Gran angular

CRISTINA PRUÑONOSA

GERENT DE L’OFICINA DE GESTIÓ EMPRESARIAL (OGE) DE LA GENERALITAT

“Els tràmits mediambientals i urbanístics fluiran aquest any”

“Fins ara ens hem enfocat en tot allò que una empresa necessitava per començar a operar; ara també ho farem en el dia a dia”

“Les resistències que trobàvem per anar cap a la tramitació digital es van convertir en presses amb la pandèmia de la covid”

Perfil
Llicenciada en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i màster en direcció d’empreses per Esade, Cristina Pruñonosa és la gerent de l’Oficina de Gestió Empresarial des de l’any 2005. Ha impulsat el projecte de finestreta única empresarial. Ha liderat diversos projectes europeus que aposten per l’ús de la intel·ligència artificial i els algoritmes per dissenyar serveis digitals proactius i personalitzats. També és professora a la UB del màster oficial de gestió pública.
Vam començar amb 145 tràmits en el catàleg; ara en tenim 750 malgrat que se n’han eliminat 80

L’Ofi­cina de Gestió Empre­sa­rial (OGE) va néixer als noranta per faci­li­tar als empre­sa­ris indus­tri­als l’inici de l’acti­vi­tat: estan­dar­dit­zant, sim­pli­fi­cant i faci­li­tant la reso­lució imme­di­ata dels tràmits. Després es va ampliar a qual­se­vol empresa i a tots els tràmits de la Gene­ra­li­tat; final­ment a totes les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes amb la fines­treta única empre­sa­rial. Pel camí s’han hagut de can­viar nor­mes i cul­tu­res orga­nit­za­ti­ves i la tec­no­lo­gia per fer-ho pos­si­ble.

