Gran angular

Crítica a UGT i CCOO per la participació en pensions privades

Els dos sindicats majoritaris són socis accionarials d’una de les principals gestores que administra pensions

Les persones treballadores trien lliurement la seva gestora
paloma fernández
CCOO

La delegació de la Intersindical a la central nuclear d’Ascó i la delegació d’USOC del grup Repsol de Tarragona critiquen que els sindicats UGT i CCOO tinguin participació accionarial en la gestora dels plans de pensió de les seves empreses. “Que els dos sindicats majoritaris formin part d’una firma que fomenta la pensió privada és èticament reprovable i que a més cobrin comissions per ser-hi és un escàndol”, considera Dídac Pérez, secretari d’organització de la federació d’indústria de la Intersindical i delegat a la central nuclear d’Ascó.

Segons consta en el registre mercantil, la societat encarregada d’administrar i gestionar els fons de pensions de la central nuclear d’Ascó i del grup empresarial Repsol, entre moltes altres firmes és la gestora Gestión de Previsión y Pensiones (GPP). Aquesta és una societat anònima que compta amb tres accionistes: l’entitat financera BBVA en un 60% i UGT i CCOO, amb un 20% respectivament.

Pel que s’explica a la documentació de la societat, les organitzacions sindicals van entrar a formar part d’aquesta gestora fa més de 25 anys, quan Argentaria (la A al final de BBVA, que és l’entitat resultant després de diferents fusions) era un ens públic, que en privatitzar-se va donar entrada als sindicats al capital de la gestora. Des d’aleshores els grans sindicats han mantingut la seva posició accionarial i com a tals han rebut els dividends corresponents. La llei obligava que les pensions previstes en convenis col·lectius fossin gestionats per entitats diferents de les mateixes empreses.

Aquesta firma especialitzada en la gestió de plans de pensions d’ocupació, administra el major nombre de pensions d’aquesta modalitat a l’Estat. De fet, en gestiona de més de 250 empreses i 114 entitats públiques d’arreu de l’Estat i compta amb un patrimoni sota gestió (el valor de tot el que ha comprat el fons, com pot ser accions, bons, etc.) superior a 7.500 milions d’euros.

Dídac Pérez explica que a la central nuclear d’Ascó fa anys que tenen contractat els plans de pensions d’empresa a aquesta gestora i creu que degut a la configuració de l’accionariat de la gestora els empleats queden captius a aquesta administradora dels seus fons de pensions. “No és ara com ara la que millor rendibilitat dona al mercat però no se’ns permet traslladar el nostre pla de pensions a cap altra que no sigui aquesta”, diu Pérez.

Per la seva banda, des de la delegació d’USO a l’empresa Repsol, denuncien un possible cas de conflicte d’interessos pel fet que a les comissions de control de la gestora l’apartat social està representat pels mateixos sindicats que hi tenen participació accionarial.

Les comissions de control és una figura obligatòria formada per un grup de persones internes que fan seguiment del pla, els components de l’apartat social són escollits en funció de la representació sindical que tenen. “Totes les comissions de control de cadascuna de les empreses del del Grup Repsol formen part del Fons Repsol II FP, i des de l’any 2005, el president de la comissió del fons de pensió i els responsables de les comissions d’inversió pertanyen als sindicats propietaris de la gestora”, es pot llegir en un comunicat que va fer circular el sindicat minoritari del grup petrolier.

Per la seva banda, Paloma Fernández, responsable de previsió social complementària de CCOO, explica que té sentit que les persones treballadores puguin participar en la gestió dels seus estalvis per fer un complement a la seva jubilació que s’ha aconseguit a través de la negociació col·lectiva. “La titularitat dels drets d’aquests plans d’ocupació és de les persones treballadores i no de les empreses, i que les comissions de control, formades per representants de les empreses promotores i de les persones treballadores triades democràticament són les que elegeixen lliurement la seva entitat gestora”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.