Empreses

Matic participarà en l’accionariat de pimes industrials

El fabricant de màquines per a tèxtil de gran format vol contribuir a la supervivència de firmes de sectors veïns

L’empresa ha adoptat des de fa cinc anys un model de gestió horitzontal

Matic, fabri­cant de màqui­nes que con­fec­ci­o­nen ten­dals, cor­ti­nes i publi­ci­tat de gran for­mat, ha deci­dit con­tri­buir a la recu­pe­ració indus­trial del país amb l’entrada en el capi­tal de pimes en situ­ació deli­cada. El pla ini­cial era des­ti­nar 8 mili­ons a aquest tipus d’ope­ra­ci­ons, i en aquest moments ja hi ha dues ope­ra­ci­ons en marxa, en què hom es troba a la fase de l’audi­to­ria dels comp­tes.

Jordi Car­bo­nell, CEO i repre­sen­tant de la segona gene­ració d’aquesta empresa fami­liar fun­dada el 1969, explica: “Volem con­tri­buir a la resiliència d’empre­ses indus­tri­als de mèrit, que van en línia amb la nos­tra cul­tura empre­sa­rial.” En aquest per­fil s’hi podran tro­bar des de meca­nit­za­dors fins a engi­nye­ries que poden ofe­rir alguna tro­ba­lla tec­nològica. “Volem que puguin fer inver­si­ons per recu­pe­rar-se, expor­tant.”

Així mateix, l’empresa gra­no­lle­rina es troba immersa en una fase de redi­men­si­o­na­ment, i la seva planta de Cor­nellà de Terri (Pla de l’Estany), on es fabri­quen les màqui­nes de tall, pas­sarà de 800 a 2.300 m², men­tre que s’ha reser­vat sòl indus­trial per pro­gres­sar de 2.500 a 3.000 m² a Gra­no­llers, on es fan les de cos­tura, sol­da­dura i emba­latge. Tot ple­gat haurà de supo­sar una inversió de 3 mili­ons d’euros. A aquesta suma cal afe­gir-hi 250.000 euros que a par­tir de l’any vinent l’empresa des­ti­narà a la imple­men­tació de la digi­ta­lit­zació als pro­ces­sos i la intel·ligència arti­fi­cial.

Amb un volum de negoci que s’enfila fins als 12 mili­ons a l’any, amb la pre­visió d’asso­lir-ne 14 al final d’aquest exer­cici, Matic mate­ri­a­litza el 70% del seu negoci als mer­cats exte­ri­ors, amb un 30% de les ven­des a Espa­nya i Por­tu­gal; un 30% als mer­cats de la UE; un 30% als EUA i un 10% a Àsia, Oce­a­nia i Sud-àfrica. Ha arri­bat a aquesta posició de soli­desa, fins al punt d’esde­ve­nir un dels líders euro­peus en la seva veta de mer­cat, després de pale­sar al llarg dels anys capa­ci­tat d’adap­tació i auto­e­xigència. Com diu Jordi Car­bo­nell, ha estat clau que en un prin­cipi no fos­sin “una marca reco­ne­guda”, cosa que els ha obli­gat a demos­trar a Europa que podien ser “millors que holan­de­sos i ale­manys, i anar dues pas­ses al davant de la com­petència”. Una de les vir­tuts que ha con­tribuït al crei­xe­ment de l’empresa ha estat poder ofe­rir als cli­ents solu­ci­ons inte­grals: “Els sub­mi­nis­trem màqui­nes de tall, sol­da­dura, emba­latge, lami­nació, emma­gat­ze­matge i acces­so­ris, i inte­grar-ho tot ens dife­ren­cia, ens dona un clar avan­tatge com­pe­ti­tiu.” La capa­ci­tat d’ensu­mar allò que real­ment neces­sita el mer­cat es va posar a prova després del punt d’inflexió del 1995, quan l’empresa va sus­pen­dre paga­ments, víctima de la des­lo­ca­lit­zació, que va dur a Àsia la capa­ci­tat fabril de molts dels seus cli­ents. Va ser ales­ho­res quan hom va pen­sar que calia moure’s cap al sec­tor de gran maquinària del sec­tor tèxtil, “cap a un pro­ducte més volu­minós, més tècnic, més espe­ci­a­lit­zat”, amb el benentès que en aquest cas el cost del trans­port era exces­si­va­ment alt en el con­text de mer­cat glo­ba­lit­zat. Així és com van començar a ofe­rir ves­tits a mida a cli­ents d’indústries d’enrot­lla­bles, ten­dals, screen exte­rior, cor­ti­nes tècni­ques, pèrgo­les o impressió digi­tal. Jordi Car­bo­nell insis­teix que en tot aquest procés es van envol­tar de col·labo­ra­dors que van ser de gran ajut: “Nosal­tres desen­vo­lupàvem el pro­ducte, però no ho fèiem tot.”

Un dels trets de Matic del qual més es vanta Jordi Car­bo­nell és el seu par­ti­cu­lar estil de gover­nança. Ell, ofi­ci­al­ment con­se­ller dele­gat de Matic, és a dir, qui hau­ria de dedi­car tota la jor­nada a tas­ques de coor­di­nació i con­trol, ha trans­for­mat aquesta figura, i es posa a dis­po­sició de l’equip, la base, que és qui real­ment pren les deci­si­ons, “per resol­dre dub­tes o con­sul­tes”. Ple­na­ment con­vençut, Car­bo­nell exposa: “Des de fa cinc anys, el model de gestió de la nos­tra empresa és horit­zon­tal, i això és inne­go­ci­a­ble. Quan em vaig ado­nar que jo ho feia tot, que tenia un paper exces­si­va­ment pro­ta­go­nista, vaig ser cons­ci­ent que era un mal empre­sari, que les coses només fun­ci­o­na­ven men­tre jo hi era, i vaig començar a dele­gar.” En aquest model s’esva­ei­xen les jerar­quies i les solu­ci­ons es rumien entre tot l’equip. D’aquesta manera, Car­bo­nell es pot dedi­car “a pen­sar, a visu­a­lit­zar el mitjà ter­mini per poder fer apor­ta­ci­ons més estratègiques”.

Innovar per atendre el mercat

La intensa tasca de recerca que ha dut a terme al llarg dels anys Matic es reflecteix en el fet de posseir dues patents, una de les quals vigent als Estats Units, i una altra en camí. Així, l’empresa té ara anomenada al mercat gràcies a una tecnologia en què la costura no es veu, és invisible, gràcies al funcionament de la màquina. En el seu ventall de 200 màquines pròpies, destaquen Kratos, que ofereix un gran estalvi en cartró per a embalatge, o Perseo, màquina de soldadura per impuls que trenca amb els sistemes tradicionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.