Una feina titànica?
No ha estat fàcil. Hem hagut de modi­fi­car nor­mes i men­ta­li­tats i això reque­reix molts anys de tre­ball con­junt i can­viar mol­tes sen­si­bi­li­tats a l’admi­nis­tració. Perquè al final estem impul­sant un nou model de relació on el cli­ent està al cen­tre i la teva missió és fer tot el que cal­gui perquè aquest cli­ent ho tin­gui fàcil. Vam començar amb 145 tràmits en el catàleg, ara en tenim 750 mal­grat que se n’han eli­mi­nat 80. Ja gai­rebé tenim tot el neces­sita una empresa per obrir el seu negoci i que depèn de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques cata­la­nes.
I de la resta?
Per part de l’Estat hem vist que no els interessa en abso­lut abor­dar el tema. Només tenim nou tràmits al catàleg i ni la Segu­re­tat Social ni Hisenda hi són.
La covid va ser un acce­le­ra­dor?
Es va avançar 20 anys de cop per digi­ta­lit­zar l’admi­nis­tració. Les resistències que trobàvem per anar cap a la tra­mi­tació digi­tal es van con­ver­tir en pres­ses. Teníem les eines que ens van per­me­tre con­fi­gu­rar tràmits que esta­ven total­ment en paper, com ara els ERTO, a digi­tal en 48 hores.
En plena pandèmia vau impul­sar una llei de faci­li­tació de l’acti­vi­tat econòmica. Per què?
Vam veure que ens calia un nou marc legal. Cal pen­sar que el 2015 es va apro­var la llei de sim­pli­fi­cació admi­nis­tra­tiva que va ser la que va per­me­tre estan­dar­dit­zar el règim d’inter­venció dels ajun­ta­ments sobre les acti­vi­tats sense impacte ambi­en­tal o sobre la segu­re­tat de les per­so­nes. Abans de la llei alguns con­sis­to­ris dema­na­ven llicència i altres deien que n’hi havia prou amb una comu­ni­cació. Ara tot el que es pot fer amb una sim­ple comu­ni­cació s’ha pas­sat a comu­ni­cació. La llei també va obli­gar els ajun­ta­ments a adhe­rir-se a la fines­treta única. Quan estàvem en aquests temes, va irrom­pre l’admi­nis­tració electrònica i vam veure que la tra­mi­tació digi­tal era el futur i havíem d’anar cap aquí. Calia fer una nova llei perquè rela­ci­o­nar-nos digi­tal­ment amb les empre­ses fos d’obli­gat com­pli­ment per a totes les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. L’objec­tiu de la llei que es va apro­var el 2020 era subs­ti­tuir els for­mu­la­ris per la gestió de les dades i que les empre­ses les apor­tes­sin només una vegada.
Una queixa rei­te­rada és la dupli­cació de la docu­men­tació.
Tot i que la llei de pro­ce­di­ment admi­nis­tra­tiu del 1992 ja deia que no calia apor­tar docu­ments que ja tenia l’admi­nis­tració, a vega­des era més àgil que l’empresa portés la docu­men­tació que bus­car-la inter­na­ment. Ara ja no és així. A més a més, la nova llei regula el dret de l’empresa a tenir una visió de 360 graus de tota la infor­mació que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques tenen d’ella. Això és pio­ner.
I què queda per fer?
Ara estem tre­ba­llant en els tràmits que reque­rei­xen una auto­rit­zació, aquells que afec­ten la segu­re­tat o la salut de les per­so­nes o el medi ambi­ent. Que hi hagi una auto­rit­zació no és un pro­blema si va àgil i ràpid. Però els empre­sa­ris ens diuen que s’estan enca­llant en temes rela­ci­o­nats amb medi ambi­ent, urba­nisme i, en gene­ral, amb les qüesti­ons de les obres en l’àmbit muni­ci­pal, també en les ener­gies reno­va­bles. Hem fet un inven­tari dels esculls iden­ti­fi­cats, hem defi­nit 137 acci­ons i n’hem resolt un 92% . Durant aquest any es veurà que les coses flu­ei­xen d’una altra manera. Sem­pre hi ha feina. La tec­no­lo­gia evo­lu­ci­ona i ori­gina noves pos­si­bi­li­tats i ho revi­sem tot en funció d’això. Poso un exem­ple: Si tinc un direc­tori amb una sèrie de dades de les empre­ses, puc faci­li­tar-los infor­mació que els pot interes­sar: si ha sor­tit una línia d’ajuts, si els fal­ten tràmits a fer, si toca la revisió de tal ins­tal·lació. Aquí el repte serà que les dades esti­guin sem­pre actu­a­lit­za­des.
Per què les coses es dila­ten?
Hi ha dos motius. Un és pel dis­seny del pro­ce­di­ment i en això, més enllà de fer reco­ma­na­ci­ons, no hi podem fer gran cosa. L’altre són les eines de gestió. Si tots els impli­cats tre­ba­llen amb la mateixa i tenen igual infor­mació és més fàcil que flu­eixi perquè els colls d’ampo­lla es veuen més.
Podria ser que ara les difi­cul­tats burocràtiques s’hagin des­plaçat a la relació entre empre­ses?
Nosal­tres fins ara ens hem foca­lit­zat en tot allò que una empresa neces­sita per lega­lit­zar una acti­vi­tat i poder ope­rar. Però l’empresa, un cop lega­lit­zada, en el seu dia a dia també té requi­sits i coses a com­plir. Fins ara no havíem fet un llis­tat de qui­nes són les quei­xes o quins requi­sits es con­si­de­ren abu­sius. Però ha arri­bat l’hora de veure si són pro­por­ci­o­nals perquè és pos­si­ble que algun dels tràmits siguin exces­sius. Dit això, també és cert que tenim molt inte­ri­o­rit­zat el marc men­tal del paper i la fotocòpia, i que pot­ser no cal. És tan sim­ple com que cada empresa tin­gui el seu repo­si­tori amb tota aquesta docu­men­tació actu­a­lit­zada perquè una altra ho pugui con­sul­tar i s’ha aca­bat el pro­blema.
Sense coor­di­nació?
Ara obri­rem una línia de tre­ball sobre aquests requi­sits que afec­ten el dia a dia de les empre­ses per iden­ti­fi­car bar­re­res inne­cessàries i veure si es poden eli­mi­nar en algun cas; i com podem aju­dar les empre­ses a com­plir aquests requi­sits de la millor manera pos­si­ble, sense que con­si­de­rin que ens estem entre­me­tent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.