Opinió

Rodalies de Catalunya: oportunitat de futur

El recent acord entre dife­rents par­tits polítics ha tor­nat a posar sobre la taula la neces­si­tat d’avançar en solu­ci­ons per a les infra­es­truc­tu­res de mobi­li­tat i, espe­ci­al­ment, de la xarxa fer­roviària de Cata­lu­nya. Des de fa anys, les per­so­nes que ens dedi­quem a la divul­gació sobre infra­es­truc­tu­res rei­vin­di­quem pre­ci­sa­ment la importància de la mobi­li­tat com un ser­vei públic essen­cial més, equi­pa­ra­ble a la sani­tat o l’edu­cació, i cla­mem que és impres­cin­di­ble donar-li el valor polític i social que es mereix. Que la mobi­li­tat d’un país formi part del debat social i polític, com la for­mació d’un govern, més encara en el moment d’emergència climàtica en què ens tro­bem, hau­ria de for­mar part de la nor­ma­li­tat i no ser una excepció.

Per com­pren­dre l’estat actual de la xarxa fer­roviària de Roda­lies, és impor­tant remar­car que des de l’any 2005, paral·lela­ment a molts altres països de la Unió Euro­pea, el sis­tema fer­ro­vi­ari es va divi­dir entre la infra­es­truc­tura (vies, esta­ci­ons, gestió) i els trens (vehi­cles, maqui­nis­tes, revi­sors). Fins avui, al que ano­me­nem la xarxa de Roda­lies de Cata­lu­nya, coha­bi­ten dues enti­tats dife­rents: d’una banda, es troba ADIF (ens públic depe­nent de l’Estat), el pro­pi­e­tari i ges­tor de la infra­es­truc­tura i, de l’altra, hi ha Renfe Ope­ra­dora SA (empresa pública), que dis­posa els trens i els maqui­nis­tes i els fa cir­cu­lar per les vies. Durant dècades, la xarxa ha patit (hem patit) la manca d’inver­si­ons econòmiques i les cons­tants reta­lla­des de mit­jans i per­so­nal, la qual cosa ha desem­bo­cat en greus difi­cul­tats per poder pres­tar un ser­vei públic que és impres­cin­di­ble. Fa tres anys es va ini­ciar un canvi de cicle amb l’apro­vació i l’inici de tre­balls de l’ano­me­nat Pla de Roda­lies de Cata­lu­nya 2020-2030, un docu­ment de des­ta­cat per­fil tècnic que marca i ini­cia les inver­si­ons necessàries per tor­nar a donar robus­tesa i fia­bi­li­tat al sis­tema fer­ro­vi­ari, dei­xant de banda pro­me­ses polítiques faraòniques.

Gestió regi­o­nal.

Durant els dar­rers vint anys, les dife­rents xar­xes fer­roviàries euro­pees han demos­trat que la gestió regi­o­nal de les infra­es­truc­tu­res millora la qua­li­tat del ser­vei i la raci­o­na­li­tat de les inver­si­ons; en defi­ni­tiva, millora el ser­vei de mobi­li­tat pública que rep l’usu­ari. L’acord polític sobre el futur traspàs de Roda­lies (que en rea­li­tat seran dos tras­pas­sos: un del ser­vei i un altre de la infra­es­truc­tura) dona solució, en pri­mer lloc, a l’atzu­cac arros­se­gat des del no traspàs de l’any 2009 i, en segon lloc, posa negre sobre blanc i reco­neix la neces­si­tat urgent de seguir el ritme d’inver­si­ons ja ini­ci­a­des, impres­cin­di­ble per no veure caure un dels ser­veis essen­ci­als del país. El sis­tema fer­ro­vi­ari català neces­sita crei­xe­ment, i no reta­lla­des, per donar el ser­vei de mobi­li­tat que la ciu­ta­da­nia es mereix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.