Empreses

Anteverti, l’assessoria que ha globalitzat l’‘smart city’

La consultora ajuda ciutats i governs a fer un ús de la tecnologia amb objectius d’equitat, justícia i sostenibilitat

Ha posat el focus a créixer en el sector privat, després d’haver-se centrat sobretot en el sector públic de més de 20 països

La firma ha assessorat els governs de Seül, el Japó i l’Argentina, i empreses com ara BASF i Telefónica

Ante­verti és una con­sul­tora espe­ci­a­lit­zada a asses­so­rar ciu­tats, governs i, en menor pro­porció, empre­ses, en temes d’inno­vació, sos­te­ni­bi­li­tat i cre­a­ti­vi­tat.

En els 13 anys d’història de la com­pa­nyia, ha pro­por­ci­o­nat ori­en­tació estratègica i ope­ra­tiva en més de 23 països dels cinc con­ti­nents, per aju­dar a pla­ni­fi­car el futur d’orga­nit­za­ci­ons de diver­ses mides i ori­en­tar-les per adap­tar-se a un món cada cop més volàtil.

Des del Banc Mun­dial fins al Banco Ibe­ro­a­me­ri­cano, els governs de Seül, l’Argen­tina, la República de Mau­rici, Marràqueix i el Japó, per citar-ne alguns, han rebut l’asses­so­ra­ment de l’empresa cata­lana per incor­po­rar el con­cepte de smart city (‘ciu­tat intel·ligent’) als seus ter­ri­to­ris. La firma ha con­tribuït a esten­dre arreu el món un model de ciu­tat que fa ser­vir la tec­no­lo­gia per ser més equi­ta­tiva, efi­ci­ent i sos­te­ni­ble. Es tracta d’un con­cepte de ciu­tat que es va inven­tar IBM a prin­ci­pis del segle XXI i que s’ha anat con­ver­tint en un movi­ment mun­dial.

Cris­tina Gar­rido, CEO d’Ante­verti, explica que no es pot par­lar d’un model únic de ciu­tat intel·ligent per a totes les ciu­tats, perquè cadas­cuna té els seus des­a­fi­a­ments pro­pis, ni tam­poc, mal­grat el nom, ha d’estar lli­gat necessària­ment a la imple­men­tació d’alta tec­no­lo­gia. “Es tracta d’una eina més, que, a més a més, és espe­ci­al­ment útil per adreçar i tro­bar solu­ci­ons, perquè cre­iem que la tec­no­lo­gia no és la fina­li­tat en si mateixa”, insis­teix. Gar­rido explica que de vega­des es poden incor­po­rar mesu­res amb un fort com­po­nent tec­nològic, però d’altres, gens, com ha estat el cas de les superi­lles a Bar­ce­lona, on eli­mi­nant el trànsit rodat de certs car­rers de la ciu­tat s’ha acon­se­guit que es gene­rin uns nous espais públics i uns can­vis subs­tan­ci­als entre la població. Això també és smart city.

Huma­nis­tes

Gar­rido asse­gura que la con­sul­tora que diri­geix ha estat cap­da­van­tera a intro­duir una visió huma­nista en el con­cepte de ciu­tat intel·ligent, perquè les pro­pos­tes de millora esti­guin enfo­ca­des a posar les per­so­nes al cen­tre i a millo­rar la qua­li­tat de vida dels que l’habi­ten. I cap a aquest objec­tiu ha aca­bat evo­lu­ci­o­nant tot el movi­ment glo­bal de l’smart city. “En el nos­tre ADN, hi ha aquest per­fil més huma­nista, que, a més, ens ha permès dife­ren­ciar-nos de les grans con­sul­to­res tec­nològiques amb les quals com­pe­tim glo­bal­ment”, hi afe­geix Cris­tina Gar­rido.

Dar­re­ra­ment la con­sul­tora ha posat la directa per gua­nyar pes en el sec­tor pri­vat, que ara com ara repre­senta un 20% del total de negoci, dar­rere del cli­ent públic i dels con­sor­cis publi­co­pri­vats. “Tot el conei­xe­ment que hem reco­pi­lat arreu del món en el sec­tor públic real­ment és molt apli­ca­ble a les empre­ses pri­va­des. Cre­iem que tenim molta tra­jectòria per créixer en aquest àmbit”, explica Gar­rido.

