Focus

Caldrà teixir encara més xarxa

L’objectiu de la descarbonització depèn d’electrificar la demanda i desenvolupar més la xarxa

Cal una nova regulació per a un nou model de gestió, automatitzada i digitalitzada

Els agents reclamen una retribució adequada per poder afrontar aquests reptes

Hi ha tot un conjunt d’instal·lacions d’autoconsums que no estan regulades
Alguns polígons no es volen electrificar al 100% pels costos que això comporta
Diversos agents del sector es planyen que l’electrificació va més lenta del que caldria Amb 80 GW més, el sistema se satura i es disparen els vessaments d’energia Si es triplica la generació a les ciutats, caldrà duplicar la instal·lació de la xarxa
Alerten que els inversors es poden desinteressar si la retribució no és bona A diferència d’Europa, aquí és més important la xarxa de transport que la de distribució

Com més va, més pla­ques solars apa­rei­xen als nos­tres teu­lats, en el procés d’implan­tació d’aquest nou model d’ener­gia dis­tribuïda que ha de con­tri­buir a enca­mi­nar-nos cap a la des­car­bo­nit­zació en els pròxims anys. Tan­ma­teix, no sem­bla que la xarxa de dis­tri­bució elèctrica segueixi el compàs de la ins­tal·lació de nova potència de reno­va­bles, i s’escau redo­blar esforços, més inver­si­ons en reno­vació tec­nològica i una rede­fi­nició del marc legal, per asso­lir un model veri­ta­ble­ment des­cen­tra­lit­zat, que esti­muli la gestió per part del con­su­mi­dor i pugui donar cober­tura a noves deman­des, com la dels punts de recàrrega del vehi­cle elèctric o els elec­tri­fi­ca­dors.

Par­lem molt de gene­ració, i ens dei­xem impres­si­o­nar per dades com la que Cata­lu­nya ja compta amb 102.107 ins­tal·laci­ons d’auto­con­sum i 990,5 MW en ser­vei, després que el 2023 es tanqués amb 42.291 noves ins­tal·laci­ons, que van sumar 493,7 MW, la xifra més gran de la sèrie històrica. Però cal­dria anar amb compte, aquesta allau d’auto­con­su­mi­dors com­porta la seva pròpia pro­blemàtica, amb una trans­for­mació clara de les cor­bes de con­sum, amb pun­tes que ja no es regis­tren al matí, sinó a la nit. No hi ha prou infor­mació sobre la potència ins­tal·lada en auto­con­sum, sobre quan genera i quan no genera, amb mol­tes ins­tal·laci­ons que no estan regis­tra­des. Aquesta inter­mitència vola­ti­litza els preus del mer­cat majo­rista, tot es cap­gira, i a hores en què antany es regis­tra­ven preus màxims, ara són les de preus mínims. D’altra banda, des de diver­sos angles del sec­tor de l’ener­gia, hom asse­nyala que l’elec­tri­fi­cació està sent més lenta del que s’escau­ria, en àmbits com la cli­ma­tit­zació i la mobi­li­tat, on és trans­cen­den­tal subs­ti­tuir con­sums fòssils, pel bé del medi ambi­ent i de la mateixa eco­no­mia.

En unes jor­na­des recents con­vo­ca­des pel Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, Josep Maria Mon­ta­gut , vice­pre­si­dent de la Comissió d’Ener­gia, cons­ta­tava: “Hi ha difi­cul­tats d’accés a la xarxa, els nivells de qua­li­tat han estat estan­cats durant quinze anys i no hi ha capa­ci­tat en els nusos de dis­tri­bució. Encara pre­val una visió de la xarxa anti­quada, de sim­ple trans­mis­sora d’ener­gia del trans­port al con­sum, quan hem de pen­sar ja en un fun­ci­o­na­ment mul­ti­di­rec­ci­o­nal, ver­ti­cal i horit­zon­tal.” Manta vega­des, els engi­nyers han posat el dit a la nafra en asse­nya­lar que l’actual xarxa, sense flu­xos bidi­rec­ci­o­nals, posa bar­re­res a l’accés, i no s’ade­qua a les neces­si­tats de la nova gene­ració de xarxa, i dona poc joc per ges­ti­o­nar al dis­tribuïdor. I també s’ha anat errat en la pla­ni­fi­cació, molt sovint l’emplaçament d’un parc eòlic o foto­vol­taic no coin­ci­deix amb la xarxa, o hi ha un pro­blema d’infra­do­tació.

