Focus

El cotxe de segona mà recupera pistonada

El mercat retorna a la normalitat després de les crisis de la covid, els microxips i les matèries primeres

El vehicle usat es troba instal·lat en una franja de preus que el sector considera alta

El sector demana incentius per rejovenir el parc automobilístic, massa envellit
En alguns mercats, s’ha donat un fenomen d’especulació amb els vehicles d’ocasió Els agents del sector demanen polítiques que promoguin el desballestament

El 2023 va ser un any de tor­nar a arren­car per al mer­cat de cotxe usat a Cata­lu­nya, un cop superada la crisi dels xips, que va ten­sar la cadena de sub­mi­nis­tra­ment i va dei­xar el mer­cat sense estoc, cosa que va impac­tar de manera directa en el preu del vehi­cle. D’acord amb dades de la con­sul­tora MSI Insight, el 2023 es van ven­dre a Cata­lu­nya 273.701 turis­mes i vehi­cles 4x4 d’ocasió, un 3,6% més que l’any ante­rior, i 50.249 vehi­cles comer­ci­als, un 27,9% més.

Com recorda Mar­cel Bla­nes, res­pon­sa­ble ins­ti­tu­ci­o­nal de Coc­hes.net, market­place de mobi­li­tat, “la com­bi­nació de la crisi dels semi­con­duc­tors i la de matèries pri­me­res que havia pro­vo­cat el con­flicte bèl·lic a Ucraïna va fer que s’inter­rom­pes­sin els lliu­ra­ments de vehi­cle nou, i, és clar, si no es venen cot­xes nous, les grans empre­ses de rènting o de llo­guer no poden reno­var la flota, amb la qual cosa el mer­cat del vehi­cle d’ocasió queda sense estoc”.

Raúl Mora­les, por­ta­veu de Faco­nauto, la patro­nal que inte­gra les asso­ci­a­ci­ons de con­ces­si­o­na­ris ofi­ci­als, reco­neix que, després de l’ato­nia que havia vis­cut el mer­cat durant els últims dos anys, “podem dir que aquesta recu­pe­ració ha estat un xic ines­pe­rada”. “No esperàvem que la nor­ma­lit­zació de les matri­cu­la­ci­ons arribés tan amunt”, asse­nyala. Tan­ma­teix, com s’encar­rega de remar­car, “amb un altre con­text macro­e­conòmic, amb uns tipus d’interès no tan alts com els actu­als, l’any hau­ria estat una mica millor. No podem obli­dar que ens tro­bem un 20% per sota dels volums d’abans de la pandèmia de covid”.

El poc estoc de cotxe usat dels dar­rers temps s’ha traduït en un preu mitjà del vehi­cle d’ocasió total­ment des­fer­mat. A Cata­lu­nya, el preu mitjà del vehi­cle d’ocasió va ser el 2023 de 20.470 euros, per damunt de la mit­jana de l’Estat espa­nyol, que va ser de 19.849 euros, segons MSI Insight. La gran pujada de preus es va expe­ri­men­tar sobre­tot durant l’any 2021, que va arren­car amb una mit­jana de 16.474 euros i es va cloure amb una cotit­zació per al vehi­cle d’ocasió de 19.160 euros, una pujada del 26,86%, segons Coc­hes.net. L’any següent, el preu es va esta­bi­lit­zar en aquest sos­tre, par­tint dels 19.360 euros del gener fins a arri­bar als 19.547 del desem­bre. El 2023 va ser un any de més sac­se­ja­des per al mer­cat del vehi­cle d’ocasió, amb un pic de 20.764 euros asso­lit al mes de setem­bre. Val a dir, però, que aquesta forta pujada va ser pro­vo­cada sobre­tot pel vehi­cle semi­nou, és a dir, de menys d’un any d’anti­gui­tat, que amb preus de 39.223 euros va empènyer cap amunt el preu gene­ral del vehi­cle d’ocasió.

