Opinió

DE MEMÒRIA

Emili Gasch (1945-2023)

Gasch va estudiar la rebuda a l’àrea catalana de l’obra de Karl Marx, i d’Engels

“Pràcti­ca­ment un 10% de la renda gene­rada a Cata­lu­nya corre com a trans­ferència neta cap a l’Estat espa­nyol.” Aquesta és una de les con­cre­ci­ons con­clu­si­ves del tre­ball d’Emili Gasch i Jacint Ros Hom­bra­ve­lla publi­cat el 1974 –fa 50 anys!– dins del lli­bre patro­ci­nat pel Banco de Bil­bao i titu­lat L’eco­no­mia de Cata­lu­nya, avui. Abans del salt –poc expli­cat– del Banco de Bil­bao al BBVA, un banc forà podia fer pública aquesta “trans­ferència neta”. Forçada, nega­tiva, és clar, per a la soci­e­tat cata­lana.

Emili Gasch i Grau (Bar­ce­lona, 1945-2023) havia anat a la recons­truïda, al Gui­nardó, Escola del Mar, i, des del 1962, va estu­diar econòmiques (ara, “eco­no­mia i empresa”) a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. Seguint, deia, el futur eco­no­mista Eugeni Giral, el seu “cap de colla” dels Minyons, que ja havia començat.

Al cap de pocs anys, Ernest Lluch, pro­fes­sor de política econòmica de la UB, va encar­re­gar a Gasch dife­rents pro­jec­tes, entre els quals, un arti­cle per a la revista men­sual Serra d’Or sobre la “lite­ra­tura econòmica” cata­lana dels sei­xanta, que es va publi­car l’any 1972. I que el 2011 seria re-edi­tat per la revista Mir­manda.

També li va dema­nar la coor­di­nació d’un lli­bre cocreat per una quin­zena d’autors (amb qua­tre dones: Sans, Tayà, Mas­sana i Casals) sobre l’eco­no­mia cata­lana, que Edi­ci­ons 62 va publi­car com a Eco­no­mia crítica: una pers­pec­tiva cata­lana (1973). En aquest lli­bre, Gasch hi va incloure La costa com a mer­ca­de­ria. Pre­mo­ni­tori.

Així mateix, va rebre l’encàrrec, jun­ta­ment amb Ros­send Ter­mes, d’una feina d’eco­no­mista urba­nista, a casa d’Ernest Lluch, situ­ada a Vall­carca.

Al cos­tat de tots aquests interes­sos, Gasch es va posar a estu­diar la rebuda a l’àrea cata­lana de l’obra teo­ri­copràctica de Karl Marx, i d’Engels.

L’any 1977, aquest tre­ball va esde­ve­nir la seva tesi doc­to­ral, amb el títol El pen­sa­ment econòmic mar­xista a Cata­lu­nya (1869-1939). En el tri­bu­nal que ava­lu­ava la seva tesi, hi havia pro­fes­sors com ara Sardà, Estapé, Lluch, Rol­dan i Ros, direc­tor.

A par­tir d’ales­ho­res, el món acadèmic econòmic català incor­po­rava el mar­xisme.

Emili Gasch, el 1994, 17 anys després de pre­sen­tar la seva tesi, va publi­car en llen­gua ale­ma­nya una ree­la­bo­ració dels mate­ri­als de la seva tesi en el número 46 de Sch­rit­ten aus dem Karl-Marx-Haus, de Trèveris. Aquesta edició va supo­sar que, per pri­mera vegada, el mar­xisme català arri­bava al món de la cul­tura ale­ma­nya.

Però Gasch va fer encara un altre pas deci­siu: va anar cata­lo­gant tota la premsa del PSUC, el prin­ci­pal –durant dècades– par­tit mar­xista català.

El període en què va reco­pi­lar tota la premsa va cons­tar des de la seva fun­dació el 1936 fins al 1993. El resul­tat va ser un lli­bre edi­tat per la UAB, La premsa del PSUC (Bella­terra, 1999). En total, va agru­par fins a 211 capçale­res.

Una població, un barri, una empresa, un sec­tor que té la capa­ci­tat d’ela­bo­rar, publi­car i dis­tri­buir premsa pròpia fa pen­sar. Més encara si, entre el 1939 i el 1975, aquesta premsa és clan­des­tina, o fruit d’un exili polític gens fàcil.

El 2008, abans que li comen­ces­sin a aparèixer els pri­mers símpto­mes d’Alz­hei­mer, Gasch va voler posar l’accent en els espais on es mos­tren –i es poden adqui­rir– lli­bres: pen­sa­ment, fabu­lació, infor­mació. Aca­bats de publi­car i vells.

És el volum Les lli­bre­ries de Bar­ce­lona. Una guia per a lec­tors curi­o­sos.

Emili Gasch, un home­not que va estar sem­pre ben a prop de grans dones.

1933

Jaume Alzina

Segons Emili Gasch i J. Ros Hombravella, abans del 1960, “el tema dels fluxos financers del sector públic no apareix tractat més que en un treball de Jaume Alzina: L’economia de la Catalunya autònoma (Barcelona, 1933)”. A principis dels anys seixanta, és quan es van escriure les aportacions de R. Ramon Trias Fargas i Ernest Lluch.

Les revistes

Emili Gasch va escriure a Treball i a Nous Horitzons, les dues principals revistes del PSUC, però també en moltes altres. Des de Serra d’Or (Abadia de Montserrat) fins als Schritten aus dem Karl-Marx-Haus (Trèveris), passant per Publicación de información económica (Banca Catalana, on coincidiria amb Alícia Arrufat), ICE (Ministeri de Comerç), Investigaciones económicas (INI), Debat nacionalista (Tribuna Catalana), Recerques (Història, Economia, Cultura), Mirmanda (Revue de Culture).

1983

Oda a Marx

Gasch, motivat pel centenari de la mort de Karl Marx, demana una col·laboració a Joan Brossa per a la revista Nous Horitzons. Brossa fa una poesia visual de 24 x 34 cm amb una foto d’una mar amb grans onades, i, enganxada just al costat, una lletra X majúscula, que multiplica l’acció del mar.

1990

La mixta

Com a expert, i representant la direcció del PSUC-Iniciativa per Catalunya, Emili Gasch esdevé membre de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat.

Actualment, els fluxos financers públics tornen a ser un xic visibles. Però som lluny de la tempesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.