Gran angular

MERCÈ SEGARRA

VICERECTORA D’EMPRENEDORIA, INNOVACIÓ I TRANSFERÈNCIA DE LA UB

“Entre els recercadors falta més interès emprenedor”

“La recerca que fem, que està finançada amb fons públics, majoritàriament, no es pot quedar en un calaix, ha d’arribar a la societat”

“Aquest intercanvi d’informació i de coneixement a canvi de diners ha estat sempre molt mal vist en el món universitari”

El perfil
La vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona ja fa 30 anys que va començar a fer transferència de coneixement des del departament de disseny i optimització de processos i materials de la Facultat de Química. Van aconseguir millorar el procés per optimitzar el coure per a la firma La Farga. Aquell treball conjunt va ajudar a convertir l’empresa en una de les més importants del món en reciclatge de coure.
No m’hauria quedat a la universitat si la meva aspiració fos ser rica. M’apassiona fer recerca i aprendre
La Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) està posi­ci­o­nada entre les 100 millors uni­ver­si­tats del món en recerca, però, en canvi, en trans­ferència d’inno­vació a la soci­e­tat no ha asso­lit aquest nivell. Fer el pas de recer­ca­dor a empre­ne­dor té encara massa càrrega de volun­ta­risme?
Sí, ens falta una mica de cul­tura empre­ne­dora en el món dels recer­ca­dors. Hi ha certa reticència, perquè aquest inter­canvi d’infor­mació i de conei­xe­ment a canvi de diners ha estat sem­pre molt mal vist en el món uni­ver­si­tari. I, de fet, és clar que el conei­xe­ment és de l’inves­ti­ga­dor, però els drets d’explo­tació depe­nen de qui hagi fet la inversió en la recerca. I això costa una mica d’enten­dre, sobre­tot entre els més sèniors, que no han fet mai trans­ferència. Però està can­vi­ant perquè tots els actors de l’entorn s’estan ali­ne­ant en el sen­tit que la trans­ferència és impor­tant perquè arribi a la soci­e­tat, i com que tot­hom s’hi està posant en fila, els inves­ti­ga­dors també ho faran.
Per què és tan impor­tant la trans­ferència de la inno­vació?
Perquè la recerca que fem, finançada amb fons públics, majo­ritària­ment, no es pot que­dar tan­cada en un calaix. Tots els resul­tats han de ser extra­po­la­bles, i trans­fe­rits a la soci­e­tat. Els dar­rers anys, hem tin­gut prou feina per sobre­viure perquè hem vis­cut reta­lla­des impor­tants en el nos­tre sis­tema de finançament estruc­tu­ral. Podem dir que ens n’hem sor­tit i és el moment d’obrir-se, perquè, a més a més, és ara quan hem asso­lit els màxims nivells d’excel·lència en recerca, i per tant és l’hora de con­ver­tir-la en apli­cació directa.
I com feu que tota aquesta recerca que s’està fent a la uni­ver­si­tat arribi a la soci­e­tat?
És cert que hi ha molta recerca que no és apli­ca­ble imme­di­a­ta­ment, sinó que reque­reix qua­tre, cinc i a vega­des fins a deu anys, sobre­tot en el camp de salut. Però n’hi ha molta que sí. Inten­tem valo­rar-la, i per fer-ho tenim la Fun­dació Bosch i Gim­pera, que des de fa 40 anys ajuda a fer el pas, pri­mer, per iden­ti­fi­car aque­lla que pot ser trans­fe­ri­ble i, un cop iden­ti­fi­cada, la fun­dació acom­pa­nya els inves­ti­ga­dors a fer una patent, una llicència, una pro­tecció de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual, o bé crear una empresa. I a par­tir d’aquí s’ocupa de con­tac­tar amb les empre­ses que puguin ser pos­si­bles cli­ents. La fun­dació ha faci­li­tat que més de 700 empre­ses hagin inno­vat amb nosal­tres i ha con­tribuït a la cre­ació de 23 spin-offs. Ara tenim 1.700 pro­jec­tes en actiu.