Com relata Mar­cel Bla­nes, “la nor­ma­lit­zació de l’entrega al mer­cat de vehi­cles nous, a l’inici de l’estiu de l’any pas­sat, suposa que es comenci a obser­var una tendència del mer­cat a ser com era abans, amb la reno­vació de les flo­tes de rènting i llo­guer, i així entra al mer­cat cotxe de segona mà jove, híbrid i elèctric, i són més cars”. El sec­tor con­si­dera que el vehi­cle d’ocasió es troba ins­tal·lat en una franja de preus cer­ta­ment alta, amb la qual cosa serà difícil que pugui algun dia arri­bar a bai­xar fins als 18.000 euros. “Molt difícil”, com diu Bla­nes, ja que “els cot­xes nous també pugen de preu”. Entre els anys 2019 i 2024, el vehi­cle nou ha pujat un 23,17%. Com remata Joan Blan­ca­fort, secre­tari gene­ral de Feca­vem, Patro­nal Cata­lana de la Dis­tri­bució de l’Auto­moció, “la tendència de les mar­ques és treure al mer­cat de vehi­cle nou models d’una certa cate­go­ria, i això pot esti­mu­lar el cotxe de segona mà, en la mesura que el con­su­mi­dor es pot tro­bar amb diferències de preu de fins a 15.000 euros. És nor­mal, doncs, que mol­tes but­xa­ques mirin cap al vehi­cle d’ocasió, i més si a sobre es donen solu­ci­ons de finançament interes­sants”. En aquest sen­tit, cal des­ta­car el crei­xe­ment del rènting de vehi­cle d’ocasió, una moda­li­tat cada cop més apre­ci­ada pels com­pra­dors poten­ci­als d’automòbil. “El rènting té molt sen­tit, perquè el com­pra­dor pot deci­dir quina és la millor quota a pagar i li per­met arri­bar a final de mes”, diu Raúl Mora­les, de Faco­nauto. A més, fins i tot dins del mer­cat de vehi­cles d’ocasió, el con­duc­tor es pot per­me­tre anar can­vi­ant de tec­no­lo­gia d’automòbil quan li con­vin­gui. El rènting en el mer­cat de vehi­cles d’ocasió gua­nya adep­tes any rere any: segons el por­tal espe­ci­a­lista Ren­ting­Coc­hes, el 2023 aquest seg­ment va créixer un 13,7%, fins als 201.000 vehi­cles a tot l’Estat, en con­tra­po­sició amb els 177.000 regis­trats el 2022.

Joan Blan­ca­fort vol remar­car, però, que al cap­da­vall “també hem de pen­sar que hi ha públic per a tot, és cosa de tarannà: hi ha públic ave­sat al mer­cat de vehi­cle nou i públic que s’estima més mirar les opor­tu­ni­tats del vehi­cle d’ocasió. Com remata Bla­nes, en la con­jun­tura actual, “les neces­si­tats d’estalvi de les famílies desin­cen­ti­ven la com­pra de vehi­cle nou”. Segons l’Aso­ci­ación Naci­o­nal de Ven­de­do­res de Vehículos (Gan­vam), el pres­su­post per adqui­rir un vehi­cle s’ha reduït un 10%, fins a situar-se en 19.755, i això aboca el com­pra­dor poten­cial al mer­cat de segona mà.

