Focus

L’economia que vol abraçar el mar amb cura

A Catalunya s’està donant un clar impuls a l’economia blava, tant des dels sectors més tradicionals com des dels emergents i sota els paràmetres de sostenibilitat, eficiència i respecte per un ecosistema que aporta valor afegit al país

Per al Port de Barcelona, també és una oportunitat per endinsar-se en noves activitats
Emma Cobos
Port de Barcelona
Ens cal el suport de tots els agents per fer tangibles els reptes que oferim
Pablo Bou
BlueNetCat
La ciutat també té coses a dir, i les diu, en aquest àmbit econòmic
Anna Majó
Barcelona Activa
BlueNetCat és la xarxa que impulsa la innovació i la transferència
El país disposa d’una estratègia marítima pròpia des del 2018

El sec­tor de l’eco­no­mia blava és tan gran i trans­ver­sal que es podria dir que abasta gai­rebé totes les acti­vi­tats econòmiques. Les opor­tu­ni­tats que ofe­reix el mar ara per ara ja no només estan rela­ci­o­na­des amb el que se’n pot treure. La pesca, el sec­tor més antic de tots els que actu­al­ment hi tenen relació, con­ti­nua ben viva i es rei­vin­dica. És cert que la flota pes­quera del país ha min­vat amb els anys, però segueix man­te­nint-se i sent necessària. El trans­port marítim ha esde­vin­gut un sec­tor gegantí i la seva acti­vi­tat marítima s’endinsa terra endins i tra­vessa con­ti­nents. També la nàutica recre­a­tiva i el turisme de cre­uers –aquest sem­pre envol­tat de polèmica– impli­quen molts nego­cis que, si bé no estan rela­ci­o­nats direc­ta­ment amb el mar, sí que se’n bene­fi­cien del que els hi brinda.

La sos­te­ni­bi­li­tat i la cura del medi ambi­ent han afe­git un reguit­zell d’acti­vi­tats que tenen el mar en el cen­tre dels seus objec­tius. Són sec­tors emer­gents i inno­va­dors que mal­den per rege­ne­rar uns eco­sis­te­mes marins de la bona salut del quals depèn que la vida segueixi i que ho faci pel bon camí. Pre­ser­var el mar en les millors con­di­ci­ons pos­si­bles i rege­ne­rar-lo ja comença a estar a l’agenda de molts empre­ne­dors.

La Comissió Euro­pea publica anu­al­ment The EU blue eco­nomy report (EUBER), que ofe­reix esti­ma­ci­ons a escala esta­tal dels sec­tors i les acti­vi­tats econòmiques vin­cu­lats al mar. Les dades refe­rents a Cata­lu­nya les recull l’estudi L’eco­no­mia blava a Cata­lu­nya 2017-2019, ela­bo­rat pel Cen­tre de Recerca en Eco­no­mia i Desen­vo­lu­pa­ment Agro­a­li­men­tari Creda UPC-IRTA. Segons dades d’aquest informe, el sec­tor tra­di­ci­o­nal de l’eco­no­mia blava a Cata­lu­nya –en el qual s’inclo­uen la pesca i aqüicul­tura, i el seu pro­ces­sa­ment i dis­tri­bució; les acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb l’extracció de petroli, gas i altres mine­rals; l’ener­gia reno­va­ble marina; les acti­vi­tats portuàries; la cons­trucció naval, i el trans­port i el turisme marítim– aglu­ti­nava el 2019 –últim any de què es dis­po­sen dades– 38.553 empre­ses que van donar ocu­pació directa a 209.278 tre­ba­lla­dors, una xifra que va repre­sen­tar un 5,5% de les per­so­nes ocu­pa­des a Cata­lu­nya aquell any.

El volum de nego­cis gene­rat per aques­tes acti­vi­tats marítimes tra­di­ci­o­nals es va situar en gai­rebé 25.171 mili­ons d’euros, dels quals el turisme marítim con­cen­tra el 58% i el 81% dels tre­ba­lla­dors; a molta distància del trans­port marítim, amb el 12% i 8%, res­pec­ti­va­ment, o les acti­vi­tats portuàries, amb un 8% del volum de negoci i el 5% dels ocu­pats res­pecte a les xifres glo­bals.

