Empreses

CTSC aspira a recuperar el transport sanitari a Girona

Cinc directius han adquirit la companyia d’ambulàncies i s’han adjudicat el servei del Circuit de Catalunya i l’aeroport de Madrid

L’empresa creixerà en la prestació de serveis mèdics i assistencials a malalts que es recuperen fora de l’hospital

Els nous propietaris pensen que cal diversificar els contractes i els serveis que presta l’empresa

Recu­pe­rar el ser­vei d’ambulàncies de Girona que es va per­dre el 2015 és el pri­mer gran repte que s’han mar­cat els nous pro­pi­e­ta­ris del Con­sorci del Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya (CTSC) Regió Girona. La com­pa­nyia, resul­tat de la fusió el 1995 de mol­tes peti­tes empre­ses del sec­tor de la demar­cació de Girona, havia estat l’històric con­ces­si­o­nari del ser­vei públic, però en el dar­rer procés d’adju­di­cació se’l va que­dar TSC (empresa de la família Bonomi, pro­pi­e­ta­ris també de Port Aven­tura), fet que va sig­ni­fi­car un fort dal­ta­baix per a la com­pa­nyia d’ambulàncies. No obs­tant això, ha acon­se­guit sobre­viure, a diferència de mol­tes altres en cir­cumstàncies simi­lars que han des­a­pa­re­gut. Ara bé, la fac­tu­ració, que el 2015 era de 29 mili­ons d’euros, va dava­llar fins a menys de 2 mili­ons el 2023.

Els com­pra­dors de CTSC –exdi­rec­tius de grans empre­ses però ja des­vin­cu­lats– asse­gu­ren que l’han pogut adqui­rir a bon preu assu­mint-ne el deute. Han valo­rat l’experiència i joven­tut de la plan­ti­lla, inte­grada per unes 100 per­so­nes –el 2015 n’eren unes 550–, i el fet que l’empresa tin­gui les acre­di­ta­ci­ons i la llicència per ope­rar a tot l’Estat espa­nyol. Gràcies a això, en només dos mesos –la com­pra es va sig­nar el 29 de desem­bre pas­sat–, ja han acon­se­guit el ser­vei de trans­port per a diver­ses mútues mèdiques pri­va­des, el del Cir­cuit de Cata­lu­nya i el de l’aero­port Adolfo Suárez Madrid-Bara­jas (en una AENA UTE amb Vit­has). D’aquesta manera, la pre­visió de fac­tu­ració per al 2024 ha pujat fins als 8 mili­ons d’euros.

Empresa via­ble

Tot i que adju­di­car-se el ser­vei d’ambulàncies de Girona seria un pas impor­tant en l’etapa que ara comença, la nova pro­pi­e­tat no ho fa depen­dre tot del con­curs i ja tre­ba­lla en un pla per fer créixer CTSC Regió Girona més enllà del trans­port: “La com­pa­nyia serà via­ble sense el SEM [Sis­tema d’Emergències Mèdiques]”, subrat­lla Edgar Nolla, un dels cinc socis que s’han embar­cat en aquest pro­jecte. Nolla conei­xia l’empresa i part de l’equip direc­tiu perquè hi va tre­ba­llar fa 17 anys, quan començava en el món labo­ral.

La intenció és diver­si­fi­car tant el nom­bre de con­ces­si­ons com la tipo­lo­gia de ser­veis que presta, de manera que l’ambulància sigui l’eix al vol­tant del qual es des­ple­gui una oferta inte­gral, tant sanitària com assis­ten­cial.

La visió

Els estu­dis sobre el futur de la sani­tat en un con­text d’aug­ment de l’espe­rança de vida i d’apa­rició de més i millors trac­ta­ments indi­quen que el temps d’hos­pi­ta­lit­zació ten­dirà a escurçar-se, com ja està pas­sant, perquè no hi haurà prou llits d’hos­pi­tal per satis­fer l’incre­ment de la demanda pre­vist. Algu­nes pro­jec­ci­ons situen l’agreu­ja­ment del pro­blema en un horitzó no gaire llunyà: entre 5 i 8 anys. Així doncs, molts malats hau­ran de fer la recu­pe­ració al domi­cili i caldrà bas­tir una oferta de ser­veis d’acom­pa­nya­ment.

