Empreses

Ficosa centra esforços en els components de la bateria

El proveïdor de solucions i components per a l’automoció col·laborarà amb els fabricants europeus i asiàtics de bateries

Vol reforçar la seva posició en el segment de les càmeres que donen suport a la conducció

Dins de la seva política de diver­si­fi­cació de pro­ducte, Ficosa, el grup proveïdor de com­po­nents i solu­ci­ons per a l’auto­moció, cen­trarà bona part dels seus esforços en els pròxims anys en el desen­vo­lu­pa­ment de com­po­nents de la bate­ria del vehi­cle elèctric.

“Desen­vo­lu­pem eines per a la gestió de la bate­ria, en fases com la càrrega, infor­mació sobre com es du a terme el procés, i en la iden­ti­fi­cació com a cli­ent en una elec­tro­li­nera, tot auto­ma­tit­zant al màxim el paga­ment del ser­vei”, explica Albert Trullàs, direc­tor d’engi­nye­ria de pro­ducte a Ficosa. I hi afe­geix: “El repte és acon­se­guir dades per al moni­to­ratge de la bate­ria i per això cal tre­ba­llar sobre les cel·les, però també, i sobre­tot, el pack de la bate­ria.” De fet, Ficosa ha inclòs en el Perte del vehi­cle elèctric i con­nec­tat, que es va pre­sen­tar el juliol de l’any pas­sat, la imple­men­tació d’una nova línia de pro­ducció a la planta de Vila­de­ca­valls dedi­cada a la fabri­cació d’un cell mana­ge­ment con­tro­ller (CMC), una solució avançada que per­met ges­ti­o­nar i super­vi­sar el fun­ci­o­na­ment de les cel·les que com­po­nen el vehi­cle elèctric, per tal de poten­ciar-ne la potència i el ren­di­ment. Atès que la segu­re­tat de la bate­ria és un dels punts que més pre­o­cu­pen, Ficosa incor­po­rarà la IA “per pre­veure com­por­ta­ments anòmals, com ara un pos­si­ble incendi”.

Amb els fabri­cants

L’estratègia de Ficosa és esde­ve­nir el soci impres­cin­di­ble dels fabri­cants euro­peus de bate­ries que han anat apa­rei­xent durant els dar­rers anys. “Aquests nous fabri­cants euro­peus, com ara Verkor, amb la par­ti­ci­pació en un 20% de Renault, Plas­tic Omnium, Total i Powerco, filial de Volkswa­gen, tenen la intenció de fabri­car bate­ries a Europa, i la nos­tra intenció és col·labo­rar amb aques­tes empre­ses i aju­dar-les en el desen­vo­lu­pa­ment d’idees inno­va­do­res”, diu Trullàs. El gran repte, com des­taca, és de cost: “El públic espera un cotxe elèctric asse­qui­ble, i, per arri­bar-hi, cal reduir el preu de la bate­ria, que ara està en els 6.000 euros.” En aquest camí, estan gua­nyant punts les LFP (liti fer­ro­fos­fat), de vida llarga i que per­me­trien asso­lir la fita de rebai­xar per sota dels 100 dòlars el preu del kW h, amb la qual cosa el cotxe elèctric s’iguala en preu amb el de com­bustió. Expo­nents d’aquest nou cotxe-e més asse­qui­ble, en la franja dels 25.000 euros, són el Cupra Raval i el Renault 5. És clar que els fabri­cants de cot­xes euro­peus fan movi­ments per dei­xar de depen­dre de les bate­ries core­a­nes i xine­ses, però també que fabri­cants asiàtics, prin­ci­pal­ment de la Xina, es volen ins­tal·lar a Europa i com­pe­tir des d’aquí amb els seus homòlegs con­ti­nen­tals. “Amenaça? No, és l’opor­tu­ni­tat per posar-nos les piles i ser més inno­va­dors. De fet, en la mesura que som proveïdors glo­bals, i tenim un cen­tre tec­nològic a la Xina, també volem desen­vo­lu­par solu­ci­ons per als fabri­cants de bate­ries xine­sos.”

