Gran angular

MARIA TEIXIDOR

DIRECTORA GENERAL DE CLADE

“Triple impacte? Les cooperatives ho porten a l’ADN ja fa un segle”

L’economia social està com en un gueto, només parla amb ella mateixa; ha de sortir i transcendir
Cal fer que els joves que estan en incubadores s’ho plantegin com una possibilitat
Clade agrupa coo­pe­ra­ti­ves com ara Aba­cus, Fun­dació Blan­querna, Suara o Corma, per esmen­tar les més cone­gu­des, i així fins a onze, amb quin objec­tiu?
Clade, com a coo­pe­ra­tiva de segon grau, agrupa els seus mem­bres sense una trans­ferència de com­petències, només per, d’alguna manera, vehi­cu­lar pro­jec­tes d’inter­co­o­pe­ració que puguin enfor­tir les empre­ses del grup i els seus nego­cis; i una actu­ació que en podríem dir més d’influència, guiatge i suport a les orga­nit­za­ci­ons, és a dir, enten­dre com poden desen­vo­lu­par-se en l’entorn legis­la­tiu i econòmic actual. És bus­car un relat comú d’unes empre­ses que, d’alguna manera, defen­sen que es pot fer eco­no­mia d’una altra manera.
De quina manera?
Demos­trant cada dia que poden impac­tar posi­ti­va­ment perquè des de l’arrel, des de la con­cepció mateixa del pro­jecte empre­sa­rial, incor­po­ren la pre­o­cu­pació per les per­so­nes i pel ter­ri­tori, però també en la manera de fun­ci­o­nar. La gover­nança d’aques­tes orga­nit­za­ci­ons és molt dife­rent: té molt en compte i posa al cen­tre la per­sona, té volun­tat de redis­tri­buir la riquesa, per exem­ple, amb una política sala­rial assu­mi­ble, amb la rein­versió dels exce­dents en el propi pro­jecte i final­ment amb una vin­cu­lació al ter­ri­tori, arti­cu­lant a través dels pro­jec­tes unes comu­ni­tats i loca­lit­zant els nego­cis allà on es fan, també des del ves­sant impo­si­tiu.
Cada cop hi ha més empre­ses que entre els seus objec­tius no només tenen el lucre, sinó fina­li­tats soci­als, medi­am­bi­en­tals, etc. Hi ha una certa con­vergència de les soci­e­tats mer­can­tils amb el que repre­senta la coo­pe­ra­tiva?
Les noves gene­ra­ci­ons quan con­su­mei­xen o cer­quen feina tenen en compte aquests valors que les coo­pe­ra­ti­ves repre­sen­tem. I aquí ens tro­bem con­ver­gint els dos mons. L’entorn ens està abo­cant a enten­dre’ns i a par­lar-nos; hem de dia­lo­gar.
Se sen­ten en la neces­si­tat de rei­vin­di­car-se?
Tenim la neces­si­tat de fer veure que, ara que es parla de sos­te­ni­bi­li­tat, ara que les empre­ses estan plan­te­jant un tri­ple impacte (l’econòmic, el social i el medi­am­bi­en­tal) i ara que ens estem guiant per una nova fórmula de bus­car propòsit, des fa més d’un segle exis­tei­xen ini­ci­a­ti­ves com les coo­pe­ra­ti­ves, les fun­da­ci­ons i altres que s’agru­pen sota el que és el parai­gua de l’eco­no­mia social que estan demos­trant que es poden fer pro­jec­tes amb aquest tri­ple impacte perquè és el nos­tre ADN.
Què pen­sen fer?
Un dels rep­tes que tenim aquest any és, pre­ci­sa­ment, veure de quina manera podem tras­lla­dar aquests apre­nen­tat­ges al món econòmic en gene­ral. Una opor­tu­ni­tat poden ser per exem­ple les “soci­e­tats de bene­fici i interès comú” que pre­veu la llei “Crea i Creix”, que cer­quen d’alguna manera ajun­tar propòsit i la cerca de bene­fi­cis en el món de la soci­e­tat mer­can­til. Al final és un ins­tru­ment que pot ser un lloc de tro­bada d’aquests dos mons que a vega­des sem­bla que no es puguin par­lar. L’eco­no­mia social és un 10% del PIB, té un pes impor­tant i, en aquest moment de trans­for­mació, jo crec que hi ha tot un diàleg a obrir per tras­lla­dar aques­tes bones pràcti­ques d’un lloc a l’altre.
Fins ara no s’ha fet? L’eco­no­mia social s’ha expli­cat poc?
Dins del sec­tor es diu que l’eco­no­mia social està com en un gueto i que ha de sor­tir d’aquest gueto. És a dir, s’ha par­lat molt a ella mateixa però fora hi ha un gran des­co­nei­xe­ment; per tant, n’ha de sor­tir i trans­cen­dir.
En l’orga­ni­grama del govern espa­nyol, l’eco­no­mia social té un tracte dife­ren­ciat. És bo per aquesta fita?
La com­bi­nació de tre­ball amb capi­tal de la coo­pe­ra­tiva fa que pengi no del Minis­teri d’Afers Econòmics sinó del de Tre­ball i Eco­no­mia Social. Cal òbvi­a­ment trac­tar-ne l’espe­ci­fi­ci­tat, però crec que també alhora, coor­di­nar-ho millor amb l’àmbit de com­petències econòmiques per con­fi­gu­rar-la com a part de l’eco­no­mia, no com una rea­li­tat que en queda al marge.
Molts empre­ne­dors que diuen voler can­viar el món no trien pas el model coo­pe­ra­tiu.