Hem de tenir la pers­pec­tiva del 2050, i en els càlculs del Col·legi d’Engi­nyers, “caldrà fer un esforç en la xarxa per cobrir l’incre­ment de la gene­ració dis­tribuïda reno­va­ble de fins a 38 GW, tot tenint en compte que es regis­trarà una atu­rada de la gene­ració amb com­bus­ti­bles fòssils i nucle­ars”. Són molts els rep­tes, i a més de la inte­gració de més i més gene­ració reno­va­ble, caldrà afron­tar les pos­si­bles con­ges­ti­ons que jus­ta­ment pro­voca la con­cen­tració de nova gene­ració reno­va­ble, les noves con­ne­xi­ons de ser­vei de recàrrega de vehi­cles, la gestió de la tensió del ser­vei i, al cap­da­vall, no estal­viar esforços inver­sors en la digi­ta­lit­zació de la nova xarxa. Hi ha molta feina a fer, i entre el que seria reco­ma­na­ble fer, a parer de Josep Maria Mon­ta­gut, hi tenim “desen­vo­lu­par l’emma­gat­ze­matge, en dife­rents nivells i en hibri­dació amb l’ener­gia reno­va­ble o esta­blir que el dis­tribuïdor s’escar­rassi a impul­sar que el con­su­mi­dor sigui actiu, en la necessària opti­mit­zació del sis­tema per reduir les con­ges­ti­ons que es puguin donar”. Però, és clar, l’inter­ro­gant que emer­geix és: qui ho paga, això? Amb el benentès que el sis­tema elèctric que­darà alli­be­rat dels seus dèficits històrics cap al març del 2027, “cal­dria des­ti­nar una part de l’estalvi que ales­ho­res es generi a millo­rar el finançament del sis­tema, i revi­sar aquest topall legal de no depas­sar el 0,14 del PIB, amb una modi­fi­cació de cri­te­ris, per esti­mu­lar el paper d’actor del dis­tribuïdor”. Els engi­nyers con­si­de­ren que aquest límit fa que les inver­si­ons en les xar­xes de dis­tri­bució pre­vista en el Pla Naci­o­nal d’Ener­gia i Clima (PNIEC) per al període 2021-30 són d’uns 23.000 mili­ons d’euros, men­tre que el marc retri­bu­tiu actual amb aquest topall només per­metrà esmerçar-hi 14.700 mili­ons, insu­fi­ci­ent per con­nec­tar al sis­tema tota la gene­ració reno­va­ble necessària per com­plir els objec­tius del PNIEC.

Dins d’aquesta visió, un nou sis­tema de retri­bució de la xarxa hau­ria de pre­miar els esforços de moder­nit­zació, digi­ta­lit­zació i inte­gració de les reno­va­bles, amb vari­a­bles vin­cu­la­des als resul­tats de l’ope­ració.

Para­do­xes

Però hi ha real­ment una volun­tat d’elec­tri­fi­car-se, al món econòmic? Com ha pogut obser­var Assumpta Far­ran, des de la talaia que li ofe­reix el seu càrrec de direc­tora gene­ral d’Ener­gia de la Gene­ra­li­tat, creu fer­vent­ment: “No és cert que el ciu­tadà i la indústria no es vul­guin elec­tri­fi­car. Tenim una quan­ti­tat bru­tal de pro­pos­tes de grans con­sums elèctrics que es volen implan­tar, però que s’han de dei­xar en sus­pens perquè no hi ha capa­ci­tat de la xarxa. D’altra banda, ens tro­bem a les àrees rurals que polígons indus­tri­als mit­jans ens dema­nen l’exempció regla­mentària d’elec­tri­fi­cació, o com a molt elec­tri­fi­car-se al 50%. Diuen que si s’elec­tri­fi­quen a 125 w/m² la subes­tació no té capa­ci­tat i cal fer unes grans inver­si­ons.” Així doncs, ens tro­bem que “la Cata­lu­nya rural i subur­bana no es vol elec­tri­fi­car perquè no té els diners per pagar-ho, allò on hem d’ins­tal·lar les reno­va­bles resulta que és on elec­tri­fi­quem menys”. Pro­blema de cons­ci­en­ci­ació: “Si els dius per què no et poses auto­con­sum, et diuen que si fa una mica de vent tot se’n va a l’aire, i jo con­ti­nuo neces­si­tant gas. Tot això amb un parc foto­vol­taic a la vora. O som capaços de veure que a les zones rurals hi ha un bene­fici elèctric, o no ens en sor­ti­rem.”

