Focus

matèries primeres

La mineria, d’activitat maleïda a afer estratègic

La UE vol que s’obrin jaciments per reduir la dependència en matèries primeres crítiques incrementant la producció interna

Geòlegs i enginyers són pessimistes sobre la possibilitat d’explotar recursos a Catalunya si es demostra que n’hi ha

La direcció general d’Indústria estudia la presència de minerals d’interès en velles mines
Europa no pot deixar de dependre de la Xina si vol mantenir el calendari de la transició energètica
Melgarejo (UB) afirma que a Catalunya hi hauria platí fàcil d’explotar amb un impacte reduït La reforma de la llei de mines –l’actual és del 1973– preveu reduir el temps de les concessions

L’eco­no­mia mun­dial, a mesura que es vagi des­car­bo­nit­zant i digi­ta­lit­zant, neces­si­tarà menys mine­rals fòssils (petroli, gas i carbó), res­pon­sa­bles de l’escal­fa­ment glo­bal, i dema­narà pro­gres­si­va­ment més altres recur­sos natu­rals. Quins? Per exem­ple el cobalt i el liti, per a les bate­ries elèctri­ques; el gal·li, per a les cèl·lules foto­vol­tai­ques; el niobi, per als molins de vent, o el platí, per a les piles de com­bus­ti­ble. Aquests ele­ments for­men part d’una llista de 34 matèries pri­me­res fona­men­tals, que la UE ha ele­vat a la cate­go­ria de crítiques basant-se en dos cri­te­ris: la seva trans­cendència econòmica per al con­ti­nent i el seu risc de sub­mi­nis­tra­ment. És una llista que es va actu­a­lit­zant periòdica­ment i no és la mateixa per a tot el pla­neta: els Estats Units o la Xina tenen la seva (en el cas xinès es con­si­dera crític la potassa, de la qual les mines del Bages són un dels cen­tres de pro­ducció més impor­tants del món).

El que sí que és com­par­tit és l’interès per les ano­me­na­des “ter­res rares”, un con­junt de 17 ele­ments de la taula periòdica que alguns han bate­jat com l’or verd, perquè tenen unes pro­pi­e­tats que les fan fona­men­tals per a la tran­sició en curs. El fet és que la Xina té el domini mun­dial de l’extracció i el pro­ces­sa­ment d’aquests ele­ments i el paper d’Europa és resi­dual, això men­tre la demanda mun­dial d’aques­tes matèries va crei­xent molt ràpida­ment. És difícil de pre­dir, però es cal­cula que les neces­si­tats futu­res podrien mul­ti­pli­car entre qua­tre i sis vega­des l’actual en l’horitzó del 2040; ara bé, el liti es mul­ti­pli­ca­ria per 42, el cobalt, per 21, el níquel, per 19 i les ter­res rares, per 7.

La idea de fons és que la tran­sició digi­tal i energètica com­porta una tran­sició extrac­tiva que dibuixa un nou mapa de països pro­duc­tors que estan cri­dats a tenir un paper clau en la tran­sició geo­política al món. “Les matèries pri­me­res crítiques tenen un rol fona­men­tal en la com­pe­tició entre els Estats Units i la Xina pel lide­ratge mun­dial, i la Unió Euro­pea està assu­mint a poc a poc que no se’n pot des­pen­jar”, apunta Víctor Bur­guete, inves­ti­ga­dor sènior del Cidob.

En aquest sen­tit, la pandèmia de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna han sig­ni­fi­cat per a la UE una lliçó sobre la importància de ser resi­li­ent per fer front a situ­a­ci­ons adver­ses. Els euro­peus vam des­co­brir que no teníem fàbri­ques de mas­ca­re­tes ni d’equips de pro­tecció indi­vi­dual ni de xips i, de retruc, l’enorme dependència dels mine­rals crítics. Per això les ins­ti­tu­ci­ons de la UE han defi­nit un pla –que final­ment ha adop­tat la forma d’ini­ci­a­tiva legis­la­tiva– que es basa a diver­si­fi­car les fonts, asse­gu­rar les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment i extreure i trans­for­mar més mine­ral a casa.

Àrids i argi­les.