En el nos­tre mer­cat, en algun moment es va témer que hi tingués lloc un feno­men sem­blant al que es va esde­ve­nir als EUA durant els dos dar­rers anys, una forta pressió dels espe­cu­la­dors sobre el mer­cat de cotxe usat. Els fenòmens glo­bals comuns a tots els mer­cats de cot­xes, com ara l’escas­se­dat de xips, l’enca­ri­ment del cotxe nou i els llargs temps d’es-pera, que van pro­vo­car que cot­xes de fins a quinze anys car­re­gues­sin un 36% més el seu preu, van des­men­tir arreu aquell prin­cipi ina­mo­vi­ble –això sem­blava– que deia que “quan un cotxe tras­passa la porta del con­ces­si­o­nari ja val la mei­tat”. El tras­bals sofert pel mer­cat de l’automòbil ha afa­vo­rit l’apa­rició dels ano­me­nats car flip­pers (lite­ral­ment, ‘ale­tes de cotxe’), que cer­quen cot­xes als mer­cats de vehi­cles d’ocasió per imme­di­a­ta­ment reven­dre’ls a preus molt més alts, apro­fi­tant l’escas­se­dat del mer­cat. Als EUA, es va donar la situ­ació xocant que com­prar un Tesla usat resul­tava més car que com­prar un Tesla nou, ja que això per­me­tia sal­tar-se la llista d’espera. Aquesta pràctica també s’ha pogut obser­var, tot i que en un grau menor, al nos­tre mer­cat.

Lluny d’altres mer­cats

Com anota l’informe d’MSI Insight, a Cata­lu­nya, amb unes ven­des de cotxe nou l’any pas­sat de 118.000 vehi­cles, ver­sus les 273.701 de vehi­cle d’ocasió, la ràtio que es com­pleix és de 2,3 vehi­cles usats venuts per cada cotxe nou, lleu­ge­ra­ment per damunt de la mit­jana esta­tal, que és de 2. Són ràtios cer­ta­ment allu­nya­des de les que s’obser­ven a Europa en països com ara Ale­ma­nya, França i el Regne Unit, on s’arri­ben a ven­dre fins a sis vehi­cles d’ocasió per cada cotxe nou. Això s’expli­ca­ria, com cer­ti­fica Bla­nes, pel fet que “aquí hem esti­rat massa la mit­jana de vida del cotxe”. Com diu Mora­les, “en aquells mer­cats hi ha més rotació de vehi­cle: podem obser­var que hi ha molt més cotxe de 0 a 5 anys dis­po­ni­ble per al com­pra­dor poten­cial, cosa que pro­pi­cia la reno­vació”.

Efec­ti­va­ment, com reflec­tei­xen de manera con­tun­dent les dades de l’estudi esmen­tat, la franja d’anti­gui­tat pre­fe­rida pels com­pra­dors de turis­mes i 4x4, per un marge molt impor­tant, va ser la de més de 10 anys, amb 154.589 vehi­cles venuts, un 56% del total de les ven­des, men­tre que la franja de 0 a 5 anys, amb 78.020 vehi­cles (28%), resta molt lluny. La franja de 5 a 10 anys ocu­pa­ria una quota molt reduïda, amb 41.092 vehi­cles (16%). Aquest repar­ti­ment, segons la pros­pec­tiva de l’estudi, es man­tindrà en els pròxims anys: el 2024, els cot­xes de més de 10 anys, amb 156.913 uni­tats venu­des, supo­sa­ran un 55,6% de les ven­des, i l’any següent, el 2025, amb 159.224 cot­xes venuts, el 55,8%. Com és pre­vi­si­ble, és la com­pa­ració de preus el que millor explica aquest pes abas­se­ga­dor del cotxe més vell en la tota­li­tat de les ven­des. Segons el baròmetre de Coc­hes.net, l’any pas­sat la mit­jana de preus del cotxe de 10 a 15 anys d’anti­gui­tat era de 8.500 euros i d’11.199 euros la de 8 a 10 anys, men­tre que un cotxe de 5 a 8 anys es cotit­zava a 14.400 euros, i a 17.990 euros el de 3 a 5 anys. I si anem a l’oferta del vehi­cle d’ocasió més jove, el preu s’eleva de manera nota­ble: 22.990 euros per al cotxe d’un a tres anys i 29.900 per al que no arriba a l’any.