Far­ran explica que la seva direcció està fent un segui­ment de tots els pro­jec­tes de recàrrega de vehi­cle elèctric de més de 400 kw, i n’hi ha més de 160 a Cata­lu­nya, que ja han pagat l’estudi tècnic i econòmic, i que estan a l’aire per un pro­blema de manca de capa­ci­tat, fins que no es resol­gui l’extensió de xarxa a cada muni­cipi. Si par­lem de des­sa­la­do­res, “que òbvi­a­ment neces­si­ten elec­tri­ci­tat, ningú parla de la capa­ci­tat elèctrica que dema­na­ran, es dona per fet”. Tor­nant al qui ho paga?, amb l’elec­tri­fi­cació tenim mala peça al teler: “Avui el cost de la xarxa repre­senta la ter­cera part del rebut de la llum, i si li hem de sumar totes les inver­si­ons reque­ri­des... El pla de xar­xes de la UE parla d’una des­pesa de 580.000 mili­ons d’euros d’aquí al 2030. Si la part que ens per­toca l’hem d’incloure al rebut, és evi­dent que el pas del fòssil a l’elèctric no serà fàcil.” I afe­geix: “Hem de ser cons­ci­ents que qual­se­vol nou con­su­mi­dor que sol·licita xarxa, si li volem fer pagar tot allò que el sis­tema no paga, doncs no s’elec­tri­fi­carà.” A més a més, elec­tri­fi­car, clau per des­car­bo­nit­zar l’eco­no­mia, també vol dir cap­tar per al país “indústria zero emis­si­ons, fabri­cants de bate­ries o elec­tro­lit­za­dors”.

Nou fins a un cert punt

Par­lem molt de la gene­ració dis­tribuïda com si fos un feno­men nou, i el cert és que “vam començar amb això a prin­ci­pis d’aquest segle, en el moment que va haver-hi un impor­tant des­ple­ga­ment de gene­ració reno­va­ble, sobre­tot eòlica”, acla­reix Tomás Domínguez, direc­tor d’ope­ració de Red Eléctrica Española (REE). Ales­ho­res, quan s’ins­tal·laven entre 1.500 i 2.000 MW a l’any, REE “va veure la neces­si­tat, per con­ti­nuar ope­rant de forma segura, de tenir capa­ci­tat d’obser­vació i gestió sobre aquesta gene­ració de reno­va­bles.” En con­seqüència, els sis­te­mes més grans d’un MW tenen l’obli­gació d’enviar infor­mació en temps real de l’elec­tri­ci­tat que pro­du­eix, i la més gran de 5 MW ha de seguir una con­signa de pro­ducció que se li envia, que nor­mal­ment és la seva potència màxima. Així doncs, “el que és nou és l’auto­con­sum tal com l’estem començant a conèixer, és nou tenir l’equi­va­lent de diver­ses cen­trals nucle­ars a les teu­la­des de les cases”. Ja no s’hi valen les matei­xes solu­ci­ons per a aquesta segona gene­ració hiper­dis­tribuïda, que “ja no té només impacte sobre el con­junt del sis­tema, sinó sobre­tot sobre la xarxa de dis­tri­bució. Una pla­queta solar de 3 KW en una teu­lada no és res, però cen­te­nars de milers de pla­que­tes solars, això sí que és un pro­blema per a l’ope­ració del sis­tema”. I és que una cosa és l’auto­con­sum que veiem, i una altra, el que està real­ment ins­tal·lat. A tot l’Estat, ofi­ci­al­ment hi ha 3.432 Mw de potència foto­vol­taica ins­tal·lada, en 474.692 ins­tal·laci­ons, xifra prou impor­tant, però que és la mei­tat del que estan donant asso­ci­a­ci­ons que repre­sen­ten els pro­duc­tors, com APPA i UNEF. Com explica Tomàs Domínguez, anem a cegues: “Si no infor­mes que a la teva empresa hi has posat a la teu­lada 2 Mw en pla­ques, el que veiem és que dei­xes de con­su­mir casu­al­ment. La infor­mació de pro­ducció que tenim és l’ener­gia del comp­ta­dor, que és el net entre pro­ducció i con­sum, amb la qual cosa no tenim el valor de pro­ducció.” Un altre pro­blema afe­git és el de les ins­tal·laci­ons exce­dentàries, que poden injec­tar ener­gia sobrant a la xarxa: “És fàcil con­tro­lar els exce­den­ta­ris que van a com­pen­sació, que tenen algú que els com­pensa, com els que van al mer­cat, perquè tenen una llicència per ope­rar-hi. Els que t’ho posen com­pli­cat són els que no tenen exce­dents, van a Leroy Mer­lin, com­pren una placa solar, l’endo­llen i no diuen res a ningú.” Les dades són prou expres­si­ves: d’ins­tal·laci­ons de 0 a 15 kW hi ha un rang de potència de 2.215 MW, l’equi­va­lent a dos grups nucle­ars, i d’aquests nomes 24 sense exce­dents es decla­ren com a tals. Per al direc­tor d’ope­ració, per tenir sota con­trol l’auto­con­sum, pot­ser “no té sen­tit aug­men­tar la capa­ci­tat d’obser­vació, bai­xant-la d’un MW a 100 kW, però sí que en tin­dria que un cop tinguéssim la infor­mació estruc­tu­ral del Sis­tema d’Infor­mació de Metro­lo­gia Legal (Simel), en què es regis­tren els pro­duc­tors, sobre quanta potència hi ha ins­tal·lada, puc fer una esti­mació de la pro­ducció i incor­po­rar-la a les cor­bes d’esti­mació i demanda de foto­vol­taica, a ins­tal·laci­ons d’auto­con­sum de potència menor d’un MW.” Una altra solució en què tre­ba­lla REE és “pren­dre de referència la placa d’auto­con­sum, que no té la mateixa pres­tació que la pro­fes­si­o­nal, amb una ori­en­tació per­fecta i un man­te­ni­ment cons­tant, per obte­nir un millor patró de con­sum com­bi­nat amb gene­ració. Seria fer un panell d’auto­con­su­mi­dors”.

