Focus

I com es pot seguir sent bancs rendibles?

Després d’un any de resultats rècord, el 2024 es presenta amb més dubtes

El sector haurà d’afrontar la davallada del mercat hipotecari i la pujada de la morositat

És possible que enguany assistim a una guerra per captar i retenir passiu

Els bancs insisteixen que el seu valor comptable no es reflecteix en la cotització a la borsa
Per ser més rendibles, els bancs s’han esforçat a vendre productes fora de balanç, com els fons Les entitats diuen que l’impost tindrà efectes negatius en la generació de nou crèdit Atesa l’empenta de les ‘fintechs’, els bancs s’hauran de centrar en activitats de més valor afegit
El ritme de desinversió en oficines ha estat fort des de la crisi financera de l’any 2008 Crear megabancs transnacionals a la UE suposaria assumir un risc sistèmic

El con­text de preu de diner alt ha deter­mi­nat que en els dar­rers temps els bancs hagin asso­lit unes ren­di­bi­li­tats real­ment excep­ci­o­nals, amb indi­ca­dors tan expres­sius com el ROTE (ren­di­bi­li­tat sobre capi­tal tan­gi­ble) a una mit­jana del sec­tor del 13,56% l’any 2023, molt supe­rior al 10% que con­si­dera òptim el Banc d’Espa­nya. A més, cal fer esment d’una nota­ble ràtio d’eficiència (recur­sos que ha d’obte­nir el banc per obte­nir ingres­sos), amb una mit­jana l’any pas­sat del 47%, con­si­de­ra­ble­ment millor que el 2022 (51%) i el 2021 (55%). Tan­ma­teix, el 2024, amb pre­vi­si­ble bai­xada de tipus d’interès, una dava­llada del negoci hipo­te­cari i cer­tes incer­te­ses sobre la marxa de l’eco­no­mia, serà difícil exhi­bir una for­ta­lesa sem­blant.

Ence­ta­rem l’any amb uns resul­tats de l’exer­cici pas­sat pre­su­mi­ble­ment espec­ta­cu­lars, després que fins al mes de setem­bre del 2023 es registrés un espa­ter­rant rècord de bene­fi­cis, uns 19.000 mili­ons en con­junt fins al mes de setem­bre que hau­rien supo­sat un crei­xe­ment del 20%. Tot ple­gat, exhi­bint unes ràtios de solvència gai­rebé incon­tes­ta­bles. Per posar-ne un exem­ple, el setem­bre del 2023, Banc Saba­dell pre­sen­tava una ràtio de capi­tal CET 1 del 13,13%, i del 18,35% pel que fa al capi­tal total, tot superant amb escreix les exigències de capi­tal que li vol apli­car per al 2024 el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), de 8,93% per al CET 1 i del 13,42% per a la ràtio de capi­tal total.

Més pressió

De cara a l’exer­cici que ara estre­nem, com resu­meix Juanjo Llo­pis, direc­tor d’Àrea de Negoci i Ser­veis al Soci de Caixa d’Engi­nyers, “exis­tirà més pressió sobre l’evo­lució del marge d’interes­sos aquest 2024. El marge vindrà con­di­ci­o­nat, en pri­mer lloc, per l’impacte posi­tiu de les puja­des de tipus, com a mínim fins al segon tri­mes­tre del 2024, que és quan els experts comen­cen a des­comp­tar l’inici en les reduc­ci­ons en els tipus d’interès de referència. En segon lloc, també influirà el com­por­ta­ment del crèdit, el qual s’espera que es man­tin­gui en nivells depri­mits. Final­ment, l’aug­ment del cost del pas­siu també serà un con­di­ci­o­nant.” Així doncs, “l’esta­bi­li­tat gene­ra­lit­zada pre­vista en ingres­sos mal­grat la falta d’acti­vi­tat en la con­cessió de préstecs es com­pen­sarà amb uns cos­tos d’explo­tació més con­tin­guts que en anys ante­ri­ors, men­tre que les pro­vi­si­ons tor­na­ran a ser l’ele­ment de més incer­tesa després d’un 2023 sense ten­si­ons per aquest cos­tat.” El 2024 no serà el mateix i, tot reco­llint les pre­vi­si­ons d’un bon reguit­zell d’ana­lis­tes en relació amb els bene­fi­cis dels bancs espa­nyols, el crei­xe­ment dels bene­fi­cis per acció espe­rats per al 2023 és del 26,9%, men­tre que el que s’espera per al 2024 és de tan sols un 1,1%.

Des de Banc Saba­dell, hom rela­ti­vitza que la ren­di­bi­li­tat sigui extra­or­dinària: “Al tan­ca­ment del ter­cer tri­mes­tre, el nos­tre ROTE es va situar en l’11,6%. Tan­ma­teix, el cost del capi­tal es con­ti­nua ele­vant a mesura que crei­xen les incer­te­ses que es plan­te­gen al sec­tor. Per tant, tot i haver asso­lit un bene­fici supe­rior als 1.000 mili­ons d’euros durant els nou pri­mers mesos del 2023 –n’estem molt satis­fets–, no veiem que es pugui con­si­de­rar exces­siu, en el sen­tit que encara no remu­nera el cost de capi­tal.”