“L’eco­no­mia blava és un con­cepte ideat per l’eco­no­mista belga Gun­ter Pauli l’any 1994. Tan­ma­teix, no tot­hom inclou la sos­te­ni­bi­li­tat en la defi­nició. En aquest cas, i com a Port de Bar­ce­lona, diria que nosal­tres som repre­sen­tants de l’eco­no­mia blava perquè tot el que passa al lito­ral de Bar­ce­lona, sobre el qual tenim com­petències, està inclòs en aquest àmbit, que engloba tant sec­tors tra­di­ci­o­nals com inno­va­dors”, explica Emma Cobos, direc­tora d’inno­vació i estratègia del Port de Bar­ce­lona.

Rep­tes a l’agenda.

Cobos apunta tant els objec­tius de l’Agenda 2030 de les Naci­ons Uni­des com els medi­am­bi­en­tals, energètics i climàtics de l’agenda euro­pea per al 2050 com un gran repte també per als ports. “Hem de ser neu­trals i posar èmfasi en la reducció de CO2. Altres sec­tors estan molt més avançats en aquest camí i a nosal­tres ens queda encara molta feina per fer, però ja hem posat fil a l’agu­lla. I, en aquest sen­tit, ens aju­den molt les nor­ma­ti­ves que es fan per obli­gar les com­pa­nyies a reduir les seves emis­si­ons”, afirma.

L’eco­no­mia blava agrupa tots els sec­tors tra­di­ci­o­nals que tenen el mar com a cen­tre del negoci, però “per al Port de Bar­ce­lona, a més, també és una opor­tu­ni­tat d’endin­sar-se en noves línies d’acti­vi­tat, com per exem­ple la robòtica sub­ma­rina, entre d’altres”, comenta Cobos.

L’acti­vi­tat pes­quera és la més tra­di­ci­o­nal del sec­tor. A Bar­ce­lona, de moment, es manté: “I, perquè no volem que quedi com a mar­gi­nal, li volem donar valor”, afirma Cobos, que esmenta la remo­de­lació que ja està en marxa del moll de Pes­ca­dors, que ser­virà de pilot per des­ple­gar-lo més enda­vant a tot el port de la capi­tal cata­lana. “El recon­ver­tim en una comu­ni­tat energètica i l’obrim al barri de la Bar­ce­lo­neta i a la ciu­ta­da­nia, donant valor a l’acti­vi­tat pes­quera.”

El moll de Pes­ca­dors, ubi­cat al vol­tant de la Torre del Rellotge –l’any pas­sat es va cele­brar el seu 250è ani­ver­sari–, va ini­ciar a prin­ci­pis d’enguany la seva reno­vació amb la ins­tal·lació de pla­ques foto­vol­tai­ques inte­gra­des als edi­fi­cis, produïdes amb mate­ri­als orgànics, que les fan lleu­ge­res i fle­xi­bles, fet que fa que s’adap­tin a l’ondu­lació de les cober­tes de les case­tes sense neces­si­tat d’estruc­tu­res de suport addi­ci­o­nals. Aquesta ins­tal·lació ha ini­ciat el camí d’un sis­tema de con­sum d’ener­gia més efi­ci­ent i des­cen­tra­lit­zat que com­por­tarà la reducció d’emis­si­ons con­ta­mi­nants i d’efecte d’hiver­na­cle.

Aquest pro­jecte d’inte­gració i gestió efi­ci­ent de l’ener­gia reno­va­ble foto­vol­taica, que aplica sis­te­mes d’emma­gat­ze­matge i fle­xi­bi­li­tat de la demanda, per­metrà, un cop estès a tota la infra­es­truc­tura portuària, que aquesta redu­eixi el 50% de gasos d’efecte hiver­na­cle el 2030, i el 100% el 2050.

La sos­te­ni­bi­li­tat és peça clau en l’eco­no­mia blava, i l’elec­tri­fi­cació dels molls del Port de Bar­ce­lona es diri­geix cap aquí. El pro­jecte ano­me­nat Nexi­gen, dotat amb una inversió de més de 110 mili­ons d’euros, ja està en marxa com a pilot a la ter­mi­nal BEST de Hutc­hi­son. “Nexi­gen té com a objec­tiu que els vai­xells, quan arri­bin a port, es puguin endo­llar a la xarxa elèctrica i evi­tar així les emis­si­ons que pro­du­ei­xen quan estan atra­cats, que de mit­jana arri­ben a un 14% del total que eme­ten”, afirma Cobos, que hi afe­geix: “Com a grans con­su­mi­dors d’ener­gia, també hem de pro­cu­rar ser-ne gene­ra­dors, i aquest és l’objec­tiu del pilot que fem al moll de Pes­ca­dors.”