Un altre pro­blema que se li genera a la xarxa és que molt auto­con­su­mi­dor està exi­mit de com­plir el requi­sit de supor­tar el buit de tensió –quan la tensió cau per sota d’un llin­dar esta­blert–. “Ara, per la potència ins­tal·lada i la que s’ha d’ins­tal·lar, pot repre­sen­tar un pro­blema. Podríem arri­bar a tenir 7.500 MW sense aquest reque­ri­ment, i tant és que es dis­pari un grup nuclear que aquests MW de foto­vol­taica. Cal cor­re­gir això amb regu­lació.”

Futur incert

Les empre­ses elèctri­ques no veuen encara que la tran­sició energètica cap a la des­car­bo­nit­zació sigui un pas­seig plàcid. Jordi Sar­ra­dell, res­pon­sa­ble de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals i regu­lació de la direcció gene­ral d’Endesa a Cata­lu­nya, exposa: “Veiem que el nou PNIEC pre­senta uns objec­tius més ambi­ci­o­sos de reno­va­ble i eficiència, que crei­xen un 48% i un 44%, res­pec­ti­va­ment, però no ha tin­gut en compte la neces­si­tat d’elec­tri­fi­car la demanda i, en con­seqüència, la importància del desen­vo­lu­pa­ment de les xar­xes.” Des d’Endesa han fet l’exer­cici de simu­lació d’intro­duir al sis­tema els 80 GW que pre­veu el pla, equi­va­lents a 200 Tw/h, sense tenir en compte l’incre­ment de demanda i xarxa, i el que s’observa és que el sis­tema se satura i es dis­pa­ren els ves­sa­ments (ener­gia inu­ti­lit­za­ble), tot arri­bant al feno­men cone­gut com cani­ba­lit­zació de les reno­va­bles, que pro­voca que a deter­mi­na­des hores hi hagi preus nuls o gai­rebé nuls. D’aquests 200 Tw/h, el con­su­mi­dor n’apro­fita només 86, de manera que en que­den 114 d’exce­dents, dels quals 25 són ves­sa­ments, men­tre que la resta es podrien uti­lit­zar per a altres usos, com l’hidro­gen i l’expor­tació, com marca el PNIEC, “tot i que des d’Endesa –asse­gu­ren– apos­taríem perquè ser­vis­sin per incre­men­tar l’elec­tri­fi­cació del con­sum.” Pre­dic­ci­ons men­tre que la rea­li­tat ens diu que, a data de 31 de desem­bre del 2023, hi havia accés con­ce­dit per a 83 GW de foto­vol­taica i 31 GW d’eòlica.