Com asse­nyala Joan Tor­ras, pro­fes­sor de finan­ces d’EADA, “els bancs van tenir la sort que la pujada de tipus els va engan­xar amb molta liqui­di­tat, cosa que pre­ci­sa­ment no els obliga a escar­ras­sar-se a cap­tar pas­siu. D’altra banda, els bons regis­tres en aquesta ràtio s’expli­quen en bona part pel gran esforç rea­lit­zat en la venda de pro­duc­tes fora de balanç, com ara fons d’inversió, cosa que ha ele­vat els guanys per comis­si­ons. I tot això, ado­bat amb una moro­si­tat baixa, de l’1,5-2%.” Jus­ta­ment, aquest 2024 que aca­bem d’enge­gar, “l’indi­ca­dor clau serà la moro­si­tat, que es pot dupli­car, com avan­cen algu­nes pre­vi­si­ons del mer­cat, si els tipus es man­te­nen alts, i això pot obli­gar a fer pro­visió, amb la qual cosa es redu­eix la ren­di­bi­li­tat.” Els pro­ble­mes ja es comen­cen a obser­var en el mer­cat hipo­te­cari: “Per esti­mu­lar el mer­cat, s’ha hagut d’anar a hipo­te­ques mix­tes (tipus fix els pri­mers anys, vari­a­ble els següents), i hau­rem de tro­bar un equi­li­bri entre el ren­di­ment de la hipo­teca i la taxa de moro­si­tat.” Com asse­nya­len des de Banc Saba­dell, “si bé en ter­mes rela­tius seguim fent més hipo­te­ques a tipus fix, tot i que la demanda a tipus vari­a­ble ha aug­men­tat, les mix­tes, que vam llançar l’estiu pas­sat, estan començant a gua­nyar visi­bi­li­tat.” Des de Caixa d’Engi­nyers, Juanjo Llo­pis cons­tata que “la pujada de l’euríbor al llarg dels pri­mers deu mesos de l’any ha fet que els cli­ents mires­sin de can­viar la seva hipo­teca a tipus fix o mixt per mirar de pal·liar la pujada de la quota en la revisió. D’aquesta manera, les enti­tats han hagut de cen­trar part de la seva acti­vi­tat a reno­var ope­ra­ci­ons, prin­ci­pal­ment per pas­sar-les a mixta. Per al 2024 no s’espera una recu­pe­ració encara del volum de préstecs hipo­te­ca­ris al nivell del 2022, sinó més aviat un petit crei­xe­ment res­pecte al 2023, espe­ci­al­ment en la segona mei­tat de l’any, per efecte de la bai­xada de l’euríbor”.

Hi ha obser­va­dors que no espe­ren un 2024 amb gai­res tras­bal­sos. És el cas de Jordi Fabre­gat, pro­fes­sor de finan­ces d’Esade: “Els bancs pos­si­ble­ment segui­ran gau­dint de la pujada de tipus, i ja veu­rem si el BCE es deci­deix a abai­xar-los el segon semes­tre de l’any. Tam­poc s’entre­lluca una desac­ce­le­ració econòmica o recessió. Les incògni­tes es plan­te­gen al vol­tant de la moro­si­tat que puguin gene­rar els ven­ci­ments dels crèdits de l’Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial (ICO). És tot un fac­tor de risc.” Fabre­gat des­taca, en l’expli­cació d’aquests índexs de ren­di­bi­li­tat poc habi­tu­als, que “els bancs han pres­si­o­nat molt en comis­si­ons per la gestió de fons”.

Però també hi ha lloc per a l’escep­ti­cisme sobre aquesta –apa­rent?– for­ta­lesa de la banca. L’asses­sor finan­cer Albert Grau, CEO de Sforza Wealth Mana­ge­ment, asse­nyala: “Els bancs ens estan enga­nyant sobre el valor real dels actius en el balanç, ja que hi ha molt actiu tòxic en immo­bi­li­ari. A veure com es fan els pròxims tests d’estrès, perquè la meva impressió és que en el valor comp­ta­ble l’immo­bi­li­ari és molt gran, però en redu­ei­xen la seva dimensió real.” En aquest sen­tit, Juanjo Llo­pis reco­neix “el fac­tor de risc que supo­sen els bancs amb més expo­sició a actius immo­bi­li­a­ris comer­ci­als (cen­tres comer­ci­als, locals comer­ci­als, etc.), els quals es tro­ben dins dels prin­ci­pals dam­ni­fi­cats en l’actual entorn per les dinàmiques comer­ci­als, la difi­cul­tat d’accés a capi­tal i l’impacte nega­tiu per l’aug­ment dels cos­tos de finançament, fet que podria supo­sar dete­ri­o­ra­ments dels actius en el futur”.

