Empreses

Zymvol passarà de prestar serveis a oferir enzims propis

La ‘biotech’ que ofereix solucions de disseny d’enzims vol posar a disposició del mercat noves eines tecnològiques

Amb un préstec d’Avançsa, té previst incrementar la plantilla i invertir en el nou laboratori

L’empresa ha obert una delegació a la ciutat de Boston per explorar el mercat dels EUA

Zym­vol, empresa dedi­cada a ofe­rir solu­ci­ons de dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment d’enzims per a indústries com la química, la far­macèutica, l’ali­mentària o la cosmètica, entre d’altres, entre aquest any i el 2025 donarà un tomb al seu negoci, per, com explica la seva CEO, Maria Fátima Lucas, “pas­sar d’ofe­rir ser­vei a les empre­ses per desen­vo­lu­par els enzims que neces­si­ten per al seu procés indus­trial, a desen­vo­lu­par nosal­tres enzims pro­pis”. A més a més, el ter­cer tri­mes­tre de l’any, Zym­vol “posarà a dis­po­sició de les empre­ses una pla­ta­forma enzyme-as-a-ser­vice”.

Com remarca Lucas, que va fun­dar l’empresa el 2017 amb dos socis més, aquesta reo­ri­en­tació “supo­sarà real­ment un canvi bru­tal de model, i no serà gens fàcil adap­tar-nos-hi, però és abso­lu­ta­ment neces­sari per tal que el negoci sigui esca­la­ble i sos­te­ni­ble en el temps”. Aviat sor­ti­ran al mer­cat tec­no­lo­gies com Zyms­can, que per­met a l’inves­ti­ga­dor saber si hi ha un enzim que pugui subs­ti­tuir el seu procés químic . Una altra eina que vol llançar, Zym­vol, per­metrà una ava­lu­ació per esbri­nar les millors rutes que té un procés químic per pas­sar a ser enzimàtic.

Menys cos­tos

Són dues ini­ci­a­ti­ves que de fet avan­cen en el que de fet ofe­reix Zym­vol des dels seus ini­cis, que és mal­dar per, a través d’estu­dis pros­pec­tius per con­fir­mar quin és l’enzim més adi­ent per a un deter­mi­nat pro­jecte indus­trial i de la vali­dació a labo­ra­tori, reduir ter­mi­nis de temps i el cost econòmic en el dis­seny d’enzims a través de la bioin­formàtica i la mode­lit­zació mole­cu­lar, en aquest vin­cle B2B. “Cal tenir en compte que per a les empre­ses és un negoci d’alt risc, no és fàcil que l’enzim arribi al mer­cat, així que si des de la recerca som capaços de reduir cos­tos i ser més pre­ci­sos en les pre­dic­ci­ons, hi haurà encara més interès en la indústria pels enzims, per la química verda, en defi­ni­tiva.” La seva tasca in silico, que els duu a fer ser­vir simu­la­ci­ons d’ordi­na­dor rea­lis­tes de l’entorn de l’enzim ha acon­se­guit fins ara acce­le­rar el procés fins a un 50%, amb una ràtio d’èxit del 75%. Zym­vol ha estat reco­ne­guda recent­ment com a pro­jecte inno­va­dor d’alt poten­cial amb el premi Inno­va­tion Radar Prize 2023, orga­nit­zat per la Comissió Euro­pea i la pla­ta­forma Deal­flow.eu. Aquesta dis­tinció es cor­res­pon amb la soli­desa del seu iti­ne­rari de finançament, que l’any pas­sat va acon­se­guir la fita d’aixe­car 1,3 mili­ons d’euros en finançament seed en una ronda lide­rada pel fons de capi­tal risc francès Elaia Part­ners. Així mateix, fa pocs dies, ha sig­nat un acord amb Avançsa, l’enti­tat de la Gene­ra­li­tat enfo­cada a la col·labo­ració publi­co­pri­vada, mit­jançant el qual Zym­vol ha rebut un préstec par­ti­ci­pa­tiu de 700.000 euros, que hau­ran de ser­vir per incre­men­tar l’equip de la com­pa­nyia, actu­al­ment 29 per­so­nes de deu naci­o­na­li­tats dife­rents en què es res­pecta la pari­tat de gènere al 50%, i inver­tir en el desen­vo­lu­pa­ment del nou labo­ra­tori, tot ampli­ant l’escala de pro­ducció. Encara cal­dria afe­gir-hi un préstec d’Enisa de 300.000 euros. Com asse­nyala Lucas, “en tots aquests anys hem acon­se­guit aixe­car tres mili­ons d’euros per tirar enda­vant la nos­tra recerca”.