Algú podria pen­sar que el risc de col·lapse es podria com­ba­tre amb l’ús de bate­ries. Dins d’aquests matei­xos càlculs, la intro­ducció de bate­ries no podria con­te­nir els ves­sa­ments que oca­si­o­na­rien aquests 83 GW. Ser­ra­dell con­clou que “per dur a terme la des­car­bo­nit­zació, no només fa falta intro­duir reno­va­bles sinó també cal incre­men­tar la demanda elèctrica i, per tant, des­ple­gar xarxa elèctrica. El nou emma­gat­ze­matge i el des­ple­ga­ment de la nova xarxa han d’anar com­pas­sa­des amb l’incre­ment de la demanda.” Però, és clar, en espera que el PNIEC pugui ser ree­la­bo­rat, el cert és que dins d’aques­tes direc­trius no s’hi veu una estratègia en aquesta tan dele­rada elec­tri­fi­cació de la demanda, ni com s’espe­ro­nen amb incen­tius les inver­si­ons en emma­gat­ze­matge i xar­xes necessàries per con­nec­tar la demanda.

Què fer? Des d’Endesa tenen clar que cal avançar en l’elec­tri­fi­cació directa: bom­bes i xar­xes de calor i fred en resi­den­cial, vehi­cle elèctric, ports verds i, sobre­tot, la indústria. Els estu­dis demos­tren que onze sec­tors indus­tri­als que supo­sen el 92% de les emis­si­ons de CO2 a Europa es poden elec­tri­fi­car en un 78% amb tec­no­lo­gies madu­res, i fins a un 99% si hi afe­gim tec­no­lo­gies en desen­vo­lu­pa­ment. Com diu Sar­ra­dell, “hi ha un gran poten­cial d’elec­tri­fi­cació en sec­tors com la química (fins a un 88%), l’ali­men­tació (100%) o el paper (97%). Val a dir, a més, que després d’una pri­mera fase d’elec­tri­fi­cació, gua­nyen en eficiència, perquè aquests sec­tors final­ment aca­ben reduint el seu con­sum d’ener­gia”.

Pagar millor

No podia ser altra­ment, i el que més pre­o­cupa als dis­tribuïdors és que se’ls retri­bu­eixi ade­qua­da­ment. Com asse­nyala el por­ta­veu d’Endesa, “la taxa de retri­bució actual és insu­fi­ci­ent, no està ali­ne­ada als tipus d’interès actu­als. Per tant, no recull els cos­tos de finançament, i això és crític per a una empresa inten­siva en capi­tal, immersa en un procés de tran­sició energètica que demana molta xarxa.” Sen­ten­cia que “una taxa que no per­meti la recu­pe­ració dels cos­tos de capi­tal implica la pèrdua d’interès dels inver­sors i també fugues de capi­tal”.

Les elèctri­ques acos­tu­men a obser­var amb una certa estu­pe­facció com es pla­ni­fica la xarxa, trans­port i dis­tri­bució, a l’Estat. “Cal millo­rar la pla­ni­fi­cació de la xarxa de trans­port, perquè depe­nem de les inver­si­ons que s’hi facin per donar sub­mi­nis­tra­ment a les xar­xes de dis­tri­bució.” La pla­ni­fi­cació de trans­port es fa cada cinc anys i la de dis­tri­bució la fem cada any, per la qual cosa “hem d’acon­se­guir millo­rar la coor­di­nació entre el trans­port i la dis­tri­bució.” Si no és així, con­ti­nu­a­ran sent freqüents els casos en què el cli­ent de la dis­tribuïdora es queixa, amb raó, quan se li denega un accés a la xarxa perquè no hi ha capa­ci­tat.

I si el que cal és garan­tir un accés còmode a la xarxa, cal tenir una nor­ma­tiva per als acces­sos fle­xi­bles, com la que els agents del sec­tor ja estan pre­pa­rant amb la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos y la Com­pe­ten­cia (CNMC) en forma de cir­cu­lar. “Aquests acces­sos fle­xi­bles hau­rien de ser tem­po­rals o no, i cal­dria pre­veure la con­nexió de cli­ents a les xar­xes pri­va­des d’eva­cu­ació de parcs de reno­va­bles, molt impor­tant per maxi­mit­zar la xarxa. Els acces­sos fle­xi­bles poden ser impor­tants per con­nec­tar l’emma­gat­ze­matge.”

La cir­cu­lar hau­ria de donar pas als mer­cats de fle­xi­bi­li­tat, i de fet en aquests moments s’està tra­mi­tant un codi de xarxa que l’hau­ria de desen­vo­lu­par. La mateixa Endesa ja ha pre­pa­rat un sand­box (espai on es poden desen­vo­lu­par solu­ci­ons inno­va­do­res) de mer­cats locals de fle­xi­bi­li­tat.

