Gran angular

David Garcia

Director executiu del clúster català de la Moda (MODACC)

“La moda serà un sector tan regulat com el farmacèutic”

“El 2025 s’aplicarà la llei de residus; després, la directiva d’ecodisseny, i a més s’han de crear Ecoembes per reciclar teixit”

“El volum de peces venudes el 2023 respecte al 2022 va créixer poc més d’un 0,2%, i el preu es va incrementar el 3,9%”

El perfil
David Garcia és el director executiu del clúster català de la Moda (MODACC). Garcia ha estat director executiu de l’Agrupació Espanyola de Gènere de Punt i del centre tecnològic tèxtil Fitex d’Igualada. La seva vinculació amb el món industrial ha permès aproximar els diferents actors del sector de la moda a Catalunya: des del més industrial fins al més artístic, tecnològic o de logística. El clúster compleix 13 anys amb una cartera carregada de projectes tecnològics i de sostenibilitat.
Si juguem només a producte barat, ho tenim molt difícil, perquè sempre n’hi ha un més econòmic
El dar­rer informe de moda de KPMG adver­teix que el sec­tor camina cap a una pola­rit­zació més gran: o pro­ducte molt barat o molt car. Jus­ta­ment, el seg­ment majo­ri­tari que hi ha a Cata­lu­nya, que és el d’una empresa mit­jana, ho té més com­pli­cat per ocu­par mer­cat?
Sí, així és, el sec­tor de la moda a Cata­lu­nya està for­mat per 2.800 empre­ses, que fac­tu­ren 15.000 mili­ons d’euros i donen feina a 70.000 pro­fes­si­o­nals; tot i que tenim grans mar­ques i grans fir­mes, el majo­ri­tari són com­pa­nyies mit­ja­nes que si juguen només a pro­ducte barat ho tenen molt difícil, perquè sem­pre hi haurà una altra empresa que ho podrà ofe­rir a un preu més baix. Per això, reco­ma­nem que gene­rin intan­gi­bles de cre­a­ti­vi­tat, de sos­te­ni­bi­li­tat i de valor dife­ren­cial perquè el con­su­mi­dor busca, cada cop més en la moda, ele­ments inno­va­dors i nous relats.
A més a més, el sec­tor està tra­ves­sant dos pro­ces­sos de trans­for­mació històrics i inten­sos, el tec­nològic i el regu­la­tori, en què con­sis­tei­xen?
A par­tir del gener del 2025 s’apli­carà la llei de resi­dus, després vindrà la direc­tiva d’eco­dis­seny i d’altres obli­ga­ci­ons nor­ma­ti­ves. I, a més a més, s’han de crear els Eco­em­bes tèxtils, és a dir, que, com ja va fer el sec­tor dels enva­sos, els pro­duc­tors i dis­tribuïdors han d’assu­mir el cost de la reco­llida i gestió dels resi­dus tèxtils, amb canals sepa­rats del tei­xit. Sens dubte, després d’aquests nous sis­te­mes de reco­llida, emer­girà a Europa un mer­cat de pro­ducte de segona mà perquè ara el 80% del residu tèxtil acaba al con­te­ni­dor de rebuig. Des del clúster, jun­ta­ment amb l’Agència Cata­lana de Resi­dus i mar­ques com ara Mango, Simorra, Sys­tem Action i Sita Murt, entre d’altres, hem enge­gat un pro­jecte de reco­llida de roba a les matei­xes boti­gues per reu­ti­lit­zar, reven­dre o gene­rar noves fibres i nous mate­ri­als. Ja hi ha alguna empresa cata­lana que a par­tir del residu tèxtil fa nous fils i noves peces.
Creu que amb aques­tes noves nor­ma­ti­ves les empre­ses de la moda redui­ran subs­tan­ci­al­ment la pro­ducció?
Pro­ba­ble­ment, perquè, a més a més, tam­poc es podrà des­truir l’estoc sobrant, com es fa ara, ni es podrà expor­tar el residu tèxtil fora de la Unió Euro­pea. De fet, els grans ope­ra­dors estan fent un esforç bru­tal en la gestió d’estocs. Per la seva banda, l’eco­dis­seny del qual us he par­lat abans també aca­barà influ­en­ci­ant en la pro­ducció perquè obli­garà a tenir una traçabi­li­tat abso­luta del pro­ducte, a incor­po­rar la pet­jada de CO2 o la dura­bi­li­tat a l’eti­queta del pro­ducte tèxtil que es ven­gui a la UE.