Al parer d’Albert Grau, si la banca espa­nyola llu­eix tan bé en la com­pa­ració sobre ren­di­bi­li­tat amb els seus homòlegs euro­peus ha estat “per unes ope­ra­ci­ons d’actiu a preus molt alts, veiem com els lísings s’estan cobrant a l’11-12%, i per la baixa remu­ne­ració dels dipòsits”. Cer­ta­ment, un feno­men que ha fet pecu­liar el nos­tre entorn ban­cari ha estat que, com informa el BCE, les enti­tats del nos­tre sec­tor ban­cari remu­ne­ren un 2,36% els dipòsits a ter­mini de fins a un any, molt per sota del 3,09% de mit­jana de l’euro­zona, i prou lluny del 3,66% de França i del 3,54% d’Itàlia. Hem pogut veure com quan alguna enti­tat ha irrom­put en el mer­cat amb una oferta de pagar un 3% pel pas­siu, l’atenció rebuda ha estat inu­si­tada.

Aquesta resistència a pagar més pels dipòsits ha gene­rat mol­tes crítiques, i fins i tot l’exhor­tació de tot un vice­pre­si­dent del BCE, Luis de Guin­dos, que en diver­sos fòrums ha recla­mat a la banca que remu­neri millor els dipòsits. “Quan apu­gem els tipus d’interès, ho fem per a l’actiu i el pas­siu”, De Guin­dos dixit.

Com indica Juanjo Llo­pis, de Caixa d’Engi­nyers, “aquesta remu­ne­ració s’ha asso­lit de manera gra­dual a mesura que les enti­tats han anat repre­ci­ant els seus ingres­sos amb la pujada de l’euríbor, i això sem­pre porta retard”. Enguany, “es pre­veu que aquest aug­ment es man­tin­gui, a mesura que les enti­tats vagin tra­duint el seu marge en millor remu­ne­ració, però aquesta remu­ne­ració es veurà direc­ta­ment con­di­ci­o­nada per l’evo­lució dels tipus d’interès que dar­re­ra­ment han regis­trat una forta reducció per les millors expec­ta­ti­ves sobre el con­trol de la inflació i les expec­ta­ti­ves res­pecte al crei­xe­ment econòmic que poden sig­ni­fi­car una política monetària més res­tric­tiva”. Fonts de Banc Saba­dell expli­quen que no tot s’acaba en el dipòsit: “Si un cli­ent ens demana un dipòsit, estu­diem la pro­posta en funció del seu per­fil i neces­si­tats, tot i que en gene­ral ente­nem que hi ha altres alter­na­ti­ves d’estalvi en l’entorn actual de tipus, com fons garan­tits, asse­gu­ran­ces d’estalvi, ren­des vitalícies i dipòsits estruc­tu­rats”. Des de l’enti­tat hi afe­gei­xen que “hi ha pro­duc­tes que poden supo­sar una demo­cra­tit­zació de l’estalvi, com és el cas dels comp­tes remu­ne­rats.

Durant el 2023, i atesa aquesta resistència dels bancs a ser més gene­ro­sos en la remu­ne­ració del dipòsit, s’ha anat popu­la­rit­zant entre els estal­vi­a­dors el deute públic. En l’enquesta Gestió de la riquesa, patri­moni i inversió a Cata­lu­nya, ela­bo­rada per la pla­ta­forma eToro, aquest actiu finan­cer és pre­sent ja en les car­te­res d’actius de gai­rebé el 70% dels entre­vis­tats, amb un 54% que ja té més d’un 10% assig­nat. Mal­grat que actu­al­ment no tenen gaire atrac­tiu, l’estudi revela que, en la cons­ti­tució de les car­te­res per actius finan­cers, un 90% dels enques­tats diuen que els dipòsits ban­ca­ris, i l’efec­tiu, pre­do­mi­nen en la seva car­tera, fins al punt que una cin­quena part hi manté una assig­nació per damunt del 50%. Els autors de l’estudi d’eToro remar­quen que l’inver­sor català s’estima més donar pro­ta­go­nisme a la liqui­di­tat, tot i aquest redes­co­bri­ment de la renda fixa. L’estudi també revela que l’inver­sor català no mos­tra gaire estima per pro­duc­tes com ara el deute cor­po­ra­tiu, que no apa­reix en la car­tera d’un 35% dels enques­tats.

Però els bancs ja han sabut tro­bar la seva via per com­pe­tir amb el que ofe­rei­xen els bons del Tre­sor. Com asse­nyala Joan Tor­ras, “és un fet ben obser­va­ble que ara les famílies estan optant per la com­pra de deute públic espa­nyol, així que els bancs han res­post llançant al mer­cat fons mone­ta­ris de lle­tres, que els ofe­rei­xen suco­ses comis­si­ons de gestió.” Pot­ser és pre­ma­tur fer càbales sobre què pas­sarà enguany amb la remu­ne­ració del pas­siu, però, no fa pas gaire, tota una sub­go­ver­na­dora del Banc d’Espa­nya, Mar­ga­rita Del­gado, apos­tava perquè durant el 2024 les enti­tats lliu­ra­rien una guerra per cap­tar i rete­nir dipòsits, després d’aquests anys d’aban­do­nar aquest seg­ment del mer­cat, tot i que és un dels pro­duc­tes més apre­ci­ats per l’estal­vi­a­dor inver­sor del nos­tre entorn.