Però a Europa ens agafa amb el peu can­viat. Perquè des dels anys sei­xanta del segle XX la indústria extrac­tiva i de pro­ces­sa­ment s’ha anant des­lo­ca­lit­zant. En con­cret, a Cata­lu­nya, de les mines de metalls ja no en queda res i de les no metàl·liques res­ten bàsica­ment les extrac­ci­ons d’àrids i argi­les per a la cons­trucció, mines de potassa a banda, que seria l’última explo­tació de “pri­mera divisió” que resta.

I els intents d’explo­rar nous jaci­ments han estat tallats de soca-rel. El 2017 una empresa minera aus­tra­li­ana ano­me­nada Apo­llo Mine­rals va voler estu­diar una veta de tungstè i or a Salau, en una zona pro­te­gida del Parc Natu­ral de l’Alt Piri­neu, i va desis­tir-ne arran de l’opo­sició eco­lo­gista i veïnal. “La mine­ria neces­sita el ter­ri­tori, però és una acti­vi­tat molt estig­ma­tit­zada i el blo­queig social és total”, lamenta Lluís San­mi­quel, pro­fes­sor d’engi­nye­ria minera de l’Escola Politècnica Supe­rior d’Engi­nye­ria de Man­resa (Epsem).

No sem­pre ha estat així. A Cata­lu­nya hi ha cen­sa­des unes 40.000 exca­va­ci­ons mine­res, sobre­tot a les comar­ques del sud, que par­len d’un pas­sat gloriós de l’acti­vi­tat i de l’oblit poste­rior. “Ens han dit que els cata­lans no som miners i ens ho hem cre­gut, però hi ha una cul­tura i una tra­dició antiquíssi­mes, i és una acti­vi­tat que ha tin­gut un pes impor­tant a la soci­e­tat tot i que l’hàgim obli­dat”, es queixa Joan Car­les Mel­ga­rejo, pro­fes­sor del depar­ta­ment de mine­ra­lo­gia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB).

Més enllà del tes­ti­moni que aquest pas­sat ha dei­xat en el ter­reny, el cert és que a Cata­lu­nya falta un conei­xe­ment real del seu poten­cial miner actu­a­lit­zat amb les neces­si­tats pre­sents. De fet, els geòlegs asse­gu­ren que només s’ha començat a gra­tar la punta de l’ice­berg. ¿Però hi ha la volun­tat d’esbri­nar-lo? La versió ofi­cial és que sí. La direcció gene­ral d’Indústria de la Gene­ra­li­tat va ini­ciar el 2022 un pro­jecte cen­trat en els antics apro­fi­ta­ments miners de Cata­lu­nya per tal d’esta­blir una valo­ració de les pos­si­bi­li­tats que puguin ofe­rir: “El pro­jecte es troba en una pri­mera fase d’iden­ti­fi­cació d’anti­gues explo­ta­ci­ons mine­res a pri­ori favo­ra­bles i, en pro­pe­res fases, es pretén geo­ca­rac­te­rit­zar aquests antics domi­nis miners per conèixer, si fos el cas, la presència i la quan­ti­tat de matèries pri­me­res mine­rals d’interès d’acord amb els cri­te­ris de la Comissió Euro­pea”, expli­quen per escrit. La direcció gene­ral d’Indústria se cen­tra en els dipòsits d’anti­gues explo­ta­ci­ons, que en el seu moment es van des­car­tar però que poden con­te­nir mine­rals ara pre­uats.

Resulta més interes­sant pre­gun­tar als geòlegs, que al cap i a la fi han fet explo­ra­ci­ons sobre el ter­reny des de fa molts anys i han con­nec­tat amb la memòria popu­lar dels habi­tants, que sovint con­serva el record del pas­sat miner. En aquest sen­tit, Mel­ga­rejo, que ha inves­ti­gat la presència de mine­rals crítics i ter­res rares a casa nos­tra i en altres països, explica que tra­di­ci­o­nal­ment la tro­ba­lla de jaci­ments s’ha fet par­tint de patrons geològics sobre la com­po­sició de les roques, que anti­ci­pen la presència de plata, coure, or o altres metalls més clàssics. Els geòlegs cata­lans han por­tat aquest conei­xe­ment ances­tral a altres parts del món i han com­pro­vat que també es com­plei­xen i, a més, han des­co­bert que hi ha altres patrons des­co­ne­guts a casa nos­tra que obren noves vies d’explo­ració. Par­tint d’aquesta tro­ba­lla, Mel­ga­rejo afirma que a Cata­lu­nya hi ha grans poten­ci­a­li­tats de tro­bar pla­ti­noids, o ele­ments del grup del platí (ruteni, rodi, pal·ladi, osmi, iridi i platí), que for­men part de la llista de matèries pri­me­res crítiques de la UE. “Històrica­ment es deia que es tro­ba­ven en roques que no són a Cata­lu­nya, però ara sabem que també estan asso­ci­ats a for­ma­ci­ons que sí que són a casa nos­tra, tot i que mai s’ha fet un son­datge, però sé on se’n poden tro­bar i seria fàcil d’explo­tar amb un cost i un impacte molt reduïts”, explica. Actu­al­ment Sud-àfrica sub­mi­nis­tra el 71% del platí que importa la UE i un per­cen­tatge supe­rior d’iridi, rodi i ruteni. De la mateixa manera, sos­pita que també hi ha altres ele­ments crítics com ara ter­res rares, cobalt i níquel en con­di­ci­ons per ser explo­tats.

