Gran angular

LORENZO VIÑAS

PRESIDENT DEL COL·LEGI D’ADMINISTRADORS DE FIQUES DE BARCELONA-LLEIDA (CAFBL)

“Els ajuts per a la rehabilitació s’han animat, però anem tard”

“Si no gastem els recursos que Catalunya té assignats per a l’eficiència dels edificis, bastirem una pèssima imatge per al nostre país”

“Estem pressionant perquè s’ajorni el venciment de les subvencions. Potser si tots insistim en aquesta línia ho aconseguirem”

El perfil
Lorenzo Viñas és president del Cafbl i del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya. És graduat en estudis immobiliaris per la Universitat de Barcelona i llicenciat en dret per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha desenvolupat la seva professió d’administrador de finques a l’empresa Temple Grup Consultors al llarg de 38 anys. També és advocat en exercici.
La Generalitat prepara una línia específica per a les obres d’accessibilitat als immobles
Els ajuts per a la reha­bi­li­tació d’edi­fi­cis estan sent un fracàs?
En aquests moments, clara­ment, no. Ha cos­tat molt arren­car, però des de fa uns mesos estem notant que la corba d’entrada d’expe­di­ents està pujant d’una manera molt clara. N’hi ha moltíssims més que abans. Ara bé, tot i que la recu­pe­ració és claríssima, el temps que tenim és limi­tat i malau­ra­da­ment estem fent tard.
Suposo que es refe­reix al fet que les obres s’han d’exe­cu­tar abans que acabi juny del 2026.
Sí, i tenint en compte que el període que va des que s’aprova una obra fins que s’exe­cuta se situa entre 12 i 18 mesos de mit­jana, les sol·lici­tuds s’hau­rien de pre­sen­tar aquest any o, a tot esti­rar, el pri­mer tri­mes­tre del 2025, perquè més enllà toquen cam­pa­nes i entrem en un ter­reny nou. Per això estem pres­si­o­nant perquè s’ajorni el ven­ci­ment dels ajuts. Ja sabem que no depèn de Cata­lu­nya ni d’Espa­nya, sinó d’Europa, però si tots hi anem insis­tint, pot­ser arri­ba­rem a algun lloc.
Quins efec­tes pot tenir que els fons assig­nats a Cata­lu­nya vagin a un altre ter­ri­tori més àgil?
Doncs, pri­mer, que no gene­ren riquesa al nos­tre país, ni con­fort a les per­so­nes. Però després hi ha un fac­tor psi­cològic molt greu en el sen­tit que sem­bla que no estem ali­ne­ats amb la tasca de fer Europa ni amb l’objec­tiu de la sos­te­ni­bi­li­tat. I això crec que bas­teix una pèssima imatge per al nos­tre país.
Què ha pas­sat, per què ha cos­tat arren­car?
Podríem enu­me­rar diver­ses bar­re­res que hem anat tro­bant. D’entrada, la dis­bauxa que va supo­sar que tres orga­nis­mes dife­rents, l’Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya, el Con­sorci Metro­po­lità de l’Habi­tatge i el Con­sorci de l’Habi­tatge de Bar­ce­lona, fes­sin con­vo­catòries amb mesos d’endar­re­ri­ment entre si. Després, la incer­tesa i la des­con­fiança que tenia la gent res­pecte a l’arri­bada dels ajuts, que s’ha resolt ara amb bes­tre­tes que anti­ci­pen part de la sub­venció ator­gada tant a les comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris com per pagar els hono­ra­ris dels tècnics. Això ha donat molta tran­quil·litat al sec­tor. Després vam detec­tar ine­ficiències en el pro­ce­di­ment de revisió dels expe­di­ents i el dis­po­si­tiu en gene­ral, i això ho hem trac­tat amb l’Agència de l’Habi­tatge i s’ha cor­re­git també, amb la qual cosa hem gua­nyat temps.
Hi ha orga­nis­mes més efi­ci­ents que d’altres?
Les difi­cul­tats es van evi­den­ciar en les tres zones i la revi­fada actual, també. No seria just asse­nya­lar un actor en con­cret.
El Col·legi també va adver­tir de la moro­si­tat a les comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris com una bar­rera impor­tant.
El tema de la moro­si­tat afecta greu­ment una comu­ni­tat de pro­pi­e­ta­ris perquè, si un no paga, algú ha de cobrir aquesta des­pesa. I si això és un pro­blema quan par­lem del man­te­ni­ment ordi­nari d’un immo­ble, molt més quan s’han de fer obres de reha­bi­li­tació, perquè les quan­ti­tats són sig­ni­fi­ca­ti­ves. Si ja en un esce­nari nor­mal les comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris tenen un període de madu­ració de les deci­si­ons llarg, quan s’ajunta que hi ha un impa­ga­ment o més en escala, o bé no ate­nen aques­tes neces­si­tats, o bé ajor­nen sine die la decisió d’actuar... Si arriba el cas que el deute acaba en un pro­ce­di­ment d’exe­cució hipo­tecària, poden pas­sar fàcil­ment entre dos anys i mig i tres d’acu­mu­lació de deute, i més fins que el nou titu­lar faci la ins­cripció, i la comu­ni­tat només té qua­tre anys per recla­mar un deute. El Cafbl està lide­rant un canvi de la llei hipo­tecària perquè es faci una ano­tació pro­vi­si­o­nal i mar­gi­nal, no una ins­cripció com a tal, perquè consti qui s’ha que­dat el pis.
L’admi­nis­tra­dor de fin­ques havia de ser una palanca del pla d’ajuts per a la reha­bi­li­tació, però a vega­des ho ha desin­cen­ti­vat. S’ha cor­re­git?
Hem pas­sat aquest període també. Els admi­nis­tra­dors de fin­ques dub­ta­ven de reco­ma­nar una actu­ació al cli­ent, perquè la seva experiència amb les sub­ven­ci­ons públi­ques era dolenta. Aquest escep­ti­cisme per part del pro­fes­si­o­nal també l’hem superat i, com els arqui­tec­tes i els apa­re­lla­dors, estem molt més impli­cats en el pro­ce­di­ment.
Hi ha comu­ni­tats autònomes que han dema­nat més ajuts perquè ja han ator­gat els que tenien. Què estan fent bé?
Pre­ci­sa­ment això que he comen­tat que nosal­tres hem hagut de resol­dre. Val la pena asse­nya­lar que estem espe­rant que la Gene­ra­li­tat aprovi una línia d’ajuts específica per a obres d’acces­si­bi­li­tat. Aques­tes obres es podien incor­po­rar en els pro­jec­tes d’eficiència energètica però hi havia un límit, que ara, com que es té un finançament sepa­rat, no exis­tirà, i també serà un ele­ment més que aju­darà.
El temps que tenim, un hivern benèvol com l’actual en què no cal posar la cale­facció, tam­poc és un esperó...
Estem d’acord. Les comu­ni­tats més cons­ci­en­ci­a­des són també les que pas­sen més fred. Aquí, com al País Valencià i altres zones, costa molt que tiri enda­vant el pro­grama d’ajuts. Aquest també ha estat un ele­ment clau per enten­dre per què al País Basc, per exem­ple, l’aco­llida que han tin­gut els ajuts ha estat extra­or­dinària i aquí tenim difi­cul­tats. Tot i que la pre­o­cu­pació per la sos­te­ni­bi­li­tat i la con­ser­vació i el man­te­ni­ment d’edi­fi­cis entre la ciu­ta­da­nia ha anat crei­xent res­pecte a fa dos anys, quan es va ges­tar el pro­grama d’ajuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.