Tot i que han nave­gat prou bé en els mer­cats bor­sa­ris durant l’exer­cici que aca­bem de dei­xar enrere, els bancs encara se sen­ten menys­tin­guts a la borsa, on gai­rebé totes les enti­tats, tret de Bankin­ter, estan cotit­zant per sota del seu valor comp­ta­ble.

Des de Banc Saba­dell es diu rotun­da­ment que “el sec­tor ban­cari espa­nyol en gene­ral cotitza per sota del seu valor comp­ta­ble”. L’acció de Banc Saba­dell ha acu­mu­lat reva­lo­ra­ci­ons del 67%, 58% i 35% durant els exer­ci­cis 2021, 2022 i 2023, res­pec­ti­va­ment, tot sent el millor valor de l’Ibex en aquest període. “Aquesta millora ha vin­gut deri­vada de la ren­di­bi­li­tat, així com del man­te­ni­ment d’una posició de capi­tal robusta, una liqui­di­tat fol­gada i un balanç sane­jat i resi­li­ent. Mal­grat tot, encara cotitza a la mei­tat del seu valor comp­ta­ble, per la qual cosa cre­iem que hi ha poten­cial de reva­lo­ració a mitjà ter­mini”, diuen des de l’enti­tat.

El pro­fes­sor de finan­ces d’EADA Joan Tor­ras ho té molt clar: “Els bancs tenen la cotit­zació en borsa que es merei­xen, i si s’ana­lit­zem els bene­fi­cis i els fona­men­tals, podem dir que no estan infra­va­lo­rats. Una altra cosa és que, a causa de les notícies que cir­cu­la­ven sobre els intents d’algu­nes enti­tats d’absor­bir-ne d’altres, les cotit­za­ci­ons dava­lles­sin.”

Per al pro­fes­sor Fabre­gat, que la cotit­zació no s’hagi cor­res­post exac­ta­ment amb el valor comp­ta­ble “pot estar cau­sat pel fet que encara hi ha un sec­tor del mer­cat que des­con­fia d’una part dels actius del balanç; si bé s’ha anat fent net, hi pot que­dar alguna cosa tòxica.” Fabre­gat també creu que hi pot haver un joc tàctic: “Si els valors dels actius no són prou alts, no pots retri­buir tan gene­ro­sa­ment l’acci­o­nista. Tan­ma­teix, amb els tipus alts, aquest joc s’ha anat aca­bant, i la cotit­zació ha anat pujant, en ser con­fron­tat al valor comp­ta­ble.”

Com asse­nyala Juanjo Llo­pis, “amb un exce­dent de capi­tal molt per damunt dels estàndards regu­la­dors, els bancs han pogut man­te­nir unes polítiques de remu­ne­ració a l’acci­o­nista, fruit de la suma de divi­dends i les recom­pres d’acci­ons, que se situa al vol­tant del doble dígit, un fac­tor espe­ci­al­ment atrac­tiu en un entorn mar­cat per les polítiques monetàries res­tric­ti­ves”.

No són pas pocs els ana­lis­tes del mer­cat que cre­uen que, per evi­tar cai­gu­des massa pro­nun­ci­a­des de la ren­di­bi­li­tat, hom pot optar en els exer­ci­cis a venir per una via molt deli­cada, la de reduir els divi­dends als acci­o­nis­tes, cosa que per­me­tria man­te­nir en els nivells que demana l’auto­ri­tat monetària la ràtio CET 1 de capi­tal.

Òbvi­a­ment, els por­ta­veus dels bancs pre­fe­rei­xen no haver d’enfron­tar-se ara per ara a aquest dilema, atès que han estat capaços d’aug­men­tar de 27.000 mili­ons d’euros la capi­ta­lit­zació borsària el 2023 res­pecte al tan­ca­ment del 2022, fins a asso­lir un regis­tre de 150.900 mili­ons d’euros al final de la dar­rera sessió. Val a dir que enti­tats com San­tan­der i BBVA han aug­men­tat la capi­ta­lit­zació borsària 14.000 mili­ons d’euros, amb una reva­lo­ració del 34,8%, i 14.000 mili­ons, amb una pujada anual del 46,6%, res­pec­ti­va­ment. També ha estat remar­ca­ble el com­por­ta­ment de Banc Saba­dell, que ha asso­lit un aug­ment de 1.099 mili­ons d’euros, fins als 6.000 mili­ons, cosa que l’ha dut a cloure l’any amb una reva­lo­ració del 26%, en com­pa­ració amb el tan­ca­ment del 2022.

En el moment de la seva pro­mul­gació, l’impost a la banca va rebre una forta con­tes­tació per part del sec­tor, que expo­sava que aquest gra­va­men tem­po­ral que grava un 4,8% els interes­sos i comis­si­ons de les enti­tats que van fac­tu­rar més de 800 mili­ons d’euros el 2019, i que final­ment ha estat pror­ro­gat fins al 2025, jus­ta­ment podia afec­tar la salut de les enti­tats, la seva ren­di­bi­li­tat. Per a Jaume Llo­pis, de Caixa d’Engi­nyers, és clar que aquesta figura impo­si­tiva plan­teja una qüestió d’incer­tesa: “En espera de saber si l’impost es con­ver­teix en per­ma­nent, s’eli­mina o es modi­fica en forma, els inver­sors hau­ran de ser paci­ents i espe­rar el desen­llaç, encara que les cotit­za­ci­ons ja incor­po­ren gran part d’aques­tes incer­te­ses”.