En tot cas, queda clar que cal posar al dia el conei­xe­ment, sobre­tot res­pecte a les ter­res rares. El qua­li­fi­ca­tiu “rares” té a veure amb el fet que en el moment de ser des­co­ber­tes eren escas­ses en estat natu­ral, però ara se sap que són rela­ti­va­ment abun­dants; però es diu que solen estar pre­sents en bai­xes con­cen­tra­ci­ons i molt bar­re­ja­des, per la qual cosa cal remoure molta terra i fer ser­vir molta ener­gia i aigua per sepa­rar-les. També se’ls atri­bu­eix el fet que solen venir asso­ci­a­des a mine­rals radi­o­ac­tius i con­ta­mi­nants.

Tot ple­gat ha fet des­per­tar un cert acti­visme inter­na­ci­o­nal pre­ven­tiu res­pecte a aquests mine­rals, pels perills medi­am­bi­en­tals i de salut pública que pot com­por­tar l’extracció negli­gent. Així, per exem­ple, l’Atles de Justícia Ambi­en­tal és una ini­ci­a­tiva d’un grup de recerca de l’Ins­ti­tut de Ciències i Tec­no­lo­gies Ambi­en­tals de la UAB que docu­menta con­flic­tes ambi­en­tals a tot el món com a con­seqüència de dife­rents acti­vi­tats huma­nes com ara la mine­ria. “En deu anys hem docu­men­tat uns 4.000 casos”, explica Mari­ana Wal­ter, inves­ti­ga­dora del grup, que dar­re­ra­ment ha estat dedi­cada als casos rela­ci­o­nats amb les ter­res rares. Wal­ter explica que s’estan reu­nint els ingre­di­ents per a un boom en el mer­cat de les ter­res rares i, en gene­ral, dels mine­rals crítics, per la pre­visió d’una alta demanda i una baixa oferta que farà aug­men­tar els preus. Tot això, en un con­text de “guerra freda” entre potències pel seu con­trol, apunta a “un agreu­ja­ment i la cre­ació de noves zones de sacri­fici on es des­tru­ei­xen les comu­ni­tats i els eco­sis­te­mes pro­pers als llocs d’extracció o pro­ces­sa­ment del mate­rial”, segons recull un docu­ment en què ha par­ti­ci­pat la inves­ti­ga­dora.

De moment, Wal­ter explica que els pro­jec­tes exis­tents d’extracció de ter­res rares al món s’estan con­cen­trant en el mate­rial de des­cart de mines en explo­tació o ja aban­do­na­des dedi­ca­des a un altre mine­ral, però a mesura que la pressió de la demanda aug­menti s’obri­ran noves mines: “Abans de plan­te­jar quants qui­los de ter­res rares, de liti o d’altres mine­rals crítics seran neces­sa­ris, cal repen­sar els esce­na­ris de demanda per reduir-ne el con­sum, estu­di­ant els pro­ces­sos de dis­seny indus­trial per faci­li­tar el reci­clatge o can­vi­ant coses com ara la nos­tra mobi­li­tat. Té sen­tit man­te­nir un mer­cat d’una per­sona, un cotxe?”, es pre­gunta.

Mol­tes feble­ses.