Zym­vol forma part de les empre­ses que estan revo­lu­ci­o­nant la recerca amb la simu­lació com­pu­ta­ci­o­nal, una tendència que de mica en mica s’està con­so­li­dant. “Podem obser­var que cada any apa­rei­xent qua­tre o cinc empre­ses noves que es dedi­quen al dis­seny in silico. Això té a veure amb l’impacte que està tenint la intel·ligència arti­fi­cial (IA) en tots els àmbits de la recerca científica; l’apa­rició d’un nou i molt potent maqui­nari de GPU [uni­tat de pro­ces­sa­ment de gràfics, en les seves sigles en anglès] i l’aba­ra­ti­ment del cost de l’edició genètica gràcies a la nova tècnica Crispr.”

El mer­cat de Zym­vol, que la va dur a un volum de fac­tu­ració d’un milió d’euros l’any 2023, en un 50% es com­pon d’empre­ses far­macèuti­ques, men­tre que a la resta hi tro­baríem com­pa­nyies d’ali­men­tació, bio­tec­no­lo­gia o cosmètics. Val a dir que la pro­ducció d’enzims és actu­al­ment un mer­cat ple­na­ment en auge, que ja asso­leix uns 11.500 mili­ons d’euros de volum de negoci, amb un crei­xe­ment cons­tant, atès que les indústries, de sec­tors diver­sos, comen­cen a assi­mi­lar la bon­dat d’aquests bio­ca­ta­lit­za­dors que fan que ja no sigui neces­sari fer ser­vir pro­duc­tes químics tòxics. A més, també dins dels prin­ci­pis de la química verda, els enzims poden actuar amb tem­pe­ra­tu­res i pres­si­ons més bai­xes que els reac­tius químics, i així hom acon­se­gueix estal­vis nota­bles d’ener­gia. El fet, però, és que com remarca, “amb els enzims tot són avan­tat­ges: no tre­ba­llen a altes pres­si­ons, neces­si­ten l’aigua per actuar i no pas dis­sol­vents, ban­de­gen l’ús de mate­ri­als pre­ci­o­sos o dis­sol­vents nocius i a més tenen molta pre­cisió.” Molts fàrmacs tenen com a com­po­nent l’enzim, però també el podem tro­bar en pro­duc­tes de con­sum mas­siu, con­cre­ta­ment en tot el catàleg d’ali­ments sense lac­tosa, que s’acon­se­gueix gràcies a la lac­tasa, enzim res­pon­sa­ble de la des­com­po­sició dels sucres a la llet. En cosmètica, tenim un exem­ple en la papaïna, l’enzim de la papaia, que pot exer­cir sobre la pell d’exfo­li­ant que ajuda a lle­var la pell morta de l’epi­der­mis, que així gua­nya en llu­mi­no­si­tat.

Aquesta empresa bar­ce­lo­nina ha obert recent­ment dele­gació als Estats Units, con­cre­ta­ment a la capi­tal de l’estat de Mas­sac­hu­setts, Bos­ton. “Actu­al­ment, després de França, els Estats Units és el segon mer­cat més impor­tant, però el nos­tre objec­tiu és que a curt ter­mini acabi sent el pri­mer.”

Zym­vol ha man­tin­gut durant els dar­rers anys una intensa par­ti­ci­pació en con­sor­cis de recerca paneu­ro­peus. Entre els nou pro­jec­tes, podríem des­ta­car alguns com Brainzyme, per desen­vo­lu­par la pla­ta­forma tec­nològica zym­Brain, o Enzimmo-P, pro­jecte per desen­vo­lu­par un pro­gra­mari per opti­mit­zar els pro­ces­sos de bio­catàlisi amb enzims.

Zymvol
Maria Fátima Lucas, doctora en química computacional, va fundar Zymvol amb Emmanuele Monza i Víctor Gil, companys seus al Barcelona Supercomputing Center (BSC).
1M€
facturació
29
treballadors
2017
any de fundació

Tenir el suport inestimable de la IA

Maria Fátima Lucas, que va estar molts anys treballant al Barcelona Supercomputing Center (BSC), “on vaig aprendre tot allò que em serviria per crear l’empresa”, té molt clar que la intel·ligència artificial (IA) ja ha esdevingut una eina imprescindible per a qualsevol avenç en recerca. “Nosaltres vam demanar al 2019 un ajut concret per implementar-la en les nostres tasques de recerca, preveient que tindria un paper protagonista”. Així doncs, Zymvol, en un moment en què la IA era més aviat una promesa de moltes possibilitats de recerca, la va abraçar com una eina fonamental.

A aquesta doctora en química computacional li agrada fer servir el següent símil: “Un enzim és una paraula de 300-500 lletres, en què cada lletra es pot descompondre en vint tipus diferents. Imagineu quantes combinacions són possibles. És impossible filtrar-les sense la IA, que ens permet concentrar les nostres perquisicions en una àrea determinada de l’enzim.” Zymvol fa servir per a la seva tasca l’eina Alphafold, que permet anticipar com es plega una proteïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.