Amb tot ple­gat, tenim un parc auto­mo­bilístic massa enve­llit, com con­si­dera Joan Blan­ca­fort: “Des de fa vint anys, assis­tim a un procés de ràpid enve­lli­ment del nos­tre parc auto­mo­bilístic, de 14,1 anys de mit­jana, i ens estem acos­tant ja als 15.” Així doncs, “per fre­nar aquesta tendència, cal­dria dis­se­nyar un sis­tema d’ajuts que pro­mogués el des­ba­lles­ta­ment dels vehi­cles, per evi­tar així que el cotxe es torni ven­dre”. Blan­ca­fort també con­si­dera, com altres agents del mer­cat, que si real­ment volem expul­sar del trànsit els vehi­cles ambi­en­tal ine­fi­ci­ents, el que con­vin­dria és un pla d’ajuts, “més que dibui­xar un mapa de bai­xes emis­si­ons”. Per a con­ces­si­o­na­ris i dis­tribuïdors ofi­ci­als, és clar que pro­hi­bir cir­cu­lar als cot­xes més antics és, segons la seva inter­pre­tació, una mesura regres­siva, atès que pena­litza les ren­des més bai­xes. Al seu parer, seria més cohe­rent crear unes con­di­ci­ons ade­qua­des de mer­cat per reno­var el parc, tot faci­li­tant a aquests per­fils els incen­tius que els poden per­me­tre can­viar de cotxe.

Mar­cel Bla­nes també és taxa­tiu sobre aquesta qüestió, i creu que “cal rejo­ve­nir el parc, tra­ient-ne els cot­xes de més de deu anys mit­jançant el des­ba­lles­ta­ment”. Si no es fa així, “és impos­si­ble asso­lir l’objec­tiu de la Unió Euro­pea de pro­hi­bir que cir­cu­lin els cot­xes de com­bustió a par­tir de l’any 2035. Sense ajuts, no es podran subs­ti­tuir a Europa cinc mili­ons de vehi­cles”.

En vista del fet que més del 40% del mer­cat de segona mà el con­cen­tren els models de més de 15 anys, des de fa temps el sec­tor és un clam per refor­mu­lar els plans d’incen­tius de la demanda per donar impuls a la com­pra de vehi­cles d’ocasió de fins a cinc anys. Com explica Raúl Mora­les, l’ajut hau­ria de per­se­guir “aju­dar les ren­des més sen­si­bles a can­viar els seus cot­xes antics per d’altres de més efi­ci­ents, tenint en compte les res­tric­ci­ons de cir­cu­lació que s’estan impo­sant als models que són molt con­ta­mi­nants”. “En el con­text actual de ple procés de des­car­bo­nit­zació, el vehi­cle d’ocasió més jove i el vehi­cle elèctric poden esde­ve­nir la pri­mera palanca per fer fora de les nos­tres car­re­te­res els cot­xes de més de 10 anys, els que apor­ten més CO2 a l’atmos­fera”, hi afe­geix.

A Cata­lu­nya, en la com­pa­ració per demar­ca­ci­ons, Bar­ce­lona va tan­car l’any 2023 amb 180.440 cot­xes usats venuts, un 4,8% més que l’any ante­rior. Va demos­trar així més dina­misme que els mer­cats de Girona, que va tan­car l’exer­cici amb 34.686 vehi­cles venuts, només un 0,8% més que el regis­tre ante­rior. Lleida, amb 20.320 vehi­cles, va expe­ri­men­tar un 1,2% d’incre­ment d’un any per l’altre. Tar­ra­gona, per la seva banda, amb 38.255 vehi­cles venuts i un 1,6% d’incre­ment, tam­poc va mos­trar gaire acti­vi­tat. Per sig­ni­fi­car l’ato­nia de Cata­lu­nya, lle­vat de les comar­ques de Bar­ce­lona, val a dir que, en el con­junt de l’Estat, la mit­jana d’incre­ment del 2023 res­pecte al 2022 va ser del 2,6%.