Amb tot aquest incre­ment de la regu­lació, creu que aca­ba­rem veient una mena de trac­to­rada del sec­tor tèxtil euro­peu?
Sí, així és, ahir mateix, en un acte del clúster hi havia empre­ses que refle­xi­o­na­ven que, si no es ges­ti­ona bé tota aquesta allau nor­ma­tiva, ens hau­rem de mobi­lit­zar com el sec­tor agrari. El procés de regu­lació que s’està plan­te­jant és tan intens que aca­ba­rem con­ver­tint-nos en una acti­vi­tat econòmica regu­lada com el sec­tor ali­men­tari o el far­macèutic.
Tor­nant amb el símil amb el sec­tor agrari, que cri­tica que les exigències per al pro­ducte impor­tat són més laxes, temen que els passi el mateix?
Doncs perquè no passi la UE ha de fer més ins­pecció a les dua­nes i també direc­ta­ment al mer­cat i estar en dis­po­sició de revi­sar el que entra, si no hi ha sufi­ci­ent ins­pecció ens tro­ba­rem que els pro­duc­tors euro­peus esta­rem com­plint la nor­ma­tiva i el que arribi de pla­ta­for­mes de venda en línia com Shein aca­barà no com­plint cap d’aques­tes obli­ga­ci­ons.
Par­lant de Shein, la pla­ta­forma de moda en línia que només pro­du­eix si la intel·ligència arti­fi­cial (IA) pre­diu que tindrà demanda la peça, pensa que el sec­tor camina cap a aquest model?
Shein, que sovint el veiem com el dimoni en banyes, ens ha donat una lliçó de com arri­bar al con­su­mi­dor amb una pro­posta total­ment digi­tal, els ha fet com­pe­ti­tius i efi­ci­ents. Hi ha un altre cas, i és la pla­ta­forma de roba de segona ma, Vin­ted, que s’ha con­ver­tit en la ter­cera en venda de pro­duc­tes de moda a Europa. A través de la tec­no­lo­gia ha acon­se­guit que tots els qui la fan ser­vir siguin els seus depen­dents i els seus fotògrafs i a més que els seus arma­ris siguin els seus magat­zems logístics. Evi­den­cia, doncs, com les eines digi­tals trans­for­men les regles del joc. Tot el que és pre­dicció de la demanda pel procés de cre­ació està revo­lu­ci­o­nant la indústria.
Quan es refe­reix a trans­for­mació digi­tal, en quins pro­jec­tes són ara des del clúster?
En tenim dos de pilots ara mateix, l’un per dis­se­nyar amb pro­gra­mari d’IA i l’altre per crear catàlegs de moda amb IA.
S’està tre­ba­llant sufi­ci­ent­ment des del sec­tor català en pre­dicció de la demanda?
Al clúster tenim socis que han dedi­cat molts esforços i inversió en pro­gra­ma­ris de pre­dicció de la demanda. Mol­tes d’aques­tes tec­no­lo­gies, però, són molt cares i dei­xen al marge les empre­ses peti­tes, perquè a més de la inversió ini­cial neces­si­ten dis­po­sar d’una estruc­tura de cap­tació i gestió de dades.
La moda viu un procés de trans­for­mació interna forta en un entorn d’incer­tesa glo­bal, amb una inflació dis­pa­rada i cri­sis geo­polítiques que s’enca­de­nen any rere any. Com evo­lu­ci­ona?
Així és, totes aques­tes trans­for­ma­ci­ons les hem d’imple­men­tar en un entorn alta­ment volàtil. Som un sec­tor glo­ba­lit­zat i ens acaba con­di­ci­o­nant el que passa arreu del món. Les dar­re­res dades que tenim mos­tren que el volum de peces venu­des el 2023 res­pecte al 2022 només van créixer un 0,2%%, amb un incre­ment de preu del 3,9%. Es pot dir que és un aug­ment infe­rior del que ha pujat la inflació aquests anys i a la resta de sec­tors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.