Per al pro­fes­sor d’Esade Jaume Fabre­gat, és clar que una decisió política com aquesta necessària­ment com­porta un efecte bume­rang, la víctima del qual és el cli­ent: “Si impo­ses un cost afe­git via impost, això s’acaba fent reper­cu­tir en algun lloc, i pot­ser aquell préstec que s’hau­ria con­ce­dit al 6,07%, resulta que es con­ce­deix al 6,12%.” Per al pro­fes­sor Joan Tor­ras, d’EADA, “és clar que un impost com aquest ha d’aca­bar afec­tant la ren­di­bi­li­tat, a la baixa. “Les patro­nals del sec­tor finan­cer, CECA i AEB, en vista de l’evidència que el delme es per­llon­ga­ria en el temps, han mos­trat el seu enuig: “Aquest gra­va­men té efec­tes nega­tius sobre la gene­ració de nou crèdit, la cre­ació d’ocu­pació, el crei­xe­ment econòmic i l’esta­bi­li­tat finan­cera, en un con­text d’incer­tesa econòmica inter­na­ci­o­nal.” Hi ha temor que aquest impost, impug­nat als tri­bu­nals, final­ment esde­vin­gui per­ma­nent. El cert, però, és que els efec­tes pre­su­mi­ble­ment nega­tius de l’impost no es pot dir que siguin gaire visi­bles, i si s’ha fet reper­cu­tir en els preus de l’actiu, que tot­hom dona per fet, ens hau­rem tro­bat amb una pràctica il·legal, per incom­pli­ment amb el que dis­posa la lle­tra de l’impost. La llei 38/2022, de 27 de desem­bre, esta­bleix que l’import de la pres­tació i el paga­ment anti­ci­pat d’aquests dos impos­tos “no seran objecte de reper­cussió econòmica, directa o indi­recta”. I si hi ha incom­pli­ment, els bancs, i les com­pa­nyies energètiques, rebrien una sanció con­si­de­rada “molt greu”, que es tra­dui­ria en una multa del 150% de l’import que s’ha fet reper­cu­tir. És clar que, perquè això passi, cal que la Comissió dels Mer­cats i la Com­petència detecti, i tin­gui volun­tat de fer-ho, alguna irre­gu­la­ri­tat.

També ha estat motiu de com­ple­xes nego­ci­a­ci­ons entre el govern esta­tal i les enti­tats finan­ce­res la neces­si­tat d’ofe­rir auxili als hipo­te­cats que l’endeu­ta­ment ha dei­xat en una situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat. El govern espa­nyol no ha parat de pres­si­o­nar la banca per tal que apli­qui també durant el 2024 el que s’ha ano­me­nat escut social, que fixa en els 37.800 euros el llin­dar de renda per sota del qual les llars es poden aco­llir al Codi de Bones Pràcti­ques, el pro­to­col que per­met fle­xi­bi­lit­zar els paga­ments de la hipo­teca. A més, se supri­mi­ran pena­lit­za­ci­ons com ara les comis­si­ons que es cobren per les amor­tit­za­ci­ons anti­ci­pa­des i pel canvi d’hipo­teca.

No només ha des­ta­cat la banca espa­nyola per la seva capa­ci­tat de ser ren­di­ble, sinó també per l’impor­tant salt fet en els dar­rers exer­ci­cis pel que fa a l’eficiència. Segons un estudi d’S&P Glo­bal Market, les prin­ci­pals enti­tats finan­ce­res espa­nyo­les van pre­sen­tar l’any pas­sat, de mit­jana, una ràtio d’eficiència (recur­sos que ha con­su­mit un banc per obte­nir ingres­sos) del 47%, una millora con­si­de­ra­ble res­pecte al 51% del 2022 i el 55% del 2021, i per sota del 50% a par­tir del qual es con­si­dera que el banc no és efi­ci­ent. Són des­ta­ca­bles les ràtios de Bankin­ter (36,7%) i BBVA (38%), que els situa en les posi­ci­ons sisena i setena, res­pec­ti­va­ment, del top ten euro­peu, i molt remar­ca­ble l’evo­lució de Banc Saba­dell, que en dos anys ha pas­sat del 70% en la relació cost-ingrés l’any 2021 a un 46% l’any pas­sat, i Cai­xa­Bank, que en el mateix període ha pas­sat del 67% al 39%. I és clar que la palanca clau perquè con­tinuï bai­xant aquesta ràtio és la desin­versió en ofi­ci­nes, un procés que ha avançat a un ritme gai­rebé frenètic de la crisi finan­cera del 2008 ençà, tot lliu­rant un saldo de 28.000 ofi­ci­nes tan­ca­des, 4.300 de les quals durant els anys de la pandèmia. Durant el 2024 és pre­vi­si­ble que es man­tin­gui la tendència, pot­ser a un ritme dife­rent. Des de Banc Saba­dell, hom explica que “des de la crisi del 2008 tot el sec­tor ban­cari ha anat reduint l’estruc­tura física per reta­llar cos­tos, i en la mesura que la digi­ta­lit­zació avança i can­vien les for­mes de rela­ci­o­nar-se dels cli­ents.” Tan­ma­teix, des de l’enti­tat cata­lana remar­quen: “Les sucur­sals que hi ha ara són més grans i més espe­ci­a­lit­za­des. Actu­al­ment, a Banc Saba­dell no hi ha cap pla, no s’ha pre­vist res remar­ca­ble en aquest sen­tit.” L’ofi­cina física encara pot tenir el seu paper, com asse­nyala Juanjo Llo­pis, de Caixa d’Engi­nyers: “En els dar­rers 15 anys el sec­tor ban­cari ha can­viat molt a l’Estat i, en con­cret, ha dis­minuït en un 60% la seva presència a través d’ofi­ci­nes físiques, men­tre que des de Caixa d’Engi­nyers con­ti­nuem reforçant el model d’atenció pre­sen­cial i no hem parat d’obrir-ne. De fet, hem aug­men­tat en un 153% el nom­bre de sucur­sals en aquests anys i, a hores d’ara, tenim una xarxa de 33 ofi­ci­nes ope­ra­ti­ves que pres­ten ser­vei als nos­tres socis.”