Dife­ren­cial res­pecte a Madrid

En el con­junt de l’Estat, Cata­lu­nya va ocu­par el ter­cer lloc en el pòdium, amb 273.701 vehi­cles d’ocasió venuts, dar­rere de Madrid (295.276) i Anda­lu­sia (354.331). Cal asse­nya­lar que Madrid es bene­fi­cia de la gran con­cen­tració que hi ha de grans empre­ses llo­ga­do­res que s’hi han domi­ci­liat, com Avis, Europ­car i Sixt, i els grans grups de rènting com ara ALD Auto­mo­tive, Alp­ha­bet, Lea­se­plan i les bran­ques d’aquest negoci de BBVA i San­tan­der. Això deter­mina, com explica el secre­tari gene­ral de Feca­vem, Joan Blan­ca­fort, el qual explica que “molts dels vehi­cles que cir­cu­len a Cata­lu­nya no han estat pas matri­cu­lats aquí, sinó a Madrid, i és allà on es paga l’impost de cir­cu­lació. A més, l’impost d’emis­si­ons de CO2 ha pro­vo­cat la fugida de cot­xes cap allà”. Aquesta cir­cumstància ha deter­mi­nat que Madrid, segons dades de l’Agència Tri­butària, en aquests moments, amb 288 mili­ons d’euros, gai­rebé mul­ti­pli­qui per tres els ingres­sos de Cata­lu­nya, amb 103 mili­ons. Amb els anys, la diferència s’ha incre­men­tat: l’any 2019, la diferència d’ingres­sos no arri­bava al doble, amb uns ingres­sos de 209 mili­ons i 108 mili­ons per a Madrid i Cata­lu­nya, res­pec­ti­va­ment.

El Regne Unit, per damunt de tots a Europa
L’any passat, tot seguint la tendència d’anys anteriors, el Regne Unit es va alçar com el principal mercat a Europa, amb 7.268.890 vehicles usats venuts, amb la perspectiva d’assolir els 775.137 l’any vinent i els 8.110.522 l’any 2025. Ja a l’Europa comunitària, Alemanya va experimentar una important recuperació l’any passat, amb 6.062.419 turismes i 4x4 venuts, esperant vorejar els set milions de cotxes el 2025, amb una mostra de gran dinamisme. França i Itàlia van registrar volums semblants, de 5.340.143 i 5.010.252, respectivament. Cal anotar l’atonia registrada al mercat francès, que l’any 2022 havia venut 5.344.117 vehicles. Són mercats molt més madurs que l’espanyol, que, amb 1.940.488 vehicles el 2022, és a molta distància.
El lideratge de Volkswagen
Per marques, Volkswagen es va enfilar fins al primer lloc a l’Estat el 2023, amb 169.312 unitats venudes i amb 12,9 anys de mitjana d’antiguitat del vehicle. En el segon lloc es va situar Seat, amb 167.177 unitats venudes i 12,8 anys de mitjana d’antiguitat. En el tercer, amb 147.359 cotxes venuts, hi ha Peugeot, amb 12,8 anys de mitjana d’antiguitat. En el quart lloc de la classificació hi ha Renault, 141.871 unitats i 13,6 anys. Citroën apareix en el cinquè lloc, amb 135.613 unitats i 13,7 anys d’antiguitat. Opel ocupa el sisè lloc, amb 110.286 unitats venudes i 12,7 anys d’antiguitat. Mercedes, amb 110.163 unitats i 12,3 anys, és en el setè lloc. Ford, 109.152 unitats i 13,5 anys, és vuitè; BMW, amb 106.858 cotxes i 13 anys, novè, i tanca el ‘top ten’ Audi, amb 104.493 cotxes i 12,2 anys.
La moto es recupera
Respecte al que l’estudi d’MSI Insight havia anotat el 2022, l’any passat va ser un any de notable recuperació per a la motocicleta d’ocasió, que va assolir les 10.349 unitats, un increment ben apreciable, del 13,3%, respecte a les 9.136 unitats del 2022. En canvi, els ciclomotors de segona mà van registrar una sorprenent reculada, amb 6.429 unitats, un 19,5%, quan l’any anterior havien registrat unes vendes de 7.989, i la previsió és que en els pròxims dos anys no puguin ni tocar el sostre de 7.000 unitats venudes, amb el registre ancorat en les 6.753 unitats venudes l’any 2025 i un escadusser 1,8% d’increment respecte a l’exercici anterior. Les motocicletes d’ocasió, segons les previsions de l’informe, el 2024 arribaran a les 10.676 unitats, i a les 10.897 el 2025. El mal comportament dels ciclomotors va ocasionar que el mercat d’ocasió del vehicle de dues rodes caigués fins a un 2% l’any passat.

