Empreses

La Fundació Sanitària Mollet destina 3 milions l’any a robotitzar-se

L’entitat sense ànim de lucre, que dona feina a 1.400 professionals, treballa en el desplegament de la intel·ligència artificial aplicada al suport clínic

El seu model de gestió empresarial ha rebut un segell d’excel·lència

Des­ple­gar la intel·ligència arti­fi­cial apli­cada al suport clínic, intro­duir els algo­rit­mes de diagnòstic i de trac­ta­ment de manera sis­te­ma­tit­zada per aju­dar el pro­fes­si­o­nal a fer millor la feina i alli­be­rar-lo de tot allò que no aporta valor final en la relació entre paci­ent i pro­fes­si­o­nal, és a dir gua­nyar temps per al tracte per­so­nal i des­ple­gar noves capa­ci­tats d’atenció per treure burocràcia al pro­fes­si­o­nal, és el que es coneix en el seu terme en anglès com smart hos­pi­tal, i és cap on ha posat la Fun­dació Sanitària Mollet (FSM) la seva mirada a mitjà ter­mini, ja que així que­darà plas­mat en el seu pla estratègic 2026-2030. D’aquesta manera ho avança Jaume Duran, direc­tor gene­ral de l’enti­tat con­cer­tada sense ànim de lucre, for­mada per l’Hos­pi­tal de Mollet, l’Hos­pi­tal Soci­o­sa­ni­tari de Mollet, el Cen­tre de Salut Men­tal Jaume Vila­seca i Puja­des, el Cen­tre d’Atenció i Segui­ment de Dro­go­de­pendències de Mollet i les residències de Santa Rosa, la Vinyota i Pedra Ser­rada.

Per acon­se­guir l’objec­tiu, ja han començat a inver­tir en la cirur­gia i la farmàcia robo­tit­zada, o en l’assis­tent clínic auto­ma­tit­zat per a segons quins pro­ces­sos, de manera que aspi­ren a con­ver­tir-se en una ins­ti­tució capaç d’anti­ci­par-se al model hos­pi­ta­lari futur. “Anu­al­ment inver­tim entre 1 i 3 mili­ons d’euros en tec­no­lo­gia que surt del compte d’explo­tació”, explica Duran, que reco­neix que segui­ran man­te­nint aquesta dinàmica inver­sora de manera con­ti­nu­ada.

Ara com ara, a la FSM hi tre­ba­llen 1.400 pro­fes­si­o­nals, que donen ser­vei a uns 165.000 habi­tants d’uns onze muni­ci­pis repar­tits entre el Vallès Ori­en­tal i el Vallés Occi­den­tal.

Fac­tu­ració.

L’enti­tat, va tan­car l’any pas­sat amb una fac­tu­ració de 95,1 mili­ons d’euros. La Fun­dació sense ànim de lucre, que té con­cert d’atenció sanitària amb el Depar­ta­ment de Salut, fa temps que va apos­tar per un model de gestió empre­sa­rial. De fet, ha obtin­gut el Segell EFQM d’Excel·lència 600, un reco­nei­xe­ment que con­ce­deix la Fun­dació Euro­pea per a la Gestió de la Qua­li­tat (EFQM), la cer­ti­fi­cació inter­na­ci­o­nal que reco­neix l’excel·lència en la gestió inno­va­dora i sos­te­ni­ble de les orga­nit­za­ci­ons.

A tot l’Estat només trenta-qua­tre orga­nit­za­ci­ons tenen un segell EFQM 600 o supe­rior. De les dues que hi ha a Cata­lu­nya amb aquest reco­nei­xe­ment, la Fun­dació Sanitària Mollet és l’única del sec­tor salut que l’ha acon­se­guit.

“Ens han valo­rat el model d’atenció cen­trada en la per­sona, amb ini­ci­a­ti­ves com ara el nou Ser­vei de Salut Espi­ri­tual; el com­promís medi­am­bi­en­tal a través del pro­jecte Green Hos­pi­tal o la Joint Com­mis­sion, i el model de gover­nança ètica i par­ti­ci­pa­tiva, entre d’altres”, explica Jaume Duran.

Cam­pus uni­ver­si­tari.

Per al 2024, la Fun­dació Sanitària Mollet té pre­vist posar en marxa un nou cam­pus que s’està cons­truint davant l’hos­pi­tal, on s’ins­tal·larà l’Escola d’Infer­me­ria Sant Joan de Déu i, a més, s’impar­ti­ran dife­rents opci­ons de for­mació pro­fes­si­o­nal en el camp de la salut.

L’edi­fici també donarà res­posta a l’incre­ment pro­gres­siu de l’acti­vi­tat docent a la ins­ti­tució, actu­al­ment amb més de 400 alum­nes de pre­grau, grau, post­grau i for­mació MIR i IIR espe­ci­a­lit­zada.

Una de les plan­tes del nou edi­fici també aco­llirà la direcció i admi­nis­tració de la fun­dació, fet que per­metrà alli­be­rar els espais que ara ocu­pen a l’edi­fici de l’hos­pi­tal. En aquests espais s’ubi­carà el futur ser­vei onco­he­ma­tològic, que atendrà els malalts de càncer en sang.

Les noves ins­tal·laci­ons dis­po­sa­ran, a més, d’una bibli­o­teca d’ús públic i d’un audi­tori de 300 pla­ces també obert a usos públics, amb una caixa escènica per poder aco­llir repre­sen­ta­ci­ons tea­trals. “Són espais d’art, música i cul­tura que ens per­me­tran crear salut més per a tota la ciu­ta­da­nia enllà de l’atenció sanitària”, afe­geix el direc­tor gene­ral de la Fun­dació.

La FSM té un model de participació ciutadana permès pel mateix consell de participació ciutadana, en el qual hi ha una implicació activa de diferents entitats, institucions i persones referents al territori i un òrgan assessor format pel consell d’alcaldes i alcaldesses.
Facturació
95 M€
Treballadors
1.400
Any de fundació
1996


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.