Per Jordi Fabre­gat, pro­fes­sor de finan­ces d’Esade, és clar que, “en la desin­versió en ofi­ci­nes, ja no hi ha marxa enrere, però com­porta rep­tes impor­tants, com no dei­xar des­em­pa­rada la gent gran, en un país com el nos­tre, demogràfica­ment enve­llit, en vista de la digi­ta­lit­zació de la pràctica bancària. Cal­dria resol­dre la situ­ació dels pobles que han que­dat sense ofi­cina bancària o cai­xer automàtic amb alguna mena de logística, com un ser­vei d’auto­bu­sos.” Joan Tor­ras, d’EADA, és dels que con­si­de­ren que “als bancs encara els queda molt marge per reduir per­so­nal, hi ha molt recor­re­gut en la reducció de cos­tos, atès que els bancs con­ven­ci­o­nals encara estan molt poc digi­ta­lit­zats, i per això les fin­techs se’ls estan men­jant part del mer­cat, del qual ja pos­se­ei­xen un terç”. En aquest sen­tit, aven­tura que els bancs s’hau­ran de dedi­car, atesa l’empenta de les pla­ta­for­mes fin­tech i la irrupció de les grans tec­nològiques en el negoci ban­cari, “a allò en què poden donar valor afe­git, com col·locar diners, banca pri­vada, moni­to­rar fusi­ons, etc., però queda clar que com­mo­di­ties com el ser­vei de paga­ment ja no seran per a ells”. Albert Grau, de Sforza Wealth Mana­ge­ment, creu que encara pot ser pos­si­ble que “tri­om­fin en un mer­cat cada cop més com­pe­ti­tiu aque­lles enti­tats que hagin sabut tenir cura del con­tacte humà, i haver assu­mit el neces­sari i irre­ver­si­ble procés de digi­ta­lit­zació”. “Crec que en el futur no tot es reduirà al millor preu, sinó que el tracte serà un intan­gi­ble impres­cin­di­ble”, hi afe­geix.

Una car­peta que caldrà tan­car, durant els pri­mers mesos de l’any, és la dels sous dels tre­ba­lla­dors de banca. L’Asso­ci­ació Espa­nyola de la Banca (AEB) i els sin­di­cats estan nego­ci­ant un nou con­veni col·lec­tiu per al període 2023-2026 en què CCOO, la UGT i FINE dema­nen impor­tants puja­des sala­ri­als, del 7% en cada exer­cici, tot apro­fi­tant aquest con­text de guanys rècord del sec­tor finan­cer. Una posició que s’enlaira amb escreix per damunt de l’oferta d’entrada de la patro­nal d’apu­jar els sous un 3% anual durant els pròxims tres exer­ci­cis. Com asse­nyala Jordi Fabre­gat, “els bancs temen que la pujada de sous esde­vin­gui un incre­ment de cos­tos que cal fer reper­cu­tir en els preus”. D’altra banda, les enti­tats finan­ce­res no han de per­dre de vista que la remu­ne­ració al sec­tor ha de ser prou atrac­tiva, amb el benentès que “els bancs neces­si­ten subs­ti­tuir els emple­ats d’una certa edat per joves tec­nològics, per­fils capaços de tre­ba­llar sense pro­ble­mes en l’entorn digi­tal”.

