Gran angular

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Territori ben connectat

Hom ten­deix a sacra­lit­zar la tec­no­lo­gia, exem­pli­fi­cada en la con­nec­ti­vi­tat de banda ampla, com l’eina infal·lible per a la resur­recció del nos­tre ter­ri­tori des­po­blat. Tan­ma­teix, per dotar de nova intel·ligència els nos­tres micro­po­bles, no n’hi ha prou amb des­ple­gar fibra.

Com refle­xi­o­nava Pere Tuset, pro­fes­sor d’informàtica, mul­timèdia i tele­co­mu­ni­cació de la UOC en la recent jor­nada UOC Rural­Tech, “només tenint con­nec­ti­vi­tat de banda ampla no dina­mit­za­rem el ter­ri­tori; sí que ser­veix per atreure per­so­nes qua­li­fi­ca­des al ter­ri­tori perquè tele­tre­ba­llin o que una casa rural es pugui anun­ciar, però on real­ment és trans­cen­den­tal és en la seva con­tri­bució a dina­mit­zar les acti­vi­tats empre­sa­ri­als del lloc, per donar-los més valor afe­git.” Al camp, senyals d’una xarxa de sen­sors o imat­ges obtin­gu­des amb drons poden aju­dar a ajus­tar el reg o l’apli­cació de fer­ti­lit­zants.

Un efecte mul­ti­pli­ca­dor per al ren­di­ment de les explo­ta­ci­ons és el que ofe­reix l’empresa de ser­veis tec­nològics Totook, de Tremp. Com explica el seu fun­da­dor, Gui­llem Pedra, “hem acon­se­guit que el pro­pi­e­tari d’una finca de 90 ha la pugui con­tro­lar a través d’inter­net o que en una granja ubi­cada en un llo­gar­ret apar­tat, el seu titu­lar pugui con­tro­lar, per pan­ta­lla en quin nivell es tro­ben les men­ja­do­res, o si està a punt de néixer un vedell.”

Sen­sors i drons ja hi són, però encara han d’arri­bar altres avenços, com la IA o els nano­satèl·lits. Com diu Joan Adrià Ruiz de Azúa, de la fun­dació i2CAT, “hem de pen­sar que l’espec­tre radi­oelèctric en l’àmbit rural és molt net, i això ja ha permès des­ple­gar via satèl·lit sen­sors per veure l’estat de les vinyes o de bas­ses de bom­batge, així com moni­to­rar els movi­ments de ramats de vaques dota­des d’un collar.” Ruiz de Azúa creu que el ter­ri­tori pot ser molt actiu en l’ús de satèl·lits gràcies a l’estratègia New Space de Cata­lu­nya, que per­met satel·lit­zar a baix cost.

Més enllà de la digi­ta­lit­zació, Antoni Oliva, de Minka­dev, con­sul­tora que acom­pa­nya en el desen­vo­lu­pa­ment de nego­cis sos­te­ni­bles, demana no “obli­dar un altre ves­sant fona­men­tal, el matri­moni entre agri­cul­tura i ener­gia; a la Plana de Lleida, en con­reus de fruita hi hem introduït panells foto­vol­taics, una experiència agro­vol­taica que aporta sos­te­ni­bi­li­tat i que a més a més pot ser conduïda per tècnics del ter­ri­tori.”

Perquè tot aquest guany en conei­xe­ment acabi reei­xint defi­ni­ti­va­ment, caldrà fer emer­gir talent local, que no només s’haurà de cir­cums­criure a àmbits estric­ta­ment tècnics, sinó també amb altres, que tre­ba­lla­ran en sim­bi­osi. Com diu Tuset, “un expert en drons, per saber com apli­car l’eina, haurà de tre­ba­llar de bra­cet amb el pagès per dis­se­nyar la solució defi­ni­tiva.”

486
micropobles -poblacions amb menys de 1.000 habitants- hi ha disseminats arreu de les comarques de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.