Gran angular

Quaranta anys d’innovació

La transferència tecnològica, en el sentit ampli, ha de ser un mèrit en la carrera professional del professorat universitari, amb indicadors contrastats. No pot ser que el professorat que tingui bons resultats en aquest vessant es vegi desplaçat per aquell que publica coses mediocres.

Fa uns dies, con­cre­ta­ment el 16 d’octu­bre, vam cele­brar al para­nimf de l’Edi­fici Històric de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona els qua­ranta anys de la Fun­dació Bosch i Gim­pera. Va ser el 10 de maig del 1983 quan la junta de govern de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona va rati­fi­car els acords pre­vis refe­rents a la cre­ació d’una fun­dació cul­tu­ral pri­vada ano­me­nada Fun­dació Bosch Gim­pera- Fun­dació Pri­vada i a la cons­ti­tució pro­vi­si­o­nal del patro­nat de la fun­dació. Era rec­tor el Dr. Antoni M. Badia i Mar­ga­rit. El 4 d’octu­bre del 1983 davant de notari es va fer la cons­ti­tució for­mal. L’escrip­tura indi­cava: “La fun­dació tindrà per objecte pro­moure i fomen­tar prin­ci­pal­ment a l’àmbit de Cata­lu­nya la recerca científica en tots els àmbits rela­ci­o­nats amb l’acti­vi­tat de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i al ser­vei de la soci­e­tat en què aquesta s’inse­reix així com estu­dis refe­rits a la mateixa Uni­ver­si­tat o d’interès específic per a ella.”

La cre­ació va tenir el suport econòmic de les obres soci­als de les cai­xes d’estal­vis de Bar­ce­lona, Caixa d’Estal­vis de Cata­lu­nya i Caixa de Pen­si­ons per a la Vellesa i d’Estal­vis, que hi van apor­tar tres mili­ons de pes­se­tes.

Els docu­ments fun­da­ci­o­nals deta­lla­ven millor els objec­tius, els quals, durant aquests qua­ranta anys, han sofert algu­nes modi­fi­ca­ci­ons, com també s’han modi­fi­cat l’estruc­tura i com­po­sició del patro­nat. Amb tot, han estat adap­ta­ci­ons, s’han fet més moderns, però la fun­dació con­ti­nua tenint un paper simi­lar en l’orga­nit­zació i fun­ci­o­na­ment de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona.

El rec­tor que pocs anys després la va desen­vo­lu­par de manera bri­llant, el Dr. Josep M. Bri­call, en l’acte com­me­mo­ra­tiu, va dir que la uni­ver­si­tat va apro­fi­tar que l’ales­ho­res aca­bada d’apro­var llei orgànica de reforma uni­ver­sitària (BOE, 1 de setem­bre del 1983) obria el camí a la trans­ferència del conei­xe­ment a la soci­e­tat per part del pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari. Si no vaig errat, la Fun­dació Bosch i Gim­pera va ser la pri­mera ofi­cina de trans­ferència de tec­no­lo­gia d’una uni­ver­si­tat pública a l’Estat.

A banda de des­ta­car el paper pio­ner de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona –no és el meu objec­tiu aquí–, vol­dria fer un breu comen­tari i dues peti­ci­ons sobre la trans­ferència i la inno­vació de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes.

Cata­lu­nya dins del con­text euro­peu té una posició dis­creta, tot just ara entra en el grup de “strong inno­va­tors”, la segona divisió euro­pea, sense que la millora asso­lida l’any pas­sat superi per­cen­tu­al­ment la de Navarra i Madrid. Una vegada més asse­nya­laré que els indi­ca­dors en què obte­nim millors resul­tats es rela­ci­o­nen amb les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca, men­tre que els altres dos sec­tors, empresa i admi­nis­tració, estan en situ­ació més feble.

No hi ha dubte que els cen­tres de trans­ferència de tec­no­lo­gia, i aquí des­taco la Fun­dació Bosch i Gim­pera, han tin­gut molt a veure en el dina­misme dels inves­ti­ga­dors. Els cen­tres de trans­ferència han après, també. Avui, la garan­tia d’èxit quan es pre­sen­ten pro­jec­tes amb l’asses­so­ra­ment de pro­fes­si­o­nals dels cen­tres de trans­ferència, és supe­rior al que acon­se­guei­xen els inves­ti­ga­dors sols.

Crec, però, que ens hem de for­mu­lar unes pre­gun­tes: fins on poden arri­bar les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca? Han tocat sos­tre? Som lluny del cim? Què hi podem fer? Cer­ta­ment, en inno­vació i trans­ferència som encara lluny d’altres països més avançats. La trans­ferència que fem és amb empre­ses rela­ti­va­ment peti­tes i que no poden inver­tir molts recur­sos. Les grans empre­ses no hi són. No tenim gai­res empre­ses de dimen­si­ons sufi­ci­ents, capa­ces de fer grans con­trac­tes. Actu­al­ment cal­dria actuar en dues vies. Una d’interna, amb el suport del govern. La trans­ferència tec­nològica, en el sen­tit ampli, ha de ser un mèrit en la car­rera pro­fes­si­o­nal del pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari, amb indi­ca­dors con­tras­tats. No pot ser que el pro­fes­so­rat que tin­gui bons resul­tats en aquest ves­sant es vegi des­plaçat per aquell que publica coses medi­o­cres. Diria que això no pot espe­rar anys; s’hau­ria de fer imme­di­a­ta­ment. Pri­mera petició.

La via externa és la que cal fer al si de les empre­ses. Si les empre­ses no fan recerca i no inno­ven, no equi­li­bra­rem mai els bons resul­tats en recerca amb la trans­ferència tec­nològica. És clau i hau­ria de ser objec­tiu del govern. Fa uns mesos (16-1-2022) feia notar en aquest mitjà la neces­si­tat de per­so­nal interfície (span­ning boun­da­ries agents) en els cen­tres tec­nològics. Ja hi ha per­so­nes alta­ment qua­li­fi­ca­des, però cal incor­po­rar-ne més. Segona petició.

Ser líders en trans­ferència tec­nològica vol dir inver­tir. Pri­mer inver­tir per després obte­nir resul­tats. Dema­nar resul­tats abans d’inver­tir és un error. Aquesta és feina del govern.

Microempresa

Catalunya és país de microempreses. Segons l’Idescat, el 2022 Catalunya tenia 641.643 empreses amb establiment al país. D’aquestes, 370.371 no tenien assalariats, i només l’1,2%, 8.133, tenia més de 50 treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.