Volkswagen Golf, la principal opció entre els utilitaris familiars

El cotxe més venut d’Europa és considerat pels experts un cotxe “simpàtic”, ben equipat amb noves tecnologies que l’han convertit durant molt de temps en l’opció per defecte entre els petits utilitaris familiars. Es considera un cotxe ben muntat, de seients còmodes i amb un espai raonable. En el mercat espanyol, segons dades de Coches.net, el 2023 va assolir unes vendes de 63.603 unitats.

Renault Megane, potència de manera suau i progressiva

El Renault Megane, que a tot el mercat de l’Estat va vendre l’any passat 61.096 unitats en el mercat d’ocasió, és apreciat pels conductors perquè, tot i estar equipat amb un motor de cilindrada no gaire gran, ofereix prou potència, de manera suau i progressiva. També se’n destaca l’eficiència, amb un consum de cinc litres cada 100 quilòmetres.

Seat Ibiza, un bon exemple de connectivitat

El Seat Ibiza, en el tercer lloc del rànquing de l’any passat, amb 55.862 unitats venudes a Espanya, és apreciat per la qualitat dels acabats, però sobretot per la connectivitat. Es pot connectar amb Android Auto i Apple CarPlay sense fils, sense necessitat d’endollar el telèfon al cable. És un cotxe connectat amb la targeta SIM, així que hi ha tot un ventall de possibilitats en línia.

La fiabilitat, per damunt de tot

Segons dades de l’OCU, la fiabilitat mecànica del vehicle, nou o usat, és l’aspecte que més en condiciona la compra, per damunt del preu, en un 37% dels compradors potencials. Segons Recomotor, el primer distribuïdor de peces recuperades per a tallers i professionals de l’automoció, els cotxes que necessiten un nombre menor de reparacions corresponen a les marques Toyota, Mitsubishi, Kia i Hyundai, seguides per Honda, Mazda i Skoda. Al cantó contrari hi ha Alfa Romeo, Land Rover, Jeep i Fiat. Pel que fa al sistema d’alimentació, Volkswagen, Opel i Fiat són les marques que registren més incidències en sistemes d’injecció i carburadors. El 8% de les avaries corresponen a aquest capítol. El 5% de les avaries que es reparen als tallers mecànics són causades per components elèctrics. Bateries, tancaments centralitzats, alçavidres, fusibles i cablejats són elements que necessiten un nombre més gran de reparacions a les marques Renault, Alfa Romeo i Seat. Pel que fa a la direcció (amortiment, direcció i pneumàtics), aquests elements generen el 18% de les avaries. Són els Audi, Citroën i Alfa Romeo els que resultarien menys fiables en aquest apartat. Calefacció i ventilació suposen el 5% de les reparacions dels tallers, i els fabricants que més errors registren en aquest apartat són Renault, Mercedes i Peugeot. El 20% de les reparacions en vehicles es deuen a bombes de fre, cables de fre de mà i tambors, i són Citroën, Fiat i Opel els fabricants que més defectes en aquests components presenten. En motor –el 10% de les avaries–, Alfa Romeo, Fiat i Peugeot són les marques que més pateixen. Així mateix, les marques que van requerir més peces de desguàs durant el 2023 van ser Citroën, Volkswagen, Seat, Peugeot i Renault.