Això últim és espe­ci­al­ment interes­sant perquè, com asse­nyala Mari­ano Marzo, pro­fes­sor emèrit de la Facul­tat de Ciències de la Terra de la UB i direc­tor de la càtedra de tran­sició energètica UB-Fun­dació Rep­sol, la tran­sició extrac­tiva no es limita a subs­ti­tuir unes mines o pous per altres en altres parts del món, sinó que pre­senta mol­tes feble­ses, entre les quals un pos­si­ble esca­nya­ment de l’oferta. Cal pen­sar que enge­gar una acti­vi­tat extrac­tiva pot sig­ni­fi­car fins a una dècada de pre­li­mi­nars, i la inversió és pru­dent. Però no només és per la falta de pro­jec­tes de noves mines: “A curt ter­mini no hi ha cares­tia geològica, però la qua­li­tat decli­narà ràpida­ment”, va afir­mar Marzo en el marc d’unes jor­na­des del Col·legi d’Eco­no­mis­tes el novem­bre pas­sat.

Al res­pecte, la pro­fes­sora d’engi­nye­ria mecànica de la Uni­ver­si­tat de Sara­gossa Ali­cia Valero ha llançat un crit d’alerta sobre els ris­cos d’abraçar una eco­no­mia con­dem­nada per l’escas­sesa dels mine­rals que neces­sita. Coau­tora amb el seu pare, Anto­nio Valero, del lli­bre Tha­na­tia. Los límites mine­ra­les del pla­neta, Valero pensa que alguns d’aquests ele­ments crítics ja hau­rien superat el pic d’extracció.

Ele­vada detecció.

Però el pro­fes­sor Joan Car­les Mel­ga­rejo no està d’acord amb aquesta i altres afir­ma­ci­ons sobre les ter­res rares. Basa les seves apre­ci­a­ci­ons en son­de­jos en què par­ti­cipa des de fa anys en diver­ses parts del món com ara Angola. En aquest país africà, el pro­fes­sor de la UB ha tro­bat jaci­ments amb una altíssima con­cen­tració de ter­res rares, de fins al 40%, i acom­pa­nya l’afir­mació amb dades de mos­tres i per­cen­tat­ges de presència d’alguns mine­rals que ava­len aquesta alta mani­fes­tació. En aquest mateix sen­tit, també refusa les esti­ma­ci­ons pes­si­mis­tes sobre les reser­ves d’aquests mine­rals, i tanca el debat amb una afir­mació sense amba­ges: “N’hi ha molt i es poden tro­bar en grans con­cen­tra­ci­ons.” Defen­sor de la mine­ria, el pro­fes­sor de geo­lo­gia reco­neix que sobre ella pesa l’estigma de ser una “acti­vi­tat maleïda”, però refusa que sigui essen­ci­al­ment nociva i insis­teix que “una altra mine­ria és pos­si­ble”: “Hi ha mol­tes mane­res de fer les coses: la mine­ria, com l’agri­cul­tura i totes les acti­vi­tats huma­nes, pot gene­rar pro­ble­mes si no es fa bé.”

Mapa de con­flic­tes.

L’Atlas de Justícia Ambi­en­tal ha docu­men­tat vio­la­ci­ons dels drets de comu­ni­tats locals i ame­na­ces al defen­sor del medi ambi­ent en explo­ta­ci­ons de ter­res rares a Mada­gas­car, el Bra­sil, l’Índia, Suècia o Finlàndia. La queixa més freqüent que recull el mapa de con­flic­tes és la manca de trans­parència o d’espais de par­ti­ci­pació ade­quats de les comu­ni­tats. En aquest sen­tit, hi ha res­se­nyats dos casos a l’Estat espa­nyol on hi ha pro­jec­tes en fases pre­li­mi­nars: a Cam­pos de Mon­tiel (Cas­te­lla-la Manxa) i a Monte Gali­neiro (Galícia).

Sobre els con­flic­tes que la mine­ria genera en el ter­ri­tori, Mel­ga­rejo pro­por­ci­ona una visió dife­rent: el seu grup de tre­ball de geo­lo­gia està donant suport a peti­tes comu­ni­tats mine­res en diver­ses parts del món: “Hi ha cen­te­nars de mili­ons de per­so­nes al món que es dedi­quen a la petita mine­ria arte­sa­nal per a les quals el fet de no comp­tar amb l’ade­quat suport científic i tècnic genera pro­ble­mes”, afirma.