Ficosa també vol tre­ba­llar en els pròxims anys en noves tendències d’engi­nye­ria avançada en què el com­po­nent elec­tro­mecànic és subs­tituït per semi­con­duc­tors, com ara “les càmeres que donen suport a la con­ducció semi­autònoma i apor­ten més segu­re­tat”. Jus­ta­ment, Ficosa fa poc ha sig­nat un acord de col·labo­ració amb Indie Semi­con­duc­tor, espe­ci­a­lit­zada en solu­ci­ons de semi­con­duc­tors Auto­tech, per desen­vo­lu­par solu­ci­ons de càmeres que fan ser­vir pro­ces­sa­ment d’IA basat en xar­xes neu­ro­nals. “Amb la incor­po­ració de la IA, un sis­tema basat en càmeres esca­la­bles en múlti­ples pla­ta­for­mes, no només tenim capa­ci­tat de visió pas­siva, sinó també detecció intel·ligent per reconèixer acti­va­ment els via­nants, pre­veure si cre­ua­ran la via o no.”

La pro­ducció de càmeres ha esde­vin­gut un dels grans seg­ments de negoci de la com­pa­nyia de Vila­de­ca­valls, fins al punt que en els dar­rers tres anys la com­pa­nyia ha expe­ri­men­tat un crei­xe­ment anual del 70%. L’any pas­sat va ven­dre uns set mili­ons de càmeres, d’un catàleg que inclou càmeres per a l’inte­rior i per a l’exte­rior del vehi­cle. En menys de deu anys, la com­pa­nyia ha acon­se­guit posi­ci­o­nar-se com el cinquè proveïdor de càmeres per al sec­tor de l’auto­moció a escala mun­dial.

Poten­ciar el Mar­roc

La força del negoci de les càmeres ha deter­mi­nat que l’empresa hagi pla­ni­fi­cat una impor­tant inversió a les ins­tal·laci­ons pro­duc­ti­ves del Mar­roc, de 50 mili­ons d’euros en els pròxims dos anys. “Cal reforçar la planta del Mar­roc, perquè és allà on es mun­ten les càmeres que desen­vo­lu­pem a Vila­de­ca­valls. És pos­si­ble que en el futur encara hàgim de fer més inver­si­ons. Aquesta inversió supo­sarà fer créixer la plan­ti­lla de les 700 per­so­nes actu­als fins a gai­rebé un miler”, diu Trullàs. Val a dir que el llançament de nous pro­jec­tes de pro­duc­tes d’alta tec­no­lo­gia, mal­grat tenir lloc en un con­text d’escas­se­dat de semi­con­duc­tors, es va tra­duir l’any 2022 en un incre­ment d’ingres­sos del 21,6%, que va supo­sar que l’empresa cata­lana aban­donés els números ver­mells i acon­seguís un milió i escaig d’euros de bene­fi­cis.

Sego­nes vides

D’acord amb les tendències que impe­ren en el sec­tor, Ficosa té molta cura de tro­bar solu­ci­ons que facin més sos­te­ni­ble l’auto­moció. A banda d’apli­car pro­to­cols perquè l’empresa eli­mini el plàstic, redu­eixi el con­sum energètic i es pro­posi eli­mi­nar nota­ble­ment les emis­si­ons de CO2 de cara al 2030, estan tre­ba­llant, d’una banda, en “l’ús de mate­ri­als reci­clats”, i estan desen­vo­lu­pant solu­ci­ons per donar una segona vida a les bate­ries, que poden ser­vir per emma­gat­ze­mar ener­gia d’habi­tat­ges que tenen pla­ques solars. “Per tal de donar una segona vida a la bate­ria, s’evi­ten les uni­ons sol­da­des, i s’opta per les car­go­la­des, i així es faci­lita la cir­cu­la­ri­tat.” Així mateix, també s’incor­pora al pro­ducte plàstic reci­clat. I és que, com remarca Albert Trullàs, en aquests temps, els requi­sits de sos­te­ni­bi­li­tat que els impo­sen els cli­ents, els grans fabri­cants, “ja són cri­te­ris per cri­brar en la selecció de proveïdors”.

Ficosa
Des del seu naixement en un taller barceloní com a fabricant de cables mecànics, ha evolucionat fins a grup global, amb presència en setze països.
1.300
milions d’euros de facturació
9.000
treballadors
1949
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.