La 37a edició de la Copa Amèrica de vela, que se cele­brarà l’agost de l’any vinent a Bar­ce­lona, ha aju­dat a acce­le­rar els rep­tes que el Port de Bar­ce­lona tenia sobre la taula, entre els quals també el des­ple­ga­ment d’una xarxa 5G a les ins­tal·laci­ons portuàries. “A hores d’ara tenim 19 pro­jec­tes en marxa amb una inversió glo­bal de 180 mili­ons d’euros que s’estan desen­vo­lu­pant molt ràpid”, asse­gura.

Molts ports es fixen en la tra­jectòria d’inno­vació i eficiència del Port de Bar­ce­lona, però aquest també està atent a allò que fan les infra­es­truc­tu­res més des­ta­ca­des del món. “Som un port cap­da­van­ter i a la vegada som afor­tu­nats de poder for­mar part de fòrums com ara l’IAPH, l’asso­ci­ació inter­na­ci­o­nal de ports, i l’ESPO, l’asso­ci­ació euro­pea de ports, perquè ens fa estar al dia de tot el que es fa”, diu Cobos. A més, for­mar part de l’aliança Smart Ports, jun­ta­ment amb les ins­tal·laci­ons de Los Ange­les, Anvers-Bru­ges, Göteborg, Ham­burg, Mon­treal, Rot­ter­dam i Busan, situa el Port de Bar­ce­lona en una tri­buna pre­fe­rent.

No hi ha un port que lideri la resta però sí que les dife­rents espe­ci­a­lit­za­ci­ons ori­en­ten la resta de com­panys de viatge. Segons la direc­tora d’inno­vació i estratègia del Port de Bar­ce­lona, el port de Los Ange­les és refe­rent en elec­tri­fi­cació; el de Rot­ter­dam, en eco­no­mia cir­cu­lar; Anvers-Bru­ges, en drons aquàtics i aeris; Busan, en logística; Ham­burg, en la relació port-ciu­tat; Mon­treal, en intel·ligència arti­fi­cial, i Göteborg, en sos­te­ni­bi­li­tat de vai­xells i medi ambi­ent.

Any d’inflexió.

El 2016 va ser un any que va mar­car el destí de l’eco­no­mia blava a Cata­lu­nya perquè, segons Rosa­rio Allué, sub­di­rec­tora gene­ral de Política Marítima, Con­trol i For­mació de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, es va començar a dis­se­nyar allò que dos anys després es con­ver­ti­ria en l’Estratègia Marítima de Cata­lu­nya (EMC), “una eina de cogo­ver­nança no gens entesa des de la capi­tal de l’Estat”. L’EMC, con­sen­su­ada per tots els depar­ta­ments de la Gene­ra­li­tat, posa les bases per a una política marítima pròpia. Té com a horitzó l’any 2030 i gira al vol­tant de qua­tre àmbits d’actu­ació: desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble, inte­grat i harmònic de l’eco­no­mia blava, res­pectuós amb el con­junt dels usos humans del mar; eco­sis­te­mes marins resi­li­ents i ple­na­ment fun­ci­o­nals; millora de la qua­li­tat de vida dels ciu­ta­dans, i un marc de gover­nança inno­va­dor que impulsi l’estratègia i en garan­teixi l’ope­ra­ti­bi­li­tat.

Empa­rada per aquesta estratègia, neix la Cata­lan Network for Blue Inno­va­tion (Blu­e­Net­Cat), la xarxa d’R+D+I marítima de Cata­lu­nya, un eco­sis­tema inter­dis­ci­pli­nari i mul­ti­dis­ci­pli­nari de trans­ferència i inno­vació en totes les àrees de l’eco­no­mia blava. La Xarxa Marítima la for­men 591 mem­bres, entre per­so­nal inves­ti­ga­dor, per­so­nal en for­mació i tècnics de recerca, que per­ta­nyen a 64 grups de recerca de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC), la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG), la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV), el Con­sejo Supe­rior de Inves­ti­ga­ci­o­nes Científicas (CSIC) i l’Ins­ti­tut de Recerca en Tec­no­lo­gies Ali­mentàries (IRTA).

