Eines

Nou negoci circular del cotxe

La UE imposa noves normes per maximitzar l’aprofitament de les peces de l’automòbil quan arriba al desguàs

La pandèmia va empènyer el mercat de peces reutilitzades
Els fabricants no patiran tant pels mercats volàtils de matèries primeres

L’auto­moció, com altres sec­tors indus­tri­als, també s’aboca cap a la cir­cu­la­ri­tat. D’una banda, per objec­tius ambi­en­tals i climàtics, sí, però també per obte­nir noves opor­tu­ni­tats de negoci.

La Comissió Euro­pea acaba de pro­po­sar mesu­res que subs­ti­tu­ei­xen les direc­ti­ves vigents sobre el final de la vida útil dels vehi­cles i sobre reu­ti­lit­zació, reci­cla­bi­li­tat i recu­pe­ra­bi­li­tat, per millo­rar la cir­cu­la­ri­tat, que abas­ten el dis­seny, la pro­ducció i el trac­ta­ment final de la vida útil dels vehi­cles. Tot valo­rit­zant ade­qua­da­ment 5,4 mili­ons de tones de mate­ri­als, a més de reduir anu­al­ment 12,3 mili­ons de tones d’emis­si­ons de CO2 fins al 2035, també pot ser pos­si­ble gene­rar 1.800 mili­ons d’euros d’ingres­sos i crear 22.000 llocs de tre­ball. El com­po­nent estratègic és clar. Diu Frans Tim­mer­mans, vice­pre­si­dent exe­cu­tiu del Pacte Verd Euro­peu: “En els pro­pers anys, arri­ba­ran al mer­cat cada cop més cot­xes de zero emis­si­ons, fet que aug­men­tarà la demanda de matèries pri­me­res valu­o­ses, i la nos­tra pro­posta garan­tirà que reci­clem i reu­ti­lit­zem tants d’aquests mate­ri­als com sigui pos­si­ble.” Per la seva banda, el comis­sari de Medi Ambi­ent, Oce­ans i Pesca, Vir­gi­ni­jus Sinke­vi­cius, afe­geix: “Pro­po­sem regles per fer que al final de la seva vida útil els vehi­cles siguin una font de recan­vis valu­o­sos, matèries pri­me­res crítiques i altres recur­sos clau, com ara plàstics i acers reci­clats d’alta qua­li­tat.” I Thi­erry Bre­ton, comis­sari de Mer­cat Inte­rior, con­si­dera que millo­rar la cir­cu­la­ri­tat “mit­jançant la recu­pe­ració de matèries pri­me­res més crítiques aju­darà a crear cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment més resi­li­ents i a reduir l’expo­sició a la vola­ti­li­tat dels preus”. Val a dir que alguns països de la UE, com és el cas de França, amb la norma dis­su­a­dei­xen els tallers mecànics de pri­o­rit­zar la peça recu­pe­rada.

Fer de la neces­si­tat vir­tut.

Com explica Jan Amat, pre­si­dent de Reco­mo­tor, empresa recu­pe­ra­dora de recan­vis en bon estat, la pandèmia ho va cap­gi­rar tot: “Abans els tallers mecànics no con­fi­a­ven en les peces usa­des dels recu­pe­ra­dors, s’esti­ma­ven més les noves de trinca, però la covid, en l’ori­gen de l’alça de preus de les matèries pri­me­res, va rellançar l’eco­no­mia cir­cu­lar.” Nogens­menys impor­tant va ser la crisi de proveïment de micro­xips, atès que “va alte­rar la cadena de pro­ducció, i si no hi ha prou matri­cu­la­ci­ons de vehi­cles nous, tam­poc hi ha prou recan­vis, així que els tallers es van refu­giar en l’alter­na­tiva de les peces recu­pe­ra­des”. Aquest punt d’inflexió ha con­so­li­dat un mer­cat de peces de recanvi recu­pe­ra­des de 2.000 mili­ons d’euros, amb un crei­xe­ment anual del 20%, que s’abas­teix, en el cas de Cata­lu­nya, d’una xarxa de dos-cents cen­tres de des­ba­lles­ta­ment.

L’auge de la cir­cu­la­ri­tat ha bene­fi­ciat també els cen­tres de des­ba­lles­ta­ment, que “ara tenen més cura a l’hora d’aixa­far un cotxe i recu­pe­ren més peces i mate­ri­als per obte­nir més ingres­sos”.

A més, s’ha encès la bom­beta de la idea de nou negoci als grans fabri­cants. Renault dis­posa d’una empresa des­ba­lles­ta­dora, Indra, i esde­vindrà la pri­mera marca a bas­tir una fàbrica de cot­xes fabri­cats amb peces recu­pe­ra­des. Al grup Ste­llan­tis, que aplega mar­ques com Opel, Peu­geot, Citroën, Fiat, Chrys­ler i d’altres, com més va més pro­ta­go­nisme gua­nya B-Parts, la seva firma de venda en línia de peces reu­ti­lit­za­des, líder euro­peu indis­cu­ti­ble. També hi ha interès per la peça de cotxe usada en un sec­tor com l’asse­gu­ra­dor, amb fir­mes com Map­fre, que està al dar­rere de Cesvi Recam­bios, que ofe­reix peces de repo­sició del seu desguàs auto­rit­zat. Un negoci que també vol tas­tar Mútua Madrileña.

Al sec­tor no li sor­pre­nen les noves mesu­res de cir­cu­la­ri­tat, ja fa anys que hi tre­ba­llen. Com diu Josep Nadal, secre­tari gene­ral del Clúster de la Indústria de l’Auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC), “fa molt de temps que es fan impor­tants inver­si­ons en estalvi energètic i cir­cu­la­ri­tat, i en l’àmbit dels polígons indus­tri­als, és habi­tual que els mate­ri­als que sobren a una empresa, entrin en una altra”. Cal veure-ho com una nova apor­tació al negoci, com al seu moment ho va ser la indústria 4.0. Per als fabri­cants, pot ser molt interes­sant “com­prar plàstics reci­clats, més barats, i la reu­ti­lit­zació de matèries pri­me­res, per no estar sem­pre sot­me­sos als seus mer­cats, sem­pre molt volàtils”. En aquest sen­tit, no només par­lem dels clàssics acer, ferro, vidre o coure, sinó també dels mate­ri­als que intro­du­eix el vehi­cle elèctric, com liti, man­ganès, cobalt o gra­fit. Nadal també des­taca l’esforç per incor­po­rar al dis­seny del cotxe nous mate­ri­als dotats d’una millor reci­cla­bi­li­tat, com ara el cànem o les fibres de bambú.

En tot cas, la indústria desitja que “hi hagi un equi­li­bri, i que el marc nor­ma­tiu sigui tec­nològica­ment fac­ti­ble, així com que el con­su­mi­dor esti­gui dis­po­sat a pagar un preu dife­rent”.

Al final de la vida útil

El disseny circular que preconitza la Comissió Europea fixa que el 25% del plàstic utilitzat per construir un vehicle nou haurà de provenir del reciclatge, del qual el 25% s’haurà de reciclar dels vehicles al final de la seva vida útil. La nova norma també anima els estats membres a oferir incentius als garatges i tallers de reparació per donar suport a la venda de recanvis. Per fer prevaldre, sota l’amenaça de la sanció, el principi de “recollir més i de forma més intel·ligent”, Brussel·les demana un seguiment digital dels vehicles i una millor separació dels cotxes antics al final de la seva vida útil. L’abast de la mesura s’ampliarà per incloure categories com motocicletes, camions i autobusos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.