Una de les coses que més exci­ten els mer­cats finan­cers és par­lar de pos­si­bles fusi­ons, que en el cas del nos­tre entorn han estat un fet recur­rent des de la crisi del 2008, fins al punt que el sec­tor ban­cari actual té poc a veure amb el que hi havia abans de la gran ensul­si­ada finan­cera. Nous movi­ments per al 2024? Per al pro­fes­sor Joan Tor­ras, d’EADA, “no es veuen més movi­ments en l’horitzó, en un mer­cat finan­cer com el nos­tre, que ha estat sotmès a un intens procés de con­cen­tració durant els dar­rers quinze anys”. A més a més, “grans enti­tats com San­tan­der i BBVA, amb molt de negoci fora de l’Estat, no estan ara mateix obli­ga­des a impul­sar noves ope­ra­ci­ons”.

En els dar­rers mesos, els prin­ci­pals bancs més aviat s’han mani­fes­tat en el sen­tit que, com deia fa pocs mesos el con­se­ller dele­gat de Banc Saba­dell, César González-Bueno, el sec­tor ban­cari espa­nyol mos­trarà una “gran esta­bi­li­tat” durant els pro­pers anys, i les enti­tats “no tenen cap motiu” per eixam­plar els seus perímetres. Sem­blant­ment, el con­se­ller dele­gat de Banc San­tan­der, Héctor Grisi, deia que tot i que els bancs tenen el deure fidu­ci­ari amb els seus acci­o­nis­tes d’exa­mi­nar qual­se­vol opor­tu­ni­tat de fusió o adqui­sició que es pre­senti, ara no hi pen­sen, i els pre­o­cupa més aviat con­ti­nuar crei­xent amb el negoci propi. De fet, la dar­rera no fusió que va aixe­car molta pol­se­guera, la que havia de casar BBVA i Banc Saba­dell, no va reei­xir i, en tot cas, va ser­vir perquè l’enti­tat cata­lana la capi­ta­litzés per fer créixer el seu negoci durant els dar­rers dos anys.

Eren res­pos­tes indi­rec­tes a la petició rei­te­rada pel BCE, prin­ci­pal­ment per part de Luis de Guin­dos, de ser més valents i esco­me­tre les fusi­ons trans­fron­te­re­res per crear veri­ta­bles cam­pi­ons euro­peus. En l’argu­men­tari del regu­la­dor euro­peu, hom cons­tata que hi ha un excés de capa­ci­tat d’enti­tats a la zona euro i per afa­vo­rir la unió bancària i la unió del mer­cat de capi­tals, serien ben­vin­gu­des noves ope­ra­ci­ons de fusió. “Cam­pi­ons euro­peus? Pot­ser seria l’esce­nari ideal, però és real­ment molt difícil asso­lir aquesta fita per la diver­si­tat del mer­cat. A més, si s’aixe­quen mons­tres too big too fail, massa grans per dei­xar-los caure quan tenen pro­ble­mes, estàs gene­rant un risc sistèmic latent.”

Cal­dria afe­gir-hi, com a obs­ta­cle per arri­bar a un esce­nari de mega­bancs trans­na­ci­o­nals, el que asse­nya­lava el mateix vice­pre­si­dent del BCE, la ben tan­gi­ble falta d’inte­gració regu­la­dora entre els estats de la zona euro.

De fix a mixt
Tot i que les hipoteques fixes continuen sent les més contractades, les protagonistes del 2023 han estat les de tipus mixt, que, com constata un estudi de Housfy Hipotecas, ja suposen el 25% de les que es contacten, quan fa un any no arribaven al 15%. De cara al 2024, Joan Balasch, gerent de la firma, indica: “El millor és contractar una hipoteca mixta més barata ara i, quan l’escenari de tipus millori, subrogar el préstec a un interès fix més baix, aprofitant les baixes comissions durant el tram variable. Recomano un mínim de tres anys a tipus fix, per no exposar-se a una revisió amb euríbor per sobre del 4%.”

LES FRASES

Ja no es faran aportacions al FGD
Enguany els bancs no faran aportacions al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) ni al Fons Únic de Resolució (FUR), amb la qual cosa es poden estalviar en conjunt uns 2.500 milions d’euros. Aquesta despesa que no caldrà fer amortirà la previsible caiguda dels beneficis de l’exercici del 2024.
Els més rendibles de l’eurozona
En el rànquing de les entitats financeres més rendibles a l’eurozona, en el ‘top 13’ l’hegemonia correspon a les entitats espanyoles, cosa que en bona part s’explica per la injecció que ha suposat la revisió de les quotes hipotecàries dels préstecs signats a tipus variable, l’opció majoritària als països de l’eurozona, i que ha estat més elevada a l’Estat espanyol que en altres mercats financers, tret del cas d’Itàlia, on s’ha donat un fenomen semblant. Així, en el número 1 pel que fa al ROTE, hi ha Bankinter, amb un 18,5%, seguit per l’italià Unicredit (17,40%), BBVA (17%), Santander (14,83%), CaixaBank (14,14%), el neerlandès ING (13,80%), els francesos Crédit Agricole (13,50%) i BNP Paribas (12,70%), Banc Sabadell (11,59%), els alemanys Commerzbank (8,60%) i Deutsche Bank (7%), Unicaja (5,65%) i el francès Société Générale (5%).
2,26%
és el preu
que de mitjana els bancs del nostre mercat financer paguen pels dipòsits, lluny de la mitjana europea, del 3,09%, i del que remuneren els bancs francesos, un 3,66%.
26,29%
és el creixement
dels beneficis per acció esperat per al 2023, mentre que el que s’espera per al 2024 és de només l’1,1%.
1,5-2%
és la morositat
que han registrat els bancs de l’Estat espanyol durant els darrers mesos.
És previsible que hi hagi més pressió sobre l’evolució del marge d’interessos durant aquest any 2024
Juanjo Llopis
director àrea de negoci de caixa enginyers
Els bancs ens estan enganyant sobre el valor real dels actius en el balanç. Hi ha actiu tòxic en immobiliari
Albert Grau
ceo de sforza wealth management
Els bancs seguiran gaudint de la pujada de tipus. Ja veurem si el BCE els abaixa la segona meitat de l’any
Jordi Fabregat
professor de finances d’esade
La venda de productes fora de balanç, com ara fons d’inversió, ha elevat els guanys per comissions
Joan Torras
professor de finances d’eada