Lide­rada per Lour­des Reig, la xarxa va cele­brar a finals de novem­bre, a Bar­ce­lona, el Mari­time Hub 2023, el congrés català de referència en eco­no­mia blava i inno­vació, impul­sat pel govern català i amb la col·labo­ració de l’Euro­regió Piri­neus-Medi­terrània, ter­ri­tori con­vi­dat a l’esde­ve­ni­ment. Més de 150 experts van expo­sar i deba­tre tendències, rep­tes i opor­tu­ni­tats del sec­tor, enfo­cats en tres eixos: el capi­tal natu­ral blau, les solu­ci­ons basa­des en la natura i la gover­nança i les estratègies mari­nes i del lito­ral.

“Neces­si­tem l’ali­ne­ació de tots els agents en els rep­tes marítims que pre­sen­tem per fer-los tan­gi­bles”, reclama Pablo Bou, gerent de desen­vo­lu­pa­ment de negoci de Blu­e­Net­Cat. Pun­tu­a­litza que, a més, la xarxa és l’única enti­tat de l’àmbit de l’eco­no­mia blava que inte­gra la part social en els seus pro­jec­tes i, per tant, “les solu­ci­ons ofer­tes han de ser accep­ta­des per la soci­e­tat per poder-se imple­men­tar”. L’àmbit marí atreu cada vegada més interès: “Hi ha mol­tes ganes de fer coses en tres àmbits emer­gents, com són l’eòlica marina, la des­sa­li­nit­zació i la bio­e­co­no­mia i bio­tec­no­lo­gia blava. I això és bo perquè aporta molt valor afe­git al país.”

Anna Majó, direc­tora de ser­veis estratègics i inno­vació a Bar­ce­lona Activa, rei­vin­dica un espai per al govern de la ciu­tat en el desen­vo­lu­pa­ment de l’eco­no­mia marina. “La ciu­tat també té coses a dir, tot i que com a Ajun­ta­ment no tin­guem capa­ci­tat de regu­lar i auto­ges­ti­o­nar el mar”, afirma Majó.

L’estratègia BCN Blue Deal del con­sis­tori bar­ce­loní neix l’octu­bre del 2021 amb la intenció d’impul­sar el sec­tor de l’eco­no­mia blava i de fer la ciu­tat més resi­li­ent al canvi climàtic. L’estratègia està for­mada per vuit eixos que agru­pen des del pro­jecte de trans­for­mació del Port Olímpic en un espai que afa­vo­reixi la inno­vació fins al suport a fons d’inversió diri­gits a aquest àmbit, pas­sant per la divul­gació, la gover­nança, la for­mació i l’ocu­pació. “D’aquest sec­tor se n’ha de par­lar”, rebla Majó.

La ciberseguretat també és objectiu prioritari

La ciberseguretat forma part també dels reptes als quals han de fer front els ports, actors principals de l’economia blava. Aquest fet es va reflectir durant l’esdeveniment Tomorrow.Blue Economy, celebrat durant l’SCEWC del novembre passat. En aquesta tribuna blava, hi van participar, entre d’altres, i a iniciativa del Port de Barcelona, representants de l’aliança Smart Ports. Oscar van Veen, director d’innovacions digitals del Port de Rotterdam, ponent d’una de les taules rodones que va versar sobre l’aplicació de les noves tecnologies en entorns portuaris, va presentar el projecte pilot que s’està realitzant al port de Rotterdam, basat en comunicacions a través d’un sistema de distribució de claus quàntiques. “Aquest sistema ha d’assegurar que la comunicació entre els vaixells i el port sigui extremadament segura, i la quàntica creiem que ens ho pot aportar”, afirma Van Veen. En aquesta mateixa línia, el Port de Barcelona, emmirallant-se en el de Los Angeles, ha posat en marxa, a través de la Fundació BCN Port Innovation, “un projecte per a la seguretat de les comunicacions, que implica tota la comunitat portuària i que té com a objectiu generar protocols conjunts per protegir l’ecosistema d’atacs externs”, explica Emma Cobos.

