Emprenedors

spin off

Manina Medtech, engendrada per fer néixer més nadons

L’empresa derivada de la Vall d’Hebron utilitza la intel·ligència artificial per avaluar de manera no invasiva l’estat uterí de la mare

Els dos fundadors són una parella de científics, ella és doctora en biologia molecular i ell, en matemàtiques

Amb la ronda de finançament estan fent proves clíniques de dispositiu mèdic

Manina Med­tech és una empresa deri­vada (spin off) de la Vall d’Hebron que ha empa­re­llat la intel·ligència arti­fi­cial (IA) i la inves­ti­gació en repro­ducció assis­tida. De la unió ha nas­cut: Seedch­rony, un dis­po­si­tiu mèdic que ava­lua la pre­pa­ració ute­rina de la futura mare, de manera ins­tantània el mateix dia de la trans­ferència embrionària.

Sem­bla que l’èxit de la fecun­dació in vitro (FIV) no depèn només de la qua­li­tat dels gàmetes de l’embrió que es genera, sinó també de la pre­pa­ració de l’úter de la mare per rebre l’embrió.

El dis­po­si­tiu uti­litza un sen­sor aco­blat a un catèter de trans­ferència per detec­tar un bio­mar­ca­dor endo­me­trial alta­ment específic. Aquesta inno­vació, com­bi­nada amb la intel·ligència arti­fi­cial, deter­mina si l’úter està en les con­di­ci­ons òpti­mes. Seedch­rony és una apor­tació alta­ment inno­va­dora per al món de la repro­ducció assis­tida perquè, ara com ara, per deter­mi­nar si l’úter de la dona està recep­tiu només es dis­posa de mètodes de labo­ra­tori que reque­rei­xen biòpsies de tei­xit endo­me­trial i, per tant, espe­rar alguns dies fins que es pro­por­ci­o­nen els resul­tats.

Amb aquests mètodes, la trans­ferència embrionària es fa en cicles poste­ri­ors als ana­lit­zats, amb l’agreu­jant que això endar­re­reix el trac­ta­ment a la paci­ent i que el cicle on es fa la trans­ferència sigui dife­rent del de la biòpsia, de manera que no es com­pleixi la pre­dicció del test.

El maig del 2021, Mónica Rodríguez de la Vega, doc­tora en bioquímica i bio­lo­gia mole­cu­lar amb més de 15 anys en inves­ti­gació en ciències de la vida i inno­vació, i la seva pare­lla, Luis Arti­les, doc­tor en matemàtiques, expert sènior en mac­hine lear­ning (apre­nen­tatge automàtic) i IA i inno­vació deri­vada de la dada, van deci­dir crear Manina Med­tech per tal de pro­por­ci­o­nar una solució a aquesta neces­si­tat clínica no abor­dada ade­qua­da­ment que afecta 190 mili­ons de per­so­nes al món.

Es cal­cula que a Cata­lu­nya un 10% dels nai­xe­ments són fruit de trac­ta­ments de repro­ducció assis­tida, i que una de cada sis pare­lles tenen pro­ble­mes de fecun­di­tat. Però, a més a més, la FIV esdevé un procés com­plex, costós i emo­ci­o­nal­ment exi­gent que no sem­pre arriba a bon port. Amb Seedch­rony la com­pa­nyia pre­veu un canvi subs­tan­cial en la pràctica de la trans­ferència embrionària, amb la pos­si­bi­li­tat d’aug­men­tar l’èxit dels pro­ce­di­ments de fecun­dació in vitro en més d’un 20%.

L’empresa de nova cre­ació ja té vali­dat el bio­mar­ca­dor que deter­mina aquesta vari­a­ble i junt amb Vall d’Hebron Ins­ti­tut de Recerca ha pro­te­git aquesta inno­vació amb una patent inter­na­ci­o­nal. “Vam fer inves­ti­gació clínica amb voluntàries sanes per vali­dar el con­cepte que el patró del bio­mar­ca­dor durant la fase lútia del cicle mens­trual des­criu l’ober­tura i el tan­ca­ment de la fines­tra de la implan­tació”, diu la cofun­da­dora i CEO.

Actu­al­ment, Manina Med­tech està pro­vant clínica­ment el dis­po­si­tiu en paci­ents sot­me­ses a trac­ta­ments de FIV, per poder demos­trar clínica­ment com influ­eix la pre­pa­ració de la dona en el succés de la implan­tació mit­jançant la IA. Mónica Rodríguez de la Vega explica que si totes les pro­ves en què estan immer­sos sur­ten com està pre­vist podran començar a comer­ci­a­lit­zar Seedch­rony el 2026.

Els cli­ents poten­ci­als són clíniques pri­va­des i les àrees de repro­ducció assis­tida dels hos­pi­tals públics. “Començarem comer­ci­a­lit­zant a les clíniques pri­va­des, que és on es fan el 60% dels trac­ta­ments de repro­ducció assis­tida, i en una segona fase entra­rem a la ini­ci­a­tiva pública”, diu.

La història de Manina Med­tech no és només un viatge científic, sinó també una odis­sea empre­sa­rial. Després de dos anys de vida des que van arren­car (gràcies al suport de la inversió de fami­li­ars i amics, del pro­grama Star­tup Capi­tal d’Acció i de dife­rents pre­mis com Women Tech EU i Innos­tars Awards), la com­pa­nyia va aixe­car la seva pri­mera ronda de finançament pre-seed amb Medex Part­ners com a inver­sor pri­vat prin­ci­pal i va comp­tar amb la par­ti­ci­pació de Dar­pau­farma i la soci­e­tat Manina Family & Fri­ends amb 355.000 euros. Poc després, els van con­fir­mar la con­cessió d’un ajut d’1,4 mili­ons d’euros per a fir­mes inno­va­do­res en deep tech, del Minis­teri d’Inno­vació, de col·labo­ració publi­co­pri­vada.

I ja a les por­tes del 2024 van obte­nir un Neo­tec de 325.000 euros que con­ce­deix el Cen­tro para el Des­ar­ro­llo Tec­nológico y la Inno­vación (CDTI). En total han aixe­cat a la vora de 2 mili­ons d’euros que els han de ser­vir per aca­bar de desen­vo­lu­par el pro­ducte, pro­var-lo clínica­ment i con­so­li­dar l’estruc­tura empre­sa­rial.

La idea
Després de sis anys fent recerca al Centre de Regulació Genòmicai, Mónica Rodríguez de la Vega comença a formar-se en transferència tecnològica fins que acaba en el programa de Biocat: The Health Barcelona, amb una immersió en l’àrea de maternitat de l’Hospital Clínic, on veu clarament que ha de fer el salt a l’emprenedoria i resoldre necessitats clíniques no resoltes en reproducció assistida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.