Empreses

Informació especial

Picvisa, la companyia que ensenya les màquines a separar i reciclar

La firma, a DFactory Barcelona, el major ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, inclou la IA i el ‘deep learning’ en el triatge de residus

Pic­visa és una empresa cata­lana de màqui­nes per al tri­atge de resi­dus, que inclou la intel·ligència arti­fi­cial en el procés.

La com­pa­nyia, ubi­cada a DFac­tory Bar­ce­lona, el prin­ci­pal eco­sis­tema d’indústria 4.0 del sud d’Europa impul­sat pel Con­sorci de la Zona Franca de Bar­ce­lona, ha dis­se­nyat una tec­no­lo­gia de visió arti­fi­cial que és com l’evo­lució de l’ull humà, perquè a través d’intel·ligència arti­fi­cial (IA) detecta i clas­si­fica els dife­rents tipus de mate­ri­als rebut­jats, perquè després un braç robo­tit­zat separi els resi­dus.

Joan Manel Casa­mit­jana, CEO de Pic­visa, explica que a la visió arti­fi­cial li han afe­git una capa de deep lear­ning, que millora la sepa­ració de resi­dus per carac­terísti­ques i mate­ri­als. “A la màquina li ense­nyem cada tipus de residu i a més de tal marca i tals com­po­nents i lla­vors, quan aquest passa per la cinta, el detecta”, explica.

Així doncs, a través d’un procés d’apre­nen­tatge simi­lar a l’humà, aquesta tec­no­lo­gia detecta tot tipus de resi­dus, des d’un d’apa­rell, fins i tot la seva marca en frag­ments d’aquest, encara que siguin molt petits, perquè el bé d’equi­pa­ment s’ha pro­gra­mat per poder ampliar qual­se­vol d’aquests tros­sos i reconèixer si és un apa­rell deter­mi­nat, un tros de vidre blanc, verd o un pot de pin­tura de la marca que sigui.

La com­pa­nyia s’ha con­ver­tit en una firma cap­da­van­tera en la detecció i sepa­ració del vidre de la resta de resi­dus, aquell que no ha estat dipo­si­tat al con­te­ni­dor verd perquè no s’ha sepa­rat des de casa.

El procés que han desen­vo­lu­pat per­met recu­pe­rar tot aquest vidre que si no aca­bava a l’abo­ca­dor i que que­dava de manera inde­fi­nida en el medi ambi­ent, ja que el vidre no es des­in­te­gra mai. La tec­no­lo­gia de Pic­visa per­met així, no només, que no acabi a un abo­ca­dor sinó que es pugui reu­ti­lit­zar.

L’altra de les apos­tes de Pic­visa és desen­vo­lu­par solu­ci­ons als resi­dus tèxtils, una tipo­lo­gia de pro­duc­tes que com­porta unes difi­cul­tats afe­gi­des res­pecte a altres resi­dus. Com que les peces de roba estan for­ma­des per dife­rents mate­ri­als i con­fec­ci­ons, el procés és més com­plex, i ara com ara, la gran majo­ria del tei­xit acaba al con­te­ni­dor gris per ser por­tat a un abo­ca­dor o inci­ne­rat. Pic­visa ha desen­vo­lu­pat Eco­sort Tex­til, que separa i clas­si­fica tei­xits por com­po­sició (polièster, cotó i altres fibres) color o forma.

La història de Pic­visa es remunta a l’any 2000, a Igua­lada. Va començar la seva acti­vi­tat ofe­rint solu­ci­ons de visió arti­fi­cial al sec­tor de la ceràmica, pocs anys després es va anar reo­ri­en­tant cap al sec­tor del reci­clatge amb sepa­ra­dors òptics per a la recu­pe­ració de mate­ri­als. Ara com ara, l’empresa que forma part de Calaf Grup, ha dis­se­nyat, desen­vo­lu­pat i produït més de 400 màqui­nes de selecció i clas­si­fi­cació de mate­ri­als a quasi una vin­tena de països d’arreu del món.

El desem­bre pas­sat es va con­ver­tir en la pri­mera empresa del sec­tor de la clas­si­fi­cació automàtica de resi­dus que ha obtin­gut la cer­ti­fi­cació B Corp, que avala el com­promís amb el medi ambi­ent i la trans­parència.

Immersos en projectes d’innovació

Els darrers anys l’empresa ha estat un soci destacat a diferents projectes d’innovació en el procés de reciclatge de residus de materials. Un d’aquests és Separa, liderat per Ecoembes, que té per objectiu establir les bases per a la transformació digital de les plantes de selecció de residus.

L’altre projecte en què ha participat Picvisa és Eclipse, una iniciativa per aprofitar matèries a partir del reciclatge de residus polimèrics complexos. El consorci, coordinat pel centre tecnològic CETIM, que està treballant en aquesta iniciativa innovadora, està integrat per set empreses –Seat n’és una– que cobreixen tota la cadena de valor del reciclatge de plàstics.

Així mateix, Picvisa té una participació en el Life PST Sort, un projecte amb finançament europeu que consisteix en el desenvolupament d’una solució de classificació de materials per recuperar matèries dels residus de trituradores dels vehicles en desús que es dipositen en abocadors o que acabarien incinerats. I a més a més també és present al projecte Wise, en què desenvolupen un separador robotitzat de residus plàstics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.