Ante­verti ja ha asses­so­rat empre­ses i enti­tats inter­na­ci­o­nals com Telefónica, el FC Bar­ce­lona, BASF i Mobile World Capi­tal. De fet, Ante­verti ha ideat prop de 50 ini­ci­a­ti­ves i 200 ser­veis des­ti­nats a millo­rar tant l’eficiència en la gestió com l’experiència dels afi­ci­o­nats durant els par­tits del Barça per al nou estadi que està cons­truint el club de fut­bol, però també ha fet pro­pos­tes per millo­rar els greus pro­ble­mes de mobi­li­tat que tenen els vol­tants del camp els dies de par­tit.

Ara com ara, Ante­verti té dues bran­ques de negoci: d’una banda, la con­sul­to­ria estratègica per a ciu­tats, països i empre­ses, i, de l’altra, el comis­sa­riat de l’Smart City Expo World Con­gress, l’esde­ve­ni­ment de referència de Fira Bar­ce­lona que se cele­bra cada novem­bre a la capi­tal cata­lana però que s’ha anat repli­cant arreu del món.

La con­sul­tora, que va ser cre­ada l’any 2011 per Pilar Conesa, pio­nera de les smart cities, amb una extensa tra­jectòria en l’àmbit de la inno­vació en el sec­tor TIC i que va ser la res­pon­sa­ble de tec­no­lo­gia de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, va incor­po­rar el desem­bre pas­sat can­vis sig­ni­fi­ca­tius en el lide­ratge.

Conesa va pas­sar a assu­mir el càrrec de pre­si­denta, men­tre que Cris­tina Gar­rido esde­ve­nia la nova CEO. Gar­rido és, a més a més, direc­tora de Citi­es­ToBe, la pla­ta­forma de conei­xe­ment de la con­sul­tora, i comissària de les spin-off inter­na­ci­o­nals de l’Smart City Expo World Con­gress. A més, la con­sul­tora va incor­po­rar Raül Daussà, que ha estat tre­ba­llant en grans con­sul­to­res i ins­ti­tu­ci­ons a Dina­marca i Àustria, i torna a Bar­ce­lona per diri­gir l’àrea de con­sul­to­ria de l’empresa. Actu­al­ment, Ante­verti està for­mada per un equip mul­ti­dis­ci­pli­nari de divuit per­so­nes exper­tes en àrees com la inno­vació urbana, la sos­te­ni­bi­li­tat, la trans­for­mació digi­tal, l’atracció d’opor­tu­ni­tats i la pro­jecció.

Anteverti
La companyia ha mantingut un creixement sostingut de dos dígits en els darrers anys. Per enguany espera una millora de la facturació d’un 15%.
1,1
milions d’euros de facturació
18
treballadors
2011
any de fundació

La Catalunya del 2050

L’any 2017 el govern català va encomanar a la consultora Anteverti l’assessorament per definir un marc estratègic integral per a les polítiques públiques, d’àmbit territorial. D’aquí va sorgir el repte de definir com havia de ser la Catalunya de l’any 2050, centrat en les transicions verda i digital com a motors de transformació i d’innovació. “L’objectiu final de la nostra feina era aplanar el camí cap a un futur equilibrat i equitatiu per a tots els ciutadans, ciutats i pobles en un termini de 25 anys”, assenyala Garrido.

A través d’un procés participatiu inicial que va involucrar més de 800 persones de totes les edats i organitzacions de tot Catalunya, es van identificar 262 prioritats d’acció relacionades amb el desenvolupament urbà i territorial, d’on es va definir l’Agenda dels Pobles i Ciutats: Catalunya 2050.

La col·laboració d’Anteverti amb la Generalitat de Catalunya va donar com a resultat una estratègia pionera que proposa aconseguir un desenvolupament equilibrat i equitatiu, modernitzant tant la societat com l’economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.