‘Cotxe-e’, opció encara cara

El preu del vehicle elèctric a Catalunya va caure un 10,2% l’any 2023, i de mitjana va ser de 34.519 euros
El sector demana reorientar els ajuts perquè incideixin en l’oferta de vehicles de 33 mesos d’antiguitat, i així dinamitzar el mercat
Jordi Garriga Riu
A Girona és on de mitjana en surt més cara l’adquisició, a un preu de 38.641 euros

Malgrat que el preu del vehicle elèctric d’ocasió va caure un 10,2% a Catalunya l’any passat, el preu mitjà, de 34.519 euros, fa que, com conclou l’informe ElectricarVO, elaborat pel marketplace de mobilitat Coches.net i la patronal de venedors de vehicles Ganvam, “la mobilitat amb zero emissions sigui una opció encara inassequible per a bona part dels ciutadans”.

Una situació que, com diuen, “milloraria amb uns plans d’ajuts més ambiciosos, atès que, ara com ara, els que hi ha s’orienten cap a una minoria. És important activar mesures per a la compra de vehicles sostenibles i accelerar la consecució dels objectius de descarbonització”. Com assenyala Tania Puche, cap de comunicació de Ganvam, és urgent fer-hi alguna cosa en un context “en què el 40% dels cotxes que es venen tenen més de 15 anys, i el 55%, de combustió amb dièsels, perquè per a molts és l’única opció per accedir a tenir un cotxe”.

Més interessats

Amb tot, com constata Marcel Blanes, responsable de relacions institucionals de Coches.net, “a partir de la mesura de les cerques a la plataforma Coches.net, augmenta l’interès del ciutadà pels elèctrics de segona mà, amb un augment del 20% durant el darrer exercici. Un interès que es fa encara més evident en empreses de vehicle d’empresa, de rènting”.

En parlar de quina mena de suports caldria oferir, Tania Puche observa, veient les dades de l’informe, que “és clar” que cal revisar els incentius. “El pla Moves III posa l’accent en els vehicles d’ocasió de 22 mesos d’antiguitat, i nosaltres creiem que caldria incidir en la franja de vehicles de 33 mesos, que és la que desperta més interès entre els compradors, amb un 27,4% de les vendes.” Com afirma, “podria ser la palanca per dinamitzar les vendes del vehicle elèctric. Recordeu que els plans ens diuen que hem d’arribar al 2030 amb cinc milions de vehicles elèctrics circulant”.

Contradiccions

Tanmateix, les enquestes que conté l’informe provoquen sensacions contradictòries: encara hi ha un 80% del públic que no està interessat en el vehicle elèctric, fonamentalment, en un 23% dels enquestats, perquè no confia en aquesta tecnologia. Marcel Blanes s’estima més fixar-se en el segon i tercer motiu de desafecció, la possible falta d’autonomia (17%) i el fet que l’usuari no pugui instal·lar-se un punt de recàrrega a l’habitatge (14%). “És clar que l’autonomia segueix sent fonamental per al conductor, tant circulant en carretera com per la capacitat de poder recarregar el vehicle a casa.” Com hi afegeix Puche, el factor de la infraestructura no es pot deixar al marge: “Un 80% dels vehicles elèctrics dormen al carrer, hi ha massa infraestructura de recàrrega que encara no està activada.”

A més a més, el conductor potencial de cotxe elèctric tem haver de patir en carretera incidències indesitjables, i en un 60% de les respostes a l’enquesta es demana que el cotxe tingui una autonomia per damunt dels 400 km. Una exigència que sorprèn Marcel Blanes: “Demanen 400 km, quan en trajectes urbans ni de bon tros s’arriba a aquesta distància.”

Pressupost ajustat

I quant està disposat a pagar el conductor que vol passar de la combustió a l’electricitat? L’enquesta d’ElectricarVO ens diu que 22.700 euros, certament lluny dels 34.818 euros de mitjana en l’oferta de l’elèctric d’ocasió, però permet concloure a la portaveu de Ganvam que “si l’Estat incentiva l’adquisició de vehicles de 33 mesos d’antiguitat, la franja que més atreu entre el comprador potencial, ja s’acosta al pressupost que estaria disposat a invertir-hi el comprador”.

