs hau­rien de guiar aquest des­ple­ga­ment?
El pro­blema és que els governs són naci­o­nals men­tre que les com­pa­nyies impli­ca­des són molt més pode­ro­ses i glo­bals, i és molt difícil, d’alguna manera, mar­car-los el camí. Els humans, per com estem pro­gra­mats, fun­ci­o­nem molt millor amb la nega­ti­vi­tat que amb el posi­ti­visme. Les notícies nega­ti­ves ens cri­den molt més l’atenció. Els algo­rit­mes empe­nyen notícies que no només ens pola­rit­zen, sinó que ens fan pen­sar que el món està a punt de petar. I al final serà una pro­fe­cia auto­com­plerta: si pen­sem que el món és més hos­til del que és, ho serà. Els ciu­ta­dans tenim l’obli­gació d’exi­gir als nos­tres governs que obli­guin aques­tes pla­ta­for­mes a fer can­vis sig­ni­fi­ca­tius en els seus algo­rit­mes per cons­truir un món millor.
És la pola­rit­zació però també l’aug­ment de la desi­gual­tat, i la IA i l’auto­ma­tit­zació dei­xa­ran molta gent sense feina. Ho hem de fer molt bé perquè no hi hagi revol­tes.
La revo­lució tec­nològica reque­reix que algú comandi tot això d’alguna manera perquè, soci­al­ment no generi un pro­blema. Al con­trari, que ens por­tin cap a una soci­e­tat més feliç i més igua­litària. Ara no estem allà. No hi ha nivell de consciència que hi ha molt en joc. Alfons Cor­ne­lla creu que hi haurà una revo­lució dels humans, en el sen­tit que arri­ba­rem a un punt que direm és que no ens està agra­dant aquest món tan depen­dent de la tec­no­lo­gia i ens rebel·larem.
Que les màqui­nes tin­guin qua­li­tats huma­nes com la cre­a­ti­vi­tat és només una qüestió de temps?
És difícil saber-ho. El lli­bre el vam tan­car al febrer i encara vam tenim la sort de par­lar de ChatGTP! I des d’ençà han començat a sor­tir eines que fins i tot ens qüesti­o­nen si la cre­a­ti­vi­tat no vindrà també donada per la intel·ligència arti­fi­cial. No obs­tant això, con­ti­nuo volent pen­sar que els humans serem part de l’equació. És a dir, no m’ima­gino un món subs­tituït per algo­rit­mes. Sí que crec molt en el con­cepte de l’aug­men­tació: un luxe que no ens podem per­me­tre els humans és no aug­men­tar-nos amb aquesta tec­no­lo­gia.
Xavier Mar­cet diu que la inno­vació serà enga­nyar les màqui­nes.
Ui, no ho sé. Al final les màqui­nes et donen les res­pos­tes, però algú ha de fer les pre­gun­tes.
Tots aquests can­vis l’han por­tat a refle­xi­o­nar sobre el nou lide­ratge amb Alfons Cor­ne­lla que abans men­ci­o­nava. Qui­nes qua­li­tats ha de tenir un líder actual?
Una és la rebel·lia, en el sen­tit de tenir la capa­ci­tat de lle­gir el mer­cat d’una manera com­ple­ta­ment dife­rent. També l’audàcia, perquè o afe­gei­xes dues rat­lle­tes d’ambició a tot el que fas o és molt difícil engres­car, il·lusi­o­nar i acon­se­guir que els teus equips vagin en la direcció que nosal­tres pro­po­saríem. Un ter­cer atri­but és que anem a un tipus de líder que no es tanca al seu des­patx, sinó que està tot el dia par­lant amb tot­hom. És un con­nec­tor, perquè enllaça el que passa dins l’empresa amb el que passa a fora, les gene­ra­ci­ons més joves amb els que tenen més experiència i la tec­no­lo­gia amb el negoci. També diem que han de ser tec­no­o­berts, que és algú que entén que la tec­no­lo­gia no és una caixa d’eines sinó un motor de canvi i per tant ha de saber de tec­no­lo­gia, apren­dre d’ella de manera sufi­ci­ent per enten­dre les impli­ca­ci­ons que té. Després, mul­ti­pli­ca­dor, en el sen­tit que es posa al ser­vei dels seus equips i que aspira a mul­ti­pli­car els seus equips més que mul­ti­pli­car-se ell mateix. Ha de ser una per­sona que es mou molt bé en el món de les idees, però sobre­tot en el món de l’exe­cució, que ha d’anar a ser reso­lu­tiu i després algú que ha d’incor­po­rar de manera cada cop més relle­vant la curi­o­si­tat.
L’edu­cació que tenim està ben ali­ne­ada?
L’edu­cació neces­sita repen­sar-se com­ple­ta­ment i a tots els nivells. D’alguna manera ChatGPT ens con­vida a pen­sar que el conei­xe­ment s’està como­di­tit­zant. Saber coses ja no és impor­tant perquè tenir accés al conei­xe­ment és cada cop més fàcil. El que és impor­tant és des­per­tar les ganes d’apren­dre i esti­mu­lar el pen­sa­ment crític. Quan els humans comen­cem a par­lar, comen­cem a fer pre­gun­tes. I entrem a l’escola i el que fa les pre­gun­tes és el pro­fes­sor. I els alum­nes res­po­nen. I a poc a poc per­dem l’habi­li­tat de fer pre­gun­tes. Una de les coses que m’he pro­po­sat desen­vo­lu­par per­so­nal­ment és saber fer millors pre­gun­tes. Perquè aquí és on hi ha el valor que podem apor­tar i en relació amb el que abans parlàvem sobre el paper dels humans en un món tan digi­tal i tec­nològic. Doncs fer grans pre­gun­tes.

Desembrollar la tecnologia

Francesc Muñoz Dorado

David Boronat, fundador i president de la consultora digital Multiplica, parafraseja l’expresident de l’Uruguai José Mújica per explicar la motivació que l’ha portat a escriure 7 claves para entender el mundo digital que viene (Profit): “No estem en una època de canvis sinó en un canvi d’època.” En aquest context no és fàcil destriar allò realment substancial del soroll de fons, per no parlar de la sensació d’ansietat que genera l’allau informativa: “Cada setmana estan passant coses i fins i tot els que estem en el món tecnològic tenim la temptació de desconnectar perquè no saps fins a quin punt és bo estar tan al dia.”

Boronat ha fet una guia per a aquelles persones que no poden seguir aquesta voràgine informativa i no obstant necessiten saber interpretar el que està passant i alhora situar les innovacions en una línia temporal, perquè no totes les innovacions fan eclosió en el mateix instant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.