Així, men­tre alguns col·lec­tius con­ser­va­ci­o­nis­tes es man­te­nen vigi­lants per evi­tar que els nous interes­sos miners afec­tin espais natu­rals de gran valor, els geòlegs, amoïnats pel blo­queig de la mine­ria a casa nos­tra, comen­cen a dema­nar la cre­ació de parcs de pre­ser­vació minera, en àrees en què se sap que hi ha recur­sos. La seva pro­tecció tin­dria l’objec­tiu d’impe­dir que es dedi­qui a altres usos: “A aquest pas, ens podríem tro­bar que, en cas con­trari, en un futur no tindríem mate­ri­als ni per a la cons­trucció”, diu Mel­ga­rejo. Cal pen­sar que aquí l’acti­vi­tat extrac­tiva està vin­cu­lada en gran mesura a la cons­trucció.

Geòlegs, engi­nyers de mines i altres pro­fes­si­o­nals del sec­tor no han rebai­xat el seu pes­si­misme sobre el retorn de l’acti­vi­tat extrac­tiva a Europa mal­grat el mis­sat­ges pro mine­ria que arri­ben des de Brus­sel·les. Ans al con­trari, són del parer que qual­se­vol canvi anirà en con­tra dels seus interes­sos. De raons no els en fal­ten. Pen­dent des de l’ante­rior legis­la­tura, a Espa­nya hi ha una reforma de la llei de mines –l’actual data del 1973– que no agrada al col·lec­tiu. L’ele­ment de discòrdia és el temps de les con­ces­si­ons mine­res, que actu­al­ment és de 30 anys, pror­ro­ga­bles en ter­mi­nis iguals fins a un màxim de 90 anys, que es redui­ria con­si­de­ra­ble­ment: “És una manera de rema­tar l’acti­vi­tat perquè ningú voldrà inver­tir-hi”, vati­cina San­mi­quel.

Mina de liti a Sèrbia.

L’opo­sició social con­tra la mine­ria és pre­sent a tot Europa. El 2022, la mul­ti­na­ci­o­nal minera anglo-aus­tra­li­ana Rio Tinto Group va veure com el govern serbi revo­cava la llicència d’explo­tació de la mina de liti més impor­tant d’Europa a la vall de Jadar, després de la mobi­lit­zació de grups eco­lo­gis­tes, page­sos locals i movi­ments veïnals. Càceres (Extre­ma­dura) podria aga­far el relleu de Sèrbia com a prin­ci­pal pro­duc­tor euro­peu de liti, però el pro­jecte miner també té la població en con­tra. Ara fa un any, Suècia anun­ci­ava el des­co­bri­ment d’un gran dipòsit de metalls i ter­res rares a la ciu­tat de Kiruna, molt al nord, a l’àrtic, on ja exis­teix una explo­tació de ferro. S’hau­ria de tras­lla­dar una loca­li­tat sen­cera, però també afecta la ruta de pas­tura dels rens dels sami, un poble indígena, que ja han expres­sat una opo­sició fron­tal a la nova mina.

Tot ple­gat dibuixa un esce­nari, almenys pel que fa a l’objec­tiu de la UE de reduir la dependència exte­rior, ben poc creïble. Sobre­tot si es té en compte l’ambició de Brus­sel·les res­pecte als ter­mi­nis per des­car­bo­nit­zar l’eco­no­mia. “No n’hi ha prou pro­cla­mant que hem de tran­si­tar d’A a B i apres­sant a acce­le­rar el pas: cal ela­bo­rar un full de ruta via­ble, precís i veri­fi­ca­ble”, ha dit Mari­ano Marzo. “La UE hau­ria d’anar per feina i bol­car-se de ple en aquesta qüestió, fent recerca tàctica als llocs on se sap bé que hi ha recur­sos a Europa o als països que con­si­dera acces­si­bles”, reco­mana Joan Car­les Mel­ga­rejo.

Per a l’expert en geo­política glo­bal i segu­re­tat Víctor Bur­guete, quan la llei euro­pea de matèries pri­me­res crítiques marca com a objec­tiu d’extracció un 10%, par­tint de menys del 5%, ja està reco­nei­xent que aspira a ben poc: “Europa ha renun­ciat a explo­tar la seva riquesa minera, ho va fer amb els mine­rals fòssils i ara ho està fent amb els mine­rals que neces­sita per a la trans­for­mació de l’eco­no­mia”, afirma.