Hem ini­ciat con­ver­ses amb Bar­ce­lona Activa perquè s’ha de poder pen­sar en les coo­pe­ra­ti­ves com a models d’arren­cada dels nego­cis. Ara sem­bla que només podem estar par­lant de start-ups i que han de ser pro­jec­tes de gran crei­xe­ment. Per què no podem començar a pen­sar en pro­jec­tes que nei­xin des d’aquesta fórmula? Hi ha mol­tes fórmu­les a explo­rar. Per exem­ple, amb l’Impact Hub a Bar­ce­lona, estem estu­di­ant els casos d’empre­ses que han nas­cut com a mer­can­tils i s’han trans­for­mat en coo­pe­ra­ti­ves. I aquest viatge a mi em sem­bla molt interes­sant perquè explica la presa de consciència, per part dels fun­da­dors d’aquest tipus de pro­jec­tes, que hi ha una altra forma d’orga­nit­zar-se que cobreix millor aquesta volun­tat que tenen de com­par­tir la pro­pi­e­tat, de fer un sis­tema on la redis­tri­bució fun­ci­oni de manera dife­rent i millor, i, per tant, de com­plir aquests objec­tius múlti­ples que posen als seus pro­jec­tes. Si tu no difons aquest model com un model de crei­xe­ment pos­si­ble, no és fac­ti­ble que joves que estan en incu­ba­do­res de pro­jec­tes se’l plan­te­gin com una pos­si­bi­li­tat.
L’eco­no­mia social se sent ben repre­sen­tada en les tau­les de diàleg social?
El diàleg social està pas­sant per un moment de trans­for­mació. Un dels acords del nou govern és donar més veu a la petita i mit­jana empresa. Aquí està sor­gint una ini­ci­a­tiva com Conpy­mes que pretén ser la veu real de la pime i els autònoms a la taula del diàleg. De la mateixa manera, té sen­tit que aquesta repre­sen­tació s’ampliés també a l’eco­no­mia social. Si és veri­tat que estem ini­ci­ant un nou camí cal­dria tenir en compte totes aques­tes noves rea­li­tats, i esta­ria bé que, òbvi­a­ment, en el diàleg social també hi fóssim.
El pre­si­dent de Pimec, Antoni Cañete, sol dir que si no s’ha legis­lar pen­sant en els petits perquè es puguin fer grans, és perquè la pime ha estat absent del diàleg social. La coo­pe­ra­tiva també té difi­cul­tats per créixer per aquest motiu?
Nosal­tres el que tenim són empre­ses que han demos­trat que això no són impe­di­ments per créixer i ser grans. Òbvi­a­ment hi ha difi­cul­tats, perquè si la legis­lació es fa pen­sant sem­pre en les grans, falla en la pime i falla quan s’adreça a fórmu­les alter­na­ti­ves de fer empresa com la nos­tra.
El nou govern espa­nyol diu apos­tar per l’eco­no­mia social. És una cosa d’esquer­res?
Hi ha entorns dins de l’eco­no­mia social que ho veu­ran molt més així. Jo no veig que això s’hagi de lli­gar amb esquer­res o dre­tes; les coses poden haver tin­gut un ori­gen però crec que cap on camina el món és un lloc on s’estan com­bi­nant mol­tes d’aques­tes coses que comen­tava i és el camí que hem d’explo­rar. També estem en un moment de cons­trucció d’aquest sec­tor a Europa. La UE ja ha dit que l’eco­no­mia social és un sec­tor dels que ha de tenir crei­xe­ment perquè real­ment fa una bona com­bi­nació i un bon equi­li­bri entre totes aques­tes coses que estan en joc I jo crec que és interes­sant que s’esti­guin ali­ne­ant posi­ci­ons.
El grup Mon­dragón con­ti­nua sent referència per Clade?
Mon­dragón és un far al qual has d’estar mirant perquè demos­tra les pos­si­bi­li­tats d’aquest model, però és un cas únic al món que fa molta enveja. A Cata­lu­nya el món coo­pe­ra­tiu s’ha desen­vo­lu­pat més en els ser­veis o l’entorn agrícola i no l’indus­trial.
Aquest any s’ha sumat Fede­farma. Hi ha noves incor­po­ra­ci­ons pre­vis­tes?
Efec­ti­va­ment, ara estem en una fase d’incor­po­ració d’empre­ses i al llarg de l’any que ve podrem comu­ni­car-les.
Tenen pre­ferència per cap sec­tor per créixer?
Estem par­lant amb tot­hom. No és l’ambició del crei­xe­ment pel crei­xe­ment, perquè no tin­dria cap mena de sen­tit, sinó que és un grup més qua­li­ta­tiu.

Exdirectiva del FC Barcelona

Francesc Muñoz Dorado

Maria Teixidor Jufresa és advocada, assessora i consellera d’empreses i va formar part de la junta directiva del FC Barcelona en l’època de Josep Maria Bartomeu fins al 2020, quan va dimitir. Aquest 2023 s’ha incorporat al Grup Clade per contribuir al seu creixement.

Amb la recent entrada de Fedefarma a Clade la xifra de facturació agregada és de prop de 400 milions d’euros i té onze membres: Abacus, Cooperativa Plana de Vic, Corma, Escola Sant Gervasi, Fundació Blanquerna, Comunitat Minera Olesana, Pere Claver Grup, Orquestra Simfònica del Vallès, Previsora General i Suara Cooperativa. Un dels objectius és impulsar projectes d’intercooperació entre membres: en aquest sentit, en destaca un de liderat per Escola Sant Gervasi i Abacus per exportar el model educatiu a altres localitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.