S’afanyen a fer provisió, per si de cas

Un entorn de diner car és clar que ofereix sucosos rèdits en el negoci bancari, però també és inevitable pensar que, amb la pujada de tipus, ens trobem amb un augment potencial dels impagaments. Un estudi de la consultora Accuracy reflectia fa poc aquesta idea de curar-se en salut que s’ha generalitzat a tot el sector. En molts casos, com Santander i BBVA, aquest armament es fa per afrontar mores que es puguin esdevenir, no pas en el mercat espanyol, en què no s’han detectat grans focus de morositat al llarg del 2023, sinó en els mercats exteriors. Com registra Accuracy, Santander va passar de 5.770 milions de provisions el 2022 als 7.426 milions l’any passat, preocupat per si empitjora el comportament dels clients als EUA. El BBVA, per la seva banda, ha estat l’entitat que ha fet més provisió, un 36%, d’un any per l’altre, i ha passat de 1.534,7 milions (2022) a 2.087,2 milions (2023). Contràriament, Banc Sabadell i Unicaja van reduir provisions. En el cas del banc català, que va passar de 475,3 milions (2022) a 468,5 milions (2023), aquesta lleugera reducció es va deure a l’impacte positiu d’immobles i litigis. Unicaja va passar de 140,6 milions (2022) a 138,1 milions (2023). CaixaBank també va apujar les provisions un significatiu 19,5%, mentre que Bankinter també ha fet un esforç important, per assumir un eventual augment dels impagaments. Val a dir que aquesta mesura preventiva es fa tenint la morositat pràcticament a ratlla. El 2023, Banc Sabadell era l’entitat amb una taxa de mora més alta (3,5%), mentre que Bankinter l’havia rebaixat fins al 2,2%. Santander la fixava en el 3,1%; BBVA, en el 3,4%, taxes molt semblants a les de l’any anterior, mentre que CaixaBank la rebaixava considerablement, del 3,17% del 2022 al 2,62% del 2023.

El diferencial de preus respecte a les ‘fintechs’ s’escurça

L’univers fintech guanya presència cada any que passa i redueix el diferencial de preus que el separa de la banca convencional. Com explica Eloi Noya, director d’innovació de l’Institut d’Estudis Financers (IEF), “el diferencial del finançament alternatiu respecte al dels bancs s’ha reduït; ja no són aquells sis o set punts de diferència, un diferencial artificial, atès que no recollia el cost dels riscos”. Ara la diferència es pot situar en un, dos o tres punts. Si bé van apareixent fons de deute privat, també és cert que, “atès que moltes de les firmes fintech són start-ups basades en rondes de finançament periòdiques, en la conjuntura actual, amb la incertesa que ha generat la guerra d’Ucraïna, n’han resultat perjudicades”.

Eloi Noya constata que els bancs convencionals continuen invertint en fintech. “Hi ha un panorama de més col·laboració, i això és més tangible en el desenvolupament de solucions d’IA, en què el coneixement ve de les start-ups.” De cara als pròxims deu anys, Noya entrelluca un horitzó en què “les grans empreses tecnològiques, que malden per quedar-se amb el contacte directe amb els clients, s’ocuparan dels pagaments, del finançament ràpid, tot deixant als bancs els segments de banca patrimonial o corporativa”.

De fet, en aquest futur no gaire llunyà, l’etiqueta fintech se la podrà adjudicar qualsevol: “Totes les companyies seran fintech, tot integrant aplicacions financeres. Ja no caldrà anar a un banc a demanar un crèdit al consum, vindrà donat.” Però això també pot comportar riscos, i dels grossos: “Que un gegant com Apple entri en el món dels crèdits fa créixer el risc sistèmic a les finances globals, sobretot si hi ha altres actors similars que també vulguin fer-ho, i no estiguin ben vigilats per la regulació.” També avisa sobre la banca a l’ombra: “No en sabem les xifres.” Quant als neobancs, hom constata que “en neixen molts, però els costa assolir massa crítica, i al final en queden pocs”. Amb tot, veiem l’èxit que estan obtenint entitats europees presents al nostre mercat, com ara Revolut, amb milions d’usuaris, i Quanto, que es dedica al finançament de les pimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.