Per això, la UE esta­ria reforçant les seves ali­an­ces inter­na­ci­o­nals i diver­si­fi­cant els seus focus de pro­ducció. En aquest sen­tit, el 2022 va tenir lloc l’actu­a­lit­zació de l’acord comer­cial amb Xile, que faci­li­tava a les empre­ses euro­pees l’accés al liti d’aquest país, segon pro­duc­tor mun­dial, amb una quarta part del total. I així també s’ha d’inter­pre­tar la ini­ci­a­tiva Glo­bal Gateway, de la Comissió Euro­pea, basada en la coo­pe­ració al desen­vo­lu­pa­ment en països ter­cers però que també vol reforçar vin­cles a Àfrica, Àsia o l’Amèrica Lla­tina.

No més del 65%.

Ara bé, la pre­gunta és si això és sufi­ci­ent per fer una tran­sició energètica a la velo­ci­tat a què Europa la vol fer. Bur­guete pensa que no: “No sense la col·labo­ració de la Xina, de la qual Europa vol reduir la dependència”, diu. Els plans de Brus­sel·les per reforçar les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment pas­sen per reduir la dependència d’un sol país a menys del 65% de qual­se­vol matèria pri­mera i reco­neix que ara, en alguns casos, és del 100%, en part, també, perquè els preus dels xine­sos són molt com­pe­ti­tius.

La clau de volta és que la UE, mal­grat que acon­se­gueixi ampliar el nom­bre de proveïdors de mine­ral, con­ti­nuarà tenint un pro­blema de dependència en el pro­ces­sa­ment, perquè el nom­bre d’actors és menor i la Xina és la gran domi­na­dora. Una OPEP de mine­rals crítics seria un club molt més selecte que no l’actual de països expor­ta­dors de petroli. “Anem a una con­cen­tració supe­rior de pro­duc­tors”, subrat­lla Mari­ano Marzo.

La indústria del refi­nat de mine­rals va ser una de les pri­me­res que els països occi­den­tals es van treure del damunt en el moment àlgid de la des­lo­ca­lit­zació, perquè fora els estàndards medi­am­bi­en­tals eren menys exi­gents i les faci­li­tats per implan­tar-se, millors. Ara la UE té com a objec­tiu trans­for­mar almenys el 40% del seu con­sum anual i no sem­bla gens fàcil.

La Xina està fent des dels anys vui­tanta política al vol­tant de les matèries pri­me­res, i de manera més deci­dida des dels anys noranta, amb una falta de res­posta total de la resta del món. I d’aquesta manera ha asso­lit una posició de domini mun­dial acla­pa­ra­dora que resulta difícil de con­tes­tar. La for­ta­lesa de la Xina no és perquè tin­gui més mine­ral que cap altre país o perquè refini més: el seu poder és que domina totes i cadas­cuna de les bau­les de la cadena de valor fins al pro­ducte aca­bat.

En algun moment, els països euro­peus hau­ran d’abor­dar hones­ta­ment el debat sobre la mine­ria i les con­seqüències de no voler-la al con­ti­nent.

Variscita, radi, plata i petroli
A Gavà hi ha un centenar de mines de 6.000 anys d’antiguitat en galeries d’on s’extreia, entre altres minerals, la variscita, molt preuada en la prehistòria. Especialment important va ser l’activitat a tot el territori en temps dels romans i després a l’edat mitjana, quan les expedicions comtals eren finançades amb la plata i l’or de mines locals. D’aquest temps són les primeres lleis de mineria de Catalunya, pioneres a Europa. De territori català se n’ha extret carbó –essencial per a la revolució industrial–, ferro, plom, coure, petroli, urani o la potassa del Bages, que és un dels testimonis que roman d’aquest passat.
Un segle de potassa
Cap al 1925 va començar l’explotació de potassa al Bages, després del descobriment fet per René Macary i Emili Viader el 1912. El grup israelià ICL va comprar les mines a l’Estat espanyol el 1998 i des d’aleshores és el responsable de l’explotació. Per cada tona de potassa que s’extreu (el 80% va a l’exportació com a fertilitzant) se’n generen tres més de sal. La seva acumulació en muntanyes com la del Cogulló a Sallent ha comportat un greu problema medi ambiental. Ara, una fàbrica de purificació l’ha valoritzat.
34
Matèries primeres fonamentals
formen part de la llista que la UE va actualitzant periòdicament: els criteris són transcendència econòmica i risc de subministrament
17
Elements
de la taula periòdica que reben el nom conjunt de ‘terres rares’

La guerra del gal·li

La Xina ja ha començar a fer valer el seu domini mundial en el mercat de les matèries primeres crítiques amb motivacions geopolítiques i amb la palanca de les represàlies comercials a tot allò que considera agressions, vinguin d’on vinguin.