Nolla explica que dedi­ca­ran aquest any a des­ple­gar el pro­jecte de la com­pa­nyia amb aquesta visió i que ini­ci­al­ment se cen­tra­ran en el ser­vei d’ajuda a domi­cili per posar-lo en marxa durant aquest pri­mer tri­mes­tre.

En aquest sen­tit, la com­pa­nyia ja ha desen­vo­lu­pat una pla­ta­forma tec­nològica que per­metrà ges­ti­o­nar qüesti­ons com ara els des­plaçaments dels met­ges i del per­so­nal assis­ten­cial al domi­cili del paci­ent, així com fer con­sul­tes en línia. Per a més enda­vant, també pre­ve­uen pres­tar ser­veis a cen­tres com ara residències de gent gran.

“Pen­sem que el model actual ha de fer un salt enda­vant i inte­grar ser­veis soci­als i sani­ta­ris, i el trans­port serà una peça clau”, explica Nolla, que hi afe­geix que és una mirada sobre el sec­tor que com­par­tei­xen els cinc socis: “For­mem un equip molt sòlid, ens conei­xem bé i ens tenim con­fiança, i això no és fàcil de tro­bar”, explica.

CTSC Regió Girona dis­posa d’una nau de 800 m² a Girona, amb dues plan­tes. Els vehi­cles són a la part infe­rior i també un espai per al des­cans dels tre­ba­lla­dors. A la planta supe­rior, hi ha les ofi­ci­nes. La flota d’ambulàncies consta de 35 uni­tats, 25 de les quals són a Girona; cinc, a Madrid, i cinc més, al Cir­cuit de Cata­lu­nya.

El 30 de novem­bre pas­sat, el SEM va anun­ciar la posada a lici­tació del ser­vei d’ambulàncies per un valor esti­mat de prop de 2.383 mili­ons d’euros i una vigència de cinc anys –fins ara era de deu anys–. El con­curs està divi­dit en deu lots per ter­ri­to­ris i el lot cor­res­po­nent a Girona i l’Alt Maresme sor­tia per un valor esti­mat de 338,6 mili­ons d’euros. Ara bé, el procés ha estat para­lit­zat pel Tri­bu­nal Català de Con­trac­tes del Sec­tor Públic (TCCSP), que el 21 de febrer pas­sat va dic­ta­mi­nar a favor dels recur­sos pre­sen­tats per diver­ses instàncies, entre les quals l’empresa Falck i l’Asso­ci­ació Cata­lana d’Empre­sa­ris d’Ambulàncies, en con­tra, entre altres coses, dels càlculs de la memòria econòmica. La decisió del tri­bu­nal obliga a rei­ni­ciar el procés de lici­tació. Cal pen­sar que els gua­nya­dors hau­rien de començar a ope­rar el 2025.

Implan­tació al ter­ri­tori

Aquest con­tracte, un dels de més quan­tia de l’admi­nis­tració cata­lana, sem­pre està envol­tat de polèmica. La decisió el 2015 de donar el ser­vei públic a TSC també va aixe­car molta pol­se­guera, perquè CTSC Regió Girona va deci­dir pre­sen­tar un recurs davant del TCCSP basat en supo­sa­des irre­gu­la­ri­tats en l’oferta que va plan­te­jar la gua­nya­dora. Al·lega­ven incom­pli­ment de la nor­ma­tiva de segu­re­tat en els vehi­cles i que una part de les ambulàncies que es van pre­sen­tar en rea­li­tat no esta­ven dis­po­ni­bles perquè pres­ta­ven ser­vei en altres ter­ri­to­ris. La patro­nal giro­nina FOEG també va cri­ti­car el fet que el Ser­vei Català de la Salut pri­o­ritzés el fac­tor econòmic per sobre del cri­teri d’implan­tació al ter­ri­tori.

CTSC Regió Girona
L’empresa disposa de 35 ambulàncies, 25 de les quals són a Girona; cinc, a l’aeroport de Barajas, i cinc més, al Circuit de Catalunya.
2
milions d’euros de facturació
100
treballadors
1995
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.