Gran angular

Creixen els perfils que escassegen

El ventall de professionals que més costa trobar va ampliant-se i els experts proposen canvis en la gestió del talent

Hi ha un augment de professionals independents ‘freelance’

Espe­ci­a­lit­zats en tec­no­lo­gies de la infor­mació (IT en el terme en anglès, apre­nen­tatge automàtic, científics de dades, ciber­se­gu­re­tat, desen­vo­lu­pa­dors de pro­gra­mari, espe­ci­a­lit­zats en ser­veis al núvol, desen­vo­lu­pa­dors d’apps. Són els per­fils pro­fes­si­o­nals tècnics més dema­nats i alhora els que més escas­se­gen. Es tracta de tècnics que han de donar res­posta al crei­xe­ment expo­nen­cial de digi­ta­lit­zació en el tei­xit empre­sa­rial, amb un ritme tan tre­pi­dant que no es pot cobrir, ni de bon tros, amb els nous titu­lats i gra­du­ats que sur­ten d’uni­ver­si­tats o graus. El pro­blema no és nou, només fa que agreu­jar-se. “Com que no hi ha sufi­ci­ent gent for­mada o experta, s’acaba cre­ant una mena de duel pel talent la con­seqüència de la qual és una inflació sala­rial”, diu Eva Espi­nosa, res­pon­sa­ble de selecció i head­hun­ting de la con­sul­tora de recur­sos humans Mon­ta­ner.

Ho explica també el pre­si­dent de la indústria del clúster d’auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC), Ser­gio Alca­raz, que diu que en el sec­tor de l’auto­moció com en altres sec­tors on la tec­no­lo­gia mana, l’alta demanda de pro­fes­si­o­nals alta­ment espe­ci­a­lit­zats en tec­no­lo­gies emer­gents, com la con­ducció autònoma, l’elec­tri­fi­cació i la mobi­li­tat sos­te­ni­ble, ha gene­rat una com­petència ferotge en la cerca de talent.

I a més a més, no són els únics, “cada vegada hi ha més per­fils de graus, engi­nye­ries indus­trial, agrònoms…, tècnics comer­ci­als, en ser­veis de pre­venció de ris­cos, caps de pro­ducció i a més per­fils molt ori­en­tats a cli­ent des de la ves­sant tècnica que ens cos­ten molt loca­lit­zar”, afe­geix Eva Espi­nosa.

El ven­tall de per­fils pro­fes­si­o­nals que escas­se­gen va fent-se més ample i en més sec­tors. Espi­nosa hi afe­geix els pro­fes­si­o­nals de l’edu­cació, sec­tor far­macèutic, ener­gies reno­va­bles i asses­sors fis­cals, pel que fa a per­fils qua­li­fi­cats. I si mirem en la banda de pro­fes­si­ons amb baixa for­mació, l’hos­ta­le­ria i el comerç, tenen pro­ble­mes greus per poder incor­po­rar per­so­nal a les seves plan­ti­lles. “La casuística és dife­rent, en aquest cas com en els asses­sors fis­cals, es tracta d’acti­vi­tats en què s’han malmès tant les con­di­ci­ons labo­rals que no hi ha reem­plaçament”, des­criu Espi­nosa.

Amb aquest pano­rama de falta de tècnics els experts reco­ma­nen a les empre­ses una altra manera de cana­lit­zar la cap­tació i gestió del talent, i saber adap­tar-s’hi i evo­lu­ci­o­nar com ho fa el mer­cat.

Espi­nosa creu que el pri­mer pas és assu­mir que el para­digma del món del tre­ball ha fet un canvi i que con­cep­tes com la fle­xi­bi­li­tat, el tre­ball per pro­jec­tes, la feina híbrida i un altre model de com­promís entre empresa i empleat són la nova rea­li­tat que cal assu­mir com més aviat millor.

La Fun­dació Fac­tor Humà va publi­car abans de l’estiu un pràctic anti­decàleg, a par­tir dels resul­tats de l’enquesta La (R)evo­lució Z, que ha rebut res­posta de 227 pro­fes­si­o­nals de recur­sos humans de tot l’Estat espa­nyol i que ha permès ela­bo­rar una “anti­guia” amb deu con­sells que pro­mo­uen els prin­ci­pals errors que es come­ten i així evi­tar que les per­so­nes de la gene­ració Z (1994-2010) mar­xin o defu­gin els llocs de tre­ball que se’ls ofe­reix. La Fun­dació pro­posa també en l’anti­decàleg algu­nes pos­si­bles solu­ci­ons per fer front als errors que come­ten les empre­ses i que poden tenir efec­tes com el ghos­ting labo­ral, la des­a­fecció o la manca de com­promís, així com fórmu­les per donar res­posta als desit­jos de les per­so­nes joves pel que fa a la for­mació o al desen­vo­lu­pa­ment pro­fes­si­o­nal, al benes­tar i la salut o, fins i tot, a la con­nexió amb els valors cor­po­ra­tius.

Dar­re­ra­ment, hi ha hagut un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu del nom­bre de pro­fes­si­o­nals inde­pen­dents en posi­ci­ons de direcció i fre­e­lance a Cata­lu­nya i aquesta tendència està can­vi­ant la manera en què les empre­ses con­trac­ten o com els pro­fes­si­o­nals estan optant per tre­ba­llar de manera inde­pen­dent per obte­nir més fle­xi­bi­li­tat i lli­ber­tat. L’empresa fran­cesa OMS, que crea allà on s’ins­tal·la una mena de col·lec­tiu de pro­fes­si­o­nals inde­pen­dents per cobrir neces­si­tats pun­tu­als de les empre­ses, ha obert mer­cat a l’Estat. “Aquí costa comp­tar amb pro­fes­si­o­nals de direcció només per a pro­jec­tes curts, però la tendència ha vin­gut per que­dar-se”, mani­festa Joan Gui­sado, soci d’OMS.

Apps

a.p.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.