Si hom posa el focus en el comportament del mercat català en el darrer exercici analitzat, veiem que és a la demarcació de Barcelona on és possible comprar un cotxe elèctric més barat. De mitjana, a Barcelona l’oferta lliura vehicles a 33.886 euros, per sota de totes les altres demarcacions: 34.607 euros a Tarragona, 36.083 a Lleida i 38.641 euros a Girona.

En la comparació amb altres comunitats autònomes de l’Estat, Catalunya, pel que fa als preus de venda, amb una mitjana de 34.519 euros, se situa lleugerament per sota de l’estatal, de 34.818 euros. El seu preu mitjà està per sota del de comunitats com Múrcia (43.945 euros), el País Basc (40.493 euros) i Extremadura (38.399 euros), però també notablement més alt que el de la Rioja (24.222 euros), Galícia (30.223 euros) i les Balears (31.413 euros). La província espanyola on surt més car el cotxe-e és Huelva, amb un preu de 50.256 euros, mentre que on surt més econòmic és a Guadalajara, amb 23.613 euros.

Si ho analitzem per models, el Renault Zoe manté el seu regnat, i l’any passat va ocupar el primer lloc en vendes a tot l’Estat, tot i una reculada del 28,6%, amb 1.099 unitats venudes. Smart Fortwo va ser en el segon lloc l’any 2023, amb 1.028 unitats venudes, un 2% menys que l’any anterior. Finalment, en tercera posició, hi trobem el BMWi3, 730 unitats venudes i un 16,7% de davallada.

el comportament del mercat

El cotxe nou ascendeix, però s’estanca

Jordi Garriga Riu

És innegable que el mercat del vehicle nou a Catalunya va redreçar la situació durant el 2023, amb unes vendes de 118.475 turismes i 4x4, i de 16.052 vehicles comercials, que van fer créixer les vendes un 16,6% i un 19,2%, respectivament, però el cert és que aquesta grimpada no s’ha mantingut i enguany ha quedat en un pla d’estancament.

Com avança l’estudi de tendències d’MSI Insight, aquest 2024 serà més aviat pla pel que fa a turismes i 4x4, amb un creixement de només un 5%, fins a assolir els 120.274 vehicles venuts. Un cert dinamisme sí que mostrarà el mercat de vehicle comercial, que creixerà un 22,8%, 19.710 vehicles venuts. En tot cas, la mateixa patronal catalana Fecavem no dubta a considerar, amb un xic de decepció, que és un creixement “moderat, més temperat que el del 2023, quan es van superar les perspectives amb el creixement del 16,6%”. I, segons l’informe, el 2025 també s’estima que sigui un temps d’atonia al mercat, amb un migrat increment del 2,4%.

Val a dir, però, que el mercat català del cotxe nou és una equació que conté una incògnita. Per estimar les vendes reals de la distribució de cotxes a Catalunya, caldria incloure-hi el volum de matriculacions, fonamentalment les que procedeixen del rènting, que s’han materialitzat fora de Catalunya.

Des de la patronal catalana, es considera que cal actuar sobre el mercat des de l’angle dels incentius, especialment en l’estímul de les matriculacions de vehicles elèctrics i ecològics. Per fer-ho possible, caldria reduir el termini entre la sol·licitud de l’ajut Moves i el cobrament per part del beneficiari, que sovint ha d’esperar entre un any i un any i mig.

El mercat català evolucionarà amb una mica menys d’empenta que el del conjunt de l’Estat, per al qual estan previstes unes vendes de 982.008 vehicles, un creixement del 3,5%, que gairebé serà el mateix l’any 2025, amb un 3,7%, que suposarà depassar el milió d’unitats venudes (1.018.433).

Al mercat global, les perspectives tampoc seran extraordinàries, i enguany, amb unes vendes de 78.426.347 cotxes, el mercat creixerà un 3%, i recularà tres dècimes el 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.