Tot i això, la uni­ver­si­tat i l’empresa encara són lluny?
Sí, perquè no ens conei­xem. Des de la uni­ver­si­tat no ens expo­sem prou i l’empresa no s’hi apropa, perquè reque­reix un esforç. Estem tre­ba­llant per crear siner­gies amb altres uni­ver­si­tats i loca­lit­zar punts de tro­bada amb el tei­xit empre­sa­rial, en par­ti­cu­lar amb les pimes.
La trans­ferència de conei­xe­ment és la ter­cera missió de la uni­ver­si­tat, jun­ta­ment amb la for­mació dels estu­di­ants i la gene­ració de conei­xe­ment. Cal­drien nous incen­tius com es va fer en la recerca als vui­tanta?
Sí. La ins­tau­ració dels sexen­nis de recerca, és a dir, l’ava­lu­ació de les publi­ca­ci­ons i de tota la tasca de recerca, va ser un procés de reco­nei­xe­ment de l’excel·lència que, acom­pa­nyat d’una petita con­tra­pres­tació econòmica, va impul­sar aquest àmbit. El 2018 es va crear el pilot dels sexen­nis de trans­ferència. Ara es com­plei­xen sis anys de la prova pilot i espe­rem que s’acabi imple­men­tant.
Quants inves­ti­ga­dors té la UB i quants fan trans­ferència?
En tenim 2.800 i 700 fan trans­ferència per la via de la Fun­dació Bosch i Gim­pera. La idea és incre­men­tar aquesta xifra en els pro­pers dos o tres anys, amb pro­gra­mes per aju­dar a valo­rar. També tenim el suport de l’Star­tUB!, que ens aju­darà a poten­ciar l’empre­ne­do­ria entre els nos­tres estu­di­ants i inves­ti­ga­dors, i altres pro­gra­mes com el reco­nei­xe­ment dels grups Tècnio i Pretècnio. A tots els que són en els grups de recerca i que encara no han fet trans­ferència perquè pot­ser no han tin­gut temps de plan­te­jar-s’ho, se’ls dema­narà que ho facin.
Es pot exi­gir al pro­fes­so­rat que assu­meixi els tres bar­rets: pro­fes­sor, recer­ca­dor i empre­ne­dor? D’on sur­ten les hores?
Quedi dit que fer trans­ferència no és necessària­ment crear una empresa, i a més no dema­na­rem que siguin excel·lents en tots tres àmbits, però sí que han de fer una mica de tot. Jo no m’hau­ria que­dat mai a la uni­ver­si­tat si la meva aspi­ració de vida fos ser rica. Però m’apas­si­ona la docència, m’agrada molt apren­dre i inves­ti­gar, i crec que soc en el lloc on em trobo bé. Lla­vors, si una per­sona vol fer inves­ti­gació però no la vol comu­ni­car ni la vol trans­fe­rir, pot­ser el seu lloc no és la uni­ver­si­tat.
Tra­di­ci­o­nal­ment la trans­ferència s’ha vin­cu­lat més a la tec­no­lo­gia, i a una uni­ver­si­tat més gene­ra­lista com vosal­tres pot­ser us ha pena­lit­zat...
Des de la UB estem con­tri­buint a demos­trar que la trans­ferència no està lli­gada només a la tec­no­lo­gia. Tenim àmbits molt potents, com el de la psi­co­lo­gia, l’edu­cació i l’arque­o­lo­gia, que estant trans­fe­rint conei­xe­ment. Hem creat una spin-off jun­ta­ment amb la UOC Smart Class­room, sor­gida de l’àmbit de les ciències soci­als i les huma­ni­tats, que dona res­pos­tes a les noves neces­si­tats pedagògiques i situa l’espai com un dels eixos del canvi. També tenim engi­nye­ries i hem creat empre­ses o patents de tec­no­lo­gia, però la trans­ferència és molt més que això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.