Ja fa un cert temps que par­lem que està en marxa tot un movi­ment emer­gent en ener­gia dis­tribuïda, però què hi ha del cert? Com asse­nyala rotund Joan Marc Gali­many, res­pon­sa­ble d’anàlisi a Cata­lu­nya d’e-dis­tri­bución (Endesa), “ara per ara, el que tenim és un pro­blema greu en l’estan­ca­ment en l’elec­tri­fi­cació del con­sum, i en el medi urbà no es pot afir­mar que hi ha una revo­lució popu­lar en ener­gia dis­tribuïda, ni en gene­ració, no tenim les teu­la­des ple­nes de pla­ques.” I si s’acaba mate­ri­a­lit­zant aquesta tan dele­rada revo­lució? Segons els càlculs de Gali­many, per a un habi­tatge mitjà de qual­se­vol ciu­tat, on amb un sos­tre útil de 200 m2 hi ins­tal·lem una potència de 52 kW, “l’elec­tri­fi­cació total, amb el cotxe i la cale­facció, supo­sa­ria mul­ti­pli­car per 2,7 els kw/h el con­sum. Així doncs, la pre­visió és que caldrà gai­rebé tri­pli­car la potència ins­tal·lada en zones urba­nes resi­den­ci­als i de ser­veis, i dupli­car les ins­tal·laci­ons de la xarxa de mit­jana tensió i baixa tensió en aques­tes àrees, tot cons­truint nous cen­tres de dis­tri­bució i ampliar les subes­ta­ci­ons”. Tan­ma­teix, en el cas que s’esde­vin­gui aquest esce­nari, “difícil­ment es gene­ra­ran a la xarxa exce­dents que no es puguin col·locar, així que la gene­ració foto­vol­taica serà insu­fi­ci­ent, bàsica­ment des­ti­nada a l’auto­con­sum, així que des de la dis­tri­bució s’haurà de garan­tir el sub­mi­nis­tra­ment”.

L’àrea rural

Fem pros­pec­tiva de com pot evo­lu­ci­o­nar la xarxa a les ciu­tats, però i al medi rural? L’ampli­ació de la xarxa a àrees urba­nes és pro­blemàtica, tal com diu Albert Estapé, direc­tor de dis­tri­bució d’Anell (antiga dis­tribuïdora del grup Esta­ba­nell, com­pa­nyia cen­tenària amb 1.600 km de xarxa i 56.000 punts de sub­mi­nis­tra­ment a 26 muni­ci­pis del Vallès Ori­en­tal, Osona i el Ripollès: “El relat de la xarxa rural és que un par­ti­cu­lar o una petita explo­tació agrària, si volen tenir llum, han de pagar la xarxa i, és clar, per no pagar de més no se li fa un trans­for­ma­dor, se li allarga la línia de baixa tensió, i per això molts tenen línies de 500 metres o 1 km, exces­si­va­ment llar­gues, que es tra­du­ei­xen en un pro­blema d’ines­ta­bi­li­tat quan s’hi incor­pora petita gene­ració o auto­con­sum.” Les dis­tribuïdores que vul­guin inver­tir a ter­ri­tori topen amb entre­bancs com les tra­mi­ta­ci­ons ambi­en­tals o que el sis­tema retri­bu­tiu ni pre­veu el sobre­cost que repre­senta tirar xarxa a zones de mun­ta­nya, ni reco­neix econòmica­ment els traçats soter­rats en zona no urbana. Entre les prin­ci­pals deman­des al regu­la­dor de dis­tribuïdores com Anell, hi hau­ria el permís a la dis­tribuïdora d’ins­tal·lar bate­ries per a la millora de la qua­li­tat del ser­vei: “Una caixa negra capaç d’equi­li­brar fases, o de pas­sar ener­gia d’una banda a una altra, una eina millor que posar trans­for­ma­dors o can­viar 30 km de línia.” Així mateix, per raons d’eficiència de la xarxa al ter­ri­tori, hom demana que sigui pos­si­ble dema­nar accés a subes­ta­ci­ons d’eva­cu­ació de parcs de gene­ració des de les dis­tribuïdores.