Rumb cap a la gestió sostenible

La innovació en l’àmbit de l’economia blava s’orienta a fer més eficients els processos i recuperar l’ecosistema marí
M.S
Projectes ‘blaus’ que empenyen el sector cap a una eficiència superior
Biotecnologia i digitalització atreuen empreses emergents

L’informe anual The EU blue economy report (EUBER), de la Comissió Europea, identifica sis sectors emergents dins de l’economia blava: energia oceànica; bioeconomia blava i biotecnologia; dessalinització; minerals marins; defensa marítima, i cables submarins. Tot i que no es disposen dades precises que es puguin comparar internacionalment, l’estudi L’economia blava a Catalunya 2017-2019, elaborat pel Creda UPC-IRTA, inclou la dessalinització i també les acadèmies nàutiques, els centres d’immersió i els nàutics i la pesca marítima recreativa com a sectors emergents als país. A més, considera que tenen un gran potencial de desenvolupament al país les energies renovables, la bioeconomia blava i biotecnologia, la recerca i la robòtica submarina. Entre els subsectors que més destaquen en l’àmbit europeu hi ha el del cultiu de microalgues i macroalgues; el primer, incipient a Catalunya, mentre que el segon és un camp encara per explorar.

Tot i que encara es troben en estadi emergent, Catalunya disposa d’exemples molt il·lustratius de com n’és, d’atractiva, l’economia blava. Ocean Ecoestructures, una jove empresa fundada a Barcelona el 2020, n’és un exemple. La start-up converteix les infraestructures marines en l’hàbitat de diferents espècies, aprofitant la resiliència que tenen els oceans per regenerar biodiversitat i sense interferir en la seva operativa. La seva tecnologia d’última generació, anomenada Bio Boosting System, reverteix l’impacte negatiu que tenen els bastiments marins a través de la incorporació d’unes estructures de bioregeneració que actuen com a microesculls a partir de substrat natural per mimetitzar ecosistemes reals, fomentant la diversitat de la flora i la fauna. La companyia ha fet les seves primeres instal·lacions als ports de Barcelona, Tarragona i Palma a les marines de Puerto Banús (Marbella), Port Adrià (Calvià) i Palamós. “Això representa un abans i un després que ara volem aplicar a altres estructures, com ara els parcs eòlics situats en alta mar”, anuncia Ignasi Ferrer, fundador i CEO de l’empresa.

Microo Technologies, creada l’octubre del 2022 per Miguel Vidarte, estudiant d’últim curs de biotecnologia, vol eliminar els plàstics al mar. Fa un parell d’anys va detectar dos enzims d’un bacteri amb capacitat de degradar el plàstic. Conjuntament amb l’empresa holandesa Aminoverse, especialitzada en enginyeria d’enzims, i el Hans-Knöll Institut d’Alemanya, Microo Technologies té prevista la fabricació industrial d’aquests enzims que introduirà al mercat el 2025 a través de detergents i de fabricants de rentadores, amb els quals ja ha fet proves pilot. “Des que em vaig assabentar que més d’un terç de tots els microplàstics que hi ha al mar prové del procés del rentat de la roba, feta en més d’un 60% de plàstic, vaig veure que aquest seria el primer pas: afegir els enzims als detergents per degradar els microplàstics abans que l’aigua surti de la rentadora”, explica Vidarte.

Tanmateix, l’objectiu final d’aquest biòleg és “terraformar la Terra perquè torni a ser allò que volem a través de la biotecnologia, utilitzant éssers vius com aquests enzims. Podem regenerar l’ecosistema marí afegint-hi prou enzims, modificant genèticament bacteris o microalgues o fins i tot peixos.”

Al BlueTechPort, el hub d’innovació d’economia blava que té el Port de Barcelona al Pier01 de Tech Barcelona, s’hi ha instal·lat una companyia amb molta projecció. Es tracta de Navozyme, fundada a Singapur el 2018 per dos extripulants de vaixells mercants, i amb seu operativa a Barcelona des del 2019. L’empresa té com a objectiu la descarbonització del sector a través de solucions tecnològiques que promouen l’economia circular, incrementen la seguretat, la productivitat i la reputació del sector marítim industrial global.

Navozyme fa servir tecnologia deeptech (blockchain i IA) per digitalitzar les credencials requerides als tripulants (solució N-CAP), els documents per al procés de gestió d’escales i el despatx de vaixells (N-MAP), el control i la gestió administrativa dels residus generats durant la navegació (N-SWAP) i la provisió de combustible (N-BUNKER). “Navozyme fa un pas important cap a la digitalització del sector marítim, on els processos són pesats per l’abundant paperassa i els múltiples actors implicats”, explica Enrique Martín, director de producte de la firma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.