L’any 2009 va tallar el subministrament de terres rares al Japó, com a conseqüència d’un litigi per l’illa de Senkaku i posteriorment va establir quotes a l’exportació que van durar alguns anys. A partir d’aquell moment, el Japó ha emprès una iniciativa similar a l’europea d’incrementar la producció pròpia i arribar a acords amb altres productors.

El juliol de l’any passat el xoc entre la Xina i la UE en l’anomenada guerra dels semiconductors va derivar en un conflicte comercial quan Pequín va exigir als exportadors xinesos de germani i gal·li, minerals necessaris per fer xips, un permís especial, cosa que va provocar una punta de demanda i un increment dels preus. “Aquest episodi explica molt bé la urgència de la Unió Europea i els Estats Units de reduir la dependència d’aquestes matèries primeres”, explica l’investigador sènior del Cidob, Víctor Burguete.

Toca picar pedra també en formació

El grau d’enginyeria de recursos minerals de la UPC de Manresa té una mitjana de deu matriculats cada any
Francesc Muñoz Dorado

L’actual Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (Epsem) de la UPC va néixer el 1942 com a Escola de Capatassos Facultatius de Mines de Manresa, per respondre a les necessitats formatives de l’activitat minera del Bages, que s’havia iniciat unes dècades abans a Súria, Sallent i Cardona. Encara avui dia imparteix un grau en enginyeria de recursos minerals i el seu reciclatge i també un màster en enginyeria de mines. El màster capta alumnes internacionals, sobretot de l’Amèrica Llatina, i té més demanda, però el grau té pocs matriculats. “Al grau ens n’entren només deu cada any”, diu Lluís Sanmiquel, professor de l’Epsem. La caiguda de les vocacions ha estat gradual però sobretot a partir del 2014 com a conseqüència de la crisi del totxo, perquè la mineria que resta a Catalunya està directament relacionada amb la construcció. I no s’ha recuperat, malgrat que és un perfil molt sol·licitat i els llicenciats ràpidament troben feina. “La geologia pràcticament ha desaparegut del currículum escolar”, subratlla Sanmiquel. A això s’hi ha d’afegir que en el professorat han guanyat pes ambientòlegs i biòlegs, que solen tenir una visió contrària a la mineria: “Quan la mineria surt a les proves de selectivitat, sempre és des d’un vessant negatiu, mai es parla dels grans esforços que des de la professió s’estan fent per ser sostenibles i tenir el mínim impacte possible en el medi ambient”, explica a tall d’exemple.

Per fer més atractiu els estudis, a l’Epsem fa tres anys es va canviar la proposta formativa de la carrera i ara es posa èmfasi en la sostenibilitat i en l’economia circular. S’hi poden fer assignatures com ara mineria urbana, que explica com fer l’inventari de tot el material que surt de l’enderroc d’edificacions per reciclar-lo. D’altra banda, també s’està treballant amb dobles titulacions i dobles màsters. Per exemple, aquest curs s’ha posat en marxa un doble grau amb enginyeria ambiental de l’Escola de Camins. “És una manera de captar alumnes que han començat uns altres estudis i que ens descobreixen ja sense complexos”, diu Sanmiquel.

De tota manera, el món acadèmic reconeix que no té les eines necessàries per revertir la situació, perquè entenen que s’ha de treballar ja des de l’escola, i que les administracions no hi tenen gaire interès.

En aquest sentit, cal destacar la iniciativa del Gremi d’Àrids de Catalunya, que cada any organitza el dia dels arbres, els àrids i la biodiversitat. En la darrera edició, vuit pedreres i graveres van obrir les seves portes a alumnes de primària i secundària de les localitats de l’entorn que participen en la plantada d’arbres allà on l’activitat extractiva ha acabat i s’ha de recuperar el paisatge. “Es tracta d’anar picant pedra, però els resultats es veuran a llarg termini”, diu el professor de l’Epsem.

Previsiblement l’estratègia europea de reducció de la dependència exterior en minerals ha de fer augmentar la demanda d’enginyers de mines i altres perfils, i cal preguntar-se si Catalunya està formant els professionals que pot necessitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.