Eines

Informació especial

La liquidació de les microempreses

No es detecta una crisi en les mitjanes i grans empreses si agafem com a referència el nombre reduït de concursos d’aquest tipus d’empreses declarats als jutjats mercantils durant l’any 2023 i que no representa ni el 5% del total de concursos

En la jor­nada de for­mació pels admi­nis­tra­dors con­cur­sals que es va cele­brar al Col·legi de l’Advo­ca­cia de Girona es varen expo­sar dades molt relle­vants res­pecte a la salut econòmica de les empre­ses pimes i autònoms. El 95% dels con­cur­sos de cre­di­tors pre­sen­tats durant l’any 2023 són con­cur­sos dels ano­me­nats sense massa, és a dir, sense actius, i con­cur­sos micro­em­presa –de pimes–, en què donat el volum d’actius, tre­ba­lla­dors i pas­siu no és neces­sari el nome­na­ment d’admi­nis­tra­dor con­cur­sal a menys que ho sol·lici­tin els cre­di­tors –prin­ci­pal­ment bancs. Més dades; durant el pri­mer tri­mes­tre del 2023 es varen comp­ta­bi­lit­zar 4.895 con­cur­sos en tot l’Estat espa­nyol, 912 dels quals eren de soci­e­tats mer­can­tils i 3.983, de per­so­nes físiques. Per comu­ni­tats, Cata­lu­nya és la segona comu­ni­tat que pre­senta més con­cur­sos al dar­rere de Madrid. A Cata­lu­nya, Lleida és la província que l’any 2022 va patir un incre­ment més impor­tant dels con­cur­sos de cre­di­tors amb un 130% d’aug­ment. Aques­tes dades posen en relleu que, d’una banda, el gran nom­bre de con­cur­sos que actu­al­ment es decla­ren als jut­jats mer­can­tils de Cata­lu­nya i per extensió a la resta del ter­ri­tori espa­nyol són con­cur­sos de per­so­nes físiques que bus­quen l’exo­ne­ració dels deu­tes –segona opor­tu­ni­tat– i, d’una altra banda, que els con­cur­sos majo­ri­ta­ris que avui es tra­mi­ten són de peti­tes empre­ses que bus­quen, a través del pro­ce­di­ment con­cur­sal espe­cial i sim­pli­fi­cat, la liqui­dació i dis­so­lució de la soci­e­tat mer­can­til a través d’una pla­ta­forma electrònica que en teo­ria ha de faci­li­tar els tràmits.

La Llei 16/2022, de 5 de setem­bre, de reforma del text refós de la llei con­cur­sal que com­porta la trans­po­sició al dret espa­nyol de la Direc­tiva 2019/1023, del Par­la­ment Euro­peu, i del Con­sell de 20 de juny del 2019, té entre altres objec­tius sim­pli­fi­car el procés d’insolvència per les ano­me­na­des “micro­em­pre­ses” que cons­ti­tu­ei­xen més del 90% del tei­xit empre­sa­rial i a les quals fins ara els actu­als ins­tru­ments no havien donat el resul­tat espe­rat. I també esta­blir un pro­ce­di­ment de la segona opor­tu­ni­tat més eficaç, ampli­ant la relació de deu­tes que es poden exo­ne­rar i intro­duint la pos­si­bi­li­tat d’exo­ne­ració dels deu­tes sense estar obli­gat a una liqui­dació prèvia del patri­moni del deu­tor plan­te­jant un pla de paga­ments que per­meti que aquest con­servi el seu habi­tatge habi­tual i també els seus actius empre­sa­ri­als. És evi­dent que, després d’un any d’apli­cació de la nova llei con­cur­sal, aquests objec­tius s’han com­plert, almenys pel que fa al nom­bre de con­cur­sos de per­so­nes físiques que bus­quen l’exo­ne­ració de deu­tes i de micro­em­pre­ses que s’han decla­rat als jut­jats mer­can­tils com a meca­nisme de dis­so­lució. Una altra qüestió és ana­lit­zar les cau­ses de l’aug­ment dels con­cur­sos de per­so­nes físiques que s’ha produït durant l’any 2023 –hi ha un incre­ment del 111,38% en el ter­cer tri­mes­tre res­pecte al mateix període l’any ante­rior–, i que cor­res­pon bàsica­ment a par­ti­cu­lars con­su­mi­dors i autònoms que no poden fer front als seus deu­tes i que han uti­lit­zat aquest meca­nisme per can­cel·lar els deu­tes i tor­nar a començar de zero.

El que sí que podem con­cloure és que avui dia no es detecta una crisi en les mit­ja­nes i grans empre­ses si aga­fem com a referència el nom­bre reduït de con­cur­sos d’aquest tipus d’empre­ses decla­rats als jut­jats mer­can­tils durant el 2023 i que no repre­senta ni el 5% del total de con­cur­sos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.