El regu­la­dor avisa

I, de tot ple­gat, què en pensa el regu­la­dor. D’entrada, pot­ser hauríem de reor­de­nar l’ordre de pri­o­ri­tats, com ens avisa Josep Maria Salas Prat, con­se­ller de la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos y la Com­pe­ten­cia (CNMC): “Fins ara parlàvem del tri­lema energètic: la sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal, la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment i la ren­di­bi­li­tat econòmica. Doncs això s’ha aca­bat, i les polítiques energètiques i de regu­lació dels pròxims anys tin­dran com a vèrtex prin­ci­pal la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment, perquè sense això no hi haurà tran­sició energètica.” Hom inter­preta que el cost de dei­xar de sub­mi­nis­trar ener­gia a la soci­e­tat i a les empre­ses “pot ser infi­nit”, així que “quan es facin les anàlisis cost-bene­fici de noves infra­es­truc­tu­res, les meto­do­lo­gies s’hau­ran d’adap­tar a aquesta nova rea­li­tat.”

Ara que l’Estat espa­nyol escala del 50% del mix energètic de reno­va­bles al 80%, s’adona que, a l’inrevés del que passa a la majo­ria de països d’Europa, gran part de la potència reno­va­ble està con­nec­tada a la xarxa de trans­port, i una part petita a la xarxa de dis­tri­bució. “Hem tin­gut un model clara­ment cen­tra­lit­zat de des­ple­ga­ment de les ener­gies reno­va­bles que ens ha permès tenir una corba d’acce­le­ració molt ràpida, que altra­ment no hauríem pogut tenir. L’impacte ja sabem quin ha estat, la majo­ria de subes­ta­ci­ons ja estan absor­bint més capa­ci­tat.” Com s’inter­roga el mateix Salas, “la pre­gunta per­ti­nent és: la nova gene­ració, on ha d’estar con­nec­tada, a trans­port o a dis­tri­bució, en quins per­cen­tat­ges, quins senyals econòmics hem de donar?” Salas reco­neix que, amb una xarxa que es tiba per deman­des pic, el gran repte és la fle­xi­bi­li­tat, que la norma, la Cir­cu­lar d’Accés i Con­nexió de la Demanda, podria poten­ciar amb el con­tracte de potència fle­xi­ble, que s’està estu­di­ant. A Salas també el pre­o­cupa la satu­ració que pot tenir lloc quan hi ha noves deman­des de con­nexió, i creu que, tot apro­fi­tant que l’Estat ha obert una fines­tra de pla­ni­fi­cació de trans­port, “cal­dria ser sen­si­ble a inver­si­ons en nusos que per­me­tin espon­jar la xarxa de dis­tri­bució, i la Gene­ra­li­tat pot ser impor­tant per iden­ti­fi­car inver­si­ons estratègiques en aquest sen­tit. Per exem­ple, a Cata­lu­nya hi ha una falta de tensió de 132 kvolts que cal­dria omplir, i a més té un poten­cial de cost-bene­fici”.

Pel que fa a la retri­bució, el repre­sen­tant de la CNMC ja avança: “La retri­bució haurà d’anar més a retri­buir ser­veis que no pas actius, i tots els ope­ra­dors hau­ran de ser capaços d’ori­en­tar inver­si­ons cap a ser­veis, men­tre que el regu­la­dor haurà de saber donar els senyals ade­quats en aquest sen­tit.”

El DSO, la figura clau
Els operadors de sistemes de distribució (DSO per les seves sigles en anglès) han de ser, segons els experts, la baula fonamental del sistema, com a facilitador de la transformació del sistema. El DSO haurà de ser el gestor de microxarxes connectades, xarxes tancades i comunitats energètiques. En un nou entorn digitalitzat, en què la distribució incorporarà sistemes de supervisió intel·ligent i de gestió de dades i servei, el DSO ha de disposar de capacitat de seguiment i control de l’autoconsum connectat al sistema.

LES FRASES

Connectar i desconnectar
A diversos països de la UE s’està posant a prova entre clients (comunitats de propietaris, agregadors de comunitats) i distribuïdors per tal d’establir un règim de flexibilitat. Dins d’aquesta iniciativa, Coordinet, el consumidor ha d’estar disposat a autoalimentar-se i desconnectar-se en cas de necessitat, i a l’inrevés.
80 GW
Potència renovables. És l’aportació que el PNIEC calculat per al 2030 en el procés de transició energètica
99%
Electrificació.
És la capacitat de la indústria d’electrificar-se amb tecnologies d’última generació
Caldrà triplicar la potència i duplicar la xarxa en mitjana i baixa tensió a les àrees urbanes”
Joan Marc Galimany
resp. d’ànalisi d’e-distribución
A les àrees rurals, si una explotació agrària vol tenir llum, molt sovint ha de pagar la xarxa”
Albert Estapé
director de distribució d’anell
La seguretat de subministrament serà el vèrtex principal de les polítiques energètiques”
Josep Maria Salas
conseller de la CNMC
Els vessaments es podrien fer servir per augmentar l’electrificació del consum”
Jordi Sarradell
Resp. relacions institucionals d’endesa
El potencial de Barcelona
En el marc del pla de sostenibilitat de l’àrea metropolitana de Barcelona (PSAMB), l’entitat Barcelona Regional , l’agència pública de planejament urbanístic i d’infraestructures, va dur a terme un estudi sobre el potencial de l’energia solar a l’AMB, i segons l’anàlisi seria possible arribar a un llistó d’entre 1.670 i 2.100 GWh, amb l’aprofitament de les cobertes, el que representaria el 27,9% del consum elèctric de la ciutat. En el cas de Barcelona, segons dades de l’Ajuntament, el 30% del consum energètic té a veure amb el sector comercial i de serveis; el 29%, amb el sector domèstic; el 24%, amb el transport (petroli, gas natural, vehicle elèctric); el 17%, amb la indústria, i l’1% restant correspondria a altres consums.

Històries de fusions empresarials i eines de regulació

En el seu origen, la xarxa elèctrica es conformava a partir de petits generadors que donaven servei a pobles que posteriorment es van anar connectant en una estructura de malla, per garantir seguretat i qualitat de subministrament. Més endavant, el transport i la distribució d’energia es consoliden com activitats econòmiques necessàries per transportar l’energia des dels punts de generació als centres de consum, i se supera el model d’aprofitar l’energia mecànica generada per les colònies fabrils situades a tocar dels rius. Als anys setanta es reordena la distribució en zones, procés que culminarà els anys 1984 i 1986. Però el gran canvi es va produir el 1985, amb la nacionalització de la xarxa de transport i la creació de REE. Amb la llei del sector elèctric, del 1997, se separava legalment la distribució de la resta d’activitats. A Catalunya, per arribar a la situació actual, en què e-distribución, del grup Endesa, dona servei a més de quatre milions de punts de subministrament, el 95% del total, mentre que un 5% corre a càrrec d’empreses històriques d’àmbit local o comarcal, unes 40, hem hagut d’assistir a un procés d’intercanvi d’actius i fusions entre FECSA, ENHER i Hidroelèctrica de Catalunya, va culminar en la creació de FECSA-Endesa.

La llei també té la seva història. El 2013, per fer front a la crisi del sistema elèctric, provocada pels alts costos de les renovables, altres costos del sistema i la contenció dels peatges, es redacta la Llei 24/2013, que dona pas a noves eines reguladores com el RD 1955/2000, el RD 1183/2020 o la Circular CNMC 6/2019, que no han acabat, a parer dels experts, de desenvolupar el nou paper de la distribució, amb la intervenció de nous factors, com l’autoconsum, els agregadors, l’emmagatzematge, la recàrrega del cotxe elèctric o l’aparició d’aquest nou tipus de consumidor actiu, el prosumer. I això que la UE, a partir de la Directiva 2019/944 marca que com que cal evolucionar cap a una producció descentralitzada procedent de fonts renovables, demana una adaptació de la normativa actual d’intercanvi d’electricitat i de transformació de les funcions que cadascú ocupa en el mercat de l’electricitat.

Una estratègia per a l’emmagatzematge

Des del sector es demana un full de ruta ben clar per al desplegament de l’emmagatzematge per bateries. En primer lloc, hom demana ajuts a fons perdut (dins del capítol dels fons europeus Next Generation) per a emmagatzematge stand alone, hibridacions, bombatges i tèrmic. Així mateix es considera urgent la creació del mercat de capacitat, eina per la qual s’incentiva el generador a invertir per mantenir prou capacitat per satisfer la demanda d’electricitat.

L’emmagatzematge ha de ser singularitzat, fins al punt que el sector elèctric demana que pugui tenir les seves subhastes específiques, i que la compensació sigui prou interessant perquè sigui rendible. Això sí, la liquidació ha de ser independent del funcionament per evitar distorsions en el seu funcionament.

Sobre les subhastes de les renovables, s’escauria, dins d’aquesta visió, que, atès que en incorporar més renovables s’incrementa els vessament, que deprimeixen els preus, anessin acompanyades d’emmagatzematge per dotar de solidesa el sistema.

I, per descomptat, l’emmagatzematge per bateries hauria de tenir un accés flexible a la xarxa, amb facilitat per connectar-se en punts on pugui haver-